חג שמח...
קודם כל אני חושב ש"קצת" הגזמת בהתבטאויות שלך, אנחנו עדיין לא בכנסת. דבר שני, לא ענית על שתי השאלות היחידות שבאמת רציתי לקבל עליהן תשובה (1. למה אלוהים מתחבא? 2. האם גאולוגיה ואסטרונימה הם אנטי מדעים מבחינתך?) ולעניין תגובתך...
"צר לי לומר לך, הטעיות בנושאים אלו אינן אלא חלקך העלוב וחלק בני מינך. ברמה של ביולוגיה של תיכון הכל מסתדר, הבעייה היא כשמעמיקים יותר מזה. טענת פיילי לגבי השעון היא טענה ברורה וחזקה והיא קיימת פי אלפי מונים לגבי מנגנוני החיים. אם יש לך תשובה לטענה בזה שאורגניזמים מתרבים ושאר שטויות שהאכילוך בתיכון ומאז לא התקדמת, הרי אלו חלק מהתאוריה שחייבת להיות מוכחת וברורה כשמש כדי להזיזנו מהשכל הישר. כל זה אינו גורע מהיות טענת פיילי חזקה באורגניזמים פי אלפי מונים מהשעון."
יש כמה הבדלים בין אדם לבין שעון ובין מה שפיילי ידע לבין מה שיודעים היום, בוא נעבור עליהם ביחד: 1. האדם יותר מורכב. מעולם לא התכחשתי לכך וגם לא ניסיתי להמעיט בכך, אבל אם אתה לוחץ עלי אני אומר שלדעתי זה לא כ"כ משנה, כי השעון מספיק מורכב (גם אם האדם פי מיליארד יותר מורכב). 2. המערכות המולקולריות יותר מורכבות ממה שחשבו בזמנו של פיילי. מעולם לא הכחשתי אבל אם אתה לוחץ עלי, האמת שאני לא בטוח שהאנשים לפני 200 שנה היו כ"כ "תמימים" כפי שאתה מציג אותם, גם אני לא ידעתי כמעט כלום על המערכות המולקולריות לפני שהתחלתי ללמוד, וקשה להגיד שלקיתי בהלם. חוץ מזה שכבר סיכמנו (או אני לפחות סיכמתי P
שהמורכבות המוגזמת הזו היא מינוס ולא פלוס (או לכל הפחות גם מינוס וגם פלוס). מה שקובע זה מבחן התוצאה (הפנוטיפ, שפיילי הכיר היטב), ברגע שהפנוטיפ נתון, "עדיף" שהגנוטיפ יהיה הפשוט ביותר האפשרי, ולא מערכת מסורבלת שפועלת נגד עצמה חצי מהזמן ללא סיבה נראית לעין. 3. האדם הוא יצור ביולוגי/אורגני, שמתחיל כתא אחד ויש לו אמא ואבא, סבתא וסבא (שני זוגות) וכו'. הפעם הטיעון פועל לרעתך אז הזנחת אותו, אבל לדעתי, בהנתן הנתון הזה, דווקא שני הנתונים הקודמים הם הזניחים.
"אבל כבר ראינו - אתה "מסתפק בפחות". והאמת היא שאתה מסתפק גם באפס. למעשה, אינך מעלה לרגע על דעתך לפקפק באקסיומה"
כן, אני לא דורש 100% ואני לא מתבייש בזה ולא מנסה להסתיר את זה. אבל בניגוד למסקנתך, זה דווקא מרמז שאני כן מעלה על דעתי לפקפק באקסיומה, אני חושב שיש סיכוי שדארווין טעה וכולנו הולכנו שולל אחריו ואחרי ממשיכי דרכו. זו בהחלט אפשרות קיימת, אם כי היא לא נראית לי סבירה בהתחשב בעדויות (הנסיבתיות והאחרות). השאלה היא האם אתה מסוגל להגיד כזה דבר. אז הנה עוד בקשה לי אליך, אתה מוכן להגיד שיש סיכוי שאתה טועה, שאין אלוהים והיתה אבולוציה? אפילו סיכוי של אחד למילארד מיליארדי מיליארי מיליארדי מיליארדים (או כל מספר שנראה לך). Humor me.
"להראותך מדוע סיכויי האבולוציה הם 0% ולא 100% כפי שזרקת, ומבלי קשר לזמן אלא מפני שאין לך מסלולים אבולוציוניים ממולקולה לתא וגם לא מגן לגן וכו'"
אני עדיין חושב שבהנתן זמן ומרחב אינסופיים (או אפילו אם רק אחד מהם הוא אינסופי) הסיכוי הוא 100%. ובעצם אני לא סתם חושב, אני ארשה לעצמי לחרוג ממנהגי ולהשתמש במילה שאני מאוד משתדל להמנע ממנה: 'בטוח'. אם יש מסלול אבולוציוני של מוטציה אחת, יש מסלול אבולוציוני של מיליאד מוטציות, גם אם זה יקח לא פי מיליארד יותר זמן אלא פי מיליאד בחזקת מיליארד בחזקת מיליארד, מיליארד מיליארד פעמים. זו מתמטיקה אינפינטסימלית בסיסית (קיבלתי ציון טוב בקורס הזה
). קטונתי מלנסות "לנתח" אותך פסיכולוגית, אבל נראה לי שיש לך בעיה להסתכל על הבעיה כמשוואה מתמטית, אולי כי זה יאלץ אותך להודות שהסיכוי שאתה צודק הוא לא 100%, גם אם הוא (אם יורשה לי להשתמש במונח מתמטי מתחום האינפי') שואף ל-100%.
"אתה אינך קורא כלל את דברי לפני שאתה מגיב. מדוע זה קורה לך? האם החישוב שעשיתי לגבי 4000^4, מתיחס למולקולה האוטוקטליטית הראשונה, או לתא חי המינימלי הראשון? אתה הרי טענת ל100% מהמולקולה הראשונה עד ליונק. ניסיתי להראותך כמה תחנות בדרך המורידות את ה100% שלך ל 0%. אינך קורא ואינך רואה."
אני דווקא כן קורא ונדמה לי שאני אף רואה. תרשה לי לצטט את המקור לטענותיך, כן? הנה מה ש
אתה אמרת שגרם לי לחשוב שאתה מדבר על המולקולה האוטוקטליטית הראשונה: "ומה הסיכוי שבאקראי נוצרו העט והאותיות? אם נניח שהגנום המינימלי כלל 10 גנים בני 100 שלשות כל אחד ונניח שהיו רק 5 אותיות בהתחלה ונדרשו 5 סוגי רנ"א מוביל, כל אחד בן 100 נוקלאוטידים, סך הצירופים האפשריים לאותו גנום מינימלי הוא בסביבות 4000^4 צרופים." או שאתה טועה או שאתה מטעה, דבר אחד בטוח, אף אחד כאן לא טוען שהתא הראשון נוצר יש מאין (בעצם, אתה אולי כן...), באקראי. אתה מנסה להתחכם ולהתעלם מהברירה הטבעית והתוצאה היא שלא הבנתי אותך. המשפט "ומה הסיכוי שבאקראי נוצרו העט והאותיות" מתייחס לדבר אחד ולדבר אחד בלבד - למולקולה האוטוקטליטית הראשונה. לא לתא, לא לחיידק, לא לאדם, לא לחייזר, לא למלאך, ולא לרוח הקודש, רק למולקולה האוטוקטליטית הראשונה. לכן הנחתי שאתה מדבר על המולקולה האוטוקטלית הראשונה ולא על התא ה"מורכב" הראשון, לא בגלל מה שאני לא קורא אלא בגלל מה שאתה לא כותב.
"חיידקים משתכפלים משום שיש להם אנזימים משוכללים ומתחכמים מעל ומעבר להבנתו של אבולוציונר. אנזימים אלו תופרים את הסלילים הכפולים בעת השכפול ואנזימים אלו פורמים את הסליל הכפול להכינו לשכפול נוסף. בים הקדום שבדמיונך, לא היו אנזימים אלו. היתה רק מולקולה אוטוקטליטית."
לפי ההגיון שלך בני אדם צריכים להשתכפל כל שניה, כי מה שקובע את קצב השכפול הוא דבר אחד בלבד: רמת המורכבות של מערכת השכפול. היות ושלנו משוכללת בהרבה מאשר זו של חיידק, והיות וחיידק יכול להשתכפל תוך 20 דקות, המסקנה היא שאנחנו יכולים להשתכפל כל שניה. אוקיי, אני מודה, הייתי סרקסטי עכשיו. שוב, יש כאן 2 פרמטרים, ושוב, אתה מתעלם מהפרמטר שפועל "לרעתך". אתה יודע למה חיידק משתכפל יותר מהר מאיתנו? לא בגלל שיש לו אנזימים יותר טובים אלא בגלל שהוא קטן יותר ופשוט יותר. כנ"ל לגבי מולקולה אוטוקטליטית, היא קטנה יותר ופשוטה יותר מחיידק ולכן היא מן הסתם משתכפלת הרבה יותר מהר. גם אם נניח שהיא משתכפלת לאט כמו חיידק אפשר להגיע למיליוני מיליוני דורות (המספר שבגינו רצית לשלוח אותי להסתכלות), אני רק אומר שזה יכול להיות גם פי 1000 (או יותר).
"אגב, כשאתה אומר "מולקולה אוטוקטליטית", למה אתה מתכוון בדיוק? .... למה כוונתך בשכפול עצמי של A? ש-A מזרזת את שכפול עצמה? או מזרזת שכפול של A אחרות חברותיה?"
'מולקולה אוטוקטליטית' זה המונח שאני מכיר, את המולקולה עצמה אני לא חושב שיש מישהו שמכיר. יתכן שהן זרזו אחת את שכפולה של השניה ויתכן שהמבנה שלהן איפשר להן לשכפל את עצמן גם אם הן שינו קונפורמציה במהלך השכפול. שאלה טובה ומעניינית, אבל אני לא חושב שהיא ממש עקרונית לדיון הנוכחי (גם אתה הוספת אותה ברמת ה"אגב").