לאלון - בוא ונתחיל....

shkool

New member
ועכשיו לשאלת 2 מיליון הדולר ../images/Emo8.gif

האם יש סיבה לכך שאני אוהב יותר טלוויזיה? והאם יש סיבה לסיבה שאני אוהב יותר טלוויזה? shkool

Alon16

New member
בערך כן.

אתה אוהב יותר טלויזיה משום שבמהלך חייך גם שיחקת במחשב וגם ראית טלויזיה ומסתבר שהאופי שלך נוטה יותר לאהוב או להמשך לטלויזיה מאשר למחשב. אם יש לזה סיבה? תלוי למה אתה אוהב טלויזיה. אולי בגלל הדמויות שיש שם, אולי בגלל שזה יותר נגיש, אולי בגלל שזה יותר צבעוני, יותר קולי, יותר אמיתי, וכנראה שבגלל הדברים האלו האופי שלך נמשך הרבה לטלויזיה, וכנראה שזה עולה על רמת המשכותו למחשב, וזאת הסיבה שבגללה בחרת לראות טלויזיה ולא לשחק במחשב.

shkool

New member
והנה הגענו לאופי...

בעצם האופי הוא זה שקובע מה אני יבחר, אתה מסכים? אם יש לי אופי X אז במצב נפשי A יבחר בטלוויזיה אם יש לי אופי Y אז במצב נפשי A אני יבחר במחשב. בעצם האופי שלך והמצב הנפשי שלך ברגע הבחירה הם אלו שקובעים מה תבחר, הלא כן? shkool

Tulula

New member
מה זה אופי?

איך שחינכו אותנו מהבית + גנטיקה? אולי רק גנטיקה? אולי הכל נקבע מראש ואין באמת בחירה-אלא ברירת מחדל? ובנימה אופטימית זו-אתה בטוח שיש לכל דבר סיבה?

shkool

New member
אופי

השפעות הסביבה+גנים - אופייך ודפוסיי החשיבה שלך מעוצבעם ע"י 2 גורמים אלה. וכן, אני בטח שלכל דבר יש סיבה. shkool

nissimhania

New member
לא, מדויק,

ייתכן והאופי והמצב הנפשי שלך רק משפיעים על מהלך חייך. ייתכן וקיים גורם בלתי תלוי בהם, נסתר מן העין ומן המחשבה (כי הוא מקור המחשבה), אשר מחליט החלטות לאור האופי והמצב הנפשי, ויכול אם כן גם ללכת נגדם. תשאל אותי מה הסיבות שלו? זו שאלה לא לגיטימית. למה? כי בתוכה מסתתרת ההנחה שתמיד ישנם שני אפשרויות- סיבה, ולא סיבה. אכן, אלו שתי האפשרויות ההגיוניות היחידות (מאורע והמשלים שלו) אך אל נא לנו לשכוח, שאנו מדברים על המהות העמוקה ביותר של הנפש, הזהות האמיתית של ה"אני", הגורם הבוחר. גורם זה הוא היוצר את ההגיון, ראה לדוגמא אדם שנעשה לא שפוי- הוא עדיין אותו אדם אך הגיון כבר לא קניינו. ועל כן עליו לא חלים חוקי ההגיון . לטעמי, דברים אלו יכולים להיות הוכחה למציאותה של המטאפיסיקה, אך לשם דיוננו הם מספיקים כדי לטעון שהאדם אינו יכול להחיל חוקים הגיוניים על מקור ההגיון שלו, הווה אומר, לשרשרת של טענות לוגיות המוכיחות שאין בחירה כפי שאתה מציע אין בהכרח אחיזה במציאות, כי היא מניחה מספר אפשרויות מוגבל מידי. מה אתה אומר?

shkool

New member
כן, מדוייק,

"ייתכן והאופי והמצב הנפשי שלך רק משפיעים על מהלך חייך" - למה יש לך אופי מסויים ולא אופי אחר? מהי הסיבה של האופי שלך? הגורם הבלתי תלוי שעליו אתה מדבר(אני משער שאתה מתכוון לנשמה), על פי מה הוא מחליט? האם יש סיבה לכך שהחליט לבחור ב-X ולא ב-Y? סיבה ולא סיבה? לא הבנתי את כוונתך... shkool

nissimhania

New member
נכון, לא הבנת,

אני חוזר, הגורם הוא בלתי תלוי ועל כן השאלה "ע"פ מה הוא מחליט?" לא רלוונטית- אם הוא היה מחליט ע"פ משהו, הוא לא היה בלתי תלוי!! אם אתה באמת רוצה להבין למה אני מתכוון, ראה את הודעתי מעמוד קודם- "טיעון לדטרמניזם ומסקנה מוזרה". כפי שזכור לי לא הגבת אז להודעה. תקרא ותאמר לי מה אתה חושב, כי הרעיון הזה חדש לי ואשמח לקבל תגובות.

shkool

New member
קראתי את הודעתך

והנה ציטוט מדברייך: "נוכח כל אלו, ומפאת העובדה (שכולנו מסכימים איתה) שדטרמניזם הוא הבל רוח ותו לא, קיבלנו שזכות הבחירה (שיש לנו בלי ספק) היא תכונה אלוהית" המממממ אני לא בדיוק מסכים עם העובדה שדטרמניזם הוא הבל רוח ותו לא, אז התאורייה שלך לא נוגעת לגביי... תקרא את ההתכתבות שלי עם אלון באותו שרשור, הוא בעצמו הבין שדבריי נכונים, אולי גם אתה.. shkool

nissimhania

New member
אה, אם אתה לא מסכים אז בסדר.

אבל אני חושב שאתה כן מסכים, אחרת לא היית טורח לעשות שום דבר בחיים שלך. כולל הדיון הזה.

shkool

New member
איך הגעת למסקנה הזו שאם אני טורח

לעשות משהו בחיים שלי, אז אני מאמין שיש בחירה חופשית? shkool

shkool

New member
איך הגעת למסקנה הזו שאם אני טורח

לעשות משהו בחיים שלי, אז אני מאמין שיש בחירה חופשית? shkool

nissimhania

New member
אם אין בחירה חופשית,

הכל קבוע מראש. ניתן תאורטית לבנות מחשב שיגיד לי בדיוק מה תעשה ומה יקרה לך מחר מחרתיים וכו´, אז למה בכלל לטרוח אם מה שיקרה יקרה בין כה וכה? בין אם נרצה בזה ובין אם לא? למה להמשיך לפעול כמו שחקן בתסריט קבוע מראש, שאנו לא בחרנו בו ולא יודעים עליו מאום? אם נקבע שאני לא אצליח המבחן שיש לי מחר, אז אין טעם ללמוד. אם נקבע שאני כן אצליח, אז גם אין טעם ללמוד! אני לא יכול לשנות את גורלי! אז למה אני לומד? כי אני מאמין שיש לי בחירה לשנות את "גורלי". למה אתה?

shkool

New member
אז ככה

תאורטית ניתן לבנות מחשב המגלה את העתיד, אך עצם האמירה של המחשב שבעוד 2 דקות תגיד X, זה יגרום לך להגיד דווקא Y - אותו מחשב לא יוכל לחשב את העתיד כל עוד הוא מתערב, עצם היתערבותו תשנה את העתיד הנתון ללא התערבותו. המחשב יכול לנבות כל עוד אתה לא יודע מה הוא ניבה. shkool

Alon16

New member
לא מדויק.

אכן הבחירה נקבעת על סמך המצב הנפשי והאופי, אבל גם על פי הרצון שלך, שלפעמים יכול לסתור את האופי שלך, כלומר משהו בניגוד לאופי שלך לבחירה ספציפית, במקרה שהבחירה במשהו אשר הוא נוגד את אופייך יכול להועיל יותר, ובכך אתה רוצה.

shkool

New member
על פי מה נקבע הרצון? האם יש סיבה

שבחרת במשהו שנוגד את האישיות שלך? shkool

Alon16

New member
על פי הצורך הקיים באותו רגע

שלעיתים הוא נוגד את האישיות או בעצם את הנוחות שלי.

shkool

New member
ואותו צורך, נובע ממשהו? או האם

משהו גורם לצורך הזה להתממש?

למעלה