מקראית
אני לא יודע מהי חילוניות. אם היא מבטאת ניגוד לרליגיוזיות, שומה עלינו לדעת מהו האנטונים כדי ליצור קיבוע סמנטי.
על פי אחד מהרבדים של פשוטו של מקרא, אין שום סתירה בכך שעולם כמנהגו נוהג לבין ההיגד שיש רק אלהים. לפרש את המקרא בצורה דואליסטית מתאפשר רק לאחר הפנמה של חשיבה פלטוניסטית. כותבי המקרא ועורכיו לא חשבו במושגים כאלו. דברים אלו קשים להמשגה במונחים שאנו חושבים בהם היום, וניתן לתפסם רק ברצוא ושוב, אך עיון במקרא מראה שלא הייתה הבחנה בין ההווייה לקיום. [דבר שדווקא המקובלים הצליחו איכשהו להצביע עליו.] ודוק:
התפיסה שמוצגת במקרא שונה באופן מהותי מהלך הרוח שמוכתב על ידי ההיגיון ההלני-מערבי בן ימינו. מה שבעיננו נתפס כדיכוטומיות בסיסיות ביותר אינו מקובל בגישה הנבואית. הנביאים הציגו עמדה שאין בה ניגודים בינאריים חד משמעיים, כך שגם דברים שלכאורה אינם מתיישבים אהדדי הופכים על ידי הביטוי הלשוני של המקרא לאותו דבר ממש.
הבנה של תכנים אלו יכולה כאמור להיות רק ברצוא ושוב, כהבזק ברק המאיר לפרקים. כלומר ב"היגיון העברי", כלשונו של הרב הנזיר, יש בו זמנית אספקטים שונים ומגוונים לאותה תופעה. חכמים אמצו את הגישה הזו והיא חוזרת בחשיבה המדרשית שוב ושוב. היגדים טריוויאליים, פראדוקסים, אנטינומיות וכד' מאפיינים את המימרות של חז"ל.
חשיבה שכזו, לאחר שמצליחים להבין אותה, פותרת את הקושי שיש בחשיבה התאולוגית, למשל בין דברים שמחויבים על פי הגזירה לבין מעשי האדם שנובעים מבחירתו החופשית. בדרך חשיבה הלנית אנו מוצאים כאן את אחת הבעיות הגדולות שליוו את ימי הביניים. הגישה של המקרא כלפי סוגיה זו היא שהכל בהשגחה וגם שמעשי האדם מסורים בידיו – בו זמנית. בניגוד לליבוביץ, שסבר שהמימרה של רבי עקיבא "הכל צפוי" וכו' רק מציגה את הבעיה אך אינה פותרת אותה. לו ליבוביץ היה מעמיק יותר בהיבטים הלשוניים של המקרא ושל חז"ל הוא היה מבין שהפראדוקס הוא לחם חוקם להבעת מסרים שאינם ניתנים לביטוי. המקרא לא מציג כל חילוק בין שני הדברים. היות שה' הוא ההוויה היחידה, ממילא כל מה שקורה מתרחש בהווה, ובחירותיו של אדם אינן סותרות את זה שבחירות אלו נבחרות בתוך מלאות ההוויה. זו מטאפיסיקה טוטאלית. כלומר: דיבור על מה שעל אודותיו יש לשתוק. ספק אם יש לזה מובן, לכן ניתן להמחיש זאת רק על ידי נרטיב, ולא על ידי דיאלקטיקה.
תיאור הדברים במקרא מלמד את ההשקפה הזו בצורה ספרותית, ויש לבחון את מהלך העניינים בשימת לב מרובה – תוך כדי בדיקה מדוקדקת של שימושי לשון, מבנים תחביריים והקשרים ספרותיים – כדי לדלות מתוכם את התובנה. נבחן כמה מקרים שמשקפים את הרעיון הזה:
כשאבשלום מרד בדוד אביו מתואר כיצד דוד ברח לירושלים. כשדוד הגיע אל בחורים יצא אדם בשם שמעי בן גרא ממשפחתו של שאול וקילל את דוד: "הֵשִׁיב עָלֶיךָ ה' כָּל דְּמֵי בֵית שָׁאוּל אֲשֶׁר מָלַכְתָּ תַּחְתָּיו וַיִּתֵּן ה' אֶת הַמְּלוּכָה בְּיַד אַבְשָׁלוֹם בְּנֶךָ וְהִנְּךָ בְּרָעָתֶךָ כִּי אִישׁ דָּמִים אָתָּה" (שמ"ב ט"ז, ז-ח). כשיואב שומע זאת הוא מציע לדוד להרוג את שמעי, אך דוד מסרב להצעה. לאחר שהוא הסביר מדוע הוא סירב להרוג את שמעי הוא אמר: "אוּלַי יִרְאֶה ה' בְּעֵינִי וְהֵשִׁיב ה' לִי טוֹבָה תַּחַת קִלְלָתוֹ הַיּוֹם הַזֶּה" (שם, יב).
מבחינה דקדוקית-תחבירית קשה לנו לקבוע אל מי התייחסו דבריו של דוד. מצד אחד נראה שדוד התכוון אל שמעי, כפי שאכן קבעו רוב המפרשים, מכיוון שדברי דוד מקבילים על דרך הניגוד אל דבריו של שמעי: דברי שמעי לפיהם "הֵשִׁיב עָלֶיךָ ה' כָּל דְּמֵי בֵית שָׁאוּל" (שם, ח), מכוונים כנגד דברי דוד לפיהם "וְהֵשִׁיב ה' לִי טוֹבָה תַּחַת קִלְלָתוֹ" (שם, יב). עם זאת, המבנה התחבירי מראה שדוד קולל על ידי ה' – מכיוון שה' הוא הנושא של המשפט שנזכר לפני כן במפורש, שעה ששמעי כלל לא הוזכר. דוד אף הדגיש את זה שדבריו מכוונים אל ה', בכך שחזר על כך פעמיים, צמוד לשני הפעלים בדבריו: "אולי יראה ה' בעוני והשיב ה' לי". אולם דברים אלו אמורים לעורר תמיהה, שהרי ה' כלל לא קילל את דוד אהובו. לכל אורך נאומו דויד חוזר על כך שמאת ה' היתה זאת, למרות שהוא מבין ויודע ששמעי קילל אותו מבחירתו החופשית: "ויאמר המלך מה לי ולכם בני צְרֻיָה כֹּה יקלל וכִּי ה' אמר לו קלל את דוד, ומי יאמר מדוע עָשִׂיתָה כן. ויאמר דוד אל אבישי ואל כל עבדיו הנה בני אשר יצא ממעי מבקש את נפשי ואף כי עתה בן הימיני הַנִּחוּ לו ויקלל כי אמר לו ה' " (שם, י-יא).
דו המשמעות בתחביר תואמת את דברי דוד מהיבט נוסף. כשדוד אמר: "כֹּה יקלל וכִּי ה' אמר לו קלל את דוד, ומי יאמר מדוע 'עָשִׂיתָה' כן", אל מי חוזר הפועל "עשיתה"? המבנה התחבירי מאפשר לנו לקרוא את הדברים בשני אופנים שונים. כפל המשמעות מעודד אותנו להניח ששתי הקריאות האלו אינן רק אפשריות סימולטנית, אלא שהן למעשה אותה משמעות! אי אפשר לומר לשמעי מדוע עשה כן, שהרי מה שנעשה ממילא נעשה מאת ה'. דוד אינו מבחין כלל בין מעשים שנעשו מבחירתו החופשית של אדם לבין גזירה מאת ה'. אמנם שמעי הוא המקלל, אך דבר אינו מתרחש מחוץ להוויה, ועל כן ממילא הכל הוא "בהשגחה".
דוגמה נוספת:
טרם שהומלך שלמה תחת דוד אביו ביקש אדוניהו אחיו החורג הגדול למלוך על ישראל. כדי למנוע את המלכתו של אדוניהו היו לא מעט תככים פוליטיים, תחבולות וקנוניות מצד תומכי שלמה. והנה, למרות כל הפעולות האנושיות שנעשו, כשאדוניהו הגיע אל בת שבע אם שלמה הוא אמר אליה: "את ידעת כי לי היתה המלוכה ועלי שמו כל ישראל פניהם למלך ותסב המלוכה ותהי לאחי כי מה' היתה לו" (מלכים-א ב, טו). כל המאמצים האנושיים התבטלו כלא היו, ורק מה ש"הווה" בפועל נשאר – מה שהווה הוא הוא השגחתו של ה', ההווה היחיד.
דוגמה נוספת:
בספר תהלים במזמור קה מתוארים הניסים שעשה ה' לאבותינו. בין היתר נאמר שם "הפך לבם לשנא עמו" (פסק כה). דברים אלו מקבילים למה שנאמר בספר שמות א, ח-י, שם מתואר שהכל נעשה ביוזמה אנושית של המצרים. כאן יש לשאול, מי הוא הנושא התחבירי של "הפך"? לפי קריאה אחת ניתן לומר ש"לבם" הוא הנושא של "הפך", כך שמדובר בפועל עומד. מצד שני ניתן להציע קריאה על-פי ההקשר, לפיה הנושא של "הפך" הוא ה'. שתי הקריאו האלו מרמזות שמדובר למעשה באותו דבר עצמו. המצרים החליטו החלטה, וזו היא השגחת ה'.