זכויות האדם בסין

יס באך

New member
יווו, את מה זה רגישה

אבל ההודעה כוונה רק אל הלובה דפקא את נתת תשובות, לא מוצאות חן בעיניי, אפל זו ב'יה שלי. אם תביאי פה מאמר ארוך פרי עטך, אני הראשון שאקרא ואולי אקרע, גם- נווווווו

אני מבטיחה

מאמר קצר, שיתמקד בצד אחד של הנושא: מאבקו של העם הטיבטי לחרות. כי זה מה אני מסוגלת. COMING UP SOON

יס באך

New member
מצויין ../images/Emo39.gif ../images/Emo142.gif ../images/Emo141.gif

ומול מאמר שלך, אני מבטיח לכתוב מאמר קצר שלי - נראה על מה.. יש לך בקשות?

כמו שהבטחתי

אז כמו שהבטחתי ליס באך, הנה סקירה קצרה על מה שהתחולל ומתחולל בטיבט הכבושה, החל מ-1949. בסוף שנת 1949 8000 סינים פלשו לטיבט. בשנת 1950 טנזין גיאטסו, הדלאי לאמה ה-14, מוכרז כמנהיג וממשיך לעמוד בראש האומה הטיבטית ב-10 השנים הבאות תחת כיבוש. ב-1959, אחרי נסיון להתנקשות בחייו, נמלט הדלאי לאמה מטיבט להודו. אחרי שהסינים הפעילו לחצים במזרח טיבט, החלה התקוממות שהתפשטה בכל ההמדינה. ב-1959, התרחשו בבירה להאסה הפגנות שדוכאו ביד קשה. הסינים מגדירים את פעולותיהם כ"שחרור הנאור" של טיבט. במסגרת פעולות ה"שחרור" הרגו הסינים 1.2 מליון טיבטים, מתוך אוכלוסיה של 6 מליון. הם הרגו חיילים, רצחו מפגינים, אחרים מתו בכלא או כתוצאה מעבודות פרך. רוב ההרוגים היו נזירים. הנזירים, כמו כל דבר אחר שקשור למסורת הבודהיסטית-טיבטית שמשו מטרה לדיכוי הסיני. מקדשים נהרסו, מנזרים הוחרבו, פסלי בודהא נותצו. אוצרות אומנות ותרבות נבזזו או הושמדו. עד היום הסינים לא מאפשרים ללמד את השפה הטיבטית או את המסורת הרוחנית בבתי הספר. אסור לטיבטים להחזיק בדגל הלאום או בתמונות של הדלאי לאמה. מי שמקיים טקסים או אירועים בעלי אופי "טיבטי" מסתכן במאסר ובעבודות פרך. לדוגמא: Nyidron Phuntsog נעצרה בשנת 1989 לאחר שקיימה עם נזירות נוספות אירוע לציון הענקת פרס נובל לשלום לדלאי למה. היא הואשמה בפשעים נגד המהפכה ונדונה לתשע שנות מאסר. מאסרה הוארך בשמונה שנים נוספות לאחר שהקליטה יחד עם נזירות נוספות שירים שהביעו את מסירותן לדלאי למה ולטיבט. בסרט דוקומנטרי מתאר האסיר המשוחרר הנזיר פלדן גיאטסו, שישב בכלא 33 באשמת סיכון המשטר (הוא עסק בהוראה, אם אני לא טועה) את העינויים שעבר. הסינים משתמשים בשוקרים חשמליים, המיוצרים במיוחד למטרות עינוי. הם תחבו שת השוקר לפיו וגרמו לו לאבד את שיניו. הם נהגו להחדיר את השוקר לאיברי המין של אסירות נזירות. פלדן גיאטסו נאלץ לעבוד עבודות פרך כשרגליו אזוקות באזיקי מתכת שקרעו את בשרו וגרמו לו לדלקות קשות. זאת דוגמא אחת ממאות. תנאי הכליאה אינם אנושיים, אך שום גורם חיצוני לא יכול להתקרב אליהם ולהעיד על כך – רק אסירים משוחררים. על מנת ל"שבור את רוח העם" נוהגים הסינים לבחור דמויות מפתח מההנהגה הרוחנית לוהעביר אותם עינויים קשים, כמעט עד המוות. כשהמעונה מגיע למצב אקוטי הם שולחים אותו לבתי החולים שלהם לקבלת טיפול רפואי שיכין אותו לסדרת עינויים נוספת וחוזר חלילה. הסינים טוענים ששפרו את מערכת הבריאות, החינוך ויתר השירותים הציבוריים בטיבט. בפועל הטיבטים כמעט שלא נהנים מכך, ממילא רובם חיים בכפרים קטנים ומרוחקים. הסינים מזרימים "מתנחלים" כדי לדלל את האוכלוסיה הטיבטית ומפלים את הטיבטים בכל מה שקשור לזכויות אזרחיות, חופש מסחר, מיסוי וכו' (נשמע מוכר?). מאז שהדלאי לאמה עזב את טיבט, לפני 55 שנה, טיבטים ממשיכים לברוח, בעיקר להודו, דרך בהוטן ונפאל. לאחרונה סין מפעילה לחצים על בהוטן ונפאל והן מסגירות את הפליטים, חלקם הגדול ילדים, שנשלחים לכלא. למרות זאת, טיבטים רבים ממשיכים לנסות לברוח, נסיון שכרוך בסיכונים רבים: תפיסה שתגרור אחריה כליאה ועינויים; מעבר מפרך דרך ההימלאיה בתנאי אקלים קשים ביותר, תוך סכנת חיים ממשית. לא כולם מסיימים את המסע בריאים או חיים; פרידה מהמשפחות, תוך ידיעה שהסכוי לשוב ולהיות איתם בקשר הוא קלוש; מעבר למדינה ענקית ועניה, דוברת שפה שאינם מכירים ובה יהיו פליטים; שינוי חד באורח החיים – רוב הטיבטים הם רועים-נוודים; חלקם לא יזכו בהודו לתעודת פליט וייאלצו לשוב לטיבט אחרי 4 שנים – מהפח אל הפחת. ההתעקשות לברוח מעידה עד כמה רע לטיבטים בארצם.

יס באך

New member
חן חן לך.

כיוון שאת אף פעם לא מבינה את מה שאני כותב, לצערי, לא אכתוב כלום, אלא אביא שני קישורים, אשר יצביעו על כך, שגורל הטיבטים איננו ייחודי בעולם המפלצתי בו אני חיים.

יס באך

New member
ורציתי להגיד, לובה

שאת נוטה קצת להשלות את עצמך שאת "העולם המערבי", בעוד שאנחנו בדיוק המקום בו העולם צריך להסתכל, כמו בסין, ולכתוב מאמרים, כמו מה שקורה בסין..

תכתוב, תכתוב אחשלי

על דרכי האסקפיזם המגוונות ועל האסקלציה הנגרמת בעקבותיהן. אני רק מקווה שתשתמש בלשון אגלונטינטיבית כדי שכולנו נוכל להבין. * סתם. כי בא לי לדבר.

למעלה