התלבטות קורס דולות

יועצת vs מדריכת הנקה

כן, אכן נושא בעייתי. אנוכי, בין השאר, מדריכת הנקה (מהזן המוזר הזה שצמח לו בארץ) בוגרת הקורס של בתיה דיויס ואני חייבת להודות, שבקורס הכנה ללידה בשיעור שבו אני עושה הכנה להנקה אני לוקחת את הזמן להסביר את ההבדל המשמעותי בין ליגת לה לצ'ה (=חינוך על הנקה ותמיכה) לבין מדריכת הנקה לבין יועצת הנקה! ואני אומרת שתמיד תמיד עדיף להזמין יועצת על פני מדריכה וכמובן שלא לפנות ללה לצ'ה לפיתרון בעיה בהנקה. יש חשיבות ליושר מקצועי. לפני שאני מקבלת על עצמי הדרכה של יולדת בהנקה אני מבררת מה הענין ואם אני רואה שזה מעל לראש שלי לפני הביקור או במהלך הביקור אני מיד מפנה אותה ליועצות באזור שלנו. באזור המגורים שלי יש 2 יועצות הנקה שלא עומדות בעומס. אז מה עדיף שבחורה לא תקבל כלל עזרה בהנקה בגלל שהיועצת לא יכולה להגיע אליה עד עוד שבוע וחצי? או שמשהי תגיע ותעשה הדרכה ראשונית עד שהיועצת תתפנה.... אבל רוני, בישראל מאוד מאוד קשה להגיע לתואר יועצת הנקה. אין פה הרבה יועצות הנקה שיש להן קלינקה שאפשר לעשות בה סטאז', אם מזדמן לעשות את השעות אצל יועצת הנקה מוסמכת אז היא גובה 50 שקלים עבור שעת הדרכה. חישוב קצר (בעזרת המחשבון, כמובן, כי המוח שלי כבר התייבש) מראה שכדי להוציא את התואר הזה אני צריכה לשלם 125,000 שקלים עבור השעות שלא לדבר על העלות של הקורס של בתיה, הרשמה למבחן. מה שאני מנסה לומר הוא שבארץ המסלול לא מסודר. כל שנה נפתח קורס lactation management ואין למדריכות איפה לעשות את השעות. מקווה שבקרוב זה ישתנה. בכל אופן, אני בעוד 10 שנים אולי אתפנה לזה. אני מתחילה לחסוך כסף. 125,000 שקל זה הרבה כסף.
 
וחוץ מזה....

יש מספר יועצות הנקה בארץ (ותיקות) שקיבלו את התואר שלהן כי עשו 5 שנות התנדבות בלה לצ'ה. כל הכבוד למי שמתנדבת בלה לה צ'ה! אני אומרת את זה מעומק ליבי. אבל מה הקשר בין הכנה להנקה (מדריכות לה לצ'ה לא עוברות קורס ייעוץ הנקה) שעושה מדריכת לה לצ'ה לבין ייעוץ בהנקה? כלומר, יש יועצות הנקה שעשו שעות פרקטיקום של יעוץ הנקה ויש יועצות שדיברו על הנקה והפכו ליועצות. יכולה להיות מדריכת הנקה שעובדת 20 שנה ומעולם לא נגשה למבחן והיא הרבה יותר מקצועית מיועצת שקיבלה את התואר בגלל שהתנדבה בלה לצ'ה.
 
אז כמה דברים...

קודם כל, אי אפשר לקבל תואר יועצת הנקה IBCLC אך ורק על סמך התנדבות בלה לצ'ה. הארגון לא יסמיך אותך בלי לימודים מקצועיים בנוסף לכך - השעות המעשיות הן רק חלק מהדרישות לפני שאת יכולה בכלל לגשת למבחן. את צריכה לימודי רקע בנושאים שונים, לא רק ספציפיים להנקה (למרות שגם זה חלק מהדרישות), אלא גם בנושאים נוספים שקשורים בעקיפין כמו תזונה, אנטומיה ופיזיולוגיה, ועוד (על הכל ניתן ללמוד באתר IBLCE.ORG וגם באתר ILCA.ORG, יש די הרבה פרטים). לגבי השעות שיש לצבור - זה תלוי מאוד בהכשרה קודמת שיש לך. האם את אחות? האם יש לך תואר אקדמי אחר כלשהו? האם את רופאה? או האם סיימת 12 שנות לימוד ללא לימודים גבוהים? זה יכול לנוע בין 500-600 שעות (לרופאים למשל, או למי שעושה PATHWAY F שהיה עד כה נסיוני אבל עכשיו הוא ב-REVIEW לפני הפיכתו או אי הפיכתו ל-PATHWAY מן המניין), ועד 4000 שעות (לא התבלבלתי ולא הכנסתי אקסטרה אפסים, מדובר אכן בארבעת אלפים) למי שאין לה אף השכלה גבוהה. השעות שנצברות, אלא אם כן זה PATHWAT F, לא צריכות להיות שעות תחת פיקוח. את לא צריכה 2500 שעות של עבודה עם יועצת מוסמכת. אם את עובדת כמדריכה ויש לך איך לרשום את השעות, או שאת מתנדבת באחד מבתי היולדות כמו שעושות רוב התלמידות, או שאת תומכת הנקה של לה לצ'ה או ארגון תמיכה אחר, את יכולה לספור שעות אלו. זה רק שאלה של עד כמה זה חשוב לך ועד כמה את רואה את העבודה שלך ביעוץ הנקה לעומת תמיכה בלידה. אגב, מה ההבדל בין תומכת לידה ללא הכשרה מעשית שרוצה לקחת תשלום עבור שרותיה, לבין מדריכת הנקה שרוצה לקחת תשלום? ידוע לי שהמדריכות בארץ לוקחות גם לוקחות, וחלקן לא תמיד אומרות שהן לא מוסמכות. אני מתארת לעצמי שכמו שיש מדריכות הנקה מעולות שיודעות את העבודה, יש גם נשים עם ידע בתמיכה בלידה שבא להן מעבודה מעשית התנדבותית והרבה למידה אוטודידקטית שיכולות להיות מצויינות. ואל תביני אותי לא נכון - אני לא בטוחה שאף אחד מאלה הוא בסדר. אני חושבת שבהחלט יש מקום למיסוד של שני המקצועות האלה, וללא הסמכה מסודרת זה בחיים לא יקרה.
 
לגבי התנדבות בלה לצ'ה...

בעבר, היה מסלול כזה. כמובן שהיום הוא עבר מן העולם!!!! תודה לאל. אני מכירה את ה pathwyas פחות או יותר, אני פיזיותרפיסטית (יש לי בסיס באנטומיה, התפתחות הילד....) עם תואר ראשון ואני צריכה לעשות 2500 שעות. ונכון שלא כל 2500 צריכות להיות עם יועצת (אולי קצת הגזמתי). אבל לפי מה שהבנתי החוקים עומדים להשתנות, ולא יהיה ניתן לעשות שעות פרקטיקום לבד ולהשתמש בהם. זה יהיה צריך להיות תחת פיקוח. ההבדל בין תומכת שלא עברה הסמכה לבין מדריכת הנקה שעברה הסמכה היא בעובדה שאחת מהן למדה וקיבלה תעודה. אני לא יועצת הנקה מוסמכת, אבל למדתי אצל בתיה דיויס ואני יודעת הרבה יותר מאישה שלא למדה בקורס (למשל אישה שהיניקה 3 ילדים ו"מבינה" בהנקה ועוזרת לחברות שלה המיניקות). נכון שיש מדריכות הנקה שלוקחות כמו יועצת וזה מאוד בעייתי, אבל שוב זה בגלל שאין פיקוח. אם אני עושה ביקור בית אני גובה מחצית ממה שיועצת באזור שלי גובה.
 
כתבתי לך למטה לגבי השעות והמסלולים

אז רק חוזרת: במסלול החדש (F) שעכשיו תחת REVIEW עד 2008, לא יהיה מדובר ב-2500 שעות אלא *500*. חוצמזה את יודעת, אולי זה נראה לך כאילו אני מתווכחת איתך אבל אני ממש לא
אני מסכימה איתך בכל מה שאת אומרת
ואני חושבת שעם הגישה שלך וההכשרה הקודמת והנסיון, זה יהיה מאוד חבל אם לא תוסמכי כי את תוכלי להיות יועצת הנקה מעולה!
 
רוני../images/Emo24.gif

חשבתי שאמרת שמסלול ה 500 שעות בוטל?!(אז כשהתכתבנו). לפחות בארץ, היתה אפשרות לעשות את המסלול, אך מי שניהל אותו, מסתבר עשה עבודה לא טובה ולכן כרגע, אי אפשר לעשות את המסלול. לא חשבתי שאת מתווכחת איתי! וחוץ מזה זה לגיטימי להתווכח. לא חייבים להסכים על הכל
. וחוץ מזה, וואי, תודה על המחמאה
גוש שאבס, איימי
 
It is not cancelled, but it is now

under review. This year's exam (July 2006) is the last one that you can take under this pathway until they finish it's review and decide whether it is a good pathway that's worth continuing. I don't know what happened in Israel but even here, if you haven't already dtarted your training, it is too late... because you must submit all documentation until mid May. When I did my training, I observed for 3-4 months before I even statred doing the consults myself, and accumulating the hours. I think that observation is an important part of the learning process in addition to everything else, and hope they make it part of the pathway when (and if) they aprove it. We have an intern in the office this year as well that hopes to sit for the 2006 exam since this is the last year it is available, for now.​
 
איך אפשר שהשעות לא יהיו תחת פיקוח

מצד אחד ומצד שני אומרים שזה לא בסדר שמדריכות הנקה (הזן החדש הזה...) עובדות ללא פיקוח. באופן אישי אני חושבת שלעשות את השעות ללא פיקוח זה מאוד בעייתי. אם אי פעם אעשה את המסלול הזה אני אדאג לעשות את השעות בקליניקה של יועצת הנקה. עדיף לעשות את זה בצמוד ליועצת הנקה. לא מבינה מדוע יש בכלל אפשרות לעשות את זה ללא פיקוח.... הם סותרים את עצמם - רוצים שזה יהיה מקצועי אבל בתכלס המסלול הוא לא מקצועי.
 
בשביל זה הPATHWAY החדש - F

כשמדברים על "שעות ללא פיקוח" הם בד"כ מתכוונים לשעות שעושה למשל אחות שעובדת במחלקת יילודים או יולדות עם אמהות ותינוקות. גם עליה לעבור קורס סטייל הקורס של בתיה בארץ כמובן, ואת שאר הדרישות. מתנדבות לה לצ'ה שעבדו X שנים מקבלות גם הן שעות שנחשבות "ללא פיקוח". מכיוון שראו שיש בעיה רצינית עם זה, יצאו לפני מס' שנים עם PATHWAY F שהוא כולל שעות עם פיקוח *בלבד* ואי אפשר לכלול בו אפילו שעה אחת נוספת. אבל, וזה אבל גדול, כשמדובר בשעות תחת פיקוח (במידה והמסלול יאושר, עכשיו אי אפשר לעשות אותו עד 2008), את לא צריכה 2500 שעות אלא 500. זה הבדל משמעותי מבחינת תשלום מבחינתך, ולדעתי 500 שעות תחת פיקוח והדרכה שמגיעות לאחר כמה חודשים של הסתכלות שוות פי עשרת מונים מארבעת אלפים שעות לבד בלי שום הכוונה. כך שאני מסכימה איתך. עליי נפל המזל, והמסלול היה פתוח כשהתחלתי בתהליך וגם מצאתי מרפאה עם שתי IBCLC מעולות ועשיתי את המסלול הזה איתן. זה עלה לי כסף, בטח שעלה, אבל זה היה 500 שעות ולא 2500.
 
איזה כיף לך! כך הייתי רוצה לעשות

את המסלול. בקליניקה של יועצות הנקה בצמוד אל יועצת הנקה.
 

nitsanem

New member
2500 שעות?! :-O

או שאני לא הבנתי וזה כולל עוד משהו? לדעתי אפילו בשביל רשיון לטיסת מכשירים לא צריך כל כך הרבה שעות. אני מקווה בשביל חשבון הבנק שלך ובשביל כל הבנות שיוכלו להעזר בך בעתיד (הקרוב מעשר שנים!) שסתם פספסת אפס...
 

אשכר ש

New member
היא לא פיספסה.

זו הכמות של שעות הסטאז' לאחר הלימודים. אם אני לא טועה, יש "הנחה" למי שיש לה תואר ד"ר ברפואה.
 

nitsanem

New member
וואו

זה באמת באמת המון. המון זמן
, המון כסף
... ומעשי רק לאורך זמן, האין זאת? <אני ממש לא מתמצאת ברזי ההסמכה כפי שאת ודאי מבינה, ועד עכשיו לא באמת הבנתי כמה מחוייבות יש בבחירה הזאת. כל יום לומדים משהו חדש.>
 

כרמית מ.

New member
בזכות זה, את יודעת שמי שנושאת את

התואר: IBCLC היא באמת מומחית (לא ידעתי על המסלול המקוצר למתנדבות לה לצ'ה. באמת מוזר.) והסיכוי שתוכל לעזור לך, הוא גדול. זה לא אומר שאין מדריכות הנקה מצוינות - רק שאצלן צריך לבדוק טוב יותר מה ההכשרה והנסיון, כי אין מישהו אחר שכבר עשה את זה. ובאמת - הדבר הכי חשוב לכל מדריכה וגם יועצת (למרות שזה יקרה פחות, מן הסתם) היא לדעת את גבולות יכולתה, ולדעת להפנות האלה. הכי מרגיזות הן אחיות בי"ח שקוראות לעצמן יועצות על סמך הכשרה של כמה שעות (בודדות) וגם מתייחסות לעצמן ככאלו - ונותנות עצות אחיטופל, תחת האיצטלה של "יועצת".
 
אחיות...../images/Emo5.gif

כן, זה באמת מחריד. הן גן מעבירות קורסי הכנה ללידה על סמך השתלמות של יומיים! גוועלט - אני יודעת את זה ממקור ראשון. אבל מה לעשות, בטיפת חלב יותר זול מאצל מדריכה פרטית.
 

tonti

New member
אני לא מסכימה ש-IBCLC זאת ערובה

למקצועיות. קחי לדוגמא רופאה (או רופא, נח לי לדבר בנקבה, טוב?). עושה 500 שעות לבד וניגשת למבחן. או מישהי שעושה 2500 בלי פיקוח. (רוב הסיכויים שלפחות חלק היא תעשה עם יועצת. לכן נתתי ת'דוגמא של הרופאה).
 

כרמית מ.

New member
תמיד יש יוצאים מהכלל

אבל אני כן חושבת שהתואר IBCLC הוא בעל משמעות ונותן חותמת של מקצועיות. כמובן שיש גם משמעות למשך הזמן שנושאים את התואר, לאופן הלימוד והעבודה, וגם לאישיות. ובכל זאת. באותה מידה אני חושבת שיש ערך מוסף לדולה שלמדה פורמלית - אבל זה לא נראה לי במקום אוטודי-דולה (דולה אוטודידקטית) או חברה שמלווה, בלי ידע פורמלי, אלא מרחיב את התחום. כמו שיש מקום למדריכות ההנקה וגם לסתם חברות עם ידע עצמי, שתומכות. - כשכל אחד מכיר את המגבלות שלו.
 
את יודעת, אני חושבת שלימודים עצמיים

זה דבר חשוב מאד בכל מקצוע. אני מכירה יועצות הנקה שברגע שקיבלו את התואר, גמרנו! לא צריך לקרוא עלוני מחקר, לא צריך לגשת לכנסים, לא צריך לקרוא מאמרים עדכניים, לא צריך כלום. רק חודשיים לפני המבחן הבא (צריך לעשות RE-הסמכה כל 5 שנים) הן רצות ללמוד מחדש וזהו. אני חושבת שזה נורא, כי כל יום יוצא משהו חדש. צריך כל הזמן להתעדכן. וזה נכון גם לרופאים ואחיות ואני בטוחה שזה נכון לדולות ומיילדות (אהבתי - אוטודי דולה!!
) אבל חושבת גם שזה צריך לבוא בנוסף, ולא במקום, לימודים מקצועיים פורמליים, הכשרה מעשית, והסמכה. כמובן אם רוצים לעשות מזה מקצוע - אם מדובר רק על משהו שאת עושה בשביל הכיף והנשמה, זה כבר סיפור אחר.
 
למעלה