שלום גם לך...
אני מצטער שאינני אוכל להמשיך את הדיון לאורך זמן, מכיוון שאני טס היום בלילה, ועוד צריך לארוז. בשם ההיגיון והנסיון אי-אכילת בשר היא בריאה יותר: טבעונים חיים 5 שנים בממוצע יותר מאוכלי בשר. סרטן, מחלות לב, דלקות אף-אוזן-גרון, סכרת, בריחת סידן ועוד (רבים מאלו נמצאים ד"א כהגורמים האחראים ביותר לתמותה בעולם המערבי) קיימים בצורה משמעותית פחות בקרב ניזונים מתזונה צמחית מאשר אוכלי בשר. עיקרון שרשרת המזון, ברור היום כפשטני, מגוחך, הסתכלות היסטורית של עוד 100-200 שנה, תעמיד אותו יחד עם "תורת הגזע" וכל הדרווינסטים החברתיים האחרים. אם הטבע היה רוצה שנאכל בשר, אני לא הייתי קיים, כי עובדתית אני ניזון ללא אכילת בשר. יותר מכך צורתנו הפיזיולוגית מכתיבה לנו אי-אכילת בשר. אני מצרף מאמר בנושא: השוואה בין מזונם הטבעי של טורפים, אוכלי כל ובני אדם / יריב גלבוע 17/09/02 מזון טבעי של חיה הוא המזון שהחיה צורכת בתנאים טבעיים. האם חלב הוא מזון טבעי ליונקים שנגמלו? לא, כי אין אפשרות שיסופק לחיות בוגרות. אם בני אדם צורכים חלב פרה זה לא אומר שהוא מזון טבעי. מחלוקת רבת שנים קיימת לגבי השאלה אם בשר הוא מזון טבעי של האדם. עוד במאה ה18- קבע ג´ורג´ קיוביה כי האנטומיה ההשוואתית מלמדת, כי האדם דומה לקבוצת הפרוגיוורים (אוכלי פירות), ואינו דומה לקבוצת הקרניבוורים (הטורפים) בשום דבר. אי-דמיון לטורפים 1. מעי האדם והקוף ארוכים מגופם פי 12, מעי הכבשה – פי 30, מעי הכלב – פי 3. 2. כלבים וחתולים אינם לועסים את מזונם ביסודיות כמו האדם, והמזון נבלע על ידם חתיכות חתיכות. אם אדם יעשה כך הוא יסבול מכאב בטן והמזון לא יתעכל טוב, אך אצל הטורפים מופרשת חומצה הידרוכלורית בכמות גדולה פי 10 מאשר אצל האדם. החומצה מפרקת ביעילות את החלבונים בבשר ומשמידה חיידקים. אצל האדם זמן עיכול בשר נמשך 6 5- שעות לעומת כשעתיים אצל טורפים. לטורפים יש בקיבתם אנזימים ספציפיים לבשר שמפרקים אותו במהירות ואפילו את העצמות. 3. רוקם של טורפים אינו מכיל את האנזים פטיאלין, שנמצא אצל האדם ואצל חיות צמחוניות ומפרק עמילן. 4. השתן של טורפים חומצי, אך בסיסי אצל חיות צמחוניות וגם אצל האדם (אם הוא בריא). 5. האדם רגיש לטפילים ולחיידקים בבשר אך טורפים לא. האדם ניזוק משומנים רוויים מן החי ומכולסטרול מן החי - אך טורפים לא. 6. לטורפים יש מערכת שיניים שמותאמת לתפיסת הטרף, פציעתו וביתורו. לאדם לא. 7. אדם מתגרה מריחם, צבעיהם ומראם של פירות וירקות. ריחם של גופות בעלי חיים הוא פשוט מסריח וגורם לאי נעימות. דם ואיברים כרותים גורמים לאי נעימות אסתטית. ריחו וטעמו של בשר נעימים רק אם בישלו ועיבדו אותו כך שיאבד את ריחו וטעמו המקוריים. אי-דמיון לאוכלי כל אוכלי כל אינם טורפים במובן המקובל של המילה. עצם המונח אוכלי כל הוא בעייתי ואינו מוגדר היטב, כי הם שייכים לסוגים רבים ושונים ונבדלים זה מזה בהרבה אופנים. חזירים אוכלים פירות, זרעים, אגוזים, בלוטים, ירק, פקעות, בצלים וגם חרקים, תולעים, חלזונות וחולייתנים קטנים שאותם הם מוצאים בשעת הנבירה באדמה. דובים אוכלים עפ"ר חרקים. המינים השחורים של הדובים אינם טורפים אלא לעתים רחוקות מאוד. דובים חומים אוכלים גם נבלות ודגים, אך מזונם העיקרי צמחי. רק הדוב הלבן (בקוטב) הוא טורף מובהק, כי אין שם צמחייה, אך הוא שונה מאוד משאר הדובים בהסתגלותו לתנאי החיים בקוטב. עכברים וחולדות אוכלים בטבע מזון צמחי, אך בקרבת האדם יאכלו כל מזון (עד כאן נלקחו הנתונים מערכי חזיר, דב ועכבריים באנציקלופדיה העברית). זה שהעכברים הסתגלו לאכול דברים שאינם מזונם הטבעי מראה שלכל יצור חי יש טווח הסתגלות גדול. חתולים הגדלים עם בני אדם אוכלים לעתים לחם, תירס, אפונה, אבוקדו וכו´, אך זה לא אומר שהם אוכלי כל. פרות מקבלות קמח עצמות במזונן ואוכלות אותו, אך זה לא אומר שאינן צמחוניות בטבען. באנגליה אולף גמל לאכול נקניקיות, אך ביסודו הוא אוכל צמחים. האדם הקדמון נהג לצוד בעלי חיים מכיוון שמקורות המזון שעמדו לרשותו היו מצומצמים, והוא שם את ידו על כל מה שיכול. בישול אינו אקט טבעי. אכילת בשר ללא בישול מסוכנת לאדם (וכן אכילת בשר מבושל, אך פחות). יצרם הגסטרונומי של בני אדם אינו מתעורר למראה מזונם הבשרי של אוכלי כל: חלזונות, חרקים, תולעים ונמלים, ולכן בני אדם אינם אוכלי כל. מזונות אלה אינם נמצאים בשפע לחיה גדולה כמו האדם ולאדם אין יכולת ביולוגית מובנית לאסוף אותם (כמו הלשון של דוב הנמלים). גם לחזיר ולדוב מהווים החרקים וכיו"ב חלק זניח במזונם. כנ"ל לגבי קופים שאוכלים חרקים. לבני אדם אין יצר ציד לחרקים: מקקים מעוררים בו סלידה, ואינם מעוררים תיאבון. יש שבטים נידחים שאוכלים חרקים, אך ילדים קטנים אינם נוהגים לאכול חרקים באופן ספונטני. קופים ובני אדם יש הטוענים, שהאדם קרוב מבחינה ביולוגית לקופים, ומאחר שחלק מהם אוכלים בשר בטבע, אכילת בשר טבעית לאדם. השימפנזה נחשב לקוף הקרוב ביותר לבני אדם ולחכם בקופים. "תזונתם של השימפנזים היא צמחונית ביסודה, אך בנסיבות מסוימות הם צדים קופים, עפרים וחזירים קטנים". בעונות מסוימות בשנה הוא ניזון מטרמיטים (האנציקלופדיה העברית, ערך שימפנזה). השימפנזים אינם מותאמים מבחינה ביולוגית לציד ומבצעים אותו כשאין להם מקורות מזון אחרים. מיני קופים שונים דומים זה לזה יותר מאשר לאדם, אך הם נבדלים מאוד בכל הפרמטרים, כולל בתזונה (רוב מיני הקופים הם אוכלי פירות). עצם השוני העצום בין המינים השונים של דובים, שחלקם צמחונים לחלוטין והאחר (הדוב הלבן) שהוא טורף מובהק , מראה שבביולוגיה אי אפשר להסיק על תזונה ממין אחד למשנהו לפי קרבה כללית של מטען גנטי. לכן, אין סיבה אפריורי שהאדם ידמה בתזונתו לשימפנזה שאוכל גם בשר, כפי שאין סיבה שידמה לסוג אחר של קוף שהוא צמחוני לגמרי. עדיף לבדוק את התנהגותו הטבעית של האדם ואת נתוניו הפיסיולוגיים ומזה להסיק. מזונו הטבעי של האדם הוא פירות וירקות. הוא מותאם גם לאכילת לחם, תפו"א ומזונות מעובדים אחרים, וככל שהמזון מעובד יותר כך הוא פחות בריא. בשר אינו מזון טבעי של האדם, כפי שמוכיחים הנתונים הפיסיולוגיים שהובאו בתחילת דברי, והאדם אינו מותאם לאכילת בשר (כפי שהוא מותאם לאכילת לחם, למשל, למרות שאין זה מזונו הטבעי) כפי שמוכיחים הנזקים הבריאותיים הנגרמים מאכילת בשר, אפילו בשר אורגני. סיכום: רבים מתבלבלים מכך שאדם יכול לאכול ולעכל בשר ועושה כך ומסיקים מזאת שבשר הוא מזון טבעי של האדם. הנתונים שהובאו הראו שהמצב שונה לחלוטין. (הכותב הוא עורך טבע און ובריאות) לגבי עניין המזון: בשר היא תעשיית מזון שניונית, אנחנו מייצרים אוכל (מזון צמחי) נותנים אותו לפרות (שקיימות בכמות כל כך מנופחת וענקית רק כי טרחנו להרביע כל כך הרבה) הפרות ניזונות ממנו ואנחנו ניזונים מהן. אכילת מזון צמחי יכלה להזין את כל העולם האנושי (וגם את בעלי החיים שישארו ויהיו בכמות פחותה הרבה יותר מכיוון שלא יהיה צורך להרביע כל כך הרבה) להרבה יותר זמן. נוסף לכך, רבים הם בקרב מדינות העולם השלישי (אזורי הגידול העיקריים של בשר) אשר המזון הצמחי אשר יכלו להסתמך עליו כתזונה פשוט נלקח מהם והפרות (שהובאו לשם, והורבעו שם בכמות מאסיבית מוגזמת כאמור...) ניזונות ממנו. אם כולנו היינו ניזונים מבשר כמו דרום-אמריקאי ממוצע, כמות המזון העולמית הייתה מסתיימת תוך 5 שנים (נלקח בחשבון ייצור מחדש של מזון), לעומת זאת, אם כולנו היינו ניזונים מתזונה צמחית המזון העולמי היה שורד לזמן רב הרבה יותר.