בואו נדבר על שכר המלצרים

Sanchez

Member
כשאין אכיפה...
אז ממש לא משנה אם זה פסק דין או חוק.
 

prizman

New member
אין סיכוי שתצליח להבחין בהבדל.

פסק דין של בית הדין לעבודה אין מי שיאכוף וגם לא חייבים לאכוף.
חוק זה משהו שונה לגמרי, לא שתמיד אוכפים אותו אבל המשמעות שונה.
שיאכפו לך את חוק הצגת החמץ ותהיה מאושר.
 

John the Savage

New member
התוצאה שהייתי מקווה לה

היא שאולי פסיקה כזו ואולי אחרות יובילו לביטול הטיפים. כל מנהג הטיפים במסעדות (שהן כבר מזמן לא רשות אלא חובה) זה מנהג מיותר ומזיק.

גם אם אין חקיקה מפורשת בעניין (בניגוד נניח למדינות כגון צרפת שעשו זאת), מסעדות יכולות פשוט להחליט שהשירות כלול במחיר, להעלות את מחיר המנות בהתאם, לשלם למלצרים משכורת נורמלית, ולכתוב בבירור בתפריט ועל הצ'ק שהמחיר כולל שירות.

בארה"ב כבר הטיפים יצאו בכלל משליטה, וכיום מצפים להשאיר כ-20% טיפ. יש כבר כמה מסעדות שנקטו בשיטה הזו של מחיר כולל שירות, אבל לצערי אלו עדיין מיעוט קטן.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
ורק אציין שמה שתיארת כבר קרה בעבר

לפני כעשרים שנה, היה מקובל במסעדות ובבתי קפה רבים לציין בתפריט שלחשבון יתווסף אחוז שירות (נדמה לי שברשת "אפרופו", זכרונה לא לברכה, זה היה 12%). אבל ב-2002 הוסף תיקון לחוק הגנת הצרכן (סעיף 17) שהמחיר המוצג ללקוח חייב להיות כולל (לא חייב לכלול מרכיבי רשות שניתן לוותר עליהם) כלומר מחיר המנה כולל גם את השירות (כפי שהוא מגלם בתוכו את כל הוצאות העסק האחרות). בעקבותיו הנוהג פסק (ומסעדות שהתעקשו להמשיך אותו ספגו קנסות). היו מסעדות ובתי הקפה שהעלו מחירים בהתאמה (ואלה שלא עשו זאת אז עשו זאת מאז), אבל הלקוחות, מתוך הרגל (ו"לא נעים") המשיכו כמובן להשאיר טיפים, לשמחתם של בתי האוכל והמלצרים.

בכתבה מ-2002 בגלובס, מנכ"ל המועצה לצרכנות, גלית אבישי, האמינה "שהתיקון לחוק יביא רווחה גדולה למלצרים, שיתחילו לקבל את השכר המגיע להם מהמעסיקים שלהם ולא יצטרכו להסתמך רק על טיפים, מה שאסור על פי חוק. כשנוקבים מחיר כולל בשקלים, מי שירצה לתת טיפ יתן. הטיפ יחזור למושג המקורי שלו. היום יש הפרדה בין שירות לבין טיפ. זה הנוהג המסחרי והחוק ישנה אותו ויסייע לעובדים".

 

Gרר

New member
דעתי השתנתה מאד לאחרונה

בעבר די חיבבתי את עניין הטיפים. את היכולת להחליט לתת קצת יותר או קצת פחות בהתאם לחוויית השירות שהיתה לי.

בזמן האחרון, ובמיוחד אחרי כמה ביקורים באירופה, הרגיש לי הרבה יותר נעים לסיים ארוחה בלי ה"משוב" הזה. לקבל חשבון, לשלם וללכת. לא להתחיל להסתבך עם עצמי ולחשב חישובים על כמה כן להוסיף או לא להוסיף ועד כמה משהו לא נחמד שחוויתי בארוחה מצדיק "להעניש" את המלצרית בטיפ יותר קטן, או שזה אולי משהו שבכלל לא קשור אליה.

הייתי מעדיף שהטיפ יגולם במחיר הארוחה, גם אם פירוש הדבר העלאה גורפת של כל מחירי הארוחות בארץ ב-12.5%. אבל שמכאן והלאה - שהמסעדות ידאגו למלצרים שלהם לשכר, כמו שממילא זה צריך היה להיות (הטיפ מלכתחילה נועד להיות צ'ופר ולא "תירוץ" למסעדה שאחרי זה מורידה אותו מהשכר).

אני יודע שיש הרבה בעיות אכיפה ושליטה על העניין, אבל לפחות בעיה אחת יורדת מסדר היום: מלצר שמתחיל לעבוד במסעדה יודע מראש מה הוא יקבל. עם תלוש מסודר. ועם תנאים סוציאליים. אין סכומים שעוברים מתחת לרדאר ותלויים ברצון הטוב של הסועדים או תירוצים של המסעדה שבעצם המלצר מקבל הרבה כסף מהצד. אני משלם למסעדה על הארוחה. המסעדה משלמת לעובדים על העבודה.

לצערי אני לא מאמין שהחוק הזה, או דומים לו, יצליחו לשנות את המצב המושרש ממילא.
 
אני נגד טיפים

כי הם איבדו לגמרי את משמעותם בארץ. שמים אותם אוטומטית "כי לא נעים", הם ממילא הרבה פעמים לא הולכים למלצרים ולך תדע למי כן, ובעיקר - רובן המוחלט של חוויות השירות בארץ בשנים האחרונות עבורי נעו בין גרוע לסביר. אומנם אני לא אוכלת במסעדות שף בארץ כבר כמה שנים, אבל זה לא משנה - טיפ אמור להיות בונוס להערכה על שירות מוצלח, ולכן על השירות להיות כזה. זה לא התפקיד שלי לשלם משכורת בסיסית למלצר, בשביל זה יש לו בוסים.

הייתי בנונו בהוד השרון לא מזמן. כמות המלצרים שם עצומה. באמת, רק בעמדת המארחת היו כל פעם בין 3 ל-4 אנשי צוות. ועדיין הכל היה רדיפה אחרי שירות - הושיבו אותנו בלי תפריט שנאלצנו לבקש פעמיים, אחר כך פעמיים באו לשאול אותנו מה אנחנו שותים תוך ניסיון לדחוף אלכוהול והלכו כי "תיכף יבוא המלצר שלוקח את ההזמנה לאוכל" (הוא לא בא, התעסקנו דקות ארוכות בניסיון לעצור מישהו מזרם העובדים הרב מסביב), וכן הלאה.
אז למה לצ'פר אנשי מקצוע שמלכתחילה לא מצליחים לבצע את עבודתם כראוי, וכנראה לא הוכשרו כיאות על ידי המנהל שלהם?

דווקא בארצות בהן הייתי שאין בהן תרבות טיפים השירות היה הרבה יותר מוצלח מבארץ. הגיע הזמן שיירד הנדנוד הזה מאיתנו.
 

החתולית

New member
אני בעד השיטה הזאת

והלואי וכך יתנהלו כאן.
&nbsp
שמעתי היום ברדיו ראיון עם חיים כהן שאמר שלדעתו השינוי הזה, יגרום לכך שפחות אנשים יוכלו ללמוד באוניברסיטה, מפני שרוב הצוותים בנויים מסטודנטיות וסטודנטים שמשלמים שכר לימוד ושכר דירה. לטענתו, לא תהיה מלצרות מקצועית בארץ, מפני שהישראליות והישראלים לא ירצו לעסוק במלצרות באופן מקצועי.
&nbsp
ימים יגידו.
 

החתולית

New member
בעבר כן, וכיום, כפי שכתבתי במפורש - אין

כשלמדתי מלונאות בשנות ה- 80, למדנו גם מלצרות קלאסית בסיסית. אחר כך עבדתי כמה שנים טובות במלונות גדולים בתל-אביב, וגם בהם המלצרים היו אנשי מקצוע (וכמעט ולא היו מלצריות).
גם במסעדות בהן אכלתי כילדה, נערה ואישה צעירה, הצוותים היו מקצועיים.
&nbsp
היום, כפי שאמר חיים כהן, מרבית העבודה נעשית על-ידי סטודנטים וסטודנטיות.
 

Sanchez

Member
בשנות ה-80 לא היה קיים כל כך מושג "מסעדנות" בארץ...
אלא אם כן קפולסקי נחשבת למסעדה.
אז להגיד שפעם היו מלצרים מקצועיים...?!
&nbsp
היו גם 2 מלונות וחצי בתל אביב וירושלים (יחד), שבהם עבדו 3 מלצרים וחצי.
 

prizman

New member
חוסר ידע זה לא דבר להתגאות בו.

המסעדנות בישראל בשנות ה 80 הייתה טובה.
כנראה יותר מאשר כיום.
על קרן, תפוח זהב, כפות תמרים ועוד רבות אחרות לא שמעת כנראה.
 
תשלים השכלה. החל משנות ה-60 כבר היו מסעדות שהלוואי

והיו היום. קסבה, אלהמברה, גונדולה, טוטון ועוד הרבה. ובכל אלה היו מלצרים מקצועיים.
 

Sanchez

Member
היום במאה מטרים הראשונים של רוטשילד...
יש יותר מסעדות (רציניות), מכל מה שהזכרתם לאורך העשור השלם של שנות השמונים.
אנשים ידעו מה זה פירות ים ? ואיזה מטבחי גורמה היו ? אולי צרפתיים באותן שתי המסעדות וחצי.
כן אכלתי בקרן בשנת 1999 וכן זו היתה ארוחה טובה. אבל באותה תקופה לספר לכולם שאכלת בקרן היה כמו לספר היום שטסת לחלל. כי מעטים היו האנשים שהבינו באוכל ועוד יותר מעטות היו המסעדות שידעו להכין אוכל כזה.
&nbsp
אז לבוא ולספר לי איזה קולינריה היתה כאן בתקופה של בגין שמיר ופרס ?!
GIVE ME A BREAK
 
בגין, שמיר ופרס? מה פתאום...אשכול וגולדה.

ומי שאכל במסעדות הללו ידע גם ידע מה הם פירות ים ומה הוא מטבח גורמה.
אתה פשוט לא יודע על מה אתה מדבר.
 

Sanchez

Member
כמובן שידע...
אם היה מעלעל באנציקלופדית בריטניקה ואם היה מוצא מסעדה לא כשרה.
 

החתולית

New member
בודאי שידעו

דפדף בספר של נתן דונביץ' וראה כמה מסעדות היו בישראל, ביניהן מסעדות גורמה שהגישו גם פירות ים. ספר התענוגות של עמוס קינן יצא לאור בתחילת שנות השבעים, וכבר היו אז מדורי ביקורת מסעדות בעיתונים.
&nbsp
גדלתי בתל-אביב של שנות השישים והשבעים, ורוב המסעדות בהן אכלתי לא היו קפולסקי או בית הבלינצ'ס. בכולן היו מלצרים (ומעט מלצריות) מקצועיים.
 

prizman

New member
עוד מעט תספרי לו

שגם בתי מלון כמו הילטון, דן וגראנד ביץ' היו קיימים כבר בשנות ה 80.
יש שיחות מיותרות לגמרי.
 
למעלה