לפי ההגיון שלך אם תתגלה אוכלוסיית אדם חדשה
ומבודדת שנראית חצי ניאנדרתלית, עם מנת משכל ממוצעת של 50, ו-50% מהגנום שלה יהיה ממקור ניאנדרתלי, לא נוכל להגיד שום דבר על קשר אפשרי בין שלושת הממצאים עד שלא נמפה את כל הגנים ונוודא את תפקודם באופן ישיר. אם אלה היו הסטנדרטים במדע, המדע היה עומד במקום, אבל בפועל יש כאן סטנדרטים כפולים: אחד עבור הגזעים האנושיים ואחד עבור שאר היקום. כל מה שניסיתי לעשות בשרשור הנוכחי זה לצמצם במקצת את הסטנרט הכפול הזה, וכמובן שבעיניך זה הופך אותי לסוּפר גזען. עד כאן ההגיון שלך, להלן הטיעון שלי במשפט אחד: ערבוב בין אוכלוסיה טכנולוגית לבין אוכלוסיה פחות טכנולוגית עשוי לפגוע בכישורים הקוגניטיביים של החברה הטכנולוגית, במיוחד כשמדובר באוכלוסיות רחוקות כמו אדם מודרני ודניסובי.
ובוא נעבור על שלושת האוכלוסיות שהזכרת:
ילידי פפואה/אוסטרליה והסביבה: הם היחידים שידוע לגביהם על זרימת גנים מהאדם הדניסובי, ולא סתם זרזיף אלא זרימה די רצינית (כאמור כמאתיים מיליון זוגות בסיסים). בנוסף יש להם אנטומיה קצת חריגה ומצבם הסוציואקונומי חריג מאוד. מסקנה שלך ושל רוקד עם שבלולים: ניתן לשלול השפעה/פגיעה קוגניטיבית כתוצאה מזרימת גנים דניסוביים עד שלא יוכח אחרת. מסקנה שלי: אתם לא צודקים.
אפריקאים: לא ידוע על זרימת גנים ארכאיים, אך נראה שחלק משמעותי מהקפיצות הטכנולוגיות התרחש אצל האירואסייתים אחרי הפיצול בינם לבין האפריקאים. מסקנה שלך ושל רוקד עם שבלולים: ניתן לשלול שינויים קוגניטיביים אחרי הפיצול בין האוכלוסיות עד שלא יוכח אחרת. מסקנה שלי: אתם לא צודקים.
אירופאים: לא ידוע לי על זרימת גנים ארכאיים ייחודית לאירופאים ולכן זה לא ממש רלוונטי. לגבי מיקרוצפלין, כמו בכל מקרה אחר, כדאי להפעיל שיקול דעת. אם יש אלל ספציפי שמופיע רק באוכלוסיות טכנולוגיות, נגיד רק במזרח אסיה ואירופה, אז גם אם הוא ממקור ארכאי יש כאן סיבה לחשוב שהוא לא מזיק ואולי אף מועיל קוגניטיבית. כמעט הכל אפשרי, אבל זה לא אומר שהכל סביר באותה מידה. אם הטענה שלך היא שאני מכניס הנחות שמבוססות על הבדלים תרבותיים לשיקול, אז אני מודה באשמה. גם אתה מן הסתם עושה דברים דומים. למשל האם זה סביר בעיניך שהמוטציות במסלולים הנוירולוגיים בשושלת האדם גרמו לפגיעה בכישוריו הקוגניטיביים? אני מניח שלא. אני מניח שאתה מניח שבאופן כללי השינויים שהתחוללו בשושלת האדם הביאו (לפחות בממוצע) ל*שיפור* ביכולות הקוגניטיבות. אם זו מסקנתך, האם זה הופך אותך ל"לא מדעי"? להיפך לדעתי, זה בדיוק מה שמדע אמור לעשות: לשלב היקשים לוגיים עם ממצאים אמפיריים. דווקא ההתעלמות מהיקשים לוגיים היא אנטי מדעית לדעתי. כמובן שעדיף להסתמך על עדויות גנטיות ישירות, אבל זה לא אומר שבהיעדר עדויות כאלה אי אפשר להגיד שום דבר וכל האפשרויות סבירות באותה מידה.