אני לא יודע אם עדיין יש פה וותיקים

ranisharoni

New member
השגה קלה

"החלק במוח שאחראי על ה"תודעה" לא השתנה הרבה במהלך *מליון* השנה האחרונות."

החוקרים לא חלוקים על כך שהביולוגיה של ה "תודעה" השתנתה בהמלך מיליון השנים האחרונות. המחלוקת היא לגבי אם השינוי לאדם מודרני היה הדרגתי החל מלפני 100-200 אלף שנים או בקפיצה מלפני פחות מ 100 אלף שנים.

הנה למשל טיעון טיפוסי של חוקר בנושא:
it is surely reasonable to propose that the shift to a fully modern behavioral mode and the geographic expansion of modern humans were also co-products of a selectively advantageous genetic mutation.
http://volgagermanbrit.us/documents/klein2000.pdf

Charles Darwin

New member
זינוק קוגניטיבי לפני 100k שנה זו תאוריה מדעית

בערך כמו שבריאת העולם בשישה ימים זו תאוריה מדעית.

ranisharoni

New member
אמרתי הדרגתי ולא זינוק

לגבי התאוריה השניה. תאוריית "הקפיצה הגדולה קדימה" מדברת על לפני פחות מ 100 אלף שנים (70 או אפילו 50).

Charles Darwin

New member
דווקא נראה שהיה זינוק, אבל לא לפני 100k.

50 זה כבר יותר קרוב, אך משום מה עד עכשיו דיברת על 70-100...

ranisharoni

New member
המימצאים הולכים קצת יותר אחורה מ 50 אלף

פינקר אמר (או ציטט) שממצאים אלה זה כמו למצוא פרארי בעליית הגג של גלילאו

בכל מקרה נראה שהיה איזשהו סף קוגניטיבי שהיה צריך לחצות כדי שתומצא הממציאנות שמנותקת מכבלים ביולוגיים. קרי - הממציאנות הומצאה ע"י הביולוגיה.

Charles Darwin

New member
למיטב ידיעתי כ-90% מהממצאים מתוארכים אחרי 40k

וה-10% הנותרים הם שנויים במחלוקת (וחלקם אגב משויכים דווקא לניאנדרתלים). צרפתי תמונה של אמנות מלפני כ-30k שנה; תרגיש חופשי לצרף קישור לממצאים ש"הולכים קצת יותר אחורה מ 50 אלף".

הכי קדומים זה אצלנו בארץ

במערת הגדי בנחל מערות. גיל הממצאים מוערך בד"כ ב-90K , אבל תיארוך יותר מתקדם מהשנים האחרונות לוקח את זה אחורה ל 100-135K.

ranisharoni

New member
יש פה עוד משהו מעניין

אותו גם יובל הררי הזכיר. מוויקי:
"הקבורות של אדם מודרני במערת הגדי *קדומות בעשרות אלפי שנים* לקבורות הניאנדרטלים במזרח התיכון"

כלומר כנראה שאותו ספיינס קדום לא הצליח להתמודד עם הניאנדרטליים לעומת שהספיינס היותר מאוחר. זה גם מעלה חשד לפער באותו סף קוגניטיבי שהקפיץ את האדם לפיסגת שרשרת המזון.

Charles Darwin

New member
כאמור ישנם ממצאים דומים שמשויכים לניאנדרתלים

ע"ע התמונה המצורפת והמאמר הזה למשל. ציטוט:
"The Iberian finds show that
European Neandertals were no different from coeval Africans in this
regard, countering genetic/cognitive explanations for the emergence
of symbolism and strengthening demographic/social ones."

אני לא שולל קפיצה כלשהי לפני 70-100k, אך להתעלם במופגן מהקפיצה סביב 30-40k מזכיר לי את הניסיונות להתאים את גיל העולם והיקום לספר בראשית.

ranisharoni

New member
יש תיארוך לממצאים אלה?

ככל הידוע לי, עפי" הראיות הארכיולוגיות, הנאנדרטלים לא השתכללו טכנולוגית במשך כ 300-400 אלף שנים מה שמעיד על קיבעון קוגניטיבי בדומה לאותו ספיינס קדום. גם שהנאנדרטלים נתקלו באדם המודרני וחיו לצידו אלפי שנים הם לא הצליחו לצאת מהקיבעון ע"י למידה.

Charles Darwin

New member
כ-50k (או כ-10k לפני הגעת ספיאנס)

לגבי קבעון טכנולוגי ממושך יש לי מילה אחת: אבוריג'ינים.

ranisharoni

New member
אבוריג'ינים - דוגמא טובה לאדם מודרני

שע"י יכולת למידה השתלב למעשה מייד בסביבה טכנולוגית שהקדימה אותם ב 50 אלף שנים. לאבוריג'ינים יש גם את אותם מאפיינים של האדם המודרני בשנות הלקט-צייד. חוסר היכולת של לקט-צייד לפתח את החקלאות באוסטרליה הוא שמנע מהם לצאת בתקופת האבן (שכאמור גם בה הם היו ללא עוררין בראש שרשרת המזון) ולא קיבעון קוגניטיבי שלפיו דרוש שינוי גנטי כדי לרכוש יכולות למידה מתקדמות.

Charles Darwin

New member
ואל תשכח שתיארוך בעזרת איזוטופים רדיואקטיביים

זו שיטה בעייתית שאינה שוללת בריאה בשישה ימים.

ranisharoni

New member
חשבתי שמשתמשים בסוללה של שיטות

תיארוך בלתי תלויות ולא רק אחת.

"אינה שוללת בריאה בשישה ימים"
מה הקטע פה? צחוקים?

Charles Darwin

New member
רגע, עד עכשיו היינו רציניים?

אז מבחינתך הקפיצה הקוגניטיבית התרחשה בין A ל-B בתמונה המצורפת ואילו בין B ל-C אין שום הבדל.

ranisharoni

New member
באופן אישי קשה לי לקבוע

רק לחשוד. לעיני הבלתי מזויינות נראה שכבר B יותר מתוחכם מ A אבל יתכן שקדם לאותה קפיצת סף קוגניטיבית שלא קרתה לניאנדרטלים (שאגב קברו מתים ואפילו תמכו בנכים אבל אין ראיות לפולחן, אומנות ושיכלול טכנולוגי). C הוא ללא ספק לאחר הקפיצה.

Charles Darwin

New member
אז סיכמנו שאם היתה קפיצה אז היא היתה בערך

לפני 30-40k אלא אם כן יש לך ממצאים שתומכים בתאריך אחר.

ranisharoni

New member
70-100K יותר סביר

אנשים נחתו באוסטרליה לפני 40-50K כך ש 70K+ נשמע יותר סביר.
זה גם מסתדר עם אסון טובה וראיות דנ"א לצוואר בקבוק מלפני כ 70-80K

Charles Darwin

New member
זה נשמע לי כמו Just-so stories

אסון טובה לא ממש משכנע אותי. באותה מידה אפשר לטעון ששינוי נישות מהחממה של אפריקה למקפיא של אירופה בתקופת הקרח הוביל לקפיצה, ולכן אני מציע להתמקד בעדויות הארכאולוגיות שהן מוחשיות ואובייקטיביות יותר. אני לא מכיר אמנות אבוריג'ינית, אפילו מודרנית למען האמת, שמשתווה מבחינת דיוק אנטומי לציור הזה מלפני 30k שנים. עם כל הכבוד לאבוריג'ינים על השתלבותם החלקית בחברה האוסטרלית המודרנית, גם זה לא ממש משכנע. כאמור, גם ניאנדרתלים מסוימים (או לפחות צאצאיהם) כנראה השתלבו חלקית בחברה של ספיאנס ואחרים שילבו טכנולוגיות של ספיאנס בארגז הכלים שלהם.

למעלה