|אטום האישיות
בפסיכולוגיה יש תילי תילים של דיבורים והגדרות לאישיות חלקם גם סותרות אחת את השניה. אני כרגע מדבר מזוית שונה לחלוטין וכמו הרבה פעמים אומר מראש שדבריי הם לאו דווקא שיגרתיים.
כשאתה אומר "מופנמות היא חלק מהאישיות" ואת עוד מחליט שזה חלק חשוב אתה פועל באופן לא הוגן. האמירה שלך נובעת כתוצאה מהשיפוט שלך על מעשיו של האדם, לדוגמא נניח שהוא ממעט לדבר (או כל התנהגות אחרת) וכתוצאה מזה את חווה אותו כאדם מופנם אבל אתה לא אומרת לו: "זה שאתה ממעט לדבר גורם לי לחשוב שאתה אדם מופנם".
השאלה מהו אופי או אישיות היא שאלה מורכבת מאוד. אנחנו לא רואים את האופי של האדם האחר מה שאנחנו רואים זה את התנהגותו, מעבר לזה קח מישהו מסוים שני אנשים יכולים לומר עליו דברים הפוכים לחלוטין, אחד יכול לומר "הוא איש נפלא עם אופי מקסים" והשני יכול לומר על אותו אדם "הוא איש חסר רגישות ובעל אופי בלתי נסבל". עכשיו מה אותו אדם באמת, איש מקסים או איש בלתי נסבל? הוא לא זה ולא זה הוא פשוט עצמו ואנשים שונים חושבים עליו דברים שונים, זה בטח לא האישיות או האופי שלו.
כתבת שלא כל אדם יכול לשנות את אישיותו, שוב אותה מלכודת, אדם יכול לשנות את התנהגותו ואת גישתו לחיים ואלו הדברים היחידים שאתה ואני יכולים להבחין בהם ביחס לאדם אחר.
עכשיו אני אומר לך מה האמונה הפרטית שלי בעניין זה. אני מאמין שלאדם יש כן אופי או אישיות וזהו המטען הנפשי רוחני שהאדם בא איתו לעולם. יחד עם זאת האדם יכול לשנות את התנהגותו והתייחסותו לחיים כמעט במאה אחוז. אני מדגיש כמעט במאה אחוז!! כי אני מאמין שיש גרעין מסוים אצל כל אחד מאיתנו שאיננו בר שינוי. לגרעין זה אולי אפשר לקרוא אישיות או אופי אך הוא מאוד מאוד מצומצם כל מה שמעבר לזה אלו התנהגויות ותפיסות עולם נרכשות.
אני אשתמש באטום כדימוי פיזי למה שאני מתכוון. אטום מורכב מגרעין שמסביבו מתרוצצים הרבה אלקטרונים. היחס בין הגרעין של האטום לנפח שלו הוא כמו היחס בין הסלון אצלי בבית לגרגיר אבק שנמצא בפינה. ההתנהגויות או תפיסות העולם דומים לאלקטרונים שבאטום שמקיפים את הגרעין ונותנים לו את הנפח שלו. המטען הנפשי רוחני שאיתו בא האדם לעולם דומה לגרעין של האטום כמעט חסר משמעות מבחינת הנפח אך בעל משמעות מבחינת סוג האטום.
שאלת מיליון הדולר היא מה זה הגרעין הרוחני נפשי שהאדם בא איתו לעולם שאיננו בר שינוי ומהם הדברים הנרכשים במהלך החיים שהם כן ברי שינוי? אני אישית לא יודע לומר בוודאות מה זה מה.
מה שאני כן יודע בוודאות זה שאנשים אומרים לעצמם ולאחרים מלא משפטים שמונעים מהם לעשות שינוי "כזה אני, זה האופי שלי, אני לא יכול לשנות זאת". ברוב המוחלט של הפעמים זה לא כך. לפעמים צריך להיות בוטה כדי להראות את זה. לדוגמא אדם מופנם שאומר "ככה אני ואינני יכול להשתנות". כשאני נתקל בתשובות כאלה אני נוהג לשאול את השאלה הבאה: "אם חייך יהיו תלויים בכך שתהיה מוחצן, למשל יצמידו לך אקדח לרקה ויאיימו להרוג אותך במידה ולא תספר הכל ומיד, האם עדיין תהיה מופנם או שתתחיל לדבר?" עד היום ההתשובה תמיד הייתה "אתחיל לדבר!". אם כך זה לא אופי אלא התנהגות, אם זה היה האופי או האישיות של האדם אז גם אם אקדח מוצמד לרקה הוא היה נשאר שתקן.