לארק-הלימו שלי..

לארק-הלימו שלי.. ../images/Emo3.gif

בשנות השבעים נסעתי בלארק. 3300CC של מנוע 6 צילינדר שלושה הילוכים,ספינה שטה כיף של נסיעה,קצת בעיה בחניה צורך דלק כמו משאית.. 1/5 אבל אוטו כייפי. עד ש.. נוסע לי בשקט לכיוון צומת חולון לפני רמזור מתחלף,וטנדר סוסיתא.. נהג הסוסיתא תופס פחד ובולם לפני הרמזור אני אחריו נותן בראקס,אבל..נאדה.. אין בראקסים,השמן בורח ואני בסטייל,נכנס לי בסוסיתא הפיברגלאס-מאחור יוצא החוצה,ולא מאמין.. הפרונט שלי גמור,ראדיאטור נוזל,הפנסים ז"ל והסוסיתא,אוי לה לבושה-שלמה וללא פגע נמלה שדרסה פיל.. מוסר-השכל: לא תמיד הגודל קובע.. אם כבר נכנסים מאחור אז כדאי להכנס עם קצת שכל. מרק.

../images/Emo6.gif אחלה מוסר השכל !

.... ותמשיך להאמין ש"הגודל לא קובע"...
לא נקמט לך את המילה .....
ואם נחזור לעניין הפורום (שמשום מה גלש לעינייני סקס).. אז הלארק היה חלום שלי בתור ילדה.. לאבא שלי היתה פיז´ו מצחיקה עם אף "יהודי" כזה שהיתה נדלקת בבוקר רק עם דחיפה, והחלום שלי היה לנסוע בלארק לבנה... עברו שנים והחלום התחלף....למרצדס כסופה... כשהתעוררתי מהחלום - מצאתי את עצמי בשנת 72 בתוך סובארו יפנית.. וכל השאר.....היסטוריה
יומנעים לכם... נעים להיזכר

זהבוש

New member
קונטסה 1300 ../images/Emo15.gif ../images/Emo15.gif ../images/Emo42.gif ../images/Emo9.gif

פשוט את הזכרת לי רכבים נוספים שעל ידי לחיצה על הקרבורטור הייתי מצליחה להניע את האוטו כל בוקר היתה לי בשנות השבעים המוקדמות קונטסה 1300 שרק אני ידעתי להדליק אותה על ידי סגירת מכסה של הקרבורטור היא היתה נדלקת זה היה סיוט כל בוקר, נזכרתי בעוד שני רכבים וספה ארבע מאות שהיה מין רכב צעצוע קטן ומצחיק אחר כך היתה מן אגודה כזו שנסעו רק בוספה ארבע מאות. ופרינס זה היה רכב בשנות השישים המאוחרות אני לא זוכרת יותר עליו יותר מדי. וכמובן כבר סיפרתי לאבי היו דופין ואחר כך סימקה קטנה שגם כבר מזמן נעלמה בקיצור רכבים היו תמיד חוויה כלכלית תיקונים החלפות וכו´

קונטאסה 900.. 1970 ../images/Emo7.gif

מנוע מאחור,בבאגאז´ קירור אויר עלאק משנקאוטומטי.. אז ככה-קירור אויר נהיה לחימום מנוע המנוע התחמם כל הזמן.. המשנק האוטומטי-לא התניע אוטומטית אני זוכר את הדחיפות בבוקר.. הצפות דלק..הממ.. וחוץ מזה-נסעה גם נסעה.. מתי שנסעה... לא חושב שאני רוצה עוד אחת כזו. מרק.

גל-עמית

New member
רכבים.............

כל הזכרונות על הרכבים.....מזכירות לי את הטנדרים שהייהו נוסעים בהם לים....ה"אינטרנאש"...(Intrenationa)...של "פוקד"..ה-"ויליסים" המפורסמים....אני זוכר את ה"חיפושיתת" הראשונה שהגיעה לחיפה - שנת 62..והיא הייתה שייכת לזלטקו צ´ייקובסקי....המאמן האגדי של הפועל חיפה דאז...הוא עשה לי "סיבוב" איתה כי הייתי שכן של ה"סימנדיריסים"...שהיו נוצריים והוא התארח אצלם בחגים... יותר מאוחר, למדתי להכיר את ה"סגולות" של הידיות מעור - על ה"קרניזים" - משני צידי המושב האחורי.......
....

magy

New member
קרניזים???? וווואווווו כמה שנים

לא אמרתי את המילה..... אבא שלי עשה קרניזים לוילונות. בחנות קטנה בהדר... בכל הצבעים ובכל הצורות, עם משור ידני חתך זוויות.... ומסגרות לתמונות... הוא עבד גם בבית באופן פרטי, ואני ישנתי מתחת לערימות של קרניזים. לוחות ארוכים וצרים עמדו בפינת החדר שלי... בלילה דיימנתי שאני עולה עליהם....ומטפסת לשמיים..... איזה דימיונות מטופשים היו לי.... קרניזים.......אני חושבת שזה חוזר היום.....נעשה מודרני שוב....

גל-עמית

New member
"קרניזים" ועוד......... ../images/Emo6.gif ...

למי שעבד בכפות ידיו גם אצל מעבידים וגם שעשה דברים בעצמו, ידועים מונחים נוספים כמו: "קנטים", "שטיכמוס", "יאפונקה", "שמירקל-פפיר", "שליכט" ועוד........... ה"קרניזים" להם התכוונתי ב"חיפושית" היו הצלעות שמפרידות בין המושבים הקדמיים לאחוריים...היכן שהיום מחוברות חגורות הבטיחות..........

magy

New member
גלאס פאפיר...שפאכטעל

צילעייגר, באקאקט, פארשמירט, טאמעווט, א-פאטצ´, א-זבענג, ש-שמיר, את היתר יגיד לנו גל עמית........המומחה לשפה ולסטירות ..... מילון שלם רק לסטירות... וכמו שאמר מיודענו ...יורם טהר-לב במערכונו הידוע.... "איך בין אין דרערד, גיט אין דרערד" בתרגום חופשי, "אני בארץ - טוב בארץ" ובתרגום מילולי...."אני באדמה, טוב (עמוק) באדמה.."
א ר ץ י ש ר א ל

גל-עמית

New member
...אז ככה..../images/Emo13.gif....

זה הולך ככה: א-פליק = "סטירה" - זה די עדיןולהסב תשומת לב. יכול לבוא בכף או בגב היד..... א-פלאסק = "סטירונת" - את זה בד"כ בנות חטפו..... א-פאטצ´ - "סטירה" בכף היד. נקודה. כואב כשזה מלווה רעש...... א-שמיר = "מריחה", כנ"ל אבל משהו יותר יסודי... א-קלאפ = "מכה", גם עם היד וגם עם עצם זר....בזמנו זה הלך עם חת´כת קרש.... א-זאעטצ = גם "מכה" אבל מכה שמושיבה את הקורבן מבלי יכולת לזוז.... א-זבאענג = גם "מכה" , יותר לנער.....לעורר תשומת לב..... א-בוקס = פשוט "אגרוף". אנטריקוט טרי - עזר ל"מקרה עין"...... אם אזכר בעוד, לא אחסיר........

זהבוש

New member
איידיש ../images/Emo6.gif ../images/Emo20.gif ../images/Emo3.gif

אני מוכרחה לציין שאצלי בבית אסור היה לדבר אידיש מהסוג הזה מאחר וסבי כתב ספרים באיידיש אסור היה להשתמש באיידיש הנ"ל מאחר ומותר היה להשתמש רק עם איידיש ליטאית /ספרותית בקיצור שהכרתי את בעלי רק דרכו למדתי את האידיש העממית שהיתה יותר נפוצה, ובכלל באידיש אפשר היה לראות הצגות נהדרות וכמובן שירים דרך אגב אני לא יודעת מי מכם זוכר את חוה אלברשטיין בצעירותה שרה אידיש, אני זוכרת שהלכנו להופעות הראשונות שלה היא היתה אז בערך בת 15 כך אני זוכרת וכמובן להופעות של דזיגאן ושומכר ועוד. זו באמת נוסטלגיה מקסימה ונעימה.

גל-עמית

New member
אידיש לסוגיה......

צדקת זהבוש. האידית הספרותית, כפי שקראו לה באה אכן מ"ירושלים דליטא"... העממיים כינו את יוצאי ליטא - "ליטבק´ס".....הליטאים דברו עם סימי מילים ב- "או" (עם חולם). לעומתם, דוברי האידיש העממית, הבדרנים וכד´ - הם יוצאי חבל גליציה ונקראו בלשון גנאי - "גליציאנערים".... כשרצו לפגוע ב"תרבותניק" - כינו אותו - "גליציאנער"..... את חווה´לה אני זוכר שרה בלווי אחיה אלכס שניגן באקורדיאון....משפחתם גרה בקרית חיים, לאחר שעברו ב"שער עליה".... הייתה לי הסכמה אחת עם אבי בקשר ל"שותפות" ברדיו "שניידר" (עם המנורות...שלקח שעה עד שהתחמם..) - ההסכמה הייתה על האזנה משותפת ל"דז´יגאן ושומכר", שהיו אז "הגשש"...שלי.... לחמותי בבית, יש עד היום תקליטים שלהם....

גל-עמית

New member
ברכה לדוגמא....../images/Emo13.gif....

להלן ברכה שבבית סבך היו ודאי מתעלפים כששמעו אותה: "א- כושעראן פייסח מיט איינע פריילאכען פירם......"....
...

זהבוש

New member
איידיש הנהה בלי הפסקה ../images/Emo3.gif

אכן כך אני כל החיים זוכרת את אבי שורק את כל המנגינות באידיש שהחברים שרו וסבי נגן בכנור פשוט חגיגה אחת גדולה וכל פסח היו שירים מהיפים ששמעתי ומאז כבר שנים אין מי שישיר אצלנו כמובן מהסוג הזה זו פשוט חגיגה אחת גדולה להזכר בדברים האלה.

ענבר.

New member
כיאה לבית פולני מתורבת

הולכים לראות הצגות תיאטרון באידיש. זוכרת את משפחת בורשטיין (מייק אחותו וההורים) ומה שנשאר לי כזכרון זה - השריקות של האבא שליוו את ההצגות. אין לי שמץ של זיכרון על מה היו ההצגות. זוכרת רק שירים ושריקות.

גל-עמית

New member
תיאטרון אידי....

אני זוכר שלקחו אותי הורי ל"אמפיתיאטרון" - לראות את "משפחת מלבסקי".... זוכרים?.......הבן יקיר לי אפריים........

פנטי

New member
זהבוש - כליטאית אל ליטאית

אני חייבת לספר שישבתי ליד דז´יאן ולא הבנתי שום דבר ממה שדיבר ונזקקתי ´למתורגמנים´ האידיש שלו היתה אם אינני טועה של ורשה ... והיא ממש שונה מהאידיש הליטאית אותה אני מדברת.. לכן אינני מבינה איך הצלחתם להבין אותו

זהבוש

New member
צער לי לאכזבך ../images/Emo20.gif ../images/Emo6.gif ../images/Emo9.gif

אני לא ליטאית וגם אבי לא ,אבל אנחנו דיברנו איידיש ליטאית. אבי היה מאוקראינה ואימי מפולין אני עצמי ילידת פולין גם כן, שבגיל צעיר מאד שנתיים עליתי לארץ ,עם אותם החוויות כמו של חווה אלברשטין וחנינו בשער עליה במשך זמן מה. לא נעים אבל שרדנו גם את זה.

למעלה