האם לאור ה"גן האנוכי" יש מקום למוסר?

אולי אתה מערבב "קפיטליזם" עם "אנוכיות"?

ו"סוציאליזם" עם "אלטרואיזם"? אם כן...אז אל. השיטה הקפיטליסטית מבוססת על מערכת חוקית המאפשרת קיום שוק חופשי. בטבע אין מערכות חוקיות ואין שווקים חופשיים. אנחנו יכולים להתחיל למצוא אנלוגיות, אבל הן תהיינה רעועות מאד. היו נסיונות כאלה בעבר, אבל הם לא נגמרו טוב. לפרטים אתה מוזמן לקרוא על ליסנקו ועל האלפים הרבים שמתו בגלל הרעיונות שלו לגבי טבע ומרקסיזם.

ranisharoni

New member
אכן

לא רציתי להשתמש במושגים אבסטרקטיים מדי אבל יש פה שיטה ללא שיווי משקל בה הפרטים פועלים באנוכיות בוטה והתוצאה הסופית היא שיפור במצב הכלל. מעין שיטה שבה אגואיזם הופך לאלטרואיזם. אם נניח שהשיטה די מוצלחת אזי הייתי מצפה שתהיה לה מקבילה בטבע... ואולם יש את עניין ההכרח בחוסר שיווי משקל שלא מסתדר לי עם הידע (המצומצם) שלי על אבולוציה.

SignedIncognito

New member
קפיטליזם יכול לעבוד רק עם יש רגולציה רצינית

בלי זה יהיה לך את מה שקורה ברוסיה אולגרכיה מוחלטת.

SignedIncognito

New member
למה לא לערב זו אנלוגיה דיי טובה

קפיטליסט פועל על מנת לשפר את מצבו וזה כמובן בא על חשבון אחרים. סוציאליסט פועל בשביל "לבנות עתיד טוב יותר" וברוב המערכות האלה אחוז הטפילים גדל וגדל עד שכל בעלי ה"אמונה" לא יכולים לסחוב אותם יותר על הגב ואז המערכת פשוט יוצאת משיווי משקל. הבעיה הכי גדולה שלא כל הרעיונות הסוציאלים היא ואני מצטט את סבא שלי "יותר קל לא לעשות מאשר לעשות" ולכן כאשר יש מישהו שיעשה את העבודה בשבילך למה לך ללכת ללמוד ולעבוד קשה. ברוסיה הקומוניסטית לכל אחד היה מובטח מקום עבודה ופועל פשוט קיבל משכורת גבוהה יותר ממהנדס...תנחש מה הייתה העדפה של מרבית הצעירים בעת בחירת המקצוע שלהם.

deathcaster

New member

SignedIncognito

New member
או רעיון הקומוניזם בכלל

הדוגמה של ברית המועצות יותר מעניינת כי שם ברגע שהמדינה "נפלה" והיו המון משאבים שאפשר היה "לתפוס",התחילה תחרות עליהם בצורה שלא הייתה מביישת שום תוכנית בנשיונל גיאוגרפיק.

SignedIncognito

New member
אבל אתה יכול להיות מניאק אם לא רואים אותך

אין בעיה "למשוך את השמיכה" אלייך אם אף אחד לא רואה, אין בעיה למצוא מזוודה מלאה בכסף ולא לווח עליה או לגנוב בחנות שאין בה מצלמות אבטחה...וכו כלומר כל עוד אפשר לקחת כמה שרק אפשר בלי שהיו לכך השפעות שליליות כבודות עלייך זה לגיטימי לפחות לפי הברירה הטבעית.

John the Savage

New member
כן, אתה יכול

אבל אתה בטוווווווח שבאמת אף אחד לא רואה?
בהרבה מקרים מתאפשר לפרטים להתנהג בצורה אנטי-חברתית ולפגוע באחרים, ואנשים אכן עושים זאת לא מעט. הרבה אנשים יעברו על חלק מהחוקים אם הם בטוחים שאף אחד לא מסתכל. יש בחברה פשע, ויש מלחמות וכן הלאה. במהלך האבולוציה התפתחו מנגנונים שדואגים לצמצם את ההתנהגויות האלו ולשמור שלא יצאו משליטה. המנגנונים האלו הם לא מושלמים ולפעמים משהו מתפקשש, אבל הם עובדים רוב הזמן.

prince779

New member
מה שאתה מדבר עליו לא קשור למוסר

זה שאני לא גונב מחנות כי יש סיכוי שיתפסו אותי זו לא התנהגות מוסרית - זה שיקול אטרטגי. יש תופעה של מוסר אמיתי, כאשר אדם בטוח שלא יתפסו אותו ובכל זאת הוא עושה מעשה שמבחינתו הוא "נכון", מתגבר על היצר ומשלם על כך מחיר. זו תופעה נדירה.

SignedIncognito

New member
מוסר "אמיתי"=שווה חינוך

הסביבה שלך ההורים הילדים הבת זוג מראים לך לאורך כל החיים שלך מה נחשב להתנהגות נורמטיבית וגניבה נתפסת כמשהו שלילי אותו "חינוך" שקיבלת הגיעה עלייך כי גניבה היא לא מתכוון לחיים בטוחים.

SignedIncognito

New member
כי מי שהולך נגד הזרם לרוב אוכל "קש"

חינוך מקל עלייך את החיים מסביר לך מה מקובל בחברה ומה לא הריי מי ששורד זה מי שיודע להתאים את עצמו לסביבה ובשביל לעשות את זה אתה חייב להכיר את החוקיות של הסביבה.

יש כאן סתירה.

מצד אחד אתה אומר שאנחנו לא גונבים לתועלתנו האישית כי החינוך שלנו מונע מאיתנו. מצד שני אתה אומר שחינוך מקל עליך את החיים ועוזר לך לשרוד, ולכן אנחנו "נותנים לו" להשפיע עלינו אתה רואה את הבעיה? לפי ההגיון שלך אני יכול לטעון שהאדם המותאם יותר לשרידה הוא זה שפועל לפי החינוך שלו (=מכיר את החוקים ופועל לפיהם), או שהאדם המותאם יותר לשרידה הוא זה שדווקא מתעלם מהחינוך שלו (=פועל לתועלתו האישית). מה משניהם נכון?

SignedIncognito

New member
אין פה שום סתירה

אני סך הכול אומר שבחברה שבה יש המון פריטים מוסריים לא משתלם להיות "לא מוסרי כל הזמן" כי אף אחד לא יעשה איתך "עסקים" האסטרטגיה הכי יציבה בחברה כזו היא להיות "מניאק" איפה שרק א]שר כל עוד אתה לא נתפס או כל עוד התשוא מהפגיעה שלך באחר מאוד גבוהה.

prince779

New member
לחינוך אין שום קשר לזה

יש אנשים שקיבלו חינוך מהטובים ביותר והם הפכו לאנשים בלתי מוסריים בכל קנה מידה, ולהיפך.

prince779

New member
יכול להיות שזו תופעה לא קיימת

כלומר זהו אידיאל, כי כל דבר שאדם עושה אפשר להסביר על ידי מניעים אגואיסטים.

למעלה