שאלה בנוגע פגיעה מכוונת ברכב פרטי.
שלום רב. יש לי שאלה, ואשמח מאוד לקבל עלייה תשובה. אני מתגורר כתושב בקיבוץ בצפון הארץ. בקיבוץ הנ"ל יש החלטה שאומרת שאסור להחנות רכבים בתוך הכבישים הפנימיים אלא אך ורק בכבישים ההיקפיים, במקומות חנייה מוסדרים מראש, או בחנייה הראשית (ליד חדר האוכל). בניגוד להחלטה הנ"ל, כל יום, אנשים מחנים את רכביהם הפרטיים, ואת רכבי הקיבוץ בתוך הכבישים הפנימיים, חוסמים גישה ומפריעים לתנועה. בקיבוץ הנ"ל אין גורם שאוכף את ההחלטה, ולכן כל אחד עושה מה שהוא רוצה. קניתי לאחרונה רכב והחניתי אותו במשך כשבוע בחנייה המרכזית של הקיבוץ. אתמול חזרתי מנסיעה בשעות הערב, ומכיוון שאשתי הרגישה לא טוב, החניתי את הרכב סמוך לבית, ותכננתי להוציא אותו למחרת אחה"צ, לצורך נסיעה. יש לציין, שהחניתי את הרכב בצידי הכביש, לא חסמתי אף אחד, לא הפרעתי לתנועה, לא מנעתי חנייה, לא מנעתי גישה לרכבי חירום כגון אמבולנס ומכבי אש, ובקיצור, לא הפרעתי לאף אחד. היום כאשר באתי לקחת את הרכב שלי ולנסוע לסידורים, נגלה לעיני המראה הבא: על הזכוכית הקדמית, בצד הנהג, היה מרוח בכתב גדול בצבע צהוב הכיתוב "כאן לא חניה". לקח לי יותר מ-30 דקות להוריד את הכיתוב שנעשה בצבע צהוב, מכיוון שככל הנראה נעשה שימוש בצבע מיוחד (משטרתי) לשימוש ספציפי זה. יותר מאוחר נודע לי שככל הנראה, האדם שעשה את המעשה הוא חבר הקיבוץ, המשרת כמתנדב במשטרת ישראל. מסתבר שהוא החליט לקחת את החוק לידיים, ולהיות השוטר של הקיבוץ, ולהחליט על דעת עצמו מה מותר ומה אסור, וגם להעניש בהתאם. כפי שנאמר לי, אותו בן אדם, עשה אותו מעשה למספר רכבים שונים בהזדמנויות שונות במהלך השנים האחרונות (והוא אפילו לא מתבייש בכך), ולפי השמועות אפילו פינצ'ר חלק מהרכבים (על רקע של חנייה על הכבישים הפנימיים של הקיבוץ). אני מודה שככל הנראה לא פעלתי כשורה, נכון. לא הייתי צריך להחנות הרכב שלי בתחום הכביש הפנימי של הקיבוץ, למרות שהוא לא הפריע לאף אחד. אבל זה לא מהווה אישור לאף אחד לבצע וונדליזם ברכושי הפרטי. אם אותו אדם היה שם לי פתק עם אותה הודעה, זה היה מתקבל בצורה הרבה הרבה יותר טובה וחיובית מאשר הדרך של ההרס והחבלה שהוא בחר לנהוג בה. עד כאן תיאור המקרה שקרה והשערות (די מבוססות) לגבי זהות המבצע. מכאן שאלות לגבי אפשרויות הפעולה שעומדות לרשותי. 1. האם יש עילה לתביעה נגד אותו אדם? לכאורה אין נזק ממשי לרכב. 2. אני מעוניין לדעת האם זה יהיה חוקי וקביל מבחינת בתי המשפט שאני יבצע הקלטה של אותו אדם בלי ידיעתו ובה הוא מודה בכך שהוא ביצע את המעשה, ואח"כ ישתמש בהקלטה הנ"ל בתביעה נגדו. 3. האם אותו אדם יכול להגיש כנגדי תביעה בהסתמך על החלטת הקיבוץ (החלטת שיחת הקיבוץ) שלא להחנות רכבים בתוך או בסמוך לכבישים הפנימיים של הקיבוץ. 4. האם קיימות אפשרויות פעולה נוספות מבחינה משפטית כנגד אותו אדם, כגון גרימת עוגמת נפש וכו'. אודה על תשובתכם בהקדם