אני לא יודע אם עדיין יש פה וותיקים

gavrik

New member
אני לא יודע אם עדיין יש פה וותיקים

מלפני 3+ שנים, אבל בזמנו, הרהרתי פה בשאלה למה לא התפתח איזה דינוזאור אינטילגנטי
שפיתח ציוויליזציה מכל מיני הדינוזאורים שחיו בכדור הארץ כל כך הרבה זמן (השירשור המקורי).

לפני זמן מה נתקלתי דווקא בדברים דומים שהועלו כבר על ידי חוקרים, והיה נחמד לקרוא את זה.
אמנם מדובר בתהיות נטו שכן אין באמת איך לבדוק דברים כאלה, אבל מדובר בניסוי מחשבתי מעניין.

Sophalin

New member
תגובה - דעה אישית

א. השאלה היותר נכונה לשאול היא לא "למה לא נוצר מין של דינוזאור אינטליגנטי שפיתח ציויליזציה?"
אלא "למה כן נוצר מין של קוף אינטליגנטי שפיתח ציוויליזציה?"

כי אז למה לעצור בדינוזאור? למה זה לא יכול להיות נחש? או ציפור? או דג כלשהו? או אפילו חרק?

ב. אני חושב שבראיה מדעית לשאלה "למה" אין ממש משמעות במובן של תכלית ולכן זו שאלה מיותרת ולא רלוונטית.

אני חוששתשובה לשאלה הזאת היא

כהתחלנו ללכת בצורה יציבה על שני רגליים זה שיחרר את הידיים לעשות כלים ובשביל לעשות כילים מתוחכמים ואז המוח גדל
הדבר דומה למחשב שבגלל שתכניות שעליו צורכות הרבה זיכרון הוא עובד לאט ואז קונים מחשב יותר חזק אבל בגלל שהוא
יותר חזק אז קונים תכנות יתר משוכלללות ואז שוב המחשב עובד לאט ואז קונים מחשב חדש וחוזר חלילה כך גם מוח האדם
גדל בהתאם לצורך לשכלל את הכילים

Sophalin

New member
צר לי, זה לא עובר אצלי

באותה מידה אני יכול להגיד לך שלחרקים יש 6 גפיים והרבה יותר קל להם לשמור על יציבות על 4 רגליים מאשר ליונקים על 2. ובכל זאת אתה לא רואה התפתחות של "ידיים" (כמו אצל האדם).

אני אמנם לא יודע בוודאות אבל נראה לי שההליכה על שתיים בכלל לא קדמה להתפתחות היד - עובדה שלקופי האדם האחרים (כמו שימפנזים וגורילות) יש מבנה יד מורכב כמעט כמו היד האנושית - עד כדי מוטוריקה עדינה - והם לא הולכים על שתיים.

deathcaster

New member
בחיאת דינאכ

אתה לא טמבל ויש לך הודעות שמראות כי יש לך מוח בין האוזניים... אז אולי תכתוב את ההודעות שלך עם קצת סימני פיסוק בכדי שיהיה גם נוח לקרוא אותן?

מה דעתך?

קצת קשה לי לכתוב כי אני סובל מדיסלקציה אבל

אני ינסה
כהתחלנו ללכת בצורה יציבה על שני רגליים זה שיחרר את הידיים לעשות כלים. בשביל לעשות כילים מתוחכמים אז המוח גדל.
הדבר דומה למחשב שבגלל שתוכניות שעליו צורכות הרבה זיכרון הוא עובד לאט, ואז קונים מחשב יותר חזק, אבל בגלל שהוא
יותר חזק אז קונים תכנות יותר משוכלללות. ואז שוב המחשב עובד לאט, ואז קונים מחשב חדש וחוזר חלילה. כך גם מוח האדם
גדל בהתאם לצורך לשכלל את הכילים.

Sophalin

New member
למיטב ידיעתי והבנתי

ואני מניח שהידיעה שלי בתחום הזה מאוד מוגבלת - כי זה לקוח בעצם ממה שאני זוכר מהסדרה המפורסמת "החיים" ומדברים שאמרו פה -
החלק במוח שאחראי על ה"תודעה" לא השתנה הרבה במהלך מליון השנה האחרונות.
הווה אומר - מוח האדם לא השתכלל בהרבה. אולי היכולת הורבלית שלו השתפרה (בצורה משמעותית - ההנחה היא שפסוקיות זיקה היא המצאה ממש ממש חדשה - 2000 שנה! - אולי פחות!!!)
אבל היכולת שלו להבין מה קורה סביבו. היכולת שלו להמציא וכו' לא השתפרה (לפחות לא כשזה מגיע למבנה הביולוגי של המוח)

מה שכן השתנה (שמאפשר לנו להגיע לטכנ' המודרנית) זה בעצם הידע הנצבר.

ranisharoni

New member
דווקא היתה קפיצה קוגניטיבית

לפני כ 70-100 אלף שנים וזה מה שהקפיץ את האדם לראש שרשרת המזון ולשליט הבלתי מעורער של העולם. לפני כן הסתובבו הומינינים (+לוסי) כ 6 מיליון שנים ללא שום משמעות ביולוגית מיוחדת כך שזה לא מובן מאילו שראש גדול\הליכה זקופה\שימוש בכלים בהכרח מובילים לאדם המודרני.

Sophalin

New member
אבל מה זה אומר?

קפיצה קוגנטיבית? איך השינוי הזה במוח בא לידי ביטוי "באופן פיסיולוגי"

ranisharoni

New member
שאלה טובה

כשמסתכלים על רצף המאובנים רואים קיבעון טכנולוגי בשיכלול הכלים עד לפני כ 100 אלף שנה ואז קצב השיכלול קפץ משמעותית כולל הופעה של אומנות. זאת גם אחת הדרכים להסיק שהאדם הנאנדרטלי לא עבר את אותה קפיצה.

Sophalin

New member
אני מתכוון

איך השינוי הזה בא לידי ביטוי באופן פיזיולוגי?איך המוח נראה לפני ואחרי?

ranisharoni

New member
זאת תעלומה של ממש

מבינה אנטומית אנו למעשה זהים לאותו סאפיינס קדום אבל משהו (כנראה) במבנה\חיווט של המוח השתנה (יובל הררי קרא לזה "מוטציית עץ הדעת"
).

Sophalin

New member
אוקיי, רגע

מה זה אומר "כנראה"? אני מניח שלא באמת יודעים. זו תאוריה. אני מניח שיש הרבה הנחות תאורתיות שמובנות עליה (או שהיא מובנית עליהן) אבל "כנראה" זה לא מספיק.
וגם אם כן, זה לא אומר הרבה.

אם ניקח את ההתקדמות הטכנולוגית לאורך הזמן במהלך ה- 100 אלף שנה האחרונות זה נראה כמו "פונקציה קומפוננציאלית"
אז אני נוטה לחשוב שלא ממש היה שינוי במבנה המוח כמו שהצורך שלנו לעבד יותר מידע היה קטן יותר בעבר.
מבחינת תכולה - אני מניח שהמוח שלנו יכול להכיל המווווווווווווווון.

ranisharoni

New member
זה לא כזה פשוט?

"אני נוטה לחשוב שלא ממש היה שינוי במבנה המוח כמו שהצורך שלנו לעבד יותר מידע היה קטן יותר בעבר"

לאורך 300 אלף שנים לא היה צורך כזה ופתאום הוא התפרץ מבחינה טכנולוגית ואומנותית. זה מאוד לא סביר. כמו שסטיבן פינקר אמר: Innovation was invented

Sophalin

New member
התפרץ? מי דיבר על התפרץ?

מדובר על עליה הדרגתית אקספוננציאלית. וזה נובע מכך שככל שהצלחנו להסביר את תופעות הטבע יותר טוב
כך יותר אנשים ידעו על יותר תופעות טבע יותר טוב. וזה גם לך שכמות המשכילים בעולם צמחה בצורה ניכרת.

כמובן שגורמים נוספים כמו למשל פיתוח המתמטיקה והכתב סייעו לכך רבות.

ranisharoni

New member
עדיין צריל להסביר תכונות אוניברסליות

של אדם מודרני. כמו אומנות, פולחן, שיכלול כלי אבן מסורתיים, מסחר, התפשטות גאוגרפית מהירה, שרידה בתנאים בהם שום מין אדם לא שרד כמו בצפון סיביר וכמובן קפיצה לראש שרשרת המזון. מתמטיקה וכתב זה משהו שאדם מודרני מלפני 70 אלף שנים יכול ללמוד אבל לא זה שקדם לו למרות הזהות האנטומית. כראיה למשל, האבורג'ינים, למרות שהם אדם מודרני, חיו בתקופת האבן עד לפני כ 200 שנים כי לא היתה להם יכולת לפתח חקלאות באוסטרליה אבל הם השתלבו בעולם המודרני, פחות או יותר, מעט לאחר שאדם אירופאי נחת באוסטרליה (מי אמר שלא היו חייזרים).

אם אותו ספייאנס קדום היה שקול לנו קוגניטיבת אז היינו מצפים למצוא איזשהי מהראיות אותן מוצאים למכביר לאחר הופעתו המשוערת של האדם המודרני.

Sophalin

New member
על אילו ראיות אתה מדבר?

אילו ראיות יש להופעת האדם המודרני שאינן תלויות התפתחות טכנולוגית?

Sophalin

New member
אוקיי זה בדיוק מה שאני אומר

בהתחלה ההתפתחות הטכנולוגית - שכללה כלי נשק, צבעים, כלים שונים וכו' הייתה מאוד בסיסית והשתפרה מאוד מאוד לאט.
עם השנים, קצב ההתפתחות וההשתפרות של הטכנולוגיה התחיל להאיץ וב100 שנה האחרונות הוא ממש נוסק בטירוף.

הקפיצה הגדולה שעליה מדובר הוא הקפיצה שבו האדם התחיל להשאיר "מזכרות" (ציורי קיר וכו') שמראות שהוא היה נבון וחושב ובעל יכולת לפתח דברים וכו'.
אבל להניח שהייתה כאן קפיצה? לי זה נראה כמו הסבר קצת מפוקפק...

למעלה