דן ודפנה כנאפו: סיפור חיים!

אלמרה

New member
../images/Emo41.gif../images/Emo41.gifדן ודפנה כנאפו: סיפור חיים!

אני מתכבד כעת לפתוח שרשור מיוחד במינו ויוצא דופן מכמה בחינות. תחילתו ב"רמז" שקבלתי מחברנו דויד אלמוזנינו שהצביע לעבר קנדה הרחוקה שם קרוב משפחתו יושב על סיפור מרתק שכדאי לברר אפשרות שיכתוב אודותיו. פניתי לדן כנאפו היקר וזה נענה בלי היסוס ונרתם לכתיבה מאומצת תוך שהוא מפעיל גם את אישתו דפנה היקרה שהיתה שותפתו למסע תלאות והרפתקאות לא קל, שיזכו לחיים ארוכים ומהנים יחדיו שנים רבות. את מלאכת התרגום מצרפתית לעברית הטלתי על חבר יקר נוסף יגאל גוגול הידוע גם בכינוי "המחתרתי" RANOFROY (יעישו דוק לישומאת חביבי!). ללא לאות, בעמל והמון אהבה וכנראה גם עם הרבה דמעות נוסטאלגיות תורגם הסיפור הזה תוך שהוא לבש צורה של מסיפור עלילות גבורה של בודדים במחתרת לפרק חשוב ונדבך מופלא של אנשים יקרים שהונעו מאידיאלים ציוניים מאין כמוהם ודחפו תוך חרוף נפש לעליה ולהצלת יהודים ממרוקו. זהו נדבך חשוב, מסמך מסמר שיער בו רקומים שמות וצילומים של מאורעות שהיום לא היו ברי ביצוע. שכן אין עוד אנשים כמו האנשים ההם. התודה והברכה לעושים במלאכה ואין לי מילים להודות על הכבוד שהוענק לי והזכות הגדולה שנפלה בחלקי לגרום במקרה ממש להופעת הסיפור הזה בפניכם ולתפארת מדינת ישראל. תודה דפנה, תודה דן, תודה דויד, ותודה יגאל. תנחבקום בז'אף. הסיפור במלואו וברצף יופיע כאן וגם באתר שלנו. אני מבקש לא להתפרץ באמצעו בתגובות (אותן נשמח לקבל בסוף) כדי לשמר את הרצף של הסיפור. את הצילומים שהואיל דן לשלוח לנו אוסיף בגלריה של הפורום שאפתח לצורך זה גלריית "דפנה ודן כנאפו".

אלמרה

New member
פתח דבר: דן כנאפו ויגאל אסף

פתח דבר: אני רואה חובה נעימה להודות בראש ובראשונה לידידי היקר מר ניסן לב רן, על שכיבדני במלאכת התרגום של סיפור עלילתי ואוטנטי מפיהם של זוג יונים צחורות ויקרות, בני עדתנו המפוארת דפנה ודן כנפו, שהם גיבורי העלילה. תודה מיוחדת למר דן כנפו שהאיר את עיני לדקויות הקטנות! מלאכת התרגום כבשה אותי והובילה אותי למחוזות רחוקים של ילדותי עליהם שמעתי ושאותם לא הכרתי. השתדלתי להישאר צמוד לטקסט ולהביאו במלא עוצמתו בפניכם! שלכם יגאל אסף נובמבר 2004 דבר המספר: סיפור זה, אנו מקדישים לכל החברים האמיצים ששירתו "בצל" במרוקו, לכל אלה שהכרנו ולא הכרנו, לכל אלה ששמם לא הוזכר ושאותם לא שכחנו ואשר נשארו חרוטים בליבנו לעולמי עד. אני מבקש להודות ליגאל אסף, שידע לא רק לתרגם את סיפורי, אלא אף את עמקי מחשבתי, והצליח בכך להבליט את הפעילות הברוכה והעבודה הקדושה, שכל החברים ביצעו בנאמנות ובהקרבה,למען אהבת ישראל ולמען העלייה לארץ ישראל. אני מבקש להודות גם לניסן לב-רן, שהאיץ ועורר בי את הרצון לפרסם את סיפורי באתר תפוז.

אלמרה

New member
הדרך לישראל - שנות נעורי 1959-1961

הנה אנו לפניכם אשתי דפנה ליד המקלדת, ואני לצידה על מנת לשכתב זיכרונות מספר מתקופת ארגון המחתרת במרוקו כל זאת, לבקשתו של מר ניסן לב-רן. בהזדמנות זו, אני מבקש להקדיש סיפור זה גם לכל החברים שנטלו חלק במשימה הקדושה, של הצלת יהודי מרוקו! לא קל להיזכר באירועים שהתרחשו לפני 44 שנים במיוחד כשהזיכרונות צריכים להישמר, כך שיישארו חרוטים בזיכרוננו. לרוע מזלי, לא כך פני הדברים במה שנוגע אלי. ב1958, ואני בגיל 18, יצר איתי קשר חבר של ויקטור בן שבת. ויקטור שעסק בעלייה הבלתי לגלית לארץ ישראל נעצר ועונה בכלא, עם חברנו מאיר וייצמן (ז"ל). ויקטור, לימים אביגדור, חבר קיבוץ מיום עלייתו ארצה. בשלב מסוים קישרו אותי עם שליח עלייה, שמסר לי שחייבים להקים במרוקו את תנועת השומר הצעיר. לאמיתו של דבר היינו שניים בצוות: הוא ואני. כמה שבועות לאחר מכן, הוא הציע לי לנסוע לארץ ישראל למכון למדריכי חו"ל בירושלים. ואכן נעניתי להצעה ונסעתי לתקופה של שישה חודשים למכון. בתקופה זו למדתי עברית, היסטוריה של עם ישראל וכו'. לאחר מכן, התקבלתי להכשרה לשישה חודשים בקיבוץ שובל, משם לשרות צבאי לתקופה של חודש במסגרת ההגנה. חזרתי למרוקו ב1959 שם פגשתי בשליח החדש, שמעון מלר שהיה נציג השומר הצעיר. התחלנו לתור את הערים היותר חשובות במרוקו, במטרה להקים סניפי פעילות לנוער היהודי. בשל בעיות ביטחון ובטיחות, נמנע מהשליח להופיע במקומות ציבור עם יהודים, כי מייד היו מגלים שמדובר באדם זר. גם אם לא הייתי חסיד הביקורים בבתי הכנסת, לא כילד ולא כמתבגר, התחלתי לבקר בבית הכנסת כל יום שישי וכל יום שבת. לדעתי, זה היה המקום האידיאלי לפגוש את הנוער ולשוחח איתו. לאמיתו של דבר, לא נתקלתי בשום בעיה לגייס את אותם צעירים, בני השמונה עשרה, בהיותם קרובים בדעותיהם לישראל, ויותר מכל הם היו פרי בשל שהמתין רק שיקטפו אותו. ברגע שגיבשנו קבוצה של כעשרה חברים, שכרתי דירה מרוהטת בה אוכל לארגן מפגשים ולתת הרצאות בכל הנושאים הקשורים לישראל. למען בטחוני האישי הצגתי את עצמי בשם בדוי ג'רר שבסון. מובן מאליו שהיו אירגוני נוער נוספים דוגמת דרור ואיחוד הבונים. כאן המקום לציין שארגוני הנוער המשתייכים לשמאל באירופה, צפון אמריקה ואמריקה הלטינית, היו שונים תכלית השינוי מהאירגונים במרוקו. במרוקו התנועה הייתה ציונית עם כל הטוהר שבה, כאשר המטרה העיקרית הייתה העלייה לארץ ישראל. על כן, לא שרבבנו בגיוסינו שום דוקטרינה סוציאליסטית, ושום שטיפות מוח על מעמד חברתי ומעמד הפועלים.

אלמרה

New member
התארגנות במרוקו

כל מועמד חדש הוצג בפני השליח שחבש לראשו, כובע גרב. הוא עמד למול שולחן עליו הונח דגל ישראל, ומעליו תנ"ך ואקדח. המגויס שנשבע אמונים לארץ ישראל ולעם ישראל, התחייב לשמור בסוד את כל פעולותינו המשותפות, כל זאת בנוכחות החברים היותר וותיקים. כמובן שחוקי ביטחוננו היו מאוד קפדניים. לכל החברים הפעילים היה שם כיסוי, וכל אחד חויב להגיע עם חבר או בגפו. החברים ערכו תצפיות היקפיות כדי לוודא שלא היינו במעקב. למען הסר ספק, מקום המפגש היה בבנין בעל שתי כניסות נפרדות. ליתר ביטחון, הכנו גם תכנית חליפית למקום מפגש. כל מפגש נקבע במקום ידוע מראש ואם הקשר השתבש, שעת המפגש נדחתה בשעתיים למקום מפגש החדש, שנקבע והיה ידוע מראש. לעיתים, המפגשים נערכו במרפסות בתי הקפה, כאשר סימן ההיכר נקבע או על ידי סוג השתייה על השולחן או סוג העיתון. יסדתי את קבוצת החברים הראשונה של השומר הצעיר בקזבלנקה, לאחר מכן בפז, מקנס, מרקש ורבט. שמעון השליח ואנוכי, ערכנו ביקורים בתורנות בכל אותן קבוצות בכל עיר ועיר. ערכנו מפגשים בחיק הטבע כולל הרצאות, במספר מקומות במרוקו. וכך הצלחנו להקים את הגרעין הראשון גרעין "סוללים" שתכנן את העלייה היישר לקיבוץ בארץ ישראל. דבר אחד בטוח, תנועות הנוער היוו את כור ההיתוך, ממנו שאבנו את אותם החברים בעלי הרגישות לעסוק בעלייה הבלתי לגלית, ב"מקהלה" (כינוי לארגון שטיפל בעלייה הבלתי לגלית) ובמשימות סודיות יותר. יחד עם זאת, יש הכרח וצורך להזכיר את כל אלה שהגיעו מאירופה וממדינות אחרות בצפון אפריקה דוגמת הובר קורשייה (ז"ל) ורוג'ה ביטון. מרביתם מהעיר אורן שבאלג'יריה, שהו כשנתיים במרוקו על מנת לפקח ולהשגיח על העלייה הבלתי לגלית. רוג'ה ביטון היה דמות מרכזית "בירח הדבש" שלנו, ועל כך אספר בשלב מאוחר יותר. במטרה להציק ולהפריע למפעל העלייה לארץ ישראל, שלטונות מרוקו החלו לצמצם במתן דרכונים ליהודים. בעקבות צעד זה, האירגונים היהודיים נכנסו לפעולה של הנפקת דרכונים מזויפים, ושל הקמת מערך מאורגן היטב של פעילים, שתפקידם היה להוביל את העולים עד לחוף הים. משם המתינו להם סירות וכלי שייט אחרים אשר הובילו אותם לאנייה קטנה, שעגנה בגיברלטר או אי שם בספרד. משם הוסעו לחוף מבטחים בארץ ישראל. החברים הראשונים שמינינו למשימה זאת, היו אורי מלכה וג'יג'ין שוקרון ז"ל שנפל בקרב על הגולן במלחמת ששת הימים. אותם חברים, לאחר שהפסיקו את פעילותם בארגוני הנוער, שובצו לפעילות בעלייה אך לאחר שביצעו עבודה מבורכת, נתגלו ונאלצו לעזוב את מרוקו. הם נפגשו שוב בהכשרה בעיר אג'ן שבצרפת. זכור לי שלילה אחד, השליח ביקר אותי כדי לדווח לי, שמחלקת העלייה זקוקה לסיוע לקראת פעולה רחבת היקף. תפקידי היה להגיע לפז, ולקבל לאחריותי חמישה ילדים בני 10-12 שנים ולהובילם לכיוון קזבלנקה. הוריהם שמסרו אותם לאחריותי, מיררו בבכי ודאגו שכולם יהיו לבושים מדי צופים. הילדים הונחו להשיב ברגע שישאלו למטרת נסיעתם, שהם בדרכם לג'מבורי הגדול. בדרך הרגשתי שהילדים היו רעבים, ואז שמתי לב שבשל ההתרגשות, הוריהם שכחו לציידם באוכל לדרך. לאחר שהאוטובוס שהובילנו עצר לחניית ביניים, קניתי להם סנדוויצ'ים ושתייה. בזמן טעימת הסנדוויצ'ים, אחד הילדים שאל אם האוכל כשר. מסיבות מובנות, נאלצתי לשקר. בהגיענו לקזבלנקה, מסרתי את הילדים לחבר אחר של הארגון שלקח אותם לאחריותו ללילה. למחרת בבוקר, חזרתי לקחתם ברכב היישר לכיוון צפון מרוקו. בחנייה שנקבעה מראש, הילדים הועברו לרכב אחר ואני חזרתי לקזבלנקה. שבועיים לאחר מכן, קיבלנו מברק ממשלת ישראל באמצעות השליחים, ובו הם מודים לנו על השתתפותנו ועזרתנו להעלאת 250 ילדים במסגרת עליית הנוער. שמחנו מאוד שהמבצע הצליח, והתגאינו בעובדה שהילדים הגיעו בריאים ושלמים לעתיד טוב יותר, שמצפה להם. הצלחת המבצע הוכיחה את עוצמת ארגונינו כאשר כל סיוע ועזרה גם הקטנים ביותר, מוסיפה לתרומת כלל הארגונים. כאן המקום, להלל את אומץ הלב וההחלטיות של אותם הורים, שנתנו אמון מלא במדינת ישראל ובאירגונים השונים שפעלו במרוקו. כאשר נציגי אחת המשפחות היו יוצרים קשר עם הארגון, בהראותם שאיפה עזה לעשות עלייה, הם נלקחו מיד תחת חסותנו. בתחילה, היינו קובעים להם תאריך לא סופי לעזיבתם, עם הנחייה להיות בהיכון ולהיפטר ככל שניתן מרכושם, על מנת לא לעורר חשדות שכניהם. לא השארנו להם ברירה בין הצורך להכרחי, כי ההנחיה הייתה חד משמעית: כל אחד רשאי לקחת מזוודה אחת בלבד.

אלמרה

New member
גרעין "הסוללים" במחתרת עלילות גבורה

היו מקרים בהם ביום שנקבע, נאלצנו לדחות את מועד היציאה. המשפחות נאלצו להסתפק במה שנותר להם, וצריך היה לעיתים לתמוך בהם, על ידי מתן סיוע לכלכלתם. ההמתנה התמידית הייתה אויבינו הגדול. גם העולים וגם אנחנו, חיינו בחרדה ליום העזיבה, בפחד שמא ישימו לב אלינו ואפילו יעצרו אותנו, דבר שהעיב על מצב רוחנו. אף על פיכן, הרצון העז של אותן משפחות לעלות לארץ ישראל, רק גבר ובכותבי שורות אלו, ארבעים וארבע שנים מאוחר יותר, עיני דומעות. אני שוב ניזכר באומץ ליבן של כל אותן משפחות עלומות, פשוטות עם מטען עשיר של תקווה, אשר שמו את כל יהבן בנו ללא ציוץ, כדי להוכיח לכל אחת ואחד מאיתנו, שהמושג ציונות הוא לא סתם מילה. בהקשר לזה, אני נזכר בשמועה שהתהלכה לה במלאח. בעל המאפייה הערבי, אליו היו מביאות המשפחות היהודיות את הדפינה (החמין) לשבת, החל שוב לצעוק "הנה שוב עשר משפחות נוספות שעזבו לישראל" בראותו ששוב אף אחד לא דרש בחזרה את סיר הדפינה. שמועה זאת נשארה חרוטה עד עצם היום הזה בזיכרוננו, להראותך שאף אחד לא יכול היה לחזות את מועד העזיבה המדויק. לקראת סוף אוקטובר 1960, קבוצה שנייה של גרעין "סוללים" מורכבת מחמישה חברים תחת כיסוי שמי של אורנה, משה, לולו, פליקס ויובל יצאו לדרך להכשרה באג'ן שבאלג'יר, באותה דרך של מחוסרי הניירות –אישורים. לאחר מספר ימים, נודע לנו שהם נעצרו בגבול, והושמו במאסר בעיר "נדור" שבאזור הרי הריף הצופים לים התיכון. מיד עם היוודע הדבר, האירגון מימן עורכי דין לדאוג ולטפל בשחררם. מובן מאליו שכל החברים, היו מודאגים לבריאות האסירים ולתגובותיהם בעקבות החקירות הצפויות. כל חברי האירגון שהיו בקשר עם האסירים, הורידו פרופיל וחלק מהקבוצות הפסיק כל פעילות, למען הבטחת שלום החברים. לאחר שנודע לנו על ידי העו"ד שמונה להגן עליהם כי הם לא סבלו מאוד כתוצאה מהחקירות, נשמנו לרווחה. מיד יצרנו קשר עם משפחותיהם, כדי למסור להם שהן יכולות לבקרם, אך התברר לנו שמאחורי משימה זו, היו טמונות סכנות לא מעטות. הצעתי עצמי לערוך ביקור החברים בכלא, לנוכח העובדה שהכרתי את חמשת החברים, אך הממונים סירבו להצעתי בגלל החשש שאולי גם אני נשרפתי. על אף זאת, התעקשתי! בהסבירי כי לאור העובדה שאני יליד ספי, כמו לולו, אני יכול להזדהות כבן משפחה, וברור שביקור בן משפחה יראה טבעי יותר. הקשר עם העו"ד שטיפל בחברים לא הספיק, והיה מנוי וגמור איתנו, להביא לידיעתם, שאנחנו תומכים בהם ,שאנחנו שותפים לכאבם, ושאנחנו מוכנים ומזומנים להעביר להם אוכל וסיגריות, במטרה להקל על סבלם. מיד עם קבלת האישור, החלטתי לגלח את זקן התיש כדי למנוע זיהויי. מיד לקחתי את הרכבת לכיוון העיר אוז'דה שבגבול אלג'יריה- מרוקו. לאחר נסיעה של לילה ברכבת, הגעתי ל אוז'דה עיר שלא הייתה מוכרת לי. משם ניסיתי לארגן לי תחבורה ל"נדור". בבדיקתי, הסתבר לי שלא הייתה שום תחבורה יומית, לכיוון נדור. נאלצתי להתפשר, כי שעות הביקור התאפשרו רק ביום. אדם ששמע אותי מחפש אמצעי תחבורה לכיוון נדור, התקרב אלי והציע לי להסיעני תמורת תשלום. חשבתי לתומי שלא מדובר במונית שירות, אך בדרך שמתי לב שלא כך היו פני הדברים. שגיתי בכך, ובטחוני הועמד בסכנה. ישבתי במושב האחורי אותו חלקתי עם מרוקאי ואילו במושב הקדמי ישבה אישה. כל אחד שילם את חלקו. בעת הנסיעה, הנהג שאל אותי לסיבת ביקורי בנדור. השבתי לו שאני בחופשה ושרצוני לנצל זאת לשהות בחוף הים של העיר מלייה. בהמשך הוא הציע לי לבקר אותו. ומשנודע לי מפיו, שהוא שוטר במשמר הגבול המרוקאי, בקטע נדור-מלייה (מובלעת ספרדית עד עצם היום הזה), החרדה אחזה בי, ועשיתי מאמצים עילאיים, כדי לא לאבד את העשתונות. הנהג שהיה שמח ועליז ניסה להתחיל עם הנוסעת שישבה לצידו. הנוסעת שנפגעה עד עמקי נשמתה, ניסתה לפתוח את הדלת בזמן שהמונית נסעה במהירות. הנהג איבד לפתע את השליטה על ההגה, והרכב התגלגל פעמים מספר עד שנחת על הגג עם הגלגלים למעלה, במעמקי התהום. למזלנו יצאנו ללא שריטה פרט לנוסעת שנעלמה. טיפסנו במעלה המדרון, ובהגיענו לדרך הראשית, ראינו את האישה הפצועה והמדממת שרועה על הכביש כמאה מטר מאיתנו. הבהלה אחזה בכולנו, האישה זעקה מכאב! כאשר בראשי רק דבר אחד: להיעלם! אבל איך? החמור מכל, היה החשש מהתערבות משטרתית וחקירה מעמיקה, אשר הייתה עשויה למוטט את האליבי שלי לחופשה במלייה. אינני יודע אם היה זה מקרה או נס, כי לפתע הגיח לו אוטובוס משום מקום. אותתי לו לעצור ונבלעתי לתוכו. השוטר-נהג המטומטם, מצא בדיוק זמן לרוץ אחרי ולהחזיר לי את כספי, במקום לטפל בפצועה המסכנה. סירבתי לקחת את כספי חזרה, וכך יצא האוטובוס לדרך. הגעתי לבסוף לנדור וחיפשתי לי מקום להתרענן מעט ולחזור לעצמי . זו הייתה עיר מאוד ערבית עם שדרה שזורה בתי קפה בסגנון ערבי. לאמיתו של דבר, חיפשתי בית קפה אירופאי כנמצא בכל ערי מרוקו, כשלפתע בקצה השדרה המובילה אל הים, גיליתי מסעדה מדהימה על עמודים. נכנסתי היישר לכיוון השירותים שם פשטתי את בגדי מעלי. מספר חתיכות זכוכית נפלו ארצה וגיליתי שלא הייתי פצוע. לאחר כוס קפה טוב וסנדוויץ', קניתי קופסאות שימורים, פירות טריים וסיגריות אמריקאיות לחברי. עם הרבה חששות, התייצבתי בפתח הכלא. לאחר שמלאו לי טופס והשבתי להרבה שאלות, התאפשרה לי לבסוף הגישה לחדר בו המתין לי קרוב משפחתי לולו (אליהו אלמלח) "קרוב משפחתי". המפגש היה כולו שימחה והפתעה. בין לבין, הצלחתי לראות מרחוק את יתר החברים שנופפו לי בידיהם. בואי לכלא עבר מפה לאוזן. מצב רוחם של החברים היה מצוין למעט חסרונה של אורנה, שהעיב על התמונה הכללית. אורנה הייתה מבודדת מהחברים, בשל היותה כלואה באגף הנשים. למען הסר ספק, לולו עודד אותי באומרו שהיא מחזיקה מעמד כמוהם, למרות בידודה. האמנתי לו, כי הכרתי את אופייה החזק ואת האופטימיות שבה. הבעיה היחידה במפגש, הייתה שהשומר הערבי דרש מאיתנו לשוחח רק בערבית. הערבית שלי הייתה קטסטרופאלית. בעזרת כמה קופסאות מרלבורו, הצלחתי לשכנעו לשנות את עמדתו. ואכן הנס התרחש, ויכולנו לשוחח בצרפתית. לאחר שדיברנו על הכול וגם על כלום, נתתי לו להבין שאנחנו עושים את כל המאמצים האפשריים כדי להוציאם מהחור הזה. לאחר אמירת שלום מאוד מרגשת, עזבתי את נדור. חזרתי בפעם השנייה לנדור כדי ללוות את אחותה של אורנה. והפעם הכל עבר ללא תקלות. העיר נדור של היום הפכה להיות עיר תעשייתית גדולה בתחום המחצבים והמתכות ואותה מסעדה על עמודים עדיין קיימת. חודש לאחר מכן, חמשת החברים שוחררו. אך שחרור זה, היה מותנה בחזרתם לחיות אצל הוריהם. מובן מאליו, שהארגון לקחם תחת חסותו ואיכסן אותם מיד בבית מלון בטנג'ר, עד לעזיבתם.

אלמרה

New member
ההעפלה לארץ, החתונה על אף הקושי

בינתיים נודע לנו על אסון ספינת "אגוז", ועליה ארבעים וארבעה עולים בעלייה הבלתי לגלית. לא נותר אף ניצול. כולם נעלמו! ביום האחד עשר לחודש ינואר 1961. כולם מכירים את הטרגדיה. באופן מקרי, היה לי קשר עם קבוצת צעירים שעזבו את מרוקו באותה תקופה. משפחותיהם ואנוכי, היינו מאוד מודאגים שמה הפליגו על ספינת אגוז. אך במהרה נודע לי שלא כך פני הדברים, ובכך יכולתי להרגיע את משפחותיהם. האירגון החליט להפיץ כרוז שהמקור נמצא עדיין ברשותי, ושהיה מיועד להפצה ב10000 עותקים בכל ערי מרוקו. וזו לשון הכרוז: לאחינו היהודים במרוקו ארבעים וארבעה מאחינו בעלי דחף עז לחיות בארץ הקודש, מלאי תקוות לעתיד, נעלמו במצולות ים. רק מעטים זכו להיקבר לפי מנהגינו, כאשר היתר נעלמו במעמקי הים. משפחותיהם, כל העם היהודי וגם אנחנו מבכים את אובדנם. תיקווה עתיקת יומין מזה 2000 שנים, דוחפת את היהודים לעזוב בכל דרך אפשרית ובכל האמצעים העומדים לרשותם, לכיוון ציון וירושלים. אבדה כל אפשרות למצוא ביטחון במרוקו העצמאית. קיימת אפשרות, שארמון בית המלוכה אינו מעורב בגל האנטי יהודי המתפתח ברגעים אלה. אנחנו יודעים שהאנטישמיות נוגדת את עקרונות האיסלם. אבל, ישנם גורמים שהחליטו בסוד לרדוף אותנו ולהעליב אותנו. על כל אלה לדעת, שסופם יהיה מר מעמלק והמן עד היטלר ואייכמן. הדרך הינה ארוכה, מאלה שהוכו על ידי הגורל. אנחנו לא לבד! כל קהילות ישראל ברחבי העולם, מבכים את המתים ונלחמים למען זכויותינו וחירויותינו. ראו נא! את עוצמת תגובת העיתונות בעולם כולו ובאירגונים היהודים והלא יהודים בבתי המחוקקים. מחר יום השלושים לאבל, הבה נתאחדה בשתיים עשרה בצהריים, במשך שתי דקות דומייה, לזיכרם של החללים. זו הפגנתנו הראשונה! אל תאבדו את אומץ לבכם! הישארו חזקים ונועזים! הקרב למען זכויותינו וחירויותינו ממשיך! דפנה אישתי לעתיד, לקחה על עצמה להגיע לעיר טנג'ר ולמסור לקבוצה האחראית במקום, את הכרוזים להפצה, בכל תיבות הדואר של היהודים. פעולה זאת, חזרה על עצמה בערים העיקריות של מרוקו, כאשר חברים מאירגונים אחרים נטלו חלק במבצע רחב היקף זה. בין לבין, חברינו האסירים לשעבר התקשרו אלינו מטנג'ר כדי למסור לנו שפגשו פנים אל פנים את השופט ששפט אותם בנבור, בליווית אחת מפילגשותיו. הם סיפרו שהשופט איים עליהם להחזירם לכלא. מיד הוכרזה אצלנו כוננות, כדי להעבירם למקום מבטחים, במלון בטוח יותר בחלק אחר של העיר. חששנו מהשלכות חמורות. מאחר והחברים היו במחסור, נאלצתי להביא להם את הכספים הדרושים למחייתם. דפנה עם חבילת הכרוזים, ואני עם הכספים, נפגשנו באותו האוטובוס שהובילנו לטנג'ר, כאשר אנחנו מפרים הוראות הביטחון, בעת שהיינו צריכים לנסוע בנפרד. וכפי שאתם רואים האהבה הייתה חזקה יותר! בטנג'ר, דפנה פגשה את החברים שהיו צריכים לטפל בחלוקת הכרוזים ולאחר מכן היא הצטרפה אלי לחברים האסירים לשעבר. כל אחד מהם סיפר לנו על האירועים של אותו רגע עצוב בחייהם. מספר שבועות לאחר מכן, הם עזבו את מרוקו והגיעו בריאים ושלמים להכשרה בעיר אג'ן. בתום שליחותו של שמעון מלר במרוקו, קיבלנו את מחליפו שמעולם לא ידעתי את שמו ואותו היכרנו כאיב. לעיתים היו מגיעים אלינו שליחים מישראל, ובין היתר לקחתי אותם לסיורים ברחבי מרוקו. כך עשיתי גם עם איב. עם הזמן, שלחנו שני חברים חדשים למכון למדריכי חו"ל בירושלים. חברה ששכחתי את שמה והחבר דוד אוחנה. שמחנו משנודע לנו כי החילופים נועדו לשנה הבאה. כמו שציינתי זאת לפני כן, עזבתי את הארגון כדי לעבוד "במקהלה" (האירגון שטיפל בעלייה). השתוקקתי לעשות עלייה ולהוריה של דפנה, אותם פגשתי, הייתה תקווה שנתחתן במרוקו כדי שיהיו יותר רגועים. לא ראיתי שום פסול ברעיון אלא שהבעיה היחידה הייתה כלכלית. משכורתי הספיקה לתשלום שכר דירה וכלכלה. אימי ואחיי היו כבר בישראל. אבי שהיה עדיין במרוקו, הוצג בפני חמותי לעתיד ויחדיו, סיכמו באותו יום, את מועד חתונתנו ל19 בפברואר 1961, ואני בחוסר כל כשלא הייתה לי אפילו אפשרות לממן קניית טבעת נישואין. חמותי וחמי, התנדבו לארגן את הטכס בביתם בעזרת אבי, שקנה את טבעות הנישואין, החליפה ושרשרת זהב מתנה לדפנה. ארבעה ימים לפני הטכס קיבלתי הנחייה להיות בכוננות ולחדול מכל פעילות. נמסר לי שהייתי שרוף! היינו מאוד מודאגים, כי הכל היה מוכן לחתונה, ולאף אחד מבני המשפחה לא היה מושג על פעולותיי. כולם חשבו שאני עובד עבור חברת ביטוח. אותם ימים של חוסר וודאות היו מאוד קשים עבור כל המשפחה. "אני מהרהר ושואל את עצמי היום, איזה עינוי היה גרוע יותר: לשהות בכלא או לחיות ארבעים ושלוש שנים עם אותה אישה ?" ואכן, יום הנישואין נערך כמתוכנן ללא תקלות, בהשתתפות כשלושים מוזמנים. למחרת, נסענו לבקר את הורי אישתי. ברדתי מהאוטו, ראיתי את חמי צועד הלוך ושוב בכניסה לבניין. הבנו מייד שמשהו לא כשורה, כי הסתבר לנו שהוא זכה לביקורו של אבי, שבישר לו שהמשטרה פרצה לביתו בחיפושים אחרי אדם בשם קלוד קנפו, שמי האמיתי. היה ברור שמרגע זה, עלינו להיפרד לשלום מהמשפחה מבלי לדעת מתי ניפגש. התחבאנו בדירתי הסודית, וכך החל הקשר בינינו ב"כלא מוזהב". רוז'ה ביטון שהוזכר לעיל, הפך להיות המלאך השומר. הוא ביקר אותנו כמעט יום יום בהביאו מצרכים וחדשות. נאסר עלינו לצאת. אך למרות זאת, דפנה ירדה כל בוקר למכולת להתקשר להוריה, כדי לעודדם שהכל כשורה. היא פשוט סיפרה להם שירח הדבש שלנו, ברחבי מרוקו, מתנהל על מי מנוחות. לאמיתו של דבר, לא הייתה לנו שום פעילות, פרט לשמיעת מוסיקה, אוכל ומנוחה. זה פשוט מטריף את דעתי כאשר אני נזכר באותה התקופה. להיות נעול כל כך הרבה זמן, עם עלמת חן יפיפייה, זהו חלומי דהיום. באותה העת לא ידעתי להעריך את אותה סיטואציה. הסבלנות לא הייתה הצד החזק שלי. שאיפת האוויר הצח היחידה, שהגיעה אלינו מבחוץ, הייתה בביקורו היומי של רוג'ה. דפנה החזיקה דרכון מרוקאי שהיה עדיין בתוקף, ואילו לגבי, האירגון דאג להנפיק לי דרכון צרפתי עם שם כיסוי. כמובן, השאלה הנצחית שהפנינו לרוג'ה: מתי עוזבים. ב26 בפברואר 1961 מסרו בחדשות על מותו של מלך מרוקו מוחמד החמישי. כל המדינה הייתה נרגשת. הקהילה היהודית הפגינה את השתתפותה באבל, בתהלוכה ברחובות קזבלנקה, ואנחנו יכולנו לצפות בהם מהמרפסת. ברדיו שידרו רק תפילות בערבית, ולפעמים קטעי מוסיקה קלאסית. אנחנו האזנו לתקליט היחידי של ז'אק ברל, שהיה ברשותנו, ובמיוחד לשירים האהובים Ne me quitte pas & La valse à mille temps אל תעזביני וואלס אלף המקצבים. בנוסף, זכינו לביקורו היום יומי של רוג'ה, עם הסל הקטן. לבסוף, בבוקרו של יום מואר, הוא אותת לנו שעלינו להתכונן, לעזיבה הממשמשת ובאה, והנחה אותנו לגבי תרחיש העזיבה : דפנה תעזוב לבד, בטיסה לכיוון פריז עם חנייה ברבט, ואילו לגבי, רוג'ה יסיע אותי לשדה התעופה ברבט, שם אצטרף לטיסה שתיקח את דפנה ואותי, לכיוון פריס ולחופש המיוחל.

אלמרה

New member
סוף דבר... חזק ונתחזק!

היום הגדול הגיע ב8 במרץ 1961. ביצענו את ההנחיות מילה במילה. המטוס של דפנה עשה חנייה ברבט כמתוכנן. הצגתי את דרכוני למוכס כשלבי פועם בחוזקה. הוא הטביע אותו והניחו בצד עם דרכונים נוספים. דבר זה הדאיג אותי, וחששתי שמה יגיע הרגע שבו יודיעו לי "אדוני! אינך יכול לעזוב". שעת הטיסה הקרבה הלחיצה אותי באין דרכון. במצב של אפיסת כוחות, החלטתי לחזור לאשנב המוכס כדי לדרוש את דרכוני. להפתעתי הרבה, המוכס עם חיוך מפה לפה, התנצל והסביר לי שהוא פשוט הניח את דרכוני מתחת לחבילת דרכונים של משפחה בת עשר נפשות. באותו הרגע ,בא לי לנשק אותו!! עברתי את המחסום, ואצתי למפגש עם דפנה שכבר חיכתה לי במטוס, כולה מודאגת. לא החלפנו אף מילה מטעמי ביטחון! ביטחון! היינו מאושרים לעזוב את מרוקו ללא בעיות ולהגיע סוף סוף לפריז. מיד עם הגעתנו, יצרנו קשר עם שגרירות ישראל ושם נפגשנו עם נציג מוסמך, שהסביר לנו את הסיבות בגינן נשרפתי, ואיך המשטרה הצליחה להגיע עד לאבא שלי. דווח לי שהורי קבוצת צעירים, עולים במחתרת שנאסרו בגבול, נקראו לחקירה. אבי אחת הבנות שבעצמה לא ידעה את זהותו של נציג האירגון שאסף אותה, חויב לגלות את שמו. תחת לחץ המשטרה, ושמא יאונה משהו רע לבתו, האבא נשבר ובהכירו את משפחתי, ביודעו שהייתי בארץ ישראל, הוא פשוט מסר את שמי. שהייה של שלושה שבועות בפריז, נסענו לאג'ן כדי להצטרף לגרעין שלנו. שלושה חודשים לאחר מכן עזבנו את ההכשרה כדי להגיע סוף סוף לישראל ב 30 ביוני 1961. אני מבקש להודות לרעייתי על סבלנותה רבת השנים ולידידי ז'אן – פטריק קריאף על תרומתו לסיפור זה. בענווה, דן כנפו מונטריאול ,27 באוקטובר 2004

שרונהה

New member
חתיכת היסטוריה../images/Emo63.gif

חבל שבשיעורי היסטוריה מצניעים את סיפוריהם המרתקים של שליחי העליה במרוקו ואת כמיהתם של יהודי מרוקו לעלות לארץ הקודש... אני שמחה שהסיפור הזה מתפרסם כאן בפורום לעיניהם של צופים רבים. כל הכבוד לכל מי שלקח חלק בהבאת הסיפור הזה לכאן. לך דוד אלמוזנינו על ש"רמזת" על קיומו של הסיפור, לכם דן ודפנה כנאפו על שהסכמתם לחשוף אותו, לך ז'אן פטריק קריאף על תרומתך לסיפור, לך יגאל אסף על התרגום מצרפתית לעברית, ולך ידידי היקר ניסן לב-רן, על שלקחת יוזמה וגלגלת את הרעיון לידי עשיה וביצוע ובכך תרמת לפרסומו של עוד נדבך בסיפורי עלייתם של יהודי מרוקו. שאו ברכה

לא מבינה דבר אחד רק..

אמא שלי עלתה חוקית לארץ בשנת 1954 הסיפור מדובר על שנת 1961 אייך יתכן הדבר שבשנה זו עדיין היו יהודים עולים בסתר לישראל ואמא שלי עלתה חוקית? בידיי אמא שלי כול הניירות על עזיבתה את מרוקו בצורה כשרה לחלוטין, לא ידוע לי שניתן שוחד או משהו כזה בכדי שתותר היציאה ממרוקו לישראל..לא מבינה פשוט...

שמיםלי - אין כזה דבר עליה חוקית

אנחנו שעלינו לארץ רק בשנת 1973 (העליה האחרונה) עלינו בצורה חשאית. כלומר, הגיע אלינו איש קשר (שכחתי את שמו) מטעם AYAIS (או משהו כזה), דיבר עם הוריי, הסביר להם כיצד העלייה אמורה להתבצע. מתוך הסבריו, יש לספר/ליידע את הסביבה/השכנים המרוקאיים שבכוונתנו לנסוע לקנדה או לצרפת. הס לנו מלהזכיר את מדינת ישראל או פלסטין. אבי ז"ל שהיה שפחדן מטבעו ולא אמיץ בכלל, רעד מפחד ביום שעזבנו את מרוקו. בשירשור הזה לא אפרט אודות עלייתנו לארץ אבל זה היה בערך כך. ואני רוצה רק לספר לך שבצרפת, היתה תחנת ביניים (le camp de Marseille) ששם נפגשו צפון אפריקאיים ממרוקו, אלג'יר וטוניס לקראת העליה, ושם פגשנו בזוג ממקנס שנודע לרשות המרוקנית שבכוונתם לעלות לארץ, הבעל ספג מכות חזקות, נכלא לתקופה קצרה בעינויים קשים, ויצא ממרוקו ללא שום רכוש. תראי, יימח שמם הערבים, הם ידעו שאנחנו עולים לארץ, הם פשוט "העלימו" עין תוך קבלת שוחד מכובד מאותם אנשי קשר, "כאילו" אנחנו עוזבים את מרוקו לטובת צרפת, הם ידעו בתוך תוכם שכל המטוס שטס - יגיע בסופו של דבר לישראל. אין באמונה בהם, יימח שמם ושם זכרם.

ברוריה אני בטוחה בדבריי..

אני בטוחה שאימי עלתה חוקית לארץ, ברשותה כול האישורים של היציאה ממרוקו עם תמונתה מוטבעת עליה, אני בטוחה בכך וגם שאלתי שוב את אימי, ייתכן והם יצאו ממרוקו לארץ שלישית ומשם לישראל אבל למיטב ידיעתי הם עזבו את מרוקו עם רכושם, לא ברחו באישון לילה, הם הגיעו לישראל ללא חשש וללא פחד..

ש מ י ם ל י אני מתפלאה, יכול להיות

וסביר להניח שיש לאמך אישורים של יציאה ממרוקו לצרפת או למדינה כלשהיא אבל לא לישראל!! לא יכול להיות כזה דבר!! גם אנחנו יצאנו עם רכוש וכסף ממרוקו, אבל זה נעשה דרך תחנה בצרפת ולא ישירות ממרוקו לישראל. תביני שמיםלי היה ידוע לכל (ערביי מרוקו) שאנחנו מגיעים לישראל, אבל אי-אפשר היה להגיד את זה בפרהסיה, לא בפני העוזרת בית, לא בפני השכנים הערבים, לא בפני השלטונות ולא בפני אף אחד. היו כאלה נבלות שהפילו הרבה יהודים בפח ואכלו אותה בגדול.

אמרוקאי

New member
סיפור מדהים, אבל... 44 או 43?

עד היום ידעתי שבאסון ספינת אגוז ניספו 43 מעפילים כי כל הרחובות והאנדרטות לזכרם מציינים מ"ג המעפילים. ראו קישור לתיאור האנדרטה באשדוד (יש לפחות שתיים כאלו בארץ), ורחובות לא מעטים בערי המדינה. אפילו באתר קוסקוס יש שני תיאורים של האירוע, אחד מציין 43 נספים והאחר מציין 44 נספים (ראו קישורים נלווים). אז אולי מישהו כאן יואיל בטובו לפתור לי את התעלומה? ומיהו האדם ה- 44 המסתורי שפעם סופרים אותו ופעם לא?

RANOFROY

New member
למען הסר ספק ../images/Emo124.gif

מבצע "יכין" עלייתם החשאית של יהודי מרוקו לישראל שמואל שגב "אגוז" שקעה במצולות בראשית ינואר 1961 נחתה על ראשם של יהודי מרוקו מהלומה מכאיבה. שלרגע איימה לחסל את שארית תקוותם לעלייה לציון. בלילה שבין ה- 10 ל- 11 בינואר. בהפלגתה ה- 13 ממפרץ אל-חוסיימה לגיברלטר, טבעה ספינת "אגוז" מול החוף המרוקני והים האכזר הוריד למצולות 44 מנוסעיה. היו אלה- חיים צרפתי ז"ל, האלחוטאי של הספינה שהיה גם ממונה עליה מטעם ה"מסגרת", 42 מעפילים בני 10 משפחות וכן מלח ספרדי. אחיו של הקברניט ואחד משני אנשי הצוות של הספינה. לעומת זאת, הקברניט הספרדי בן ה- 38 פרנצ'סקו מורייה וגיסו- ניצלו ונימשו מן המים על-ידי ספינת משא ספרדית שעברה במקום. ספינות בריטיות, צרפתיות, ספרדיות ומרוקניות חיפשו במשך יומיים אחר ניצולים. בתום חיפושים מפרכים, שבהם השתתפו גם מטוסי חיל האויר הבריטי בגיברלטר, נפלטו מן המים 22 גוויות. רוב הטבועים היו חגורים חגורות הצלה והם הובאו לקבורה בחלקה היהודית של בית העלמין הכללי באל-חוסיימה. שוועתם של הטבועים האחרים נבלעה בחשכת הלילה, בין גלי הים הסוערים והמצולה סגרה עליהם לצמיתות. תכנון הפלגתה האחרונה של "אגוז", נעשה בעצם ימי ביקורו של נאצר בקזבלנקה ובצל הרושם המדכא של מעצר כ- 500 יהודים בערי מרוקו השונות. ביום ה- 10 בינואר, בשעות הבוקר המוקדמות, יצאו פעילי ה"מסגרת" לבתיהם של היהודים בסמטאות הצרות של ה"מלאח" בקזבלנקה והחלו להעביר את המועמדים להעפלה למקום ריכוז הקבוע. ריכוז המשפחות ,ללא התראה מוקדמת, לא היה קל. נשים עזבו את קדירות הבישול, גברים היו בדרכם לעבודה וכמה ילדים נאספו מבתי-ספרם. רק גברת אחת, אסתר ליברטי, רווקה כבת ארבעים לא נמצאה בביתה, היהודים ישבו כבר מכורבלים במכוניות, המנועים פועלים, אך ההוראה של אלכס היתה חד-משמעית: אין להשאיר את אסתר ליברטי בקזבלנקה. שליחים יצאו בהולים לשוק ומצאו שם את אסתר שקועה במיקוח נוקב עם הרוכל, ליד דוכן הירקות. הם רמזו לה רק רמז, השמיעו חצי מילה, מיד השליכה את הסלים מידה ורצה עם שליחים לעבר המכוניות. אפילו את ביתה לא הספיקה לנעול. למקרה שתשוב אליו בשעת תקלה. אסתר ליברטי נסעה אותו יום כ- 800 ק"מ, עלתה על הסיפון "אגוז" ו…טבעה יחד עם כל העולים האחרים.

אמרוקאי

New member
OK - בוא נראה אם אני מבין נכון

מנין הניספים היה אכן 44, אבל רק 42 מהם היו מעפילים (יהודים). השניים האחרים היו מלח ספרדי (אחיו של הקברניט) ועוד איש צוות של הספינה. הבנתי נכון? אם כך, מדוע כל הרחובות והאנדרטאות בארץ מציינות מ"ג המעפילים? אגב, גם לי יש סיפור אישי מדהים בנוסח מה שסיפרת (כן, הרבה מאוד דמעות וטרגדיות אישיות), אבל אינני יכול עדיין לספרו מכיון שפרסום חלק מהפרטים עלול לסכן את חייהם של חלק מהנפשות הפועלות... יום אחד (כשלא תהיה סכנה כזו יותר) אולי אכתוב ספר בנושא.

RANOFROY

New member
44 סופי ומוחלט

http://www.egoz.org.il/html/egoz10.htmlבאתר שלהלן תמצא את הרשימה השמית של 44 הנספים כולל סקירה מאלפת על המחתרת היהודית במרוקו!מסקנות וועדת החקירה הממלכתית שנמצאות בידי, דיברה בתחילה על בין 43 ל44 וזו הסיבה לדעתי לדילמה !

אמרוקאי

New member
../images/Emo51.gif אם כך, צריך לשנות את

שמות הרחובות ואת הכיתוב על האנדרטאות. מעתה אמור: רחוב מ"ד המעפילים.

jeanot

יש משהו משנת 56 קזבלנקה מחנה 80??????????.. שרל פינזי יונה זבי האם שמות אלה אומרים לישהו משהו

למעלה