אף אחד לא מאמין בפרוטונים ואלקטרוני
ם. הם רק כלים שמשמשים אותנו כדי לנסח תיאוריות ולקבוע מושגים על העולם. כמובן שבשפת הדיבור נראה כאילו אנחנו "מאמינים" בהם. האם את רוצה להאמין באלוהים בתור כלי להסביר לך דברים? את יכולה, אבל זאת אינה האמונה שאני מאמין בו. את בכלל לא הבנת מה טענתי לגבי הכימיה, והקשר לאלוהים, זה ממש לא היה קשור לשאלה אם ראינו אלקטרונים, מה שניסיתי לטעון הוא - אין הוכחה שקשר בין סיבה ותוצאה חייב תמיד להתקיים. למשל, בכימיה ופיסיקה של חלקיקים, אנחנו רואים את הניסיונות לקבוע כזה קשר, ואנחנו רואים שהוא לא כל כך מצליח, ומצליחים לקבוע קשר רק מבחינה סטטיסטית. קשר סטט' אומר שלמעשה אין קשר *אמיתי* בהכרח בין התופעות, כלומר לא הוכחנו שאחת גרמה לשניה, אלא שהן רק קורות יחדיו. ושוב, התשובה לגבי מה ששאלת - אין הכרח להניח שכל דבר נגרם כתוצאה ממשהו אחר. אפילו אם 99 אחוז מהדברים בעולם ניתנים להסבר כך (והם לא - זה מה שניסיתי להראות לך עם הדוגמה לגבי הכימיה), עדיין אין הכרח שהאחוז הנוסף ניתן כך להסבר. וכאן אני צריך לחזור אחורה לבסיס של הבסיסים, לקושייתו של יום, לגבי האינדוקציה. מנין לנו ההכרח שאם נראה דבר מסויים קורה 100 פעמים הוא יקרה גם בפעם ה101? מנין לנו שאם עשינו ניסיון וכדור שזרקנו נפל לרצפה, שהוא יעשה כך כל פעם מחדש? כאן הקושייה מתפצלת לשני נתיבים: א. הרי איננו יודעים את הסיבה והתוצאה האמיתית. תמיד יכול להיות שעוד משהו צדדי גרם גם לסיבה וגם לתוצאה וממילא ייתכן שבפעם הבאה הוא לא יהיה. ב. וזה הסעיף החשוב, מנין לנו שיש אינדוקציה בעולם, שאם דבר קורה 100 פעם אז הוא יקרה כך גם בפעם ה101? הניסיון לענות על סעיף ב' הוא למעשה תולדות הפילוסופיה המדעית (למשל יש את תשובתו של פופר שהיא ידועה מאוד). בכל מקרה, אפילו אם 99 אחוז מהדברים הם עם סיבה ותוצאה, זה לא ממש מחייב שהאחוז הנותר יהיה גם הוא עם סיבה ותוצאה, ולכן השאלה שלך בכלל לא מתחילה. אני יכול לפרט מכאן ועד הודעה חדשה בנושא, אני רק אסכם בלומר של"הוכחה" שלך למציאות אלוהים, שהיא ותיקה מאוד (לפחות מימי הביניים אם לא לפני כן) אין ערך כיום בעולם הפילוסופי של ימינו, וגם רבנים (כמובן שלמדו מספיק פילוסופיה) מודים בכך. כלומר, אין ממש מחלוקת על כך, תשאלי כל תלמיד מתחיל לפילוסופיה לגבי הנושא והוא יענה לך אותה תשובה. להתייחס להוכחה הזאת כאל עובדה זה סוג של אנכרוניזם, כמו לדבר על "כוח ויטלי" (=כוח החיים, פעם השתמשו בו כדי להסביר את החיים).