ולנצל חיות זה גם לא מוסרי...
אני מאמינה שלחיות זוכיות שוות בדיוק כמונו. אני גם לא חושבת שאנחנו יותר חכמים מהם. העובדה שלנו טכנולוגיות מתקדמות לא מעידה על חוכמה, אלא על פזיזות. בוא נחשוב על כמה דוגמאות.
מכוניות. אז נכון, אנחנו יכולים כיום להגיע מת"א לחיפה ב40 דקות. אבל האם ידעת שמד"א מפנה כ30,000 נפגעי תאונות דרכים? (המידע הוא ממקור מהימן. אמי היא מנהלת החשבונות הראשית במד"א, ככה שאין טעם לפתוח בוויכוח עלזה אפילו). ואלו רק נפגעים שפונו באמבולנסים. בוא לא נשכח שיש אנשים רבים שמגיעים בעצמם לבית החולים, או שמפונים ע"י חברות אמבולנסים פרטיות. אז האם זה שווה את זה? אני לא חושבת.
פלאפונים. שכידוע גורמים לסרטן המוח. אז אולי נוח לנו לדבר עם חברים כשאנחנו מחכים לאוטובוס שכבר יגיע, אבל האם זה באמת שווה את הסרטן שנחטוף עוד 60 שנה?
מחשבים. הקרינה מהצג מסוכנת, וזמן רב "מתבזבז" מול משחקים וצ´אטים, כשבזמן הזה יכולנו אולי לעשות דברים קצת יותר טובים. וכמובן שיש עוד אלפי דוגמאות. אפילו דברים בסיסיים כמו חשמל. אז נכון, כיום כולנו, וגם אני, נהנים מהטכנולוגיה המתקדמת ולא יכולנו להסתדר בלעדיה. אך אם מהתחלה לא היינו נחשפים לה, אני חושבת שאיכות החיים של כולנו הייתה הרבה יותר טובה. אז מה הנקודה שלי, אתם בטח שואלים? אין שום הבדל בינינו לבין החיות. זה שאנחנו לא מבינים את "שפת החתולים", לא אומר שהם לא מתקשרים ביניהם בדרכים משלהם. זה שכלב משתין ברחוב ואנחנו משתינים בשירותים לא הופך אותנו ליצורים נעלים. אנחנו אולי יותר מפותחים מהם, והמצב הוא שהאדם שולט על החיה, ולא להיפך, אבל זה עדיין לא הופך אותנו ליותר טובים מהם. בדיוק כמונו גם להם יש רגשות, גם הם סובלים, גם הם כואבים, גם הם רוצים חופש. ולנו אין שום זכות לפי דעתי לנצל את ה"עליונות" שלנו כדי להשתמש בהם לטובתינו הפרטית. האם היית מסכים שכדי שיימצאו חיסון לצהבת ייקחוא ותך, את משפחתך, את חבריך וכל מי שאתה מכיר ויערכו עליכם ניסויים? אני מאמינה שלא. אם כן, אז כל הכבוד לך. כולנו נושאים בגאווה את דגל שוויון הזכויות, כולנו קמים נגד כפייה ועבדות, וכולנו מזדעזעים כל פעם מחדש כשאנחנו שומעים סיפורים על נשים שהגיעו לארץ ואולצו לעבוד בזנות. אך כשאנשים לוקחים חיות חפות מפשע, שנולדו, חיו והומתו לצורך המדע, ומעולם לא זכו לחופש שבתור יצור חי מגיע להן, אנשים מתעלמים, ובמקרים גרועים יותר אף מצדיקים ומשבחים זאת. אז בבקשה תסביר לי, רוניקו, למה חיות כן ואנשים לא?