חח.. טוב, אני לא יודע למה את יובל אתה לא אוהב, דווקא אחד מההיסטוריונים הישראלים המפורסמים בעת האחרונה בעולם ולא רק בישראל. אתה כימיני צריך להיות גאה.
בוא נתרכז במרקס, לעומת שלא הדגשתי לו תשומת לב. הוא גם היה סוציולוג קלאסי והשפיע על התחום של הסוציולוגיה. כל השפע שבא מהקפיטליזם הוא בא במחיר של ניצול. רק קבוצה קטנה שייכת לבעלי ההון (האלה שלא מנוצלים). לבעל ההון יש מוטיבציה לנצל את מה שהוא יכול פשוט להחליף בכדי לעלות את היעילות של התפוקה. כי בסוף זה מייצר לו יותר תשואה. לכן, לנו שאינם בעלי הון, יותר רע, אפילו לאלו שעושים כסף טוב, רואי חשבון, עורכי דין, מהנדסים ורופאים. יש מקצועות שבהם זה לא ככה כמו פולטיקאים, פעילים אידיאלוגים, מורים וחלק מעובדי מדינה. אבל זה בגלל שהם לא עובדים בעסק (אירגון שהמטרה שלו זה לייצר רווח).
כל הוויכוח הזה על קפיטליזם ואיך החברה בנויה מבחינת סמכות וכוח לא קשור לשאלה שלי. שוב:
לי לא איכפת שיש יותר אנשים, והאנשים האלה תורמים מסביב. במקרה כזה, עדיין התורמים סובלים, ואם ניקח את כולם, שוב נקבל סכום חיים שלילי. לא איכפת לי אם הם מייצרים יותר, ויש יותר שפע. שפע לא מוביל לשמחה (לא איכפת לי מהדורות הקודמים). סתכל על כל סטטיסטיקה עולמית, היחס בין התאבדויות לאושר בין מדינות אינו הפוף. זה שיש יותר ביחס לדור הקודם לא אומר כלום, הדור הקודם עדיין מוריש את הסבל לדור הבא.. וכך זה יתקיים עד שתתכבה השמש או עד שישראל תתן לפלסטינאים מדינה (אף פעם).
הסבל הוא בשיש לאנושות תודעה, רגשות ותוחלת חיים ארוכה.
הבודהיזם כבר חקר את הנושא (אמונה הרבה יותר קדומה מהיהדות). הנה:
זה נוגד את כל היחס של השפע שלך לשמחה.
אבל הדיון עדיין מתקיים לגבי אנשים שקיימים. אתה מייחס קיים מול קיים, ולא קיים מול לא קייים. וגם את זה אתה עושה בצורה גרועה. משכורת יותר גבוהה לא מעלימה את רגשות הכלא ( רעיון ה-"כלוב הברזל" של מקס) וגם לא את הניצול שמתקיים לפי מארקס. אז מצב של שפע, לא פותר את עניין הסבל, הוא אולי נפחת, אבל לא נעלם. מעבר לכך, סתכל על כל הדתיים בעולם שרוצים גאולה (מיליארדים של אנשים)... די ללדת ילדים.
צפה בקובץ המצורף 99037
אפילו בדיון שבו אני משווה את החיים של הזבוב לאדם, אני אקח.
זבוב חי כשבוע ואין לו תודעה, והוא לא עובד בשבוע שהוא חי. יותר מזה, זבוב הוא חרק מהחרקים שתורמים לעולם ולא הורסים אותו כמו האדם. הם תורמים להיווצרותו של קקאו וממנו אנחנו מקבלים שוקולד. אין שוקולד אם הזבובים לא היו קיימים. אני גם לא בטוח שהעולם היה יכול להתקיים בלי דבורים וג'וקים.