חיסונים: הדרך היעילה למנוע מחלות נגיפיות

קומרן

New member
חיסונים: הדרך היעילה למנוע מחלות נגיפיות

מתוך כתבה שפורסמה היום בנושא , מאת פרופ' נתן קלר ,

"
חיסונים כנגד מחלות נגיפיות הינם הטכניקה הרפואית היעילה והבטוחה ביותר המוכרת כיום (לאין שיעור בטוחה ובדוקה יותר מכל טכנולוגיה וטיפול רפואי אחר). שיעור השימוש בחיסונים בעולם הינו עצום, כמיליארדי מנות לשנה, ואפילו בישראל הקטנה אנו מחסנים למעלה ממיליון מנות חיסון לשנה.

המעקב, בשל הרגישות לטיפול הניתן בעיקר לילדים, גבוה ולכן רשויות הבריאות בעולם ובישראל מנהלות מעקב אקטיבי אחרי תופעות לוואי הקשורות בחיסונים (לא ממתינים לדיווחים פאסיביים על ידי צוות חיסוני). אם נשווה את שיעור תופעות הלוואי לשיעורם של טיפולים אחרים (הנחשבים כבטוחים), הרי שהשיעור הוא אפסי. לדוגמא: תופעות אלרגיות כתוצאה מטיפול בפניצילין (1:10000), או לתופעות הלוואי לתרופות פסיכיאטריות הניתנות היום לכ- 30% מהאוכלוסייה.
"

אנפילד

New member
יצא בטטה הקלר הזה...

אומר שנורא חשוב לעקוב אחרי תופעות הלוואי של החיסונים ולכן יש מערכת ניטור אקטיבית(!) בישראל לנושא...
רק שאין מערכת כזו. עכשיו איך הוא יסביר שאין מערכת כזו למרות שזה נורא חשוב?

קומרן

New member
אבל יש מערכת שכזאת

מתוך תדריך החיסונים של משרד הבריאות:

"מעקב ודיווח
תגובה מקומית ו/או כללית תרשם ברשומה רפואית של מקבל החיסון במקום בו ניתן החיסון ותדווח
ללשכת הבריאות ללו אגף אפידמיולוגיה של משרד הבריאות באמצעות טופס "דיווח על תופעות לוואי לאחר
מתן חיסון ."
במקרה של תגובה חריגה או ריבוי תגובות מקומיות או כלליות יש לשלוח הודעה ימ יד תי ללשכת
הבריאות עם תיאור האירוע, שם ומספר האצווה של התרכיב. לשכת הבריאות תעביר את מידע ללא
דיחוי לאגף לאפידמיולוגיה."

בנוסף, יש לאגף האפידמיולוגיה אתר שמאפשר גם לכלל הציבור לדווח על תופעות לוואי:
http://alerts.adr.org.il

אנפילד

New member
ראה תשובתי למור

אינך מבין מה זה מערכת דיווח, ומה משמעות המונח "אקטיבי" בהקשר הזה.

rainbow i

New member
שאלה בנושא הפניתי כאן בפורום

לד"ר אודי קלינר
עוזר לראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות,
או שהוא לא ידע על קיומה, או שהשאלה נראתה לו ווכחנית, כמובן שסיבותיו עמו - אבל הוא לא השיב.

ניסיתי לברר האם קיימת מערכת כזאת, ברצינות. כי לא הבנתי למה פונים אלינו במכתבים ואסמסים לבוא לחסן את בננו שאמורה היתה להופיע התרעה על הימנעות מחיסונו.

אני יכולה להצהיר כאן שמזה ארבע וחצי שנים מאז החיסון - איש מ"המערכת" שהובאה בקישור לא פנה אלינו מעולם, לא בשאלה, לא בבירור - לא בטלפון ולא בכתב.

התיעוד היחיד שיש לי הוא סיכומי פגישות עם רופאי ילדים ומומחים במסגרת קופת החולים.
ב"מערכת הדיווח של משרד הבריאות" אנחנו כנראה לא קיימים.
ובפנקס החיסונים נאותה האחות בטפ"ח - אחרי בקשות מפורשות וחוזרות שלנו - לכתוב בכתב ידה את המשפט הקלוש "אחרי חיסון ***** שלשולים, כאב בטן, התנפחות בלוטות לימפה, תנועות לא רצוניות - מעקב נוירולוג וזיהומולוג" (תחת המקום של תגובות חריגות לאחר חיסונים). לא נרשמו בפנקס רגישויות או הוריות נגד - למרות שבאנו מצוידים במכתב של אימונולוג עם הנחיות מאילו חיסונים יש להימנע.

zlp

New member
כי המערכת כנראה לא שמית

וגם לא אמורה להיות.

זו מערכת לצרכים סטטיסטיים, לא לצורך טיפול פרטני.

rainbow i

New member
נכנסתי שוב לאתר

נראה שגם כאן אין בעצם הזמנה לדיווח על חיסונים.
כתוב שם כך: "דיווח תופעות לוואי הינו מרכיב חשוב בטיפול בחולה.
משרד הבריאות, בשיתוף עם ההסתדרות הרפואית הקים אתר לדיווח תופעות לוואי מתרופות, תוספי תזונה וצמחי מרפא.
אתר זה מיועד הן לצוות הרפואי והן לקהל הרחב".

במחשבי משרד הבריאות לעומת זאת, כן אמורה להופיע התרעה שמית - (מעבר לצרכים סטטיסטיים) , על מנת למנוע מצבים שבהם תינתן תרופה או תרכיב שידוע שאדם אלרגי אליו בעת חרום. למיטב ידיעתי זה אמור להיות מאגר משותף למשרד הבריאות, קופות חולים ופתוח לגישה לכל מרכז רפואי גדול.

zlp

New member
לא.

מטעמים של סודיות רפואית, צנעת הפרט ובעיות מחשוב ותקשורת רגישויות לא משותפות כלל.

הרבה זמן מדברים על לשנות את זה, אבל אני לא רואה משהו קורה באופק.

rainbow i

New member
אז אני כנראה לא מבינה מה פירוש מערכת אקטיבית

אם לא מסתמכים ולא ממתינים לדיווח של הצוות החיסוני,
אם המעקב כנראה לא שמי,
אם המעקב בקישור המצורף מתמקד בתרופות ורקיחות צמחים (לא חיסונים),
ואם מטעמים של סודיות רפואית, צנעת הפרט ובעיות מחשוב ותקשורת - רגישויות לא משותפות כלל,

אז איפה ואיך מתבצע המעקב האקטיבי?

אני לא מאמינה שהוא מסתמך על ליקוטים בפייסבוק, שם עשויות להצטבר תלונות רבות על אדמומית קלה וכו'.
איסוף כזה הוא בטח לא ניטור שיש לו בסיס מדעי ועובדתי. זה נשמע יותר כמו סקר חובבני (אפילו פילוח אין כאן).

אם אלו התנאים, אולי עדיף היה לחזור להסתמך על דיווח של הצוותים המחסנים בכל זאת, ולצייד אותם בהנחיות ברורות לדווח על כל דיווח של הורים (אפילו אם זניח), בנוסף לדיווח על תופעות שהתרחשו בסמוך למתן חיסון, ושנצפו ע"י הצוות המחסן.

zlp

New member
שוב

יש נהלי דיווח מסודרים. יש מערכות דיווח פנימיות. יש אפילו מערכת שפתוחה לקהל הרחב.

את כל הנהלים אפשר לראות באתר משרד הבריאות.

יש מעקב תופעות לוואי, אין (ככל הנראה) מעקב שמי ובוודאי שאין שיתוף מידע. אני מתקשה להבין לאיזה חלק בדברי את מתייחסת, כך שאני גם לא יכול להשיב.

הוא לא צריך להסביר שום דבר

יש מערכת דיווח. זה רק הנפגעים שלא קיימים (בישראל)...

אנפילד

New member
אין שום מערכת דיווח, ובטח לא אקטיבית

אין שום אינדיקציה לקיומה של מערכת דיווח על תופעות לוואי של חיסונים במשרד הבריאות.
אם יש כזו מערכת - הם מסתירים אותה היטב כי שום מידע על קיומה לא דלף.

וגם המערכת-כביכול שאמורה להיות קיימת (אם מסיקים זאת מהצורך בדיווח בתדריך החיסונים) אינה אקטיבית. מערכת אקטיבית היא מערכת שבה מפעיל המערכת פונה באופן פעיל ובודק איזה תופעות לוואי היו. במערכת כזו, אחות טיפת-חלב אמורה להתקשר לכל משפחה נגיד חודשיים לאחר החיסון ולשאול אם היו תופעות לוואי, איזה, מתי, וכו'.
"האקטיביות" שעולה מתדריך החיסונים היא רק לגבי תופעות שקורות ממש במתן החיסון. אלו כמובן מיעוט קטן מהתופעות בפועל.

יש מערכת כסת"ח - בוודאי שלא אקטיבית

בוודאי שאין מערכת אקטיבית, אני לא מכיר אף מערכת אקטיבית בעולם, אלא אם כן מגדירים אקטיבית בתור מערכת "פעילה" - להבדיל ממערכת פרו-אקטיבית, העונה להגדרה שלך.

אין ספק שכל המערכת מוכוונת להימנע מדיווח על תופעות לוואי, ולא לעשות שימוש במערכת הדיווח הקיימת, כפי שעולה בשטח.

amza

New member
סיפור קטן על אקטיביות :)

כשבאתי לטיפת חלב לבדיקת התפתחות לבת הגדולה,
האחות שם שאלה אותי אם היו תופעות לוואי מהחיסון הקודם, כדי לרשום במערכת.

אמרתי שכן (היו לה כאבים יומיים, היה לה חום והיא צרחה)
היא התחילה למנות תופעות לוואי אפשריות. על שלוש או ארבע עניתי "כן"
אבל אז היא אמרה שהיא יכולה לסמן רק אחת או משהו כזה, בגלל הגבלה של התוכנה.

קומרן

New member
נשמע כמו "הדלפה" על קיומה של מערכת אקטיבית

גרועה או שהייתה בה תקלה נקודתית או משהו כזה (אנפילד , שים לב!)

zlp

New member
העובדה שידיעתך לוקה בחסר בקשר למערכת

היא אכן מצערת, אבל המערכת קיימת גם קיימת.

אנפילד

New member
אין שום עדות לקיומה של המערכת

אתה מוזמן להראות לנו דו"ח אחד שהיא הפיקה.

zlp

New member
הזוי

נתנו לך למעלה קישור למערכת. יש הנחיות ברורות של משרד הבריאות בנוגע לדיווח על תופעות לוואי.

אבל "אין שום עדות לקיומה של המערכת". המשפט הזה אומר הרבה מאוד על תפיסת העולם שלך.

אין גם שום עדות לקיומך, אגב. הראה לי את תעודת הזהות שלך, בבקשה...

Markup

New member
זה המשך קו ה"שחור/לבן" שנוקטים בו מאמינים

למיניהם והכחשת המציאות כשסותרת את אמונותיהם.

קומרן

New member
הוא מחפש הדלפה , לא מידע רישמי

"אם יש כזו מערכת - הם מסתירים אותה היטב כי שום מידע על קיומה לא דלף"

למעלה