החייאת שרשורי הספרים

• פותח הנושא liti
  • פורסם בתאריך

liti

New member
../images/Emo63.gif ספרים רבותי...

אני מחפשת ספרים שניתן להשיג בארץ להעשרת הידע בתחומי הקולינאריה והגסטרונומיה. הכוונה לא לספרי בישול בלבד- אלא לספרים המרחיבים בנושאי היסטוריה (ומקורות), דרכי הכנה של המזון בארצות שונות, מאכלי עמים ועוד. ספר לדוגמא הממחיש את כוונתי הוא "קולינריה אירופה", המספר על מאכלים האופייניים לארצות שונות באירופה ובנוסף מציע מתכונים אופיינים לכל ארץ וארץ.

ספרים רבותי, ספרים

אילו ספרים משמשים אתכם מדי יום? ספרי טכניקה, מתכונים, סקירות של מטבחים אתניים? ואילו נראו מבטיחים אבל מעלים אבק על המדף? האם אתם עדיין משתמשים בספרים כ reference, או שהרשת תפסה את מקומם?

asafyigal

New member
מחפש המלצה לספר

בנושא לחמים. ספר מקצועי שכולל גם הסברים תיאורטיים ואם אפשר קצת רקע היסטורי (במידה וזה ספר שמתמקד בלחמים מאזור מסויים). אני מעוניין שהספר יתאים למטבח ביתי, אבל עדיין יהיה מקצועי ככל הניתן. שפות - צרפתית או אנגלית (אם אנגלית אז אני מעוניין לדעת אם המידות בספר הן אמריקאיות ואם כן האם ניתן להשיג אותו במידות לא אמריקאיות) תודה,

קונרד

New member
לארוס גסטרונומיק.

לא התיחסת למגבלת שפה- לדעתי הספר מופיע באנגלית ובצרפתית. מאותה הוצאה של קולינריה ארופה ישנם ספרים (באנגלית) שמבודדים תרבויות (הונגריה למשל) עם מבוא על האוכל, התרבות הקולינרית המקומית ועוד. מומלץ.

ranlevy

New member
בעיקר ספרים

הרשת מהווה מקור אינסופי לאינפורמציה, אבל האינפורמציה הזו פעמים רבות איננה בדוקה, או שאינה מתאימה למטבח שלי או לחומרי הגלם שאיתם אני עובד. אחרי הרבה נסיונות כושלים, אני מעדיף להתבסס על מקורות מוכחים בדרך כלל. אתרים מקצועיים ברשת (כשכבר מגיעים אליהם ומשתכנעים שהם באמת מקצועיים) יכולים להיות מקור מצויין. בעיקר ספרים, במיוחד ספרים שהוכחו כאמינים, והרבה ספרים שאינם בעברית. ספרי הטכניקות (ובכלל הספרים באנגלית) של הקורדון בלו מצויינים (סדרת הספרונים שלהם בעברית מחפירה לעומת זאת). בתור references לטרמינולוגיה Larousse Gastronomique, ולבישול הצרפתי בכלל Le guide Culinaire של אסקופייה, ספרי reference (בצרפתית) על חומרי גלם (תבלינים, צמחים, גבינות וכו'), ספרים על כימיה וטכנולוגיה של המזון (גם בצרפתית), ספרים על בישול צרפתי מחבלי הארץ השונים, וספרים של שפים שמהם אפשר ללמוד בעיקר טכניקות ושיטות עבודה. ספרים ישראליים יש לי מן הישנים (אלו שגרמו לי להתחיל לבשל ואלו שבעזרתם עשיתי את הצעדים הראשונים, למרות שבהם אני כמעט ולא משתמש יותר), כמו גם כמה חדשים, בעיקר חוויתיים (כמו זה של שרי אנסקי למשל). למרות שהיום אני מסתכל עליו באור שונה מאשר בעבר, הספר של רושפלד מצויין. -- רן.

terroir

New member
הדרישה שלך נשמעת לי בעייתית

אני לפחות לא מכיר ספר שמכיל הסבר תיאורטי מעמיק, יחד עם הסברים מקצועי שמתייחס לכל השלבים של הכנת הלחם ולדרך שבה שולטים על התוצאה שמתקבלת, גם מפרט מתכונים מגוונים מספיק, וגם מתאים למטבח הביתי. בכל ספר שראיתי עד עכשיו נעשתה פשרה באיזה מקום. או שהמתכונים הותאמו במיוחד לעקרות-בית (זכר ונקבה גם יחד) ולכן לא היו מקצועיים מספיק, או שההסבר התיאורטי היה שטחי מדי, או שהתהליכים הכילו יותר מדי קיצורי דרך או שלא פורטו בצורה מקצועית מספיק. הספר המקצועי ביותר שראיתי לא מכיל מתכונים בכלל, אבל לעומת זאת מספר כל מה שאפשר לדעת על לחם ואיך לשלוט על התוצאה בהנחה שאתה אופה מקצועי ויש לך מאפייה לרשותך. אתה מוזמן להעלות פה נקודות שמפריעות לך, או דברים שלא הצלחת לעשות או שאתה רוצה לשפר, ואני מקווה שתקבל כאן תשובות טובות.

asafyigal

New member
צודק

אני אמתן את הדרישה (ובהרבה). אני אסתפק בשם של ספר שאתם חושבים שהוא טוב, ומדוייק (הן לגבי המתכונים והן לגבי התיאוריות שעולות בספר) לגבי אפיה ביתית - הקושי הגדול שלי הוא לשלוט בתנאי הסביבה אם זה בתהליך ההתפחה או בתנור. הלחמים, למרות שיוצאים טעימים, יוצאים דחוסים מדי. ובכל ניסיון שאני עושה תנאי הסביבה משתנים (ככה זה בבית) אני הייתי שמח לעשות לחם עם קרום קשה ועם מרקם פנימי אורירי (עם בועות גדולות של אויר) צמיגי ולא מתפורר. ועוד שאלה קטנה - המושג של להתפיח עד שהבצק יכפיל את נפחו - יש איזו דרך מדעית לדעת שזה קורה ? כי התחושה שאני מקבל היא שמדידת זמן ההתפחה היא נקודת הסינכרון של כל הזמנים במתכון.

ranlevy

New member
הספר הביתי הכי טוב שאני מכיר

קניתי אותו לפני שנים בצרפת, בשפה הצרפתית. זה היה הספר הראשון בצרפתית שקניתי אי פעם. גם ההסברים בתחילת הספר, גם המתכונים, הצילומים המעולים (כל כך טובים עד ממש מתעורר רצון לנגוס בספר) והעובדה שהוא מתאר לחמים מכל העולם ולא רק ממקור אחד, משכו את עיני. אז נכון שעכשיו אני קצת יותר ביקורתי, והייתי מסביר חלק מהטכניקות בצורה קצת יותר מפורטת כדי להשיג תוצאות יותר טובות. וכמובן שהחריצים על הבגטים שלו לא מקצועיים מספיק
אבל עדיין זהו בעיני אחד הספרים הטובים ביותר על לחם ביתי.
BREAD Eric Treuille et al​
הספר יצא לאור ב-1998, ובחנויות לפחות לא הצלחתי למצוא אותו. רק באמזון UK יש עוד כמה עותקים (באתר האמריקאי אין אותו). -- רן.

אני מבין את הבעיה

ספר שיכול לעזור לך מאוד הינו הספר לחמים של lenotre הספר כתוב גם באנגלית וגם בצרפתית, ההסבר התאורתי שבו מצויין, והמתכונים בנויים כך שאפשר להכין אותם בבית. ספר נוסף שהינו מאוד מומלץ הינו THE VILLAGE BAKER אני לא זוכר איך קוראים לכותב, אבל אפשר להזמין אותו מAMAZON. לגבי הנק' שהעלת, הכנת לחם הינה "מדע מדוייק" שמשתנה כל הזמן, מכיוון שמעורבים בו יצורים חיים ( השמרים), במאפיות מקצועיות מקפידים לבדוק את טמפ' המים, הקמח והחדר, מודדים את אחוזי הלחות שבקמח, ומקפידים להשתמש כל הזמן באותם מוצרים. באפיה ביתית הבעיה היא שאין שליטה מלאה על החומרים, לדוגמא הקמח, חייבים להבין שהקמח בקיץ אינו דומה לקמח בחורף (בגלל שינוי אחוזי הלחות באויר, מאפיות מקצועיות מקבלות עם הקמח תעודת מעבדה שבה רשום אחוז הלחות שבקמח ). בנוסף בבית אין לך תא התפחה שמשרה סביבה לחה וחמימה לבצק ועוזר לו לתפוח ולא להתייבש. בנוגע לזמן התפיחה, כל עוד אתה לא מקפיד על טמפ' בצק קבועה אחרי לישה, ותנאי תפיחה קבועים אין לך דרך לסנכרן את זה. הדבר הפשוט ביותר הוא לתת לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את עצמו. בנוגע ללחמים שאתה עושה כיום אם תמסור על אילו לחמים אתה עושה (לבן, קמח מלא, שיפון וכו') אני אוכל לעזור לך יותר בנוגע לפתרון הבעיה. ואחרון אחרון חביב, ע"מ לקבל לחם עם קרום קשה ומאוד אורירי בתוכו יש להכין לחם משאור ולאפות את הלחם בתנור מתאים, דרך הכנת שאור מופיעה כמעט בכל הספרים המקצועיים, הבעיה היא שאם לא מכינים לחם כל יום או לפחות פעם ביומיים, לא כדאי לטרוח. הפתרון הוא הכנת ראש עיסה יום קודם, ובמידה שתמסור איזה לחם אתה רוצה להכין, אוכל להעביר מתכון מתאים לראש עיסה וללחם. חשוב לזכור כאשר לוקחים מתכון מספר לא ישראלי, שבפעמים הראשונות רוב הסיכויים שהלחם לא יצא כמו בספר מכיוון שיש הבדל בין אופי המצרכים במדינות השונות

asafyigal

New member
תודה רבה

אני מנסה להכין לחם מקמח לבן פשוט, אבל לא אכפת לי לנסות דברים אחרים אם יש לך מתכון מוצלח ללחם כפרי. תודה.

אולי שני הספרים האלו:

The Breads of France: And How to Bake Them in Your Own Kitchen by Bernard Clayton, Patricia Wells Bernard Clayton's New Complete Book of Breads by Bernard Clayton

asafyigal

New member
תודה לכולם על ההמלצות לספרים

דיווחים בהמשך על ההצלחה או חוסר ההצלחה.

כל כתבי יו הפנר ../images/Emo9.gif

ס-ת-א-א-א-ם
באיזה כיוון את רוצה ללכת? ספרים לטבח החובב? המקצועי? בישול? אפיה? אמריקאי? צרפתי? איטלקי? יפני? (אין לי כח להמשיך את הרשימה, הבנת את הרעיון
) טכניקות? מתכונים? תיאוריה? תני רמז, וננסה לעזור.

kaya11

New member
ממליצה בחום

על הספר של נובו "NOBU - THE COOKBOOK" לבישול יפני, סושי ובכלל... אמנם את רוב המתכונים קצת קשה ליישם פה בארץ אבל מה שהכי חשוב שם זה הרטבים! נובו הוא שף יפני שחי בארצות הברית ומאמין גדול בפיוז'ן. אם את מתעניינת יותר בסושי או בבישול יפני בכלל הרשימה שלי היא ארוכה...

asafyigal

New member
ממליץ בחום לא לקנות

אמנם ספר מעניין ולנובו יש מסעדה מעולה אבל אי אפשר לעשות אף מתכון מהספר בשלמותו. קשה, עד בלתי אפשרי להשיג את המרכיבים (ואני עוד גר בארה"ב).

למעלה