לא מבין מדוע בחרת דווקא בתורת הקוונטים
היתה המון ספקנות בשעתו לגבי תורת הקוונטים ומוצדקת לחלוטין, עד שהצטברו די ראיות לנכונותה. ונסיונות מדעיים שאפריורי יכלו להפריך אותה, רק איששו אותה. כיום אם תורת הקוונטים שגויה, שום מכשיר אלקטרוני מודרני לא היה עובד שכן ההסתמכות על המשוואות שלה היא עצומה.
כמובן שגם כאשר אנחנו אומרים שהיא הוכחה, זה כמובן בגבולות מסויימים, ומדענים מודעים לגבולות.
הבעיה עם שיטות הרפואה האלטרנטיבית, היא שהיה להן המון זמן לבסס את עצמן מדעית, וחרף כך לא רק שזה לא קרה, אלא לפעמים להיפך, הצטברו לגביהן ראיות שאינן תומכות. אי אפשר להפריך תורה הוליסטית לגמרי, כשם שאי אפשר להפריך את האפשרות שיש איפשהו מפלצת ספגטי, אבל אפשר להראות עוד ועוד שאין ביסוס מדעי לתקפות של הצהרות ספציפיות של התיאוריות הללו. אני כמובן מסייג את עצמי שכן לא בדקתי את כל התורות האלטרנטיביות, ולגבי חלקן ייתכן שקיים קושי אמיתי לבדוק, ואז זה באמת עניין של אמונה. גם אז צריך להיות מודע לכך שמעמדה של אותה תורה אינו כמעמד של משהו שנכונותו אושרה במחקרים, ואנשים רבים לא מודעים לזה.
הסיבה מדוע ספקנים רבים יוצאים נגד התורות ההוליסטיות, היא שבתפישה הרחבה האמונה בהן מסכנת את המעמד של המדע. היום כבר בעיני רבים, העובדה שמישהו שאני מאמין לו מספר לי שמשהו עובד, או שתחושת הבטן שלי אומרת שמשהו עובד או שפעם השתמשתי בו ובעיה עברה לי - שווה יותר מאשר הרבה מחקרים מאוד מאוד מבוקרים שמראים שבפועל זה לא עובד. מדובר לא רק ברפואה אלטרנטיבית, אם כי גם. אפילו העובדה שאם קניתי פעם רכב של חברה מסויימת והיו בו הרבה תקלות, אני אמנע מקניה של רכב של אותה חברה גם אם סטטיסטית המוצרים שלה יותר אמינים משל חברות אחרות, ואפילו מספיק שאני זוכר שלדוד שלי היה נסיון לא כל כך טוב עם הרכב, כדי להעדיף חברות שסטטיסטית הקניה של רכב שלהן פחות מוצלחת. העובדה שנהגים יכולים בלי לשים לב לא להסתכל על הכביש זמן מה, מבלי להיות מודעים לסיכון, כי כשהם עשו זאת לא קרה שום דבר (וכל התהליך אינו מודע בכלל), היא הסתמכות על נסיון אישי ותחושת בטן וכל הגורמים הפסיכולוגים המטים, יותר מאשר על ראיות. אצל הציבור הרחב הצורך בקיומן של ראיות מדעיות חלש מדי, וזו הסיבה מדוע כל הענפים האלו פורחים.
יחד עם זאת, כפי שכתבתי בעבר, יש יעילות מסויימת בתורות האלו - עקב אפקט פלצבו. יש גם סכנות באפקט פלצבו - למשל שאדם שקלינית מצבו מחמיר ירגיש שמצבו משתפר ויקבל החלטות לא נכונות.