למה אני לא רואה בסיפרי פרסי ג'קסון סיפרות איכותית

Y. Welis

New member
לספריה של מרי רנו + גרייבס - 'גיזת הזהב'

באנגלית יש לו 2 כרכים על המיתולוגיה - התימצות המודרני המלא שלה.
&nbsp
אגב במקרה מצאתי משהו מעניין - 'הפנלופיאדה' של מרגרט אטווד (= 'אודיסאה' ע"ש אשתו של אודיסאוס, פנלופי). אולי גם טוב.
http://www.goodreads.com/book/show/17645.The_Penelopiad
&nbsp
אבל אני חושש שהדור הבא יכיר את המיתולוגיה בעיקר דרך רירדן: מחבר להם את המותגיאדה עם האיליאדה.

ניימן3

New member
הודעה נהדרת

כן ירבו כאלה.

לא קראתי את הספרים, אז רק הערה: לא מפריעה לי אמריקצנטריות. כאילו, היא מפריעה במאמר דעה או אולי בספר למבוגרים - אבל בספר לילדים? חייבים לתת להם תמונת עולם מדויקת? מה רע בלפשט?

מה גם שזה נורא כיף לחשוב שאתה מרכז העולם. כנער צעיר עשיתי עם חברים את רשימת שחקני הכדורסל הלא-מבוגרים הטובים ביותר בארץ. אין צורך לציין שהיא הורכבת רק מאושיות מגבעתיים שהכרנו בשכונה, ולרגע לא הפריע לנו שאין לנו מושג אפילו מה קורה ברעננה. זה בסדר לפעמים לחשוב שאתה מרכז העולם - בטח בספרים לילדים.

תגובה ציונית ראוי תהיה לכתוב סיפור קצר בו ישראל היא מרכז העולם. וישא"ק!

אנחנו לא מרכז העולם?

הבעיה שלי היא... בניסיון לחדד את הנקודה, היא שמנסים להראות לנו את המיתולוגיה היוונית שמולבשת על התרבות האמריקאית , עכשיו, אם יצא לך לקרוא את אלים אמריאים של גיימן אתה יודע איך זה מתלבש בעדינות וללא תחושת זרות.... לפעמים הייתי מרגישה שאם הוא היה אומר שהאל מן הים הוא קת'ולהו, ופרסי הוא הבן שלו, ויש לו אח שהוא ציקלופ וקשר לסוסים הייתי אומרת "יו ! כמו במיתולוגיה היוונית!" אבל לאבא של פרסי קוראים פוסידון ויש לו אח ציקולופ וקשר לסוסים.... וזהו בערך....

זה מרגיש לא נוח, אולי מאוחר יותר אני אצליח לכתוב את זה.

הייזל

New member
לאמריקאים יש יחסי אהבה שנאה עם המיתולגיה היוונית

או כל מיתולוגיה שהיא לא נוצרית.

הייזל

New member
אוקי

אנשים שוכחים שרוב המדינות בארה"ב הוקמו ע"י אנשים אדוקים אפילו קצת קנאים. קל לשכוח את זה כי אבות המדינה היו אנשים מאוד משכילים ונאורים לתקופתם. הם ממש הפעילו את החומר האפור לפני שהם כתבו את החוקה שלהם.
התוצאה היא פרדוקס: הם מודעים ומכירים את כל המיתולגיות במיוחד את היוונית אבל כל התרבות שלהם מבוססת על המיתולגיה הנוצרית.
אז האדס יכול להיות האל הרע [למשל ב"הרקולס" של דיסני] למרות שהוא פשוט אחראי על המתים. תמיד האלים של המוות הופכים למרושעים ברגע שזה מגיע לפרשנות אמריקאית. האדס הוא לא השטן, במיתולגיה היוונית אין שטן. אבל בפרשנות האמריקאית הוא הופך לשטן. במיתולוגיה היוונית האדס מתאהב, הוא אוהב מוסיקה ואמנות. בשונה מפוסידון וזאוס הוא לא מסתובב בעולם ואונס בתולות.
בסדרה "על טבעי" כל אל או אלה לא-נוצרי אוכל בני אדם לא משנה מאיזו מיתולוגיה [אפילו בכאלה שאין בהן קורבנות אדם] בזמן שהאל הנוצרי לא נמצא באזור.
&nbsp
בפרסי ג'קסון יש כמה דברים שאני לא ממש מבינה אותם שלא מסתדרים עם המיתולגיה היוונית כפי שאני מכירה אותה. אבל אני רק ראיתי את שני הסרטים ולא קראתי את הספרים.

pix37

New member
האדס לא מסתובב בעולם ואונס בתולות ???

כל הקטע עם פרספונה היה פשוט דייט שהשתבש בגלל אמא לא מפרגנת ?

פרספונה - לא אכלה כלום בממלכת השאול חוץ מגרגרי הרימון כי היא פחדה שהאדס יחשוב שהיא חזירה ולא יזמין אותה לדייט נוסף ?.

גם במיתולוגיה היוונית הקלאסית האדס לא היה דמות חיובית במיוחד (כמו מוות של פראצ'ט) - הוא לא מפסיק את הכאב אלא מוודא שהוא יימשך בממלכת המתים שלו.

לא, זה התפקיד של זאוס.

וגם פוסידון ואפולו לא טמנו ידם בצלחת, ולהעסק עם זאוס היה מאוד מסוכן מסיבה אחרת.... ( שגם היא חסרה כאן, למה אני מופתעת?)

pix37

New member
אבל בסיפור הכי מפורסם על הדס זה בדיוק מה שהוא עשה

ברור. כי זה הסיפור שמאפשר להציג אותו כבחור הרע.

ובאותה מידה מטשטשים /מצניעים את הפעילות של זאוס מתוך טענה של "זה סיפורים לילדים"

pix37

New member
לא הבנתי את קו הטיעון שלך

מה ההבדל בין האדס לבין זאוס ? הם עושים את אותו מעשה אז למה את מעשיו של זאוס מסתירים מהילדים ואילו את אותם מעשים של האדס מלמדים ?

שניהם לא ממש אלים שמתנהגים בסטנדרטים הנוצרים / יהודים המצופים מאלים (למרות שגם ליהוה שלנו היתה תקופה די פרועה בהתחלה) ואני לא ממש מצליח להבין את האבחנה שאת מנסה לעשות בינהם.

הייזל

New member
מפני שהאדס עשה את זה רק פעם אחת

והוא לא היה נשוי באותו הזמן והוא התחתן עם פרספונה. שלא לדבר על זה שהאדם אחראי על העולם המתים ומתוך כך גם לגיהנום היווני עם העונשים היצרתיים שלו וגם על גן העדן היווני.
&nbsp
זאוס אונס נשים על ימין ועל שמאל, מכניס אותן להריון ומעלים עין כשהרה מתעללת בהן ובילדים שלו. הרקולס הוא הדוגמא הכי טובה לכך אבל הוא לא היחיד.
&nbsp
פוסידון שוכב עם מי שבא לו ומוליד מפלצות.

מוסיפה על מה שהייזל אמרה :

הטיעון שלך הוא בעייתי - הסיפור על החטיפה של פרספונה הוא הפופולרי ביותר בנוגע להאדס כי הוא הכי פופלרי, כי אנחנו חיים בתרבות שרואה במוות ( ובאל המוות) אוייב, אז אנחנו נדגיש את הסיפור ה"רע" היחיד על האדס, אבל מצד שני נמסמס את הסיפורים הרעים על זאוס כי הוא "טוב", ולכן הסיפור על החטיפה של האדס הרבה יותר פופלרי מהחטיפה של אירופה ( שלא נשאה לזאוס).

pix37

New member
זאוס הוא לא טוב - זאוס הוא אל

הכל המיתולוגיה הוא מופיע כחרא של בן אדם.
הסיפור על פרספונה נועד להסביר למה יש חורף (מפחיד, קר, אין אוכל) והוא חוזר כל שנה כי כל שנה יש חורף ולכן הפופלריות שלו, לא מתוך נסיון מכוון להשחיר את פניו של האדס.

הייזל

New member
זאוס הפך מהר מאוד לאב הקדוש

מהרגע שמערכת הספין הנוצרית הניחה את ידה על המיתולגיות האירופאיות זאוס הפך לאב הקדוש אז ברור שהוא "טוב".

מה שמעצבן אותי בדתות המונותאיסטיות

זה שהכל מתחלק דיכוטומית ל"טוב" ו"רע".
בדתות הישנות לא היה טוב ורע. היה ברק. ים. מוות. בנאדם עם ראש של תנין. חתול. כמו בעולם האמיתי.

אממ...בגלל שזה הז'אנר האהוב עלי?

בגלל שקשה לי להתחבר לגיבורים מעל גיל 20? בגלל שכמעט כל ספר למבוגרים שקראתי שעמם אותי* (אני כמובן לא פוסלת את *כולם* כי לא קראתי את כולם, אבל אם אני אצטרך לבחור אני אאמין לגברת סטטיסטיקה ואבחר מה שאהבתי עד כה).
*משחקי הכס יוצא דופן. הוא חוצה גילאים, חוצה טעמים, חוצה גלקסיות וחוצה את רוב הגיבורים שלו לשניים בחרב ווליריאנית. אני גם די אוהבת ספרי מיירון בוליטר (אבל כנראה לעובדה שלווין ומיירון יש בגרות נפשית של ילדים בני 16 קשורה לזה
). ואם לקסיקון נחשב ספר מבוגרים אז גם אותי אהבתי. חוץ מהשיטי-סוף. ואין להכחיש שהרבה יותר אהבתי את אמילי בתור ילדה.
תראה, אני לא חושבת שזה בסדר לומר שאין ספרי נוער איכותיים, בגלל הסיבה הפשוטה שלא קראת כל ספר נוער בעולם. אתה יכול להגיד "כל ספרי הנוער שקראתי היו חרא". ספרי הנוער הטובים לא אשמים שאתה קורא חרא. לא להעליב אותם, הם יעשו לך paper cuts

אה כן. ויש את העובדה שבני נוער. קוראים ספרי נוער. כי הם בני נוער.
למה תינוקות אוכלים גרבר? למה נשים קונות טמפונים?
אכן שאלות קשות וקיומיות.

למעלה