כתיבת מאמרים כתחליף לתזה

the new L

New member
למה יש סתירה

בין לכתוב תיזה ללכתוב מאמר? אתה יכול לכתוב תיזה ולהפוך אותה למאמר לאחר מכן (זה מה שאני מתכנן לעשות).

milindapanna

New member
אז ככה -

יש בהחלט אנשים שעושים את זה, אבל זה מאוד לא פשוט, כמו שהסבירו לך. לרוב, גם מי שעושה זאת, קודם כל עשה דוקטורט ורק אחר כך (הרבה פעמים פשוט משום שלא הצליח למצוא עבודה) עבר להיות עצמאי (ורצוי שיהיה הרבה כסף בבנק לפני כן). זה נכון לכל התחומים, גם פילוסופיה. לינק לוויקי בנושא עוד אחד תריץ חיפוש בגוגל ספרים INDEPENDENT SCHOLAR ותמצא שמות. רק אל תתלהב יותר מדי - גם אם יש כמה מאות של כאלה שהצליחו לפרסם מתישהו ואיפשהו, זה לא אומר שזה פשוט וקל.

איך שאני מבינה את המצב שלך

סיים את התואר (אפילו לא מחקרי), תוך כדי כך אם אתה רוצה פרסם את המאמר (ודרך אגב כל עוד אתה רשום לתואר ועד ליום שקיבלת אותו, אתה לא חוקר עצמאי אלא יש לך את השיוך המוסדי של המוסד בו אתה לומד). ראית כי טוב, תירשם למוסד אחד שבו אתה יותר מאמין ומאפשר לעשות דוקטורט מאמרים. אחרי הדוקטורט - אני בכל זאת הייתי מנסה להתקבל לאיזה מוסד אקדמי/נלווה. אני לא חושבת שמה שהצעתי זאת הדרך המומלצת (אישית אני בעד לכתוב את התזה וממנה להוציא מאמר), אבל היא בהחלט (תיאורטית) אפשרית. לגבי חוקר עצמאי - נתקלתי בזה מידי פעם בכנסים ויש אפשרות כאשר נרשמים לאגודה מקצועית לסמן עצמאי ואז דמי החברות מופחתים, מה שכנראה מעיד על כך שמאוד מכניס זה לא. לגבי פרסום מאמר ללא שיוך מוסדי - גם ככה לפרסם בכתבי עת טובים זה קשה, והיעדר שיוך מוסדי יכול להשפיע לרעה על מידת הנכונות של העורך בכלל לשלוח את המאמר לריוויו - עורך שישלח מאמר לא רציני לריוויו גם מסתכן בשמו הטוב של צוות העריכה ושל כתב העת - לא בטוח שהוא ירצה להתעסק עם זה (יכול להיות שכן...אני רק אומרת שזה מקטין את הסיכוי) ובלי לנסות "להרוס" תהליך הריוויו הוא לא פעם לא פחות נעים מאשר פוליטיקות מלוכלכות בתוך החוג - כלומר, אם אתה רוצה להישאר בעולם האקדמי - הכן את עור הפיל (מה שטוב שאמונה בעצמך כבר יש לך, שזה הצד השני של מה שנדרש)

אבי2511

New member
כמה הערות

1. אני מכיר חוקר אחד שאמנם הרצה בכמה וכמה מוסדות, אבל מגדיר את עצמו כחוקר עצמאי. ד"ר פיטר למיש. 2. אכן אין סתירה בין כתיבת תזה למאמר. למעשה - המטרה היא שונה. התזה נכתבת עבור מטרות רשמיות - קבלת תואר שני מחקרי. מאמרים זה כדי לבסס את שמך וכפי שאמרו - לרוב סטודנטים הופכים את התזה למאמר אחד או יותר. 3. משהו שהמשיבים התעלמו ממנו: לפחות במדעי החברה, כאשר אתה מגיש טקסט, הוא עובר מה שנקרא "שיפוט עיוור". כלומר, הבוחנים לא יודעים באיזה תואר את מחזיק ולאיזה מוסד אתה שייך. אבל, למיטב ידיעתי, מרבית כתבי העת מציבים תנאי התחלתי שבו מדובר בד"ר או בסטודנט מחקר במוסד מוכר. בהצלחה.

d a p h n a

New member
ממה שאני מבינה

פילוסופיה היא תחום שבו הפרסום בכתבי עת רציניים מאוד מאוד תחרותי, ואף שלעיתים מאוד מאוד נדירות קורה שמישהו מצליח לפרסם מאמר לפני הדוקטורט, זה תמיד מישהו שהוא בדרך לדוקטורט ובעל איזשהוא קשר מוסדי. בנוסף, כאשר מגישים מאמר לכתב עת כזה, ההגשה עצמה אמנם "עיוורת", כלומר העורכים לא יודעים מי מגיש המאמר, אבל הם כן מבקשים את השיוך המוסדי של אותו אדם, ואם אין שיוך מוסדי כזה בהחלט ייתכן שלא יסתכלו כלל על המאמר. אבל מעבר לכל זה, למרות שנראה לך שאת כבר יודע הכל לבד, ישנם כישורים חשובים שלומדים במהלך הלימודים - ואם באמת מעניין אותך לעסוק במחקר פילוסופי, כדאי לשקול ברצינות להתמיד במסלול האקדמי.

ראה דוגמת אבישלום אליצור

הוא פרסם ספרים רציניים, מאמרים, הרצה בכנסים כאשר אפילו בגרות לא הייתה לו (הוא בגלל למד בחיידר). הוא אולי היחידי שהתקבל לדוקטורט בפיסיקה בלי תואר ראשון ובלי תואר שני אלא רק עם רשימת מאמרים בתחומים שונים ומגוונים (פיסיקה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, פילוסופיה). את קורות החיים שלו ורשימת פרסומיו אתה יכול לראות כאן: http://a-c-elitzur.co.il/site/siteArticle.asp?ar=51 אז להגיד שאי אפשר זה לא נכון. מצד שני, מציע לך כן לעשות תזה כמו כולם. זה רק יכול לעזור לך. אם לא הולך לך באוניברסיטה אחת תנסה באוניברסיטה אחרת. ואם אתה מחשיב את עצמך ליצירתי מספיק עד כדי כתיבת מאמרים עצמאיים, עדיף שתנסה לתעל זאת לטובת תזה עצמאית ומקורית.

ועוד קצת על האיש המרשים הזה

ביוגרפיה של האיש מוקייפדיה. וכן, גירסתו, מדוע הוא לא קודם לדרגת מרצה בכיר באוניברסיטת בר-אילן. עצוב כיצד האקדמיה בישראל מוציאה לגלות באוניברסיטה בצרפת אדם מוכשר ומבריק שכזה. משהו מאד לא טוב קורה בוועדות המינויים באוניברסיטאות בישראל וטוב שבית הדין לעבודה מחייב כיום את האוניברסיטאות לחשוף את הפרוטוקלים של ועדות המינויים.

אבי2511

New member
אכן מרשים, אבל

ממש לא עצוב. אדם, חכם ככל שיהיה, לא אמור להתקבל לדוקטורט לפני שהשלים לימודי תואר ראשון ושני. לטעמי זה יכול להיות תקדים מסוכן. הרשמיות חשובה לצורך העניין והוא יכול היה לעשות מסלולים ישירים במספר מועט יחסית של שנים, ולחסוך את כאב הראש הבירוקרטי.

the new L

New member
למה זה תקדים מסוכן?

אם למישהו יש הוכחה לכך שיש לו את הידע שלומדים בתואר ראשון ושני, למה לא לקבלו לדוקטורט?

אבי2511

New member
כי אי אפשר להוכיח את זה.

ידע זה עניין נזיל. להמון חבר'ה דתיים יש ידע בלימודי תיאולוגיה (כן, כולל ההיסטוריה שלה וכו') ואני לא חושב שכדאי שכולם יקפצו לדוקטורט. אם לאדם יש את הידע (ואני לא מפקפק לרגע בכישוריו של האיש), שישלים בזריזות תארים קודמים ויעשה ד"ר. אני בטוח שכל אדם יכול ללמוד עוד דברים מתואר שני.

the new L

New member
למה אי אפשר?

אפשר להוכיח באמצעות בחינות, באמצעות קריאת המאמרים שאותו אדם פרסם וכו'. חוץ מזה, בשביל ללמוד לדוקטורט, אתה צריך גם שמנחה יקבל אותך, ואתה צריך להגיש תוך שנה הצעת מחקר, מה שלא ברור איך תעשה אם אין לך את הידע הדרוש. אז ספציפית לגבי דוקטורט, נראה לי שלא עד כדי כך קשה להחליט לגבי מישהו שאין לו תואר, האם הוא בעל הכישורים הדרושים.

d a p h n a

New member
כי זה לא רק "ידע"

לפחות בתחום שלי, לא מדובר רק על "ידע" נטו. מדובר על רכישת כלי עבודה מסוג מסויים, והתרגול שלהם על ידי שימוש וקבלת ביקורת ושימוש חוזר וכו'. למעשה, הרוב המוחלט של הלימודים שלי לא נסבו כלל סביב "צבירת ידע". בשביל זה אני יכולה לגשת לספרייה ולפתוח ספר. הם נסבו סביב הכלים א) לייצור ידע כזה וב) לניתוח ידע כזה, העברת ביקורת עליו, חידודו וכו'. כן, תיאורטית אולי יכול להיות איזה עילוי שיכול לרכוש את הכלים הללו בלי שום מסגרת לימודים פורמלית, אבל באופן כללי אני בספק שזה המצב.

the new L

New member
ברור שמדובר בחריגים

אבל מדובר מראש בלקבל לדוקטורט את מי שכבר פרסם מאמרים. אם הוא פרסם מאמרים, כנראה שהוא רכש את הכלים הללו, לא?

tulkin

New member
יש כמובן את הסיפור של ויטגנשטיין

שהוזמן ללמד בקיימברידג', אבל לא יכל לקבל את המשרה כי לא היה לו דוקטורט. אז ייעצו לו להגיש את הטרקטט לוגי פילוסופי שלו כדיסרטציה....זה כמובן התקבל.

the new L

New member
יש גם את Andrew Gleason

שלאחר התואר הראשון שלו הצטרף לצבא ועסק בפיצוח קודים יפנים במלחמת העולם השניה. אחרי זה הוא פתר את הבעיה החמישית של הילברט ולאחר מכן, מבלי שיעשה דוקטורט הוא קיבל משרת חבר סגל בהארוורד!

למעלה