ככל שמנסים להראות
כמה קשה ליצור מודל, ככה ממחישים עד כמה התאוריה חלשה, ולו רק מכיוון שהיא מתיימרת להסביר בצורה כל כך פשטנית מציאות כל כך מורכבת וכאוטית. עבור דבר פשוט כמו עדשת העין צריך ~400,000 דורות בשביל להפוך חלק עור פוטוסנסיטיבי לצורת עדשה מושלמת. כל זה כמובן ברצף, בלי לספור את הדורות שבהם לא היתה התפתחות (סביר להניח שהיו דורות כאלה כי כפי שאתה אומר "לפי האבולוציה התהליך היה אקראי", כלומר דור ב' של ההתפתחות איננו עוקב לדור א', ויתכן שחולפים להם עשרה, או אלף, או מיליון דורות בהם לא המשיך התהליך ה"אקראי", ורק לאחר מכן באה מוטציה חביבה נוספת ומקדמת אותנו במעלה 400,000 הדורות). כמו כן כל זה כמובן בלי לספור את הדורות בהם מוטציות לא חביבות משכו את ההתפתחויותת שחלו לעת עתה לכיוונים לא פרודוקטיביים (כי אם התהליך "אקראי" אז אקראיות פועלת לכל הכיוונים). כל זה כאמור רק "עבור דבר פשוט כמו עדשת העין". ומה לגבי המערכות המורכבות הרבה יותר, הקשורות ישירות לראיה? ומה לגבי שאר מערכות הגוף התלויות בראיה ושהראיה תלויה בהן? האם הם התפתחו בהכרח במקביל (התהליך הוא הרי "אקראי"), או שמא נדרשו מליוני ועשרות מליוני דורות בטור כדי לאפשר את התפתחותן? רק כתזכורת, ההודעה הראשונה בשרשור היתה - "שלום,אני לא בא לשלול את האבולוציה... אני רק בא להגיד שנגיד שזה אכן קרה (דבר שאני אישית בספק לגביו) זה לא יכל היה לקרות בלי מכוון." באופן אינסטינקטיבי כשאבולוציוניסט שומע את המילה "מכוון" הוא מפסיק לחשוב. רלאקס. מכוון זה לא בהכרח ריכוך של המינוח "אלוהים". מבחינתי "מכוון" הוא אותו פרט חסר בתאוריה, שעליו אבולוציוניסטים מדלגים מתוך אמונה עיוורת ש"ברירה טבעית" הוא הכח המניע של המנגנון, ושבעטיו הם נכנסים לויברציות כל אימת שמישהו מנסה להטיל ספק בהיתכנות המתמטית של התאוריה. אם להרחיב קצת יותר, "מכוון" הוא הפרט שתחם את ה"אקראיות" לתוך גבולות וגרם לכך שהחיים יתפתחו דווקא לצורות המוכרות לנו, דווקא במסלול שבו הם התפתחו, כי חוקי הטבע אינם מאפשרים אחרת. אני אבהיר את זה במשל קטן. מדוע מולקולת פחמן בוחרת דווקא צורה טטראהדרלית? הלא יש אינסוף צורות בהן ניתן לסדר ארבעה אלקטרונים סביב גרעין? במקרה הזה כל אחד יכול להבין שה"מכוון" הוא הסימטריה המרחבית המאולצת מעצם קיומם של ארבעה אלקטרונים, כלומר זה לא יכול להיות אחרת, כי כל אפשרו מאינסוף האפשרויות האחרות היא שוברת סימטריה והכוחות החשמליים של האטום יחזירו אותו לצורה היחידה האפשרית - טטראהדר. הגיע הזמן שהאבולוציוניסטים יתחילו להפנים שהחיים הם בצורה המוכרת לנו כי זה לא היה יכול להיות אחרת (או אולי יכול היה להיות אחרת במידת חופש קטנה), ויפסיקו להאמין שהמנוע של הוישר דוחף את המשאית. אין לי ספק ששלב ההתפקחות יגיע בקרוב מאוד והמחקר יתמקד במציאת המנוע העיקרי, מתוך כוונה להוכיח שהמבנים המורכבים יותר של החיים מאולצים על ידי כללים אינהרנטיים לחומר הביולוגי, שמצידו מאולץ לצורותיו המוכרות לנו על ידי כללים אינהרנטיים של התרכובות והיסודות. בסופו של דבר יוכח שתנאי האקלים בכדור הארץ והרכב החומרים בו הביאו בהכרח ולא "באקראי" להתפתחות התא החי, ולמוטציות שלו שהביאו לצורות החיים המוכרות לנו, ודווקא להן, תוך מתן מידת חופש מוגבלת מאוד. שוב, אני לא אומר שאין אקראיות, ואני לא אומר שאין ברירה טבעית. מה שאני כן אומר זה שהן בקושי קצה הקרחון של ההסבר האמיתי ושההינעלות על עליהןחוסמת את המחקר וגורמת לכך שנמשיך להיות לבושים בעלה תאנה. אמנם מכסה את הערווה, אבל הגיע הזמן לתצוגת אופנה קצת יותר מרהיבה. אני מציע שבמקום להמשיך להתכתש נחכה משהו כמו 25 שנה, ונראה מה אומרים אז "כל המדענים הרציניים".