התמודדות של הורים טריים עם חמה חולת סרטן

מינה37

New member
התמודדות של הורים טריים עם חמה חולת סרטן

אני כל כך שמחה למצוא שיש פורום כזה להתייעצות בנושא מאוד רגיש. חמותי גילתה שהיא חולה בסרטן השד לפני חודשיים. לפני שבועיים התחילה בטיפולי כימו אחרי כריתת שד, ומיום ראשון עד שלישי הייתה מאושפזת בבית חולים עם חום, שלשולים והקאות אחרי הטיפול הראשון. המצב אצלנו במשפחה הוא שאני ובעלי הורים טריים, והבת הבכורה שלנו חגגה חודש ימים אתמול.

עכשיו, מה שקרה הוא שההורים של בעלי אמרו שהם באים בשבת (דיי קבעו עובדה..). בהתחלה הסכמנו, אבל בשישי הייתי אצל רופאת ילדים לבדיקה שגרתית של חודש, ושאלתי אותה על הימצאות תינוקת ליד מטופל בכימו. הרופאה אמרה שבגדול כדאי לא להמצא קרוב כמה ימים אחרי כל טיפול, אבל גם בגלל שהקטנה רק בת חודש כדאי גם לשים מסכה, לרחוץ ידיים טוב ובכלל להזהר. היא ציינה שאם הילדה הייתה יותר גדולה אולי היה פחות בעייתי, אבל שכדאי להיות זהירים יותר כי היא פצפונת. כשאמרתי שהחמה הייתה מאושפזת בתחילת השבוע עם כל תופעות הלואי של השלשולים, חום וכו, אמרה שאולי כדאי לוותר על הביקור הנ"ל ולנהוג ביתר זהירות. אחרי הביקור אצל הרופאה התקשרנו וביקשנו בנימוס שלא יבואו, שאנחנו חוששים בתור הורים טריים וחושבים פשוט שכדאי לדחות ביקורים בינתיים לתקופה.

באופן כללי יש לנו יחסים טובים עם החמות והמשפחה של בעלי, אבל חייבת לציין שיש לה נטיה להיות מאוד לוחצת בנושאים מסויימים. כך למשל בחתונה שלנו מאוד התעקשה (היה ממש ריב) שהחתונה תהיה במקום שהיא רוצה. מיותר לציין שבסוף התחתנו במקום בו אני ובעלי בחרנו. אחרי שסיפרנו למשפחה על ההריון ואמרנו שבינתיים רק המשפחה יודעת ואנחנו מחכים עד שנספר לכולם, היא כל יום שאלה מתי אפשר כבר לספר. למרות שבלידה ביקשתי שלא יגיעו לבית החולים כי אני רוצה פרטיות בזמן צירים (אמרתי שזה בסדר כמובן שיגיעו אחרי), הגיעה ברגע שהתקשרנו להגיד שאנחנו בבית החולים... כל זאת ועוד המון אירועים פחות או יותר משמעותיים פה ושם.

מה שקרה הסופש אחרי שביקשנו שלא יבואו היה ריב גדול. חמותי נעלבה ממש מהבקשה שלנו, אמרה שתוקעים לה סכין בגב, לא מתחשבים בה בתור חולת סרטן, לא מכבדים ולא אוהבים וכל זה. אמרה שהדאגות שלנו מופרכות ושאני כנראה סובלת מדכאון אחרי לידה כי יש לי פחדים לא מוסברים.. בעלי ממש מבואס מזה, גם אני.. וכרגע היא מחכה שנודיע לה מתי היא יכולה לבוא, לא מסכימה לשמוע כלום ורק טוענת שהיא סבתא וצריכה לראות את הנכדה שלה.

אני ממש אובדת עצות. קרובים וחברים שלי שדיברתי איתם תומכים בי בזה שבגלל שהילדה רק בת חודש, ואנחנו כל יום מדברים עם החמה בסקייפ, שולחים תמונות, וידאו ושואלים לשלומה, אין צורך אמיתי מבחינתה לבוא ואפשר להתאפק ולהפגין קצת דחיית סיפוקים ולהקשיב לבקשה שלנו. מצד שני החמה אומרת לנו שנדבר עם החברים שלה, שכולם אומרים שיהיה בסדר, וכבר סיפרה לכל מי שרק אפשר כמה אנחנו (ובעיקר אני) לא מתחשבים ומשוגעים.
איך אתם מציעים להתמודד עם המצב?
 

mykal

New member
דעתי בענין,

חמותך עוברת תקופה קשה מאוד,
הניתוח --מחליש, טיפולי כימו הם טיפולים קשים.
אבל היא תעבור ותחלים ויהיו לה עוד הרבה שנים טובות.

אני חשבתי שדוקא מסוכן שהילדה תהיה במחיצתה--
בגלל הסבתא כי טיפולי כימו הם פוגעים במערכת החיסונית.

ועכשיו מעבר לטענות ולמערכות היחסים של כלה וחמות.
אתם יכולים להעזר בגורם שלישי--
בכל מחלקה אונקולוגית, יש עובדת סוציאלית--שתפקידה לתת הנחיות והסברים
לגבי מותר ואסור, כמו במקרה שלכם.
לכו למחלקה--תבקשו מהאחות המטפלת שיחה עם העו"ס,
שתזמין את החמות וידברו איתה. גם ירגעו אותה.
אל תכנסי כרגע לשום עימות על מי צודק, אל תיעלבי מההאשמות שלה אותך,
גם את רק חודש מהלידה--הכל לחוץ ומבלבל.
תיעזרו בחוץ ותירגעו ותרגיעו.
 

restart2

New member
אני חושבת שאת פועלת נכון ומצויין

היי מינה

ברכות על הולדת הבת.

כאמא לתינוקת בת חודש התייעצת עם הרופאה והחלטתם לגביי הביקור - בעיני לגטימי- ואף הכרחי לביתך וגם לחמות..
ללא קשר למחלת הסרטן של החמות (בריאות ואריכות ימים)-
את מציינת כי יש לה קושי בדחיית סיפוקים.
ויש לה קושי בהבנת גבולות..
לכן- בעלך יכול לצור אצל אימו הבנה כי מצב זה אינו סטטי.
לתמוך באימו באופן יוזמתי ופעיל-
לדוגמא לקנות לה מתנה עם תשומת לב ולהפתיעה - רק הבעל..
לתת יותר תשומת לב,אהבה ,ומחוות שבשגרה לא היו הכרחיות.
ובעיקר לא לפול למניפולציות שעלולות לגורם לכם למריבות.
דורש מכם תקשורת פתוחה ומיטבית,נחישות ויכולת הכלה..
החלטה שלכם כהורים לגטימית ויש לכבדה גם אם היא סבתא חולה.
בהצלחה
ושוב בריאת ואריכות ימים לחמות ומזל טוב ללידה.
בהצלחה
אירית שעל
www.iritshaal.co.il
 
אני גם חושבת שאתם פועלים בצורה נכונה

ובאמת מה שאפשר זה פשוט לעשות כמה שיותר שיחות סקייפ, לשלוח תמונות וכו'.
כשאתה חולה במחלה הארורה הזו ולשמחתי זה רק מניסיון כצופה ולא כחולה- אתה מאבד כל כך הרבה דברים בדרך והאגו שלך כל כך נפגע בגלל זה ונראה לי שפשוט קשה לה להרגיש שממדרים אותה אבל אין ספק שאתם מנסים למצוא פתרון וזה מעולה.
מאחלת לכולכם להיות בריאים ושמחים
 
אבל כמו שנאמר, יומיים מרחק מספיקים בהחלט בשביל להגן

על התינוק.....כנראה לא מספיקים בשביל להגן על האמא של התינוק
 
שתגיד מה שהיא רוצה. אבל אי אפשר לבקר לשעה?

אל תדאגי ממה שהיא תגיד עלייך, אני בטוחה שכולם רואים מי כאן הלא מתחשבת.

ולדעתי - אפשר גם לאמר ״נכון. אני חודש אחרי לידה, לחוצה ועצבנית. אז אנא להתחשב גם בי״.

אי אפשר שהיא תבוא לבקר רק לשעה? שתבוא, תראה כמה הנכדה מתוקה, תצטלם איתה להראות לחברות, תשתה כוס תה, ותחזור הביתה.
 

נומלה

New member
במקרים כאלה צריך להתלות באילנות גבוהים

לומר לחמות ולחם: בהוראת הרופאה אסור כך וכך חמים לאחר טיפול כימו, ואנחנו מצייתים לרופאה כי הילדה קטנה.
אם הם רוצים להעלב מהרופאה זב"שם, אבל יהיה להם הרבה יותר קשה להתווכח עם זה.
 
האם אתם מבקרים אותה בלי התינוקת?

לדעתי חשוב שבעלך יבקר אותה לעיתים קרובות ותנסי גם את להתפנות לחצי שעה לביקור נימוסים ולהביא משהו נחמד. וכמו שאמרו, להסביר שזאת המלצה רפואית ואתם כהורים טריים מקשיבים רק למה שהרופאה של הילדה אומרת.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אני הייתי מצפה שהבעיה תהיה דווקא הפוכה...

כלומר שהנכדה (שעדיין לא קיבלה כמעט חיסונים בשל גילה הצעיר, אני מניחה) עלולה לסכן את בריאותה של הסבתא (שמערכת החיסון שלה כרגע חלשה). חום, שלשלים, הקאות וכו' לא קשורים, אלה תופעות של הכימותרפיה והן לא רלוונטיות לילדה (היא לא יכולה להידבק בהן כי זה לא נגיף או חיידק). מנגד, בתי חולים רחוקים מלהיות סטריליים, ואולי הסבתא יכולה "לחטוף" שם משהו וזה בהחלט לא משהו שכדאי להעביר לקטנה.
&nbsp
בקיצור, בהחלט נשמע סביר שלטובת שתיהן עדיף כרגע להפריד כוחות, אבל אולי כדאי בכל זאת לבדוק דרכים שבהן לא יהיה נתק מוחלט (מפגשים קצרים, שמירה על הגיינה וכל מה שהומלץ) כמובן בהתאמה להמלצת הרופאים. חשוב שפרט להתייעצות שלכם עם רופאת הילדים שגם היא תתייעץ עם הרופאים המטפלים שלה כדי לקבל הנחיות איך לשמור על עצמה ועל סובביה. ייתכן שהם כבר יבהירו לה שזה גם לטובתה (ומן הסתם גם אם זה "רק" לטובת הנכדה זה עדיין גם אינטרס שלה).
 

מינה37

New member
תודה לכל העונים.. הבעיה גם הפוכה... אבל-

קודם כל תודה לכולם על התגובות עד כה, מאוד מעודד, עוזר ונותן הרבה חומר למחשבה (למשל להתייעץ עם גורם שלישי או עובדת סוציאלית בבית החולים).

trilliane כפי שציינת הבעיה גם הפוכה, זה בהחלט נכון שהילדה גם מהווה סכנה למטופל כימו. העניין הוא שחמותי רואה רק את הצד הזה, וטוענת שאם כבר יש סיכון אז זה רק בשבילה, והרציונל שלה לראות את התינוקת הוא בגלל שהיא סבתא והיא צריכה לראות אותה, זה נותן לה הרגשה טובה. אנחנו מן הסתם מאוד דואגים לאמא של בעלי. בעלי רואה אותה (הם לא גרים קרוב) בערך פעם בשבוע/שבועיים ומתקשר לשיחת וידאו להראות את הילדה כל יום לשאול לשלום אמו.

אבל--- בתור הורים הדאגה היא קודם כל לתינוקת. כך למשל קראתי הרבה מאמרים על מה שנקרא "כימו פאסיבי" (מתרגום חופשי מאנגלית...) שזה בעצם השפעות של כימו על הסובבים, משפחה והמטפלים. יש הרבה חוות דעת לכאן ולכאן לגבי רמות סיכון, אבל לא חסרים מקומות שמציינים שפעוטות ובעלי חיים קטנים למשל הם הכי פגיעים למגע עם מישהו שאולי יש לו שאריות החומר על בגדים או גוף, כי החומר פוגע בתאים בריאים ולא רק חולים. כשחמותי ביקשה ממני לפרט את החששות שלי כי היא לא מבינה, אמרתי לה בין היתר את מה שקראתי (בנוסף למה שרופאת הילדים אמרה, ומה שאני פשוט מרגישה בתור אמא טרייה שאולי עדיף לא להיות ליד בת חודש אחרי בית חולים- הכל בוטל על ידה). בתגובה היא אמרה שמקסימום הדבר הכי גרוע שיקרה זה שכמה תאים יפגעו, אבל בגלל שאצל תינוקות תאים גדלים כ"כ מהר זה לא בעיה, שהחששות שלי הן כאמור נובעות מדכאון אחרי לידה, ושאני צריכה לעשות יותר מחקר כי כלום לא יכול להזיק (ודווקא בגלל יותר מחקר שעשיתי גיליתי שבעצם אף אחד לא באמת יודע מה מזיק ומה לא.. ). מבחינתי התשובה שלה דיי מוזרה ואף אגואיסטית, כי אם באמת חושבים על טובת תינוק כמו שהיא אומרת שהיא עושה, האם החששות הכי קטנות שלנו כהורים לא היו מתקבלות ביתר כובד ראש?

מבחינתה הבקשה שלנו לדחות ביקורים היא כאילו אנחנו מפרידים בינה לבין נכדתה לתמיד, למרות שהבהרנו המון פעמים שאנחנו רוצים פשוט לחכות טיפה עם ביקורים, אולי חודש, אולי יותר, וגם הטיפולים שלה הם רק עד הקיץ וזה לא נצח. היא אומרת שלא נשמע דבר כזה שמפרידים נכדים מחולה, אבל לדעתי לא כל חולה סרטן עובר כימו כשהגיל של הנכדים כ"כ צעיר גם... משהו שאנחנו מתכננים לעשות השבוע הוא לדבר עם רופא מהמחלקה בה היא מטופלת כדי לקבל מידע ממישהו מומחה באנקולוגיה. אבל גם עם המידע שיש לי כבר אני לא חושבת שיש לבטל את החששות מהצד שלנו, כי הגישה שלנו עם בת חודש ימים היא better safe than sorry, לעומת הסיבה של חמותי לראות את התינוקת- בעיקר כי היא רוצה וזה יעשה לה טוב.
אנחנו מאוד בעד להציע משהו כמו לראות את התינוקת בחוץ לטיול, או לא להרים אותה על הידיים, אבל בינתיים לא מציעים כי לא נראה שמשהו כזה יתקבל בברכה גם בלי להעלב או ייעשה, כי היא גם מאוד אוהבת להרים על הידיים.. אולי אם נדבר השבוע עם הרופאים שלה נוכל דרכם למצוא דרך להסביר לה את החששות שלנו ולחשוב על פתרון, כי בינתיים כל דבר שאנחנו אומרים מביא לבכי והעלבות נוראית עלינו כולל האשמות שאנחנו לא מתחשבים וכו..

אם יש לכם עוד עצות בנושא מאוד אשמח לשמוע כל דעה, כי כרגע המצב מאוד לא נעים.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
העצה שלי היא לתת לה לדבר עם הרופאים, בראש ובראשונה אלה שלה

ואם לא, אז אלה שלך. ברגע שהיא תשמע את הדברים מאיש מקצוע יש להניח שזה יתקבל אצלה אחרת, או לכל הפחות היא לא תוכל לנפנף את הבעיה כהיסטריה/דיכאון של אם טרייה.
&nbsp
כמובן, קחי בחשבון שייתכן שהרופאים לא ייאסרו על מפגש ביניהם אלא רק בתנאים ובמגבלות מסוימים (שמירה על הגיינה, שימוש במסכה, החלפת בגדים כמובן ועוד), ואם זה המצב הייתי פועלת לפי ההמלצות ולא נכנסת לחרדות מיותרות בגלל השערות לא מבוססות במרשתת (ויש לא מעט מהן).
 
איזה איש מקצוע יגיד לה שאסור לה 5,6 ימים אחרי כימו

להיות באותו חדר עם הנכדה שלה?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
איש מקצוע צריך להגיד לה חוות דעת מקצועית מהימנה ומבוססת

אני לא יודעת מה הוא יגיד לה (איני רופאה) והוא לא צריך לומר לה שאסור לה כך או אחרת. הוא צריך לומר לה את מה שמומלץ רפואית, זה לא קשור למה היא רוצה או לא רוצה לשמוע. אם אין מניעה שאישה אחרי כימו תיפגש עם נכדתה שאך נולדה, מצוין, שייפגשו.
 
למעלה