חסד נעורינו

חסד נעורינו

בשפה היוונית התקיימה הבחנה בין אהבה לבין משיכה ארוטית. המילה φιλ?α) philia), ציינה בשפה היוונית חיבה וקרבה – כגון היחס שקיים בין ידידים ובין בני משפחה. לעומת זאת, המילה ?ρως) eros), ציינה אהבה המבוססת על תשוקה (שקולניקוב, 2008, עמ' 129). למושגים "אהבה" וידידות" הייתה התייחסות משמעותית בתחום האתיקה של הפילוסופים ביוון הקלאסית [Brinck, 1999]. סוקרטס, אפלטון וגם אריסטו, הכירו בערך הרב שיש לידידות לאושרו של האדם. הידידות מצויה בבסיס החברה המתוקנת, כך שדאגה כנה לאחר הייתה מרכיב מהותי בחברות כפי שהבינו אותם פילוסופים. אריסטו הציג את הדאגה לטובתו של האחר כקריטריון לחברות מהסוג הגבוה ביותר. תנאי הכרחי לידידות הוא שתהיה בין הידידים תועלת הדדית. הידידות כפופה לתועלת וברגע שהיא בטלה, מתבטלת עמה גם ידידותם:

"הנה תועלת איננה דבר של קבע, אלא היא משתנית עם הזמן; וכשמתבטל הדבר שהיה סיבת ידידותם, מתבטלת גם הידידות, באשר כל עניינם היה בתכלית האמורה" [אריסטו, 1985, עמ' 191]

ארוטיקה (eros), המבוססת על תשוקה אינה תלויה בקשר מתמשך אלא דווקא בהעדרו. האהבה שונה מהידידות מכיוון שאין כל הכרח שהאוהב גם יחבב את אהובו (למעשה, אף ייתכן שהוא ישנא אותו). הארוס מאפיין מצב של חוסר בו שרוי האוהב, וזאת ללא כל תלות ביחס האישי שלו כלפי האהוב. מימוש התשוקה, רגע ההיקשרות בין האוהב לאהוּב, הוא הרגע בו התשוקה באה אל קצה. הבחנה זו נזכרת בכתבי אפלטון, הגדול ביותר בשימוש ביוונית, כשקוראים אותם בקריאה מאוד מסוימת. בשונה מה"פיליה" שבין ידידים, שכאמור ניזונה מקרבה ותועלת ההדדית, הארוס מופיע בהעדר של מושא התשוקה; הארוס הוא יצר שמתעורר כשזה שאוהבים אותו חסר. האהוב נתפס בעיני האוהב כשונה ממנו איכותית, כמשהו נשגב שנמצא מעליו. לכן הארוס מאופיין בכמיהה, השתוקקות, ברצון להתאחד עם מושא האהבה, להתעלות אליו, ולא במימושו של הרצון הזה. החילוק הזה לא נעשה מפורשות על ידי אפלטון, אולם ניתן להבין אותו על בסיס התיאוריה המטאפיסית שלו.

כשמנגידים בין דברי אריסטופנס לדברי סוקרטס ב"משתה" וב"פיידרוס", נראה שלמרות שאריסטופנס דן על ארוס, הוא מתאר את מה שאפלטון מכנה בדרך כלל "ידידות". אריסטופנס מתאר מצב בו כל פרט נמשך אל הדומה לו ומבחינה זו לא מדובר במשיכה של אדם אל מה שמעבר לו. לעומת זאת, הארוס שעליו מדבר סוקרטס נמשך אל משהו שנמצא מעבר לו, אל דבר מה ששונה ממנו מהותית (שקולניקוב, שם). התשוקה של הפרט המשתוקק היא לאיחוד, אך חוסר המימוש של איחוד זה הוא אשר מפרה את התשוקה.

ניתן לאשש עמדה זו בהתייחסות לדיאלוג אפלטוני נוסף, הדיאלוג "ליסיס". המסגרת לדעות שאפלטון מציג בדיאלוג זה היא תועלתנית (שקולניקוב, שם). הידידות מוסברת שם כנטייה אגואיסטית. שקולניקוב מציג פרשנות של חוקר בשם בולוטין לדיאלוג "ליסיס" לפיו האהבה שאנו רוחשים לזולתנו מקורה באהבה שאנו אוהבים את עצמנו. אדם קרוב אצל עצמו, ולפיכך הוא מחפש בין האנשים ידידים שיוכל להפיק מהם תועלת. במובן זה האהבה שנדונה ב"ליסיס" דומה לאהבה שמציג אריסטופנס ב"המשתה", דעה שכאמור מנוגדת לדעה שסוקרטס מציג שם. אמנם גם הידידות וגם האהבה מתוארות כחסר של המשתוקק, אך הן נבדלות זו מזו בכך שהידידות יכולה להימשך גם בקשר שנמשך זמן רב בעוד שהאהבה מתבטלת עם מימושה. האיווי הנו חסר שתובע מימוש מהאחר – תביעה שלא יכולה לבוא על סיפוקה. הסוביקט מאופיין בכך שהוא משתוקק אל האחר ולכן כשהמקור להגדרתו העצמית נעלם, כשהאחר פוסק מלהיות אחר ברגע מימוש התשוקה, הסובייקט מאבד את הגדרתו כמשתוקק.

חלוקה דומה לזו נמצאת גם במקורותינו. המשנה במסכת אבות אומרת: "כל אהבה שהיא תלויה בדבר – בטל דבר, בטלה האהבה; ושאינה תלויה בדבר, אינה בטלה לעולם. איזו היא אהבה התלויה בדבר? זו אהבת אמנון ותמר. ושאינה תלויה בדבר? זו אהבת דוד ויהונתן" [מסכת אבות ה, טז]. ההקשר המקראי לדברים אלו מצביע על הלך רוח דומה למה שהובא לעיל בשם אפלטון. אהבה של גבר אל אשה תלויה במשיכה המינית, על כן במימוש התאווה בטלה האהבה. על אהבת אמנון לתמר נאמר שמקורה בתשוקתו של אמנון אל אחותו היפה: "ולאבשלום בן דוד אחות יפה ושמה תמר, ויאהבה אמנון" [שמואל ב, יג א]. זו היא אהבה שתלויה בדבר ומכיוון שכך, לאחר שאמנון מימש את רצונו נאמר "וישנאה אמנון שנאה גדולה מאוד, כי גדולה השנאה אשר שנאה מאהבה אשר אהבה" [שם א, יח א]. על כך נאמר שבטל הדבר בטלה האהבה. בניגוד לאהבת אמנון את תמר, המקרא מדגיש את ההיקשרות הנפשית שהייתה בין דוד ליהונתן: "ונפש יהונתן נקשרה בנפש דוד ויאהבו יהונתן כנפשו" [שם א, יח א]. האהבה שהייתה בין דוד ליהונתן הייתה אהבת נפש. ואכן, האהבה בין דוד ליהונתן לא בטלה לעולם, ודוד אף ציין שזו אהבה נעלה יותר מאהבת גבר אל אשה: "צר לי עליך אחי יהונתן, נעמת לי מאוד, נפלאתה אהבתך לי מאהבת נשים" [שם ב, א כו]

אותו ארוס הוא שהדריך את מנוחת הנביאים בהתרפקם על ה', וכך הם הבינו את אהבתו אל עמו. זוהי תשוקה בלתי אפשרית ממהותה, ועל כן נצחית היא. דברי נביאנו מנוסחים בצורה הנוקבת ביותר באמרם "רַק בַּאֲבֹתֶיךָ חָשַׁק יְהוָה לְאַהֲבָה אוֹתָם; וַיִּבְחַר בְּזַרְעָם אַחֲרֵיהֶם בָּכֶם מִכָּל הָעַמִּים כַּיּוֹם הַזֶּה" [דברים י, טו]; "מרחוק ה' נראה לי, ואהבת עולם אהבתיך, על כן משכתיך חסד" [ירמיהו לא, ב].

וכך ביאר החסיד את האהבה הארוטית אל ה': "הוא כלות הנפש ונטותה בעצמה אל הבורא, כדי שתדבק באורו העליון [...] ותדבק בו במחשבתה, ותעבירהו ברעיונה, ומתאווה אליו וכוספת לו - וזאת תכלית האהבה הזכה [...] ולא יהיה לה עסק בלתי עסק עבודתו, ולא יעבור על רעיוניה זולתו, ולא יעלה במחשבתה בלעדיו, ולא תשלח אבר מאברי גופה אלא במה שתמשך בו רצונו, ולא תתיר לשונה כי אם בזכרו ושבחו והודאתו ותהילתו, מאהבה בו ומכסוף לרצונו יתברך. ואם ייטיב לה - תודה, ואם יענה - תסבול, ולא תוסיף עם זה כי אם אהבה בו וכוסף לרצונו ובטחון עליון. ואל העניין הזה רמז החכם באומרו (שיר השירים א') צרור המור דודי לי בין שדי ילין. ואמרו רבותינו זיכרונם לברכה על דרך הדרש, אף על פי שמצר לי ומימר לי, בין שדי ילין [...] "דומה למה שנאמר (ישעיה כו) נפשי אויתיך בלילה. ואמר (שם) לשמך ולזכרך תאוות נפש. ואמר (תהלים סב ב) צמאה לך נפשי. ואמר (תהלים מב) צמאה נפשי לאלוהים [...] .ואנשי המדרגה הזאת קרובים מכל אדם אל מדרגת הנביאים הברים והזכים, החסידים אשר קורא אותם הכתוב אוהבי ה' ואוהבי שמו, ובהם נאמר (משלי ח) להנחיל אוהבי יש וגו'" [חובת הלבבות, שער האהבה].


אריסטו (1985). אתיקה ניקומכית. תרגם יוסף ליבס. תל אביב: שוקן.

שקולניקוב, ש' (2008). ל"ג עיונים באפלטון. ירושלים: מאגנס.

Brinck, D.O. (1999), Eudaimonism, Love and Friendship, and Political Community. Social Philosophy & Policy 16. pp. 252-89.
 

u r i el

New member
"כִּימֵי נְעוּרֶיהָ..."

אִמְרוּ לַאֲחֵיכֶם עַמִּי וְלַאֲחוֹתֵיכֶם רֻחָמָה. רִיבוּ בְאִמְּכֶם רִיבוּ כִּי הִיא לֹא אִשְׁתִּי וְאָנֹכִי לֹא אִישָׁהּ וְתָסֵר זְנוּנֶיהָ מִפָּנֶיה וְנַאֲפוּפֶיהָ מִבֵּין שָׁדֶיהָ. פֶּן אַפְשִׁיטֶנָּה עֲרֻמָּה וְהִצַּגְתִּיהָ כְּיוֹם הִוָּלְדָהּ וְשַׂמְתִּיהָ כַמִּדְבָּר וְשַׁתִּהָ כְּאֶרֶץ צִיָּה וַהֲמִתִּיהָ בַּצָּמָא. וְאֶת בָּנֶיהָ לֹא אֲרַחֵם כִּי בְנֵי זְנוּנִים הֵמָּה. כִּי זָנְתָה אִמָּם הֹבִישָׁה הוֹרָתָם כִּי אָמְרָה אֵלְכָה אַחֲרֵי מְאַהֲבַי נֹתְנֵי לַחְמִי וּמֵימַי צַמְרִי וּפִשְׁתִּי שַׁמְנִי וְשִׁקּוּיָי. לָכֵן הִנְנִי שָׂךְ אֶת דַּרְכֵּךְ בַּסִּירִים וְגָדַרְתִּי אֶת גְּדֵרָהּ וּנְתִיבוֹתֶיהָ לֹא תִמְצָא.וְרִדְּפָה אֶת מְאַהֲבֶיהָ וְלֹא תַשִּׂיג אֹתָם וּבִקְשָׁתַם וְלֹא תִמְצָא וְאָמְרָה אֵלְכָה וְאָשׁוּבָה אֶל אִישִׁי הָרִאשׁוֹן כִּי טוֹב לִי אָז מֵעָתָּה. וְהִיא לֹא יָדְעָה כִּי אָנֹכִי נָתַתִּי לָהּ הַדָּגָן וְהַתִּירוֹשׁ וְהַיִּצְהָר וְכֶסֶף הִרְבֵּיתִי לָהּ וְזָהָב עָשׂוּ לַבָּעַל. לָכֵן אָשׁוּב וְלָקַחְתִּי דְגָנִי בְּעִתּוֹ וְתִירוֹשִׁי בְּמוֹעֲדוֹ וְהִצַּלְתִּי צַמְרִי וּפִשְׁתִּי לְכַסּוֹת אֶת עֶרְוָתָהּ. וְעַתָּה אֲגַלֶּה אֶת נַבְלֻתָהּ לְעֵינֵי מְאַהֲבֶיהָ וְאִישׁ לֹא יַצִּילֶנָּה מִיָּדִי.... נְאֻם יְהוָה.
לָכֵן הִנֵּה אָנֹכִי מְפַתֶּיהָ וְהֹלַכְתִּיהָ הַמִּדְבָּר וְדִבַּרְתִּי עַל לִבָּהּ. וְנָתַתִּי לָהּ אֶת כְּרָמֶיהָ מִשָּׁם וְאֶת עֵמֶק עָכוֹר לְפֶתַח תִּקְוָה וְעָנְתָה שָּׁמָּה כִּימֵי נְעוּרֶיהָ וִּכְיוֹם עֲלֹתָהּ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם.    וְהָיָה בַיּוֹם הַהוּא נְאֻם יְהוָה תִּקְרְאִי אִישִׁי וְלֹא תִקְרְאִי לִי עוֹד בַּעְלִי. וַהֲסִרֹתִי אֶת שְׁמוֹת הַבְּעָלִים מִפִּיהָ וְלֹא יִזָּכְרוּ עוֹד בִּשְׁמָם. וְכָרַתִּי לָהֶם בְּרִית בַּיּוֹם הַהוּא עִם חַיַּת הַשָּׂדֶה וְעִם עוֹף הַשָּׁמַיִם וְרֶמֶשׂ הָאֲדָמָה וְקֶשֶׁת וְחֶרֶב וּמִלְחָמָה אֶשְׁבּוֹר מִן הָאָרֶץ וְהִשְׁכַּבְתִּים לָבֶטַח. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי לְעוֹלָם וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט וּבְחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בֶּאֱמוּנָה וְיָדַעַתְּ אֶת יְהוָה... "
[ הושע ב ]

ומעניינת העובדה שהמקרא משתמש בשורש י'ד'ע' בשתי המשמעויות : ידיעת הלב וביאה, והמקובלים לקחו זאת בחשבון ...
 
אם זהו ארוס הרי שאהבת ה' היא הארוס בה' הידיעה

שכן הוא זה שבהגדרה לא ניתן להשגה ודווקא בגלל שאין לו תואר.
 
מה המובן של זה שאלה תאריו?

הארוס הוא עם זה שאינו ניתן להשגה. תאריו א"כ אינם שייכים לארוס. או בלשון רבנו אינם מביאים לא לידי אהבה ולא לידי יראה
 
<>

כיצד יכול להיות ארוס אל כלום? אלהי פלוטינוס הוא שום דבר, אין, ניהיל. ארוס קיים כלפי מישהו. יתר על כן. לא רק מצד הארוס אלא מצד נאמנות והכרה בדברי הנביאים. ה' אוהב את האדם. זו לא איזו פסקה נידחת במקרא. זה עובר בכל פרקיו, בכל ספריו. לקבל את המקרא כתורת ה' ובו זמנית את לקבל את אלהי פלוטינוס זה פראדוקס.
 
מדוע מישהו ולא משהו?

כיוון שכל משהו ניתן לאובייקטיביזציה ותפיסה. לסובייקט אין משמעות אלא נגטיבית.
לגבי הפסוקים, הרי שיש הפרש גדול בין מי שקורא את הפסוקים ומתוכם למד על חווית הננביאים לבין מי שחווה את החוויה באורח בלתי אמצעי.
 
אכן

ישנן תופעות שבהן יש לאנשים משיכה ארוטית כלפי משהו. אני לא נמנה עליהם.
 
איזה קטע

הצנזורה של רימון חתכה את הודעתך בד"ה "אכן" וראיתי רק את הכותרת ולכן שאלתי במה אנו חלוקים.
 
בין אוהב ה' לאוהב את ה'

ושוב, מצאתי את דבריו של האי גברא רבא, בר אוריין ייקרא, נעימים למראה, מחכימים כסילים, ומוסיפים דעת, ויהר"צ שיפוצו מעיינות האי שופרא חוצה.

לאחר שקראתי את דבריך בתשומת לב הראויה, בה משמע מתוכנם ההבחנה בפילוסופיה הקלאסית בין "תשוקת האהבה לאהבת התשוקה" כהבחנה אנאלוגית לדברי חז"ל, תוך השלכה ואדפטצייה להקשר האמוני, במשמע: "אהבת ה'", יכולה להיות זהה למושג הארוס, קרי אהבת האידאה, נטול האובייקט ואף הסובייקט. הריני להעיר השגה משמעותית אחת:

אנו יודעים כי מושג הטרנסצנדנטיות בפילוסופיה הקלאסית, שונה לגמרי ממושג הטרנסצנדטיות בפילוסופיה של העת החדשה, או ביתר דיוק למן קאנט ואילך. טרנסצדנטיות של אפלטון, והאפלטוניסטיים (תרצה לומר: "הניאו-אפלטוניים") הייתה למעשה: "מטאפיזיקה לא ניסיונית קאנטיאנית". שכן, הטרנסצנדנטיות הזו הייתה כידוע אימננטית. כנ"ל, בהגות היהודית, על אף ניסוחים טרנסצנדנטליים על האלוהות ואלוהים.
הדוגמה המובהקת לכך היא, האמרה המובאת בתיקוני הזוהר: "לית מחשבה תפיסה ביה כלל", בעוד שכל הקודקס מנסה להסביר לנו היטב כמה ל"לית הזה", יש הרבה מחשבות תפיסות.
קאנט למעשה, באופן פרדוקסלי, נתן לאלוהים (שאין צורך לומר שלא האמין בו כלל וכלל) הגדרת "ישות טרנסצנדטליית מובהקת" התואמת לגמרי את הניסוח: "לית מחשבה תפיסה ביה כלל". אני יודע שרוב ההוגים ביהדות למעשה מדברים על "זה", ומתכוונים ההיפך. מדברים על אלוהים טרנסצנדטלי - ו"מאנטרווים" אותו בעולם (ומטאפיזקה היא חלק מהעולם). למעט אולי - אולי - הרמב"ם (וכאן אני נזהר מאוד מאוד).
יחד עם זאת, לאדם החושב והמאמין, ובייחוד לאחר שהוא מבין מהו טרנסצנדנטלי ביי דפנישן - נותר אתגר מאוד גדול: מה הוא עושה עם זה? נכון, "הקאנטיניות" הותירה את אלוהים בסימן שאלה, אבל שומה על האדם המאמין שיענה עליה. ובאופן אופרטיבי: "במה אדם מאמין, מאמין?" או יותר נכון, "כיצד אדם מאמין יכול להאמין?"
אין לי אלא לומר: היות שבתבונה ההומו-סאפיינסית אומנם האל לא ניתן באופן עקרוני לתפיסה אנושית ישירה (טרנסצנדטיות), אך אפשר להסיק את קיומו על האדם המאמין חובה להסיק מכך כי אותו "יש" טרנסצנדטי, הוא לא רק עוד "יש", מתוך מספר "ישים" - נגזרי נאומנה - אלא הוא: כל ה"יש"!!!

מהמורם לעיל עולה:
לא תיתכן לפי דעה זו, שהיא דעתי, היגד: "אני אוהב את ה'" - שהוא שם הפועל. אלא רק "אוהב ה'", שהוא שם התואר. וכיצד "אוהב ה'" - קרי האדם המאמין - מקבל תואר זה? לדעתי, רק על ידי קיום תורה ומצוות. במשמע: "אין ואהבת את ה' אלוהיך", ללא, "והיו הדברים האלה..".
ר' עקיבא, אותה דמות רפרזנטטיבית של היהדות, הקובע "בכל נפשך, אפילו נוטל את נפשך", לא קרא קריאת שמע כאקט דקלרטיבי בזמן שסרקו את בשרו במסרקות של ברזל, כדרך התמימים לחשוב. אלא כפי הפשט ממש במסכת ברכות: "בשעה שהוציאו את רבי עקיבא להריגה זמן קרית שמע היה והיו סורקים את בשרו במסרקות של ברזל והיה מקבל עליו עול מלכות שמים..". הוא פשוט קיים מצווה: אין משמעות לקרישמ'ע, ללא זמן קרישמ'ע - כלומר למצוות קרישמ'ע. למעט הצהרות דקלרטיביות מלאות פאתוס, שאין עמן ולא כלום.
 
<>

א. אבחנה יפה הצגת על "זמן קריאת שמע" באותו סיפור.

ב. אתה מציג צורה מסוימת שבה נהוג לספר את תולדות החשיבה על אודות נושאים אלו במערב. לא למותר לציין שזו צורה אחת מני רבות. יש מאן דאמר שלפני התפנית האפיסטמולוגית, זו שבה הושם הסוביקט בשורש הדיון הפילוסופי, לא ניתן היה להתייחס לסוגיות כאלו באותו אופן שבו עושים זאת מני אז. אני לא מקבל את הקביעה הזו. כפי שאני קורא את הדברים, התמורות שחלו וחלות בדרכי החשיבה אינן תלויות כלל בציון דרך אקדמי כזה או אחר. ההבחנות הקאנטיאניות, בצורה כזו או אחרת, היו ידועות כבר לפרה סוקרטיים, וההבדלים הם הבדלים בהדגשה ובמיקוד. למרות שעל פי רוב זה אכן כך, לא תמיד שינוי טרמינולוגי מצביע על שינוי במשמעות.

אמנם כן, ההבחנה בין טראנסצנדנטי לטראנסצנדנטאלי לא הייתה נהירה כל כך לנאו פלטוניים, אולם אף אצל קאנט היא לא עקבית דיה. רק פרשני קאנט, מהאידיאליזם הגרמני, הלאו עצמם כדי ליישב את חוסר העקיבות בניסוחים של הביקורות.

אולם דברים אלו הם הנותנים: אלהי אברהם והנביאים, קרי אלהי העברים-יהודים, אינו טראנסצנדנטי כל עיקר. במונחים מערביים נאמר אולי שהוא טראנסצנדנטי ואימננטי גם יחד, אולם בחשיבה של הנביאים וחז"ל עצמם אין לכך כל משמעות. האל רם וקדוש ועם זאת מלוא כל הארץ כבודו. ובכל זאת - אין הוא "כל היש", כי ישנה בריאה. גם אם הבריאה אינה חוצצת באחדותו.

לגבי אהבת ה', אין היא שונה, בהיבטים מסוימים, מכל אהבה אחרת. ניתן להרצות לגביה מילים, אך לא ניתן להעביר בקשר אליה תכנים סמנטיים. אין שום קשר בין חשיבה פילוסופית לבין תחושת האהבה אל ה'.
 
אין ספק, כפי שהובהר

שכל ההגות היהודית (ואני מטעים את המילה "כול" (עם הסתייגות קלה מאוד לגבי צע"ר אצל הרמב"ם) ראתה בטרנסצנדנטליות האלוהית למעשה מטאפיזיקה. ועל כן, שומה על האדם המאמין לאתגר את עצמו, לנוכח חשיבה "קופרניקאית", אודות מושג זה, וכיצד הוא מתיישב עם הגות חז"ל.

לא למותר לציין שהוא ניצב למעשה מול באר שחת ושוקת שבורה, שכן הוא לא ימצא שום אסמכתא נהירה לדברים אלו, אלא לזהות חלקית וברוב המקרים להיפוכה - מה שיכול חלילה להביא לנוסחה הבאה: טרנסצנדנטליות מזוקקת היא הפרכת האלוהות, שכן לא נמצא לה מקור "יהדותי". רבים חושבים כך בעולם הסקולארי, וייתכן מאד שגם קאנט עצמו.
אני לא מסכים לכך.
אני מאלו שטוענים כי גם אם יש חשיבה מסויימת, קוהרנטית, נהירה, תרצה לומר סבירה מאוד, אודות הטרנסצנדנטליות האלוהית, אין לפטור את החשיבה הזאת כ"הבל" משום שאין לה מקור "יהדותי" - אלא יש להתעמת איתה, היא מאתגרת מאוד, ואז, לאחר ההתעמתות ועימה הפתרון (ויש פתרון הגותי!) באמת להשאיר את האמונה באלוהים בגדר "האפשרי" גם במסגרת היהדות.
כיצד עושים זאת? בדיוק כמו שהרמב" ם עשה עם הגותו, לקחת את הפסוקים, את התלמוד, המדרשים וכו', ולתת להם אדפטצייה, פירוש, ביאור, נימוק והסבר שתתאם גם הגות זו. אכן, זו מלאכה קשה, סיזיפית, מעווותת פשט, אבל גם הרמב"ם עיוות פשט. בכלל חז"ל, ניתן לומר שהם "מעוותי הפשט" של כל הזמנים (מבלי להכנס למחלוקת בינינו כיצד הם או אך ורק הם יכלו לעשות זאת). ולא עליך המלאכה לגמור, ואין אתה בן חורין להבטל ממנה.

אשר להערה האחרונה בדבריך, אומר רק בפראפרזה: "אין שום קשר בין תחושת האהבה לה' - לה'".
 
<><>

מעולם לא טענתי שלא צריך להתעמת עם עמדות שאין להן מקור ביהדויות. אני סבור שהדרך לידיעה דתית היא שילוב בין קריאה בטקסטים לבין חשיבה הגיונית [קרא למה לי? סברא היא, וכד'] הטענות והדעות שאני מעלה הן תוצר של עימותים כאלו. לאמור, לאחר שבחנתי את העמדות במקורות והשוויתי ביניהן לעמדות פילוסופיות שונות, הסקתי את מסקנותיי. במשך שנים הייתי רמב"מי רדיקלי בדעותי. הכנות כפתה עלי לזנוח את העמדה הזו.
 
אז תסביר לי בתמציתיות

כיצד ניתן להתמודד עם הנוסחה הבאה: "טרנסצנדנטליות מזוקקת היא הפרכת אלוהי ישראל, שכן לא נמצא לה מקור "יהדותי"

באם תאמר לי שהמקורות היהודיים מפריכים את הטרנסצנדטליות, לא אמרת כלום.
 

kaner91

New member
וכי שומה עליך

לחשוב בדרך "קופרניקאית"?
יחד עם מות האלוהים בהגות הפוסטמודרנית (מקאנט ואילך) מת גם הסובייקט האומלל, הבודד, זה אשר נזקק ל'הוכחות' לקיום החיצון.
גם אם אתה אדם חושב (וכמובן שהינך) אינך חייב לתת דין וחשבון להגות הקאנטינית. בטח שאינך צריך לחזור על הטעויות של הרמב"ם או של הרמן כהן ולנסות לבנות מו"נ לנבוכי קאנט.
את שיח הדתי יש להבין מתוך עצמו ואת הכתובים מתוך הקשרם ההיסטורי וההגותי, באף אחת מהפעילויות הללו אין פילוסופיה.

&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
 
תגובה משותפת לבר אוריין ולקנר

"מת הסובייקט האומלל, הבודד, אשר נזקק להוכחות לקיום החיצון". אפיסטמולוגיה זקוקה לאונוטולגיה? היא כופרת בה!


גם מירי רגב הוא יצור חושב, והיא לא נזקקת לדבר. אדם חושב, כמו בר אוריין ואחרים בפורום זה, אשר תוכן חייהם הוא הוא האמונה באל המגולמת בקבלת עותו"מ, שאינם יכולים כמו קנר וריקי ביום שלישי הבא לשכשך רגליהם בספא, שענבי הגפן שרוגים בפיהם, משום שהכריעו כך, לא יכולים להפטיר טענה כבדת משקל שכזו הנוגעת לחייהם ממש, בטענת: "בשרירות לבי אלך, למען ספות הרווה את הצמאה". הם צריכים לתת תשובות לעצמם, קודם כול.

כן, כן, אני יודע, שרוב העולם המוחזק כמאמין לא חושב על כך כלל, וקיום המצוות הרי אצלו היא מצוות אנשים מלומדה – אבל אדם חושב במובן זה שהוא מכיר הגות מקבילה, או נוגדת או/ו כפרנית, אינו יכול להפטיר אותה, כשם שמפטיר אותה כל אדם שאינו מאמין. אין ראי אדם המאמין כראי קנר ואשר וכיו"ב. עבורנו – הגות יכולה להסתכם בכתיבה בפורום, עבור האדם המאמין היא כל חייו!

כפי שאמרתי גם קודם לכן: היהדות כמעט כל כולה – קוראת לאלוהים טרנסצנדנטי – ומתייחסת אליו כאל אלוהים מטאפיזי. זו היהדות, כנתון אובייקטיבי, ולא צריך פילוסופיה כדי לדעת זאת. מה יעשה עם זה אדם שנחשף להגות זו, ובעיקר מבינה? לטענתי, הוא צריך לעשות מעשה הרמב"ם – שהתעמת בדיוק אם אותו דבר, או דומה לו. השאלה אם זה אפשרי? בהחלט, מסגרת היהדות מאפשרת זאת. במסגרתה בהחלט ניתן לפרש את הפסוקים, התלמוד, כדי שיתאמו לאלוהים "טרנסצנדנטי ביי דפנישן", ואני מוצא אותם תואמים בהרבה מאוד מן המקרים, או לפחות לא סותרים בעליל.

כשנשאל הרב אליישיב נוחו עדן לגבי פשקווילים שנתלו בשכונתו שעסקו ב"לשון הרע" של אחד מגדולי הדור, הוא אמר: "מה שלא כתוב בגמרא – לא כתוב!". אני לא פוסל את הגישה הזו מלכתחילה (כן, זה נשמע נורא ואכמ"ל). אבל בדיעבד, לאחר שאדם מכיר הגות שונה, הוא חייב להתמודד עימה. לאתגר אותה. לענות עליה. כדי שלא ייהיה בפיהם של מנאצי אלוהים חיים (ולא אלוהים מת), ותשובה אין בפיו. ודע מה שתשיב לאפיקורוס, לא על כולם קאי.

הרי ממש, בשיחותיי בפורום זה נתקלתי בשניים לפחות שאמרו לי כי הכרתם את ההגות "האקס-טריטוריאלית" הדתית, הם פשטו ציציותיהם, רמסו ירמולקתיהם ואולי יצטרפו "אליכם" בליל זה בו יבכיון, ללגום תירוש וסמדר.

בין אם מקבל אתה או לא, שקטגוריית החשיבה באדם, בכל בני האדם, אינה אלא אפיסטמולוגית! עליך להתחשב בה בהגות הדתית, עליך לומר: מהי אומרת לי והאם היא, כהגות, "מאפשרת" את אמונתי. כן, היא לא תוכיח דבר, אבל לא תוכיח ההיפך. ואתה צריך להבין, כיצד היא לא מוכיחה ההיפך.

אגב, קנר, והרי החדשות של עשרים השנים האחרונות: הפוסט מודרניות – פוסט! למעשה, מעולם היא לא הייתה כאן, אלא פיקציה במוחם של ארכיטקטים ואומני שעה. או כפי שהוגדר בתחילת המילניום: זו לא הגות פוסט מודרנית – זו הגות פוסט טראומטית (מלחמת העולם השנייה א.א).

היום אנו קרובים לידיעה כמעט מוחלטת שאיננו יודעים דבר, גם על מה שהיינו בטוחים שאנחנו יודעים. שכולנו "סובייקטים בודדים", שכל ידיעותינו על העולם החיצון, היא מה שאנחנו חושבים שזו ידיעתנו. וכדברי אחד מגדולי הפיזיקאים במאה העשרים, נילס בוהר (פוסט מודרניסט?) לפני כשישים שבעים שנים: Physics Is not what we know about the world- just what we can say about him.

וכדבריו של ויטגנשטייני מוצהר מלפני כשנה, מרטין ריס, פרופסור בריטי לקוסמולוגיה ואסטרופיזיקה בקיימברידג': "תמיד היינו מרותקים לשאלת הקיום שלנו. מכל פלאי היקום, החיים הם המסתוריים ביותר, ומכל בעלי החיים, אנחנו, היותר מיוחדים. לבטח צריכה להיות לכך סיבה. הדת נותנת הסבר פשוט לכך. אלוהים יצר הכול ורק הוא יודע למה אנחנו כאן. המדע הגיע למסקנה אחרת. הוא לא מצא עדויות לתוכנית גדולה. יחד עם זאת, תגליות אחרונות גרמו למדענים לחשוב שוב, זה נראה כאילו כתבים עתיקים אולי קרובים יותר לאמת ממה שהמדע אי פעם דימיין. אולי בכל זאת יש בורא. הבריאה הינה אולי לא מה שאנחנו חושבים...".
 
למעלה