דין רודף בתחום צה"ל

מעבר לכך

מסוגיה זו מוכח שבכל הנוגע לאסור ומותר (להבדיל מחייב ופטור) אין כל הבדל בין ישראל לבן נוח (להוציא את הערתו של אביי שאינה להלכה).

u r i el

New member
לשאלה שלך 3 זוויות תגובה :

הזווית ההלכתית.
הזווית הצבאית.
הזווית המוסרית/הומנית.

מבחינה הלכתית - עשה לך רב.
מבחינה צבאית - חובה עליך למלא פקודות.
מבחינה מוסרית הומנית - לך על פי מצפונך.

כל 3 הזוויות הללו אין מקומם בפורום ליבוביץ במובן זה שהוא ( ליבוביץ ) לא פוסק, לא שועה לפקודות צה"ל ולא מכפיף עצמו למוסר ההומני.

לייבוביץ עסק בקטיגוריות מטא הלכתיות

והוא היה דווקא לא רע בעניין זה.. מצבים היפותטיים אלו, די בהם כדי להסביר לשואל, כי מדובר בעניין מוסרי ולא עניין הלכתי - והסבר זה כשלעצמו ראוי בפורום זה.

לא כל משולש הוא ישר זווית.

ואם היינו צריכים לנפות את דברי ההבל הפוליטיים ששחים כאן חדשות לבקרים, ואת דברי ההלכה ההארד-קור שאני מרבה לעסוק בהם, שאף הם הבל לצורך פורום זה, הרי שהיה פורום זה עני בכמותו, דובריו ואטרקטיביותו.

ראוי למי? אתיקה היא תורת המוסר האתאיסיטית

הלכה, מה לעשות, היא תוצר אחר כידוע.

אם אתה מתכוון לכך שההלכה אופפת כול...

מה עניין אתיקה לכאן? וכי אתיקה אופפת עשיית צרכים? ההלכה, לעומתה, כן.

ועל כן, ענף האתיקה הוא אינדפירנטי להלכה הן מבחינת מהותו, והן מבחינת הגדרתו.

קשור לוויכוח הקודם שלנו

יש אנשים המייחסים ערך לצורכיהם (למשל מדינה). כשזה מגיע למעשה גם השאלה אם לעשות צורך מסוים (כמו לאכול או לא) נתונה לבחירה חופשית והאדם מכריע בה לאור ערכיו.

מדינה היא לא צורך

ובחירה בערך מסויים, מאליה מכפיפה לצורך ערך זה את צרכיו של האדם (אכילה, שתייה והחיים עצמם אפילו)

u r i el

New member
ואני חשבתי לתומי

שאין דבר כזה מטא-הלכתי עבור ליבוביץ.
חוץ אולי מאלהים ( שהוא מושג בעייתי ביותר אצלו ) מה עוד, מבחינתו, מעבר/מעל/μετ? להלכה ?

ליבוביץ עסק בעיקר בפילוסופיזציה של עולם ומלואו, כולל "דת" גם אם יכחיש.
ליבוביץ עסק בענייני "השלמות האחרון" - תיקון האמונות והדעות.

u r i el

New member
תודה לך.

המושג "מטא הלכה" חסר כל מובן בעולמו הדתי של ליבוביץ מאחר שמלבד טכנאות הלכתית אין בעולמו הדתי דבר. נדה.
פארשטאנען?

המושג מטא הלכה מתייחס לעקרונות יסוד

גם אם נניח ואני מקבל את סברתך אודות טכנאותו של המהר"יל (ואני לא!) מה הקשר למטא הלכה ולעקרונות היסוד בה, שהן הגדרות-על טכניות למהדרין.

למעלה