הוא אומר הכול למי שבאמת מבין איך המדע עובד
ולא חושב שבלי השכלה מדעית וקצת גלישה בגוגל הוא בלע את כל השכל ועכשיו הוא יודע יותר מאנשי המקצוע המובילים בתחום.
 
3) מי שמבין שמדע ובמחקרים מבין גם את החשיבות של בידוד משתנים, למשל. כיום הלא-מחוסנים (במדינות מערביות לפחות) חיים בין אנשים מחוסנים ולכן נהנים מחסינות העדר, כלומר הם כן נהנים מהחיסונים בעקיפין (אבל אז, כשהם טסים לחו"ל למדינות שבהן המצב שונה... הם חוזרים עם חצבת. הסיפור הזה חוזר על עצמו שוב ושוב... צריך עוד קישורים או שהבנת את הנקודה? כי אני יכולה להמטיר עוד ועוד כאלה, למרבה הצער זו כרוניקה ידועה מראש ואנשים לא לומדים
).
 
נקודה נוספת בהקשר לבידוד משתנים היא שאנשים שלא מחסנים לא פעם מנהלים אורח חיים שונה מבחינות רבות אחרות ולכן זה לא משתנה שבאמת ניתן לבודד ולהשוות. זה היה היתרון במחקר שהבאתי על העיר בארה"ב, שם באמת היה מדובר באוכלוסייה זהה, ובגלל עניין בירוקרטי (החלוקה בין שתי מדינות) יצא שבצד אחד של העיר קיבלו חיסונים ובצד השני לא. לכן זה היה מקרה נדיר (יחסית) שבו המציאות זימנה תנאים מיטביים להשוואה מוצלחת.
 
מי שמבין במחקרים יודע שסקרים הם סוג מחקר נחות, כי הם נסמכים על מידע לא אובייקטיבי. מכיר את הסיסמה של האוס, "כולם משקרים"? זה די נכון, ואפילו לא בכוונה. אנשים לא בהכרח תופסים את עצמם בצורה נכונה, הם לא זוכרים כל דבר, הם נוטים לעגל פינות, לייפות את המציאות ועוד. סקר נשען על הזיכרון האנושי (כבר בעיה), על הרושם האישי, על דברים ששמנו לב אליהם (ודברים אחרים שפספסנו), על הרצון של אנשים "לצאת טוב" או לרצות את הסוקר, על האופן שבו השאלות מנוסחות... יש בו הרבה לכלוכים והפרעות.
 
הורה שמרגיש שהבריאות של ילדיו חשובה לו והוא לא סומך על אנשי המקצוע ה"ממסדיים" האלה (כי מה הם באמת מבינים?) אלא יודע טוב יותר, לוקח שליטה, קורא וחוקר (ומרגיש שהוא עכשיו מבין הרבה יותר) מוצא צידוקים וחיזוקים לדרך שלו. רואים זאת כל הזמן, גם בדיון הזה
. וזה לא רק הורים, זה כל האנשים. אנחנו נוטים לשים לב למה שחשוב לנו, להזניח את מה שלא... לזכור את הפעמים שחשבנו על מישהו ואז הוא בדיוק התקשר, אבל לשכוח את כל הפעמים (הרבות יותר) שחשבנו על מישהו ולא קרה שום דבר מיוחד.
 
זו למשל הסיבה שבמחקר רציני מוציאים החוצה את ניתוח הנתונים (לגורם חיצוני שעוסק רק בזה ולא יודע מה מטרת המחקר ומה "אמור" לצאת מהם). גילו שכשהחוקר (שיודע מה הוא בודק ומה הוא רוצה להשיג) מנתח את הנתונים בעצמו, הוא (גם באופן לא מודע ובלי כוונה רעה) נוטה להזניח מה שלא נראה לו מתאים, לסדר את הנתונים כך שיתאימו לגרף, לפסול ניסויים שלא סיפקו את הסחורה (בתירוצים שונים) ועוד. ואני לא ממציאה, כל זה כבר קרה. יש כמובן גם כאלה שמרמים במכוון, אבל גם במקרים רבים שלא, המוח האנושי פשוט מרמה אותנו לא פעם, גם בלי שנשים לב.
 
מה שמוביל אותי ל-6, מחקר האחיות, עבודה (סמינריונית, אאל"ט) באונ' חיפה. כן, אני מכירה אותו, ומה לעשות, הוא לא מחקר רציני או אמין במיוחד (וזה לא משהו שאני אישית אומרת, אמרו זאת אנשי מקצוע שקראו אותו, כולל במשרד הבריאות). הוא סובל בדיוק מהבעיות הנ"ל. נשען על סקר (כבר בעיה) שנערך בקרב אימהות שבועיים אחרי... לא מדובר כאן במדדים אובייקטיביים, הילדים לא חזרו לבדיקה של רופא. זו הייתה רק התרשמות אישית של כל אם. וממה שאני זוכרת (קראתי אותו לפני כמה שנים) ההבדלים לא היו גדולים. אני זוכרת שהם כן מצאו הבדלים משמעותיים בין ילד ראשון לילדים הבאים. לא מפתיע – כשיש ילד אחד בבית, קל וחומר ראשון, הוא מקבל את מלוא תשומת הלב, ההורים קופצים מכל פיפס קטן... אבל כשזה כבר לא הראשון, פחות מתרגשים...
 
תוכנית החיסונים נבדקה ונבנתה כך שהילדים יהיו מוגנים בהקדם האפשרי. לכן נותנים כל חיסון בהקדם האפשרי, בכפוף ליעילות כמובן (יש חיסונים שאינם יעילים לפני גיל מסוים, וכמובן חיסונים שמתנגשים לא ניתנים בו"ז). פיצול חיסונים = דחייה של חלקם = דחיית ההגנה. המשמעות היא שהפעוט אינו מוגן יותר אלא להפך, עד השלמת החיסונים הוא נותר חשוף לפתוגנים שכבר יכול היה להיות מוגן מפניהם.
 
אני מכירה את הטיעון שהצגת על "עומס" בחלבונים, והוא נשמע הגיוני למי שלא מבין, אבל מה לעשות שהוא פשוט לא נכון? (שוב, לא אני אומרת, אלא מיטב המומחים העוסקים בתחום). לגוף האנושי אין שום בעיה להתמודד עם ה"עומס" ה"נורא" הזה. כשהילד משחק בארגז החול הוא נחשף להרבה יותר פתוגנים וחלבונים זרים בבת אחת. כך המערכת החיסונית מתפתחת, ולמעשה כששומרים על ילדים בהיגיינה טובה מדי הם נעשים רגישים יותר למחלות ומועדים לאלרגיות. המערכת החיסונית הנרכשת לומדת דרך התנסות וחשיפה.
 
מי שחושב שהוא חכם יותר מכל המומחים ומאנשי המקצוע לא צריך לגשת אליהם בכלל. אם הרופאים האלה בורים כשמדובר בחיסונים, איך אפשר לסמוך עליהם בכל דבר אחר? אני ממליצה שגם כשאתה קונה תרופות תתעלם מהעלון או מהכמות שרשם לך הרופא, שוב, אלה מומחים שלא מבינים שום דבר מהחיים שלהם. קח לפי מה שכותבים באתרים של מתנגדי חיסונים או בפייסבוק, אלה יודעים הכי טוב.
 
נ.ב.
הפסקה האחרונה שלי לא נכונה חד-צדדית. שוב, מדובר בגן פרטי. שוב, זה לא בפיקוח המדינה. שוב, עד כה לא הבאת שום ראיה לכך שזה לא חוקי. באת לשאול אם זה חוקי ובסוף יוצא שאתה רק עונה... או מתווכח עם התשובות שאתה מקבל. אם בלעת את כל השכל, לשם מה אתה כאן? למה לשאול אם אתה כבר יודע הכול?