חבל שישאר על הנייר...
השאיפה שלי היא שמידע מדעי אובייקטיבי יוכל לספק תשובות לשאלות אותן אמור לשאול כל אחד לפני קבלת חיסון (בנוסף לשאלות אפידמיולוגיות למתווי המדיניות):
1. מה שכיחות המחלה, שכיחות לסיבוכים מהמחלה, גורמי סיכון (קבוצות סיכון) למחלה?
2. האם כדאי לחלות במחלה עם טיפול תומך או שיש למנוע התמודדות עם המחלה?
3. מה האפשרויות העומדות בפני על מנת להקטין את הסיכוי לתחלואה, או על מנת לאפשר מחלה קלה ללא סיבוכים. חיסון? הנקה? תזונה מסויימת?
4. מה הסיכון מהחיסון לבריאות?
לפיכך, אני לא מוצא לנכון לדלג על המחקר הבודק תשובות לשאלה 3 לפני שפונים לציבור עם האפשרויות השונות לטיפול פרופילקטי.
--
איך תדע אם לאחר מספר חודשים קיבלת מענה לשאלת היעילות? אם בדקת שפעת בין פברואר לספטמבר, האם באמת למדת משהו על יעילות החיסון (סתם דוגמא)? במחלות אחרות המחזור יכול להיות כל כמה שנים. צריך לתכנן את זה כך שתהיה חשיפה טבעית במהלך תקופת המחקר.
--
אני התייחסתי לבדיקת בטיחות חיסון לפני שאושר לשיווק ולכן אין מבחינתי שאלה אתית במקרה כזה. לא היה חיסון עד היום, לא יהיה חיסון עד שתהיינה לנו התשובות, גם אם זה יקח 5 שנים. ממש לא מוצא לנכון לעשות הנחות כאן.
אם נרצה פתאום לבדוק לבטיחות חיסונים קיימים (כמו חצבת) בסטנדרטים נאותים כפי שפירטתי, ניתן גם לתכנן את זה. צריך רק לא לחסן קבוצת ביקורת, מבלי להפסיק לכל האוכלוסיה. יחד עם זאת, זה ממש לא אידאלי. ראשית, משום הגישה האתית שלכאורה מונעת טיפול קיים (למרות שלי אין בעיה עם זה. עשית שגיאה ראשונה באישור החיסון ללא בדיקות בטיחות - זה לא נותן לך גושפנקא להמשיך עם זה בגלל טענת ה "טיפול הקיים"). שנית, משום שהתערבות באמצעות חיסונים באוכלוסיה מעוותת את האימפקט של הזן הטבעי כשהוא מתמודד בעצמו עם הסביבה. מכל מקום, שיבואו עם כוונות טובות ותמימות לעשות בדיקות בטיחות שכאלה, נמצא את דרך המלך...
לגבי שיעורי התמותה מהמחלה, הראיתי לך שנתוני התחלואה בחצבת היו נמוכים יותר לפני החיסונים (ראה נתונים בדף המידע על חצבת באתר של העמותה). בכל מקרה יש סיכונים - מהמחלות, מהחיסונים. אתה לא יכול לנבא עד שלא תמדוד באמת ותספור כל נפגע במחקר טוב. אי אפשר לדלג על המחקר המדעי הטוב ולטעון "אבל אם נפסיק, יהיו חולים ומתים רבים יותר). עד שלא בדקת בטיחות בצורה נאותה - אתה לא יכול להסיק מסקנות שכאלה.
--
נשא HIV, או אדם עם מערכת חיסון לא אידיאלית, יכול גם לקבל את החיסון. אז למה שלא ייצג את אוכלוסייתו במדגם המחקר? אם הוא באמת מתועד להוריית נגד מתועדת - אפשר לסנן, מקובלת עלי הדרך שאתה מציע.
--
מחקרי ההמשך לא מתבצעים לפי הקריטריונים שאני פירטתי והם ממוממנים ונעשים ברוב המקרים ע"י היצרן גם כן (הוא מחוייב לזה).
--
גם שינויים קטנים בהרכבי החיסונים אתה לא יכול לדעת. אתה לא יודע מה יחסי הגומלין בין שני חומרים, בין רקמת DNA, או מעטפת של חיידק, או ריקומביננט, או וירוס מוחלש, או רקמות שאריתיות מסביבת התרבות (קופים/חזירים) עם אלומיניום, מייצבים למיניהם ואנטיביוטיקה בחיסונים. שוב. אי אפשר להעלות השערות מבלי לבדוק אותן במחקרים טובים. אבל אתה יודע מה, בוא נראה שיתחילו עם 4-5 חיסונים "עיקריים" ויבדקו אותם טוב לפי הקווים שתיארתי, נוכל להתווכח על סוגיה זו לאחר מכן