בחירת בי"ס

טרודי

New member
אלה לא רק חושיי

כשאני רועדת מקור בחדר של 30 מעלות, גם נראה לי שהמדחום בחדר מראה משהו שונה מ-30? בשביל זה יש מכשירי מדידה. בשביל זה יש נוסחאות. בשביל זה יש ניסויים חזרתיים עם המון צופים שונים. האדם הקדמון האמין בכוח הכובד באופן אינטואיטיבי. הוא הרגיש את ה"למטה" כמו שאני מרגישה את ה"חם". אנשים גם חשבו שמי ששט אל מעבר לאופק נופל מעבר לשוליים של האדמה. הבן שלי עד עכשיו מתקשה להבין איך האנשים בצד השני של כדור הארץ לא נופלים. כי מושג ה"למטה" האינטואיטיבי קשור רק באופן רופף למושג הכבידה המדעי והמוכח. אם טסים מספיק גבוה, כבר אין כבידה ואין "למטה". אם ממריאים מספיק מהר, כבר לא מאיטים וחוזרים בנפילה. כמובן שיכול אדם לבוא ולומר שכל המתודה המדעית לא נראית לו. רק בגלל שניוטון וקפלר הראו איך כדור הארץ מסתובב סביב השמש, לא מבטיח שמחר תזרח השמש. עדיף להקריב קורבן לאפולו, רק כדי להיות בטוח. שמעתי שגם יש אנשים שעדיין מאמינים ב-flat earth. אבל זה בכלל לא באותה קטגוריה של הטלת ספק ב"אלוהים" שאיננו מוגדר מחוץ לרמה הסובייקטיבית-אינטואיטיבית. אמר כבר מישהו שההבדל בין דתי לאתאיסט הוא קטן מאוד. הדתי הרי כופר בכל הדתות מלבד אחת. האתאיסט כופר גם בזו האחרונה.

raananh

New member
אני מבין

שרית, אני מבין. ואני מסכים איתך לחלוטין: עם בחירה כזו של בתי ספר יהודיים בלאס-וגאס, אני לא הייתי שולח את הילד שלי לשם... אפילו אם הייתי מקבל מילגה בחינם... והם באמת בתי ספר טובים מכל הבחינות האחרות (לפחות סלומון שכטר ו-HEBREW ACADEMY). לנו יש JCC, YMYW-HA ומספר די גדול של בתי כנסת רפורמיים עם גני ילדים. רענן

saritoosh22

New member
אז אחרי שהגענו להבנה (והסכמה),

שאלה לי אליך, למה לא תשלח את הבן שלך לבית ספר קתולי אם הוא בית הספר הכי טוב באיזור?

raananh

New member
הייתי שולח אותו לב"יס נוצרי

בכנות, הייתי שולח אותו לב"יס נוצרי... אם הוא היה ב"יס טוב... השותף שלי ממוצא קתולי. אבל בכל הכנות, כמו שאני לא שולח את הילד לבית ספר יהודי דתי, אני גם לא אשלח אותו לבי"ס נוצרי דתי (קתולי, באפטיסטי, אוונג'ליסטי, וכולי). אני לא חושב שיש בי"ס קתולי שהוא לא דתי... היינו בלי תפילות בבוקר, תפילות לפני המזון וכולי... שאפילו השותף שלי לא עושה אותם. אבל בי"ס נוצרי אפיסקופלי או לותרני נשמע מאוד נחמד... אם זה בי"ס טוב. אגב, מישהו שאני עובד איתו, ממוצא יהודי שולח את ילדתו לבית ספק קתולי כי זה האופציה הכי טובה בשבילו מבחינת איכות הלימודים. השכנה שלי היהודיה דווקא חברה ב-YMCA ולא ב-JCC ... למרות שהיא שולחת את הילדה שלה לבי"ס יהודי. היא אומרת שה-YMCA הוא יותר טוב מה-JCC... וזה די נכון: הם עשו שיפוצים לא נורמליים לאחרונה וה-YMCA הוא הרבה יותר משוכלל עם בריכה ו-GYM יותר טוב ממה שיש ב-JCC. רענן

Ludwig

New member
היית שולח אותו לבי"ס נוצרי ליברלי...

אם היה זה ביה"ס הטוב ביותר באזור, היית שולח אותו לבי"ס נוצרי (ליברלי) אך לא לבי"ס בודהיסטי??? מה כבר יכול להזיק לו בהשראת הבודהיזם?

raananh

New member
לא אמרתי את זה

לא אמרתי את זה... שבשום פנים לא אשלח את הילד שלי לבי"ס בודהיסטי. אם אין בי"ס חילוני, יהודי או נוצרי טוב ליד הבית, והבי"ס הבודהיסטי הוא טוב ולא דתי מידי, אז אין לי בעייה לשלוח את הילד לשם. אני חושב שזה סביר להעדיף בי"ס חילוני, יהודי או נוצרי במיקרה שלי לפני שבוחנים אפשרויות אחרות. רענן

Ludwig

New member
הבחירה שלי היתה שונה מאוד...

אם הייתי חייב לבחור בית-ספר דתי כלשהי, הייתי בוחר בבודהיסטי הרבה לפני היהודי או הנוצרי. שם לפחות ידגישו את הרעיונות החברתיים החיוביים ללא דחיית האחר, ללא מצוות שבצידן אזהרת עונש, ללא איסורים איומים (התבוללות, הומוסקסואליות, הפרדה בין המינים וכו') ואפילו לא יתעסקו עם "אלוהים"

raananh

New member
היהדות היא דת מאוד חיובית

היהדות היא דת מאוד חיובית: עשרת הדיברות, שבת (סוציאליות), צדקה, צדיקות. גם האיסלם היא דת מאוד חיובית: חמשת הבסיסים של הדת הזו הם מאוד חיוביים. הם גם אוסרים (ומקיימים) על לקיחת ריבית על הלוואות שהיהדות כן מאפשרת למרות שבמפורש כתוב בתורה כמה פעמים שלא לעשות את זה. גם הנצרות היא דת מאוד חיובית: לסלוח לחוטאים, לעזור לנחשלים + כל מה שיש ביהדות. תקרא את מה שישוע אמר. מה שמנהיגי הדת עשו בעבר והיום על כל הדתות האלו זה משהו אחר. אם מקשיבים היום לאפיפיור של היום, אפשר לחשוב שאין אדם יותר צדיק ממנו: רחמן, נגד מילחמות וכל צורה של אלימות, בעד מישפחה ולעזור לנחשלים... בקיצור, לגבי כל דת, זה הכל עניין של מנהיגות. אני מסכים שכתוב פה ושם דברים שהם לא לרוחי ולא לרוחם של הרבה. לכן, אפילו הרבה דתיים בכל הדתות האלו לא לוקחים כל דבר שכתוב ברצינות. לא כל מוסלמי מחפש להרוג יהודים אלא אם הם יהיו מוכנים להתאסלם (סתם דוגמא פתטית). בקיצור, אני לא מציע להגיד שרק בודהיזם זה הדת הכי טובה וכל השאר זה זבל. הרבה אנשים מאמינים שיש כח עליון ויש רק לעשות טוב ולעזור לאחרים. אני לא חושב שאתה יכול להגיד הרבה רע כנגד יהדות רפורמית, נצרות אפיסקופלית ויום אחד אולי גם נגד גוון מסוים של איסלם. רענן

Ludwig

New member
ויש גם שלילי...

יש לי בעיה קשה עם אמונה הכוללת: רעיונות בלתי הגיוניים; ציוויים אלוהיים שאל לאדם לשנות; אפליה לפי מוצא, מגדר, העדפה מינית וכו'; הגדרת אנשים טובים וסבירים כחוטאים; חוסר כבוד לאמונות אחרות... דרך-אגב, אין באיסלאם דרישה מיהודים או מנוצרים להתאסלם (בניגוד לדרישה הזו מ"עובדי אלילים"). מה שלא מקובל באיסלאם הקלאסי הוא לאפשר ליהודים או נוצרים לשלוט במוסלמים או לקבל שלטון של מי שאינו פועל ברוח האיסלאם. למעשה ברגע שהיהודים או הנוצרים אינם נאבקים בשלטון המוסלמי המוסלמים נדרשים להגן עליהם. כמובן שבדת גדולה כמו האיסלאם יש זרמים רבים, חלקם הקטן קיצוני יותר וחלקם מתונים ממה שמוצג כאן.

raananh

New member
יש לנו המון משותף

אני בדיוק כמוך: לא מסוגל להסתדר עם דת שכוללת רעיונות לא הגיוניים, דרישות ללא הסבר (למשל כשרות אצל היהדות, שאפילו האיסלאם והנצרות שמבוססים על יהדות לא מקבלים את זה), אפליות (למשל נגד נשים באיסלאם), הגדרת אנשים ומעשים מסויימים כחטא וחוטאים שעליהם אפשר רק לבקש סליחה או ללכת לגהינום (מאוד טיפוסי לנצרות). אגב, אני לא יודע אם קראת את הספר "חולית" של פרנק הרברט. זהו כפי הנראה ספר המדע הבידיוני הכי טוב שאי פעם נכתב. אבל מעבר לזה, הספר (למעשה סידרה של ספרים עבים), בין מכלול הנושאים, בתור נושא צדדי, הוא מכיל שיעור מאלף לגבי איך נוצרת דת, איך לבנות דת, מה המטרות האמיתיות של דת, איך שולטים במאמינים וכולי וכולי. סתם דוגמא: "גהינום" זה המצאה ורעיון מבריק של הדת כדי לשלוט באנשים. לא כתוב אפילו פעם אחת בתנ"ך שאלוהים אומר שיש גהינום ושאלוהים ישלח חוטאים לשם. להפך, כל התנ"ך רק מדבר על עונש אלוהי על-פני-האדמה כלפי החוטאים. ובכל זאת, זה כזה רעיון מבריק שהומצא ע"י אנשי דת, שכל הדתות (כולל הינדואיזם בדרך שלהם) אימצו אותו. עכשיו, יש דרך לשלוט במאמינים: לאיים עליהם שהם ילכו לגהינום אם הם לא יעשו דברים מסויימים, להבטיח שהם ילכו לגן עדן אם הם יעשו משהו אחר עבור אנשי הדת, ולקבוע מה כן ומה לא זה חטא, אפילו אם אלוהים לא קבע את זה. לגבי האיסלאם: כמו ביהדות, כתוב הרבה דברים. היהודים לא עושים הרבה דברים שכתובים במפורש בתנ"ך. לצערי, האינטרפרטציה של רוב מוחלט של המוסלמים ואנשי הדת שלהם זה שכן יש לפגוע ביהודים ונוצרים ולאסלם אותם. הצחקת אותי: "לא מקובל באיסלאם הקלאסי הוא לאפשר ליהודים או נוצרים לשלוט במוסלמים"... שפירושו לכל אידיוט זה שיש להילחם ביהודים ונוצרים עד ששולטים בהם. תודה רבה עבור ההצעה הנדיבה הזו מהאיסלאם, אבל "לא תודה". שהמנהיגים המוסלמים יעשו "פירוש" לזה וידבקו דווקא למקומות הרבים האחרים בקוראן שבו כתוב שיש לכבד את היהודים, האומה היהודית והבירה שלהם ירושלים. כן - ככה כתוב בקוראן. רענן

אבא גאה

New member
אני לא הייתי שולח לביה"ס דתי כלשהוא

לא משנה מאיזה דת. יחד עם זאת אולי זה המקום לציין שלמרות שמשפחתי חילונית ההורים שלי שלחו אותי ואת אחי הקטן לביה"ס דתי כי הם האמינו שזה חינוך טוב יותר.

raananh

New member
נו, אז יש לי שאלה אליך

אם ההורים שלך שלחו אותך לבית ספר דתי, ויצאת בכל זאת חילוני, אז מה הבעייה בבית ספר דתי כל עוד הבית ספר לא יותר מידי דתי? במיוחד אם הבית ספר הזה (בית ספר פרטי) הוא באמת(!) יותר מהבית ספר הציבורי החילוני בשכונה? האם ההורים שלך החזיקו אותך בבית ספר הדתי נגד רצונך? כפי הנראה שזה בטח גם בקנדה: כל בית ספר יהודי שמסונף לאירגון יהודי קונסרבטיבי או רפורמי הוא למעשה לא בית ספר "דתי". אם זה בהחלט בי"ס טוב יותר משאר האפשרויות, אני לא רואה כל רע לשלוח ילד לבי"ס שכזה. אישית, אני לא יהודי דתי והאמונה שלי היא פרטית משלי. מהניסיון שלי, במיוחד לגבי ילדים שגדלו בבית שבו מעודדים חשיבה עצמאית (כמו הבית שאני בו גדלתי), אני חושב שאנשים מגבשים את האמונה שלהם בעצמם בלי קשר למה שהם נחשפו בעבר. בי"ס טוב עוזר לגבש חשיבה טובה וללא ספק עוזר המון להצלחה בחיים. אם הילד שלי יגיד לי שהוא לא רוצה בב"יס יהודי, אז אני אוציא אותו משם. רענן

Ludwig

New member
תשובה תאורטית...

אם יש בית-ספר טוב במיוחד באזור מגורי, הייתי יכו לשלוח את ילדי ללמוד בו גם אם קיימים הבדלים קלים בין השקפת עולמי ובין ההשקפה המוצגת בבית-הספר, אבל לא הייתי שולח את ילדי לבית-ספר שמציגים בו השקפת עולם המנוגדת להשקפת עולמי או שמלמדים בו באופן מנוגד לתפישתי לגבי חינוך. כך שלא הייתי שולח את ילדי לבית-ספר דתי כלשהו או בית-ספר המחנך בהשראת הרעיונות הדתיים הפולחניים או החברתיים שסותרים את השקפותי. הייתי בהחלט מקפיד על בחירת בית-ספר חילוני ליברלי. בית-ספר דתי או או ברוח הדת היהודית/נוצרית/איסלאמית/הינדית וכו' אינם מתאימים לי כלל, כמו גם בית-ספר שמחנך ללאומנות או לאפליה (דווקא עם בית-ספר שיש בו דומיננטיות לתלמידים מרקע בודהיסטי הייתי מסתדר).

Ludwig

New member
למעשה האופציה העדיפה בעיני...

היא בית-ספר בינלאומי חילוני ליברלי, כלומר בית-ספר שהחינוך בו אינו צמוד למסורת דתית מסויימת או ללאומיות אחת מסויימת, בית-ספר שבו תלמידים מרקע לאומי ודתי שונה (רובם בדרך-כלל חילוניים) ושיש בו חשיפה רבה לשונות תרבותית. הבעיה היא שבתי-ספר כאלה מועטים, כמעט רק במקומות המרכזיים ביותר ויקרים ביותר.

raananh

New member
אם התלמידים לא לובשים כיפות

אם התלמידים לא לובשים כיפות, אז לדעתי בי"ס יהודי, אבל לא דתי. היינו, הוא חושף את התלמידים ליהדות, אבל לא מחייב אותם להאמין או לפעול בדרך דתית. לי אין בעייה עם בי"ס שכזה... אם הוא בי"ס טוב. רענן

Ludwig

New member
אבל עדיין יש בעיה מסויימת...

בבית-ספר המוגדר יהודי תהיה מגמה לחנך לאור היהדות, שיש בה כמה אלמנטים שבהחלט סותרים את תפישת עולמי ואת הרעיונות שאני הייתי רוצה להעניק לילדי (אלוהים ברא את העולם ונתן חוקים לבני-האדם, ספר התורה מגדיר מה נכון ומה לא נכון, אברהם שכמעט ושחט את בנו הוא צדיק וכו'). אני מכיר כמה בתי-ספר שקיימת בהם דומיננטיות בודהיסטית, אולם אין כל כפיה של כל סממן דתי, יש קבלה מלאה וכבוד לתלמידים הבאים מרקע דתי אחר על סמליהם האופייניים, ודאי שאין מלמדים את הרעיונות הבעייתיים שציינתי קודם, כך שלא ברור לי מדוע הצגת דווקא בית-ספר "בודהיסטי" כבחירה בלתי קבילה.

raananh

New member
את זה שאלוהים ברא את העולם שומעים

את זה שאלוהים ברא את העולם הילד ישמע די מהר בחייו - לא משנה כמה תמנע את זה ממנו. כמעט כל יום אני שומע על זה ... מאנשים דתיים, עיתונים, טלביזיה וכולי. אבל תחשוב על זה מנקודה הפוכה: אם תשלח את הילד שלך לבית ספר אתאיסטי, אז הוא ישמע כל היום ש"אין אלוהים!". ואם תשלח אותו לבית ספר לא דתי, אז הוא בכלל לא ישמע על אלוהים (לפחות מהמורה), אבל הוא ישמע עליו מכל מייני מקורות אחרים. לדעתי האישית, מספיק שהילד ישמע מההורים שלו מה השקפת עולמם בנושא. זה לא נורא שהילד שומע ולומד דברים שונים, כולל אלוהים, כל עוד לא מכריחים את הילד להאמין ולקבל את זה. זה שהילד שומע משהו אחד מההורים שלו ומשהו אחר בבי"ס זה דבר נהדר: זה מכריח את הילד לפתח חשיבה קריטית כדי לבחון דברים. אני חושב שרוב הפורום הזה, כולל אני, זה דוגמא אחת גדולה שלא משנה מה לימדו אותך בעבר ומה ההורים שלך מאמינים - אתה מפתח את האמונות שלך והדיעות שלך באופן עצמאי. זה הדבר העיקרי שאני רוצה לפתח בילד שלי: חשיבה קריטית ובוררת לגבי כל דבר שהוא שומע. רענן

|אשוח||סביבון|

הבן שלי אמר לנו אתמול שאלוהים ברא את העולם. בעלי התעניין מאיפה יש לו המידע המרעיש, והילד ענה שלא צריך לדעת כי 'זה כתוב בתורה'. שאלתי אותו אם הוא מאמין שיש אלוהים, ונענתי ש'הוא לא מאמין לסיפורים, רק למה שהוא רואה בעיניים, וגם לכל מה שאבא אומר'... הסברתי שגם אבא טועה, ומדבר שטויות לפעמים (טוב, הוא לא צריך לדעת בגילו ש'לפעמים' זה די הרבה) המלאך לא הסכים וטען 'שאבא מדבר שטויות רק בשביל צחוקים, לא באמת' (יעבור לו, נכון?)

אני חושבת שלילד חשוב מאד בגילו

להעריץ את ההורים. למרבה הצער, מה שלא נעשה בסביבות גיל 9-13 זה ייעלם ללא שריד, אבל, זה גם הגיל שתחליפים בדמות חיי החברה , החברים והמארג החברתי ימלאו את מקום ההערצה הזו. עד אז , ליטול ממנו את זה רק מחליש אותו.

raananh

New member
אתה תהיה מאוכזב אם הילד שלך יאמין באלוהים?

תל אביבי, אני מניח שאתה לא מאמין באלוהים. אתה תהיה מאוכזב אם הילד שלך יאמין באלוהים? אני גם יודע שאתה די שמאלני בדעותיך. מה תעשה אם הילד שלך יהיה דווקא מאוד ימני? לי לא איכפת שהילד שלי יאמין במשהו שונה ממני... אם נדון בזה, אשמע אסברים, ואני אשתכנע שיש לו בסיס אישי לדעותיו - היינו הוא באמת מאמין במה שהוא מאמין למרות טיעונים כנגד. נ.ב. בגיל זה, אני לא הייתי מתרגש מזה שהילד החליט שיש אלוהים. אבל כדאי לדון איתו ולהסביר לו למה אתה חושב שאין אלוהים. רענן

למעלה