אספר לך כאן סיפור, אך בשל אורכו אחלק אותו ל-2 או 3.
המילואים האחרונים שלי בלבנון היו הקשים שעברתי. היינו אמורים להיות המחזור האחרון שמוקם ב"אדמה 30".
היה שם תאג"ד (תחנת איסוף גדודית), ובו היו מרוכזים כל הרופאים המומחים, חדר רנטגן, חדר ניתוח חירום
ובית מרקחת. הבסיס מוקם בגיא, כשהרים מקיפים אותו מ-3 צדדים. מעבר לאחד מהם, היה כפר שיעי עוין.
הגענו למקום ביום חמישי בערב, וביום ששי היה לנו מסדר היכרות עם מפקד המקום. הוא ארגן את המסדר
במרכז המחנה, וסיפר לנו על הפעילות השוטפת של המתקן ועל מיקומו הטופוגרפי. הוא דיבר על הכפר השיעי
השכן, והוסיף, שמזה שלושה חודשים, לא נחתה במקום קטיושה. כמו על פי הזמנה, התפוצצה באותו רגע עצמו
אחת כזו, בסמוך למקלחות. שני חיילים נפצעו קל. הוא מלמל: "זו הראשונה מאז..."
הזמן עבר איכשהו בסדר. מכיוון שהמתקן נועד לפינוי, החלו להתארגן לפינוי כבר במהלך השבוע הראשון בו שהינו שם...
כאן המקום לציין, שהמבנים בהם גרנו היו קרונות טרומיים, עשויים מפח דקיק מבחוץ, שכבת פוליאוריטן באמצע - לבידוד,
ועוד פח דקיק מבפנים. כדי להעניק הגנה לקרונות אלה, הוצבו מסביבם בטונדות "T" בגובה של כ-2.2 מ'. כך נוצרה
חומה בין קרון לקרון, ובין הקרונות לשטח המרכזי.
רכב המנוף שהגיע, החל באיסוף הבטונדות לפני הכל, אולי מתוך תכנון להקל על עצמו את הרמת הקרונות עצמם בהמשך
ואולי בשל חוסר מחשבה גרידא. אנחנו לעומת זאת, איבדנו את ההגנה היחידה שהייתה לנו... גם את הציוד היקר אספו
מאתנו כמובן, וכך נלקחו מעמנו משקפת השדה לצפיית יום ומשקפת אור הכוכבים (.S.L.S) לראיה לילית, עוד בטרם חשבו
מתי בדיוק יפנו אותנו מהמקום ולאן...
כדי לאבטח את עצמנו, היינו יושבים 24 שעות ביממה בתצפית על ההר, שמעברו היה הכפר השיעי. כדי לראות טוב יותר את
הנעשה ממרחק, השתמשנו כמובן במשקפות השונות בהן צוידנו.
ביום השישי השני לשהותנו, נדמה היה לי שראיתי דבר מה חשוד באזור קפל ההר הסמוי, שעליו היו נוהגים השכנים להציב את
משגרי הקטיושות שלהם. הסבתי את תשומת ליבו של הרס"פ לחששותיי, אך זה ענה לי: "מקסימום---קטיושה" והלך לדרכו.
ואמנם, בשבת, בשעת בוקר מוקדמת, נשמעו שני פיצוצים. החיילים שהיו בחוץ, סיפרו על שתי מזרקות שנראו במאגר המים
שמעבר למחנה שלנו.
ביום השישי שלאחריו, הייתי שוב בתצפית על ההר בשעות הבוקר. במהלך זמן שמירתי, ראיתי עדר עיזים שחורות עם שני רועים,
שירדו מההר ונחו מולי. רועה אחד אסף מספר עיזים מהעדר ונע עמן לעבר הקפל הסמוי. הוא התעכב שם זמן מה, חזר, לקח עיזים
אחרות וחזר בשנית על מעשהו. לדאבוני, לא הייתה בידי משקפת, כדי שאוכל לראות טוב יותר מה בדיוק היה קשור לישבני העיזים
שלקח עמו הרועה. למרות זאת, חשדותיי התעוררו, מכיוון שבד"כ היינו רואים על ההר רק כמה פרות, שנעו שם בחופשיות ללא רועה.
לכן, העדר עם רועיו נראה לי חשוד ביותר, החשד גבר בשל העובדה, שהרועים הלכו לקפל ההר הסמוי, וכמובן, כל הסרט הזה התרחש
לנגד עיניי ביום ששי.
רציתי לדווח על הדבר בקשר, אך לרוע המזל, ארע מקרה טרגי בשטח: לא רחוק מאיתנו, קצין ונהג מחיל ההנדסה יצאו לנסיעה,
ובדרכם פגשו בסיור שעסק בפתיחת הציר. אנשי הסיור הציעו לקצין, שימתין עד שיסיימו את המשימה, אבל הקצין מיהר ובקש מנהגו
שימשיך לנסוע. הנהג סירב להמשיך ולנהוג, והם התחלפו במקומותיהם. לאחר מספר מטרים, עלו השניים על מטען שהתפוצץ. הקצין
נהרג במקום והנהג נפצע.
כל הסיפור הועבר ברשת הקשר, וצוות רפואי עם רכב מלווה, התארגנו ליציאה מבסיסנו. במצבים כאלה, קשה מאד למצוא רגע שקט
ברשת הקשר, ולכן הייתי צריך להמתין זמן רב, עד שיכולתי לומר את שהיה עלי להגיד. בתגובה, צעק עלי הקצין התורן שלנו בקשר,
שאפסיק לחסום את הרשת, כי הרי שמעתי מה קרה. באותו רגע, הבנתי שאין כל טעם בהמשך התצפית שניהלתי. ממילא לא הייתה
בידי משקפת ולא יכולתי לראות בביטחון האם חששותיי מבוססים. וכאשר כבר דווחתי על התנועה החשודה, איש לא התייחס לכך ברצינות.
להפך! נטען עלי שאני מטריד את הרשת העמוסה.
הלכתי לחדרי, ורק דאגתי שהמחליף שלי יגיע למשמרתו בזמן. כמו בהרבה מקרים, הטרדתי עצמי בשאלה, מה היה קורה אילו פתחתי
באש לעבר הרועים, ללא קבלת פקודה מפורשת לכך. הם הרי לא סיכנו את חיי באופן מיידי, ולכן, אם היה מתברר שהיו אלה מחבלים,
הייתי מקבל צל"ש, אך אם היה מתגלה שאלה היו סתם רועים תמימים - הייתי נשפט לתקופת מאסר ממושכת. זהו למעשה ההבדל הנצחי,
שמבדיל בין צל"ש לבין טר"ש. אני באופן אישי, לא רציתי ליטול על עצמי את הסיכון המיותר...
השתלשלות הנסיבות הוכיחה בדיעבד, כי באירוע זה, איבדתי את האפשרות היחידה בחיי לקבל צל"ש. מה חבל...
בשעה 02:30, נשמעו שני פיצוצים רמים, אך איש לא התייחס לכך. כידוע, היו כבר מקרים שקטיושות "פספסו" אותנו ולא לקחנו את זה קשה.
למען האמת, היה די קל לטווח אותנו: בקצה המחנה שלנו, ניצבה תחנת ממסר של גלי צה"ל, והאנטנה, ה"משושה" הרמה של המשדר, התנוססה
לגובה רב. זו בלטה היטב בשטח המישורי, ומי שהכיר את המקום, יכול היה בקלות להתבסס על האנטנה כנקודת ציון. סביר אם-כך להניח, כי בדרך
זו, יכלו העויינים לטווח את משגריהם אל מרכז המחנה שלנו בקלות.
בשעה 03:00, הגיע תורי לשמור עם אחד הרופאים (הפסיכיאטר שלנו), עד השעה 06:00. שאלתיו אם שמע את ההתפוצצויות והוא השיב בשלילה.
"הרגעתי אותו", ואמרתי, שלפי כמות העיזים שנעו לקפל ההר הסמוי, סביר להניח שזה היה רק ה"ספתח". ואכן, כחצי שעה לאחר התחלת המשמרת,
שמענו קול נפץ עז. הספקתי רק לומר ש"הפעם זה קרוב" וריקושטים נחתו על גג העמדה שלנו. רציתי להציץ ולראות מה ארע והיכן, אך ברגע שהתחלתי
לצאת מהעמדה, נשמע קול נפץ שני. התחפרתי מחדש בעמדה, חיכיתי עוד רגע ויצאתי. ראיתי את האמבולנס, שעמד ברחבת החנייה שבמרכז המחנה,
עולה באש ענקית. ניתן היה רק לשער, שהפיצוץ השני ששמענו, היה קול התפוצצות מיכל הדלק של הרכב הבוער.
המשך יבוא