מה אתם עונים כששאולים אתכם

"פיזור בלתי אחראי של זרע" האמנם?

הדברים שאת כותבת פאני, נוגעים לסוגייה קשה סביב תרומות הזרע האנונימיות, אשר רבה בה הצביעות וההתחסדות לדעתי.
את כותבת: "פיזור בלתי אחראי של זרע"
האמנם?

לאחרונה קמו בארה"ב ילדים שנולדו מתרומת זרע והקימו זעקה גדולה: למה לא מאפשרים לנו להכיר את אבא שלנו?
בעקבותיהם קמו להן פמינסטיות ועוד אנשים והחלו לבוא בטעות לבחורים הצעירים, אותם תורמים, שבימי הקולג' שלהם התפרנסו מתרומת זרע.
בל נשכח שאילמלא תרומות זרע אלו, רבים מהילדים האלו או כולם, לא היו נולדים בכלל.
רבות מאיתנו, האימהות המאמצות, עברו טיפולי פוריות לפני ובמקביל לאימוץ, וגם חלקנו נעזר בתרומות זרע ברוכות אלו.
אילו היו התרומות מראש לא אנונימיות - ספק אם היה לנו בנק זרע בכלל.
למה בחור שרוצה לעזור לאנושות ולקבל כמה דולרים על הדרך, צריך בבוא היום להיות חשוף למליון תביעות אבהות, מזונות וכולי?
למה הוא צריך לסכן את אושר משפחתו העתידית בכך?
הבחורים האלו עזרו לרבות מאיתנו, גם בארץ וגם בחו"ל לההפך לאימהות (יחדיניות ונשואות כאחד).

רבים הבעלים שיש להם בעית זרע חמורה שאילמלא התורמים האנונימיים לא היו הופכים לאבות.
לבוא היום בטענות אל אותם תורמים זו כפיות טובה וצביעות בעיניי. משפחות רבות חבות להן את אושרן וילדים רבים חבים להם את חייהם.

לילדים שנולדו לא נעים שהם לא מוצאים את אביהם הביולוגי?
עצוב וחבל.
אך עליהם לזכור שאילמלא הוא ותרומתו הנדיבה, הם לא היו זוכים לחיים בכלל.
גם להיות ילד מאומץ זה לא תמיד נעים וכך עם עוד הרבה בעיות אחרות.
לבוא בטענות לתורמים שנתנו להם חיים זה ממש הזוי לדעתי.

Daria34

New member
דניאלה, מאוד לא במקום להגיד לילד שללא תרומת

הזרע לא הייתה קיים. לא סתם פנו לילדי קולג בשביל מתן תרומות זרע ...היום רבים מהם מצטערים על זה.
בקולג רואים רק את הכסף ולא מבינים את ההשלכות.
ליצור דיספלמנט גנטי מראש זה פשע.
ל

Daria34

New member
צ"ל להיות בחורי קולג . לא מזמן שמתי

קישור על הנזק של תרומות זרע האנומימיות. הוא נכתב על ידי אחת שהיא נולדה מתרומה.

fannyd

New member
הצורך בתרומות זרע לא סותר את העובדה

שרבים מהתורמים לא מקדישים מספיק מחשבה להשלכות. גיבור הסרט קיבל את עובדת קיום הילדים שנולדו מזרעו כרעם ביום בהיר והוא לא היחיד. זכותם של מי שנולד מתרומה לדעות ורגשות. הם לא חייבים תודה לאיש כי לא היו שותפים להחלטה.

KallaGLP

New member
פאני, לדעתי זה עדיין לא משנה את זכותו של

תורם הזרע, שבחר להישאר אנונימי כתנאי לתרומתו, שלא ייפלו עליו צאציו הביולוגיים כרעם ביום בהיר. אם אין אפשרות להבטיח אנונימיות, צריך להזהיר על כך מראש ולתת לתורם הפוטנציאלי להחליט אם הוא מוכן לתרום בתנאים כאלה. אבל מי שמראש הובטחה לו אנונימיות - לא צריך לסבול בדיעבד מהפרת ההסכם שעליו חתם, ולא משנה כמה הילדים רוצים לדעת.

fannyd

New member
אין על זה ויכוח

אבל זה עדיין לא הופך את כל העניין לפשוט. רק חיפוש קטן ברשת והנה מסתבר שסיפור הסרט עליו כתבתי כלל לא מופרך. ב-25 בנובמבר MTV מביאה סידרת דוקו חדשה "דור בהקפאה". סיפור נערה בת 17 שנולדה מתרומת זרע והעלתה 15 אחים שנולדו מאותו תורם. הנה הקישור.

KallaGLP

New member
אכן, החיים הם לא דבר פשוט.

יש הרבה דילמות מוסריות בכל הנוגע להבאת ילדים לעולם וגידולם, שאין להן עד כה פתרון חד משמעי לכאן או לכאן. האם זה בכלל לגיטימי להביא ילדים לעולם הזה? האם זה לגיטימי לגדל ילד במשפחה יחידנית או חד מינית? האם זה לגיטימי להתגרש כשיש ילדים? האם זה לגיטימי להביא ילדים לעולם באמצעות פונדקאות? תרומת זרע? וכו'. כנראה שלא אנחנו נפתור את הדילמות האלה וכנראה שעוד הרבה זמן תהיה סביבן מחלוקת. אבל בדיוק לצורך כך יש חוק. ייתכן שמבחינה מוסרית אבסולוטית עדיף שלא תהיה בכלל אפשרות לתרומת זרע אנונימית (אני באמת לא יודעת ולא מתיימרת שיש לי תשובה על השאלה הזו), אך כל עוד מבחינה חוקית תרומה כזאת מותרת, יש לכבד את החוק כי לדעתי ההתחייבות החוקית שניתנה לאדם שפעל על סמך ההתחייבויות הזאת גוברת על זכות הילדים לדעת את מוצאם הביולוגי, יהיה הקושי שלהם בשל אי הידיעה גדול ככל שיהיה. אני כן מאמינה שאפשר וחובה לספק מידע שאינו פוגע בפרטיות התורמים, כמו מחלות תורשתיות, נתונים פיזיים (לא תמונה!), רמת משכל/השכלה וכד'.

fannyd

New member
חוקים הם דבר דינאמי ביסודם

תוצר של איזון ושקלול צרכים וזכויות של קבוצות באוכלוסיה. כיום יש קבוצה חדשה, אנשים שנולדו מתרומת זרע אנונימית, ואך טבעי שתתפוס את מקומה סביב שולחן הדיונים ותשפיע.

KallaGLP

New member
אין לי בעיה עם כך שחוקים משתנים עם הזמן.

זה לגיטימי לפעול לשינוי החוק, לא לגיטימי לעבור עליו כל עוד הוא תקף. והחוק החדש, אם יהיה, צריך להיות בתוקף רק עבור תורמים חדשים, ולא כאלה שכבר התחייבו כלפיהם שזהותם לא תיחשף.

fannyd

New member
כתבתי משהו שמשתמע כקריאה לעבור על החוק?

אני בעד בחינה רצינית נוכח הצרכים והזכויות הטבעיות של כל הצדדים, התורם, הנתרם והתוצר.

KallaGLP

New member
את? מה פתאום? אין לזה קשר אלייך.

והדיון הוא עקרוני ובו אני מתייחסת לכך שהילדים נוטלים לעצמם את הזכות לחפש את התורמים ובכך להפר את זכותם לפרטיות.

fannyd

New member
העובדה שהילדים נוטלים לעצמם את הזכות לחפש

שהאהבה לא יכולה לתת מענה לכל. לא מזמן קראתי ראיון עם אמיר פיי גוטמן שביחד עם בן זוגו הביא לעולם ילד בעזרת תורמת ביצית ופונדקאית. כשנשאל מדוע פנה לתרומת ביצית ופונדקאות ענה שהיו הרבה הזדמנויות להביא ילד עם אישה אבל הוא לא רצה משמורת משותפת. לדעתו האהבה שיש לו לתת לבנו תיתן מענה. הילד יקבל הסברים, יפנים וישלים עם מציאות חייו. בעצם מה קרה פה? ההורה, ממניעים אגואיסטיים נטו, גלגל את התפוח הלוהט למגרשו של בנו. לאחרונה גם במשפחתנו המורחבת נולדה תינוקת מקסימה מתרומת זרע. עבור האם תרומת זרע הייתה הדרך הנגישה והקלה ביותר להביא לעולם ילד כאם יחידנית. היא בהחלט יכלה להביא לעולם ילד עם בן זוג אבל בנק הזרע הבטיח לה סינון גנטי אותו הייתה מתקשה לעשות היא האינדיקציה הטובה ביותר שהבשיל הצורך לבחון את החוק הקיים. כשהחוק הזה נחקק נעדרה סביב שולחן הדיונים קבוצה של מי שנולד מתרומת זרע אבל הנה הם כבר בגרו ומסתבר ובלעדיות על הילד. ומה עם הזכויות והצרכים של הילדה? התשובה הייתה חד משמעית: תצטרך להתפשר.

KallaGLP

New member
כאמור, אני לא שוללת את הדילמה המוסרית פה

ולא מכחישה את הקשיים של הילדים או את אנוכיות ההורים או את הצורך לשנות את החוק. אני מדברת רק על מה מקובל מבחינתי במצב הקיים.

KallaGLP

New member
אגב, ייתכן מאוד שאם החוק באמת ישונה

ולא תהיה אפשרות יותר לתרומת זרע אנונימית, לאט לאט כל המפעל הזה של תרומת זרע פשוט ייעלם מן העולם. שוב, לא מתיימרת לקבוע אם זה טוב או רע, אך אם זה התהליך הטבעי שיתרחש, אז כנראה שזה מה שאמור לקרות.

שרון1818

New member
יש פה בעייה מוסרית

בתרומת זרע יש בעייה מוסרית. עד כמה שלא ננסה ליפות את זה - הדבר האכזרי בתרומת זרע זה זהות הילד והעובדה שנשללת ממנו הזכות הבסיסית לדעת מי זה אביו. לדעתי זה לא פייר ולא הוגן וצריכים להפוך את כל התרומות האלה לפתוחות במקום אנונימיות. מי שרוצה לתרום צריך להיות מוכן להזדהות בבוא היום- זה הזכות הבסיסית של הילד ומי אנחנו ומה זכותנו לשלול ממנו זכות זאת ולייצר ילדים לעולם בצורה כזאת. הילד גם יכול לשאול אותנו למה הבאתם אותי לעולם בצורה כזאת בכלל- באיזה זכות ? בלי אבא ובלי האפשרות אפילו לדעת מאיפה באתי. כל העניין הזה של אנונימיות בתרומות הוא לדעתי עיוות הצדק ואכזריות משוועת. אני בטוחה שביום מן הימים אנשים ובתי משפט בעולם יכירו בזכות האדם לדעת את שורשיו ואי לכך יוציאו מחוץ לחוק את התרומות האנונימיות וישאירו בחוק רק את התרומות המזוהות. מתישהו זה בטח יקרה גם אם בעוד כמה עשרות שנים כשכבר לא נהיה פה. חומר למחשבה.

fannyd

New member
הבעיה המרכזית של תקופתנו

כמובן לדעתי המאד סובייקטיבית, שהטכנולוגיה מקדימה בכמה צעדים את הקוד המוסרי של שימוש בה ועל זה אנו כבר משלמים ועוד נשלם מחיר מאד יקר.

אם התרומות לא תהינה אנונימיות - איש לא יתרום

ובצדק.
כמעט אף בחור שמוכן היום לתרום זרע כדי להתפרנס וכדי לעזור לאנשים להביא ילד לעולם - לא ירצה לתרום אם התרומה לא תהיה אנונימית.
מי רוצה שבבגרותו יבואו אליו עשרות (בארה"ב יש מקרים גם של מאות) ילדים וידרשו הכרה באהבות, מזונות, קשר רציף ועוד?
זה כאילו שתתרפסם היום מודעה: בוא קבל 400 שקל/דולר עבור זרע, כדי שתוכל בבגרותך לשלם 4000 שקל/דולר בחודש דמי מזונות לכל ימי חייך לעשרים ילדים.

בארה"ב במאגר התורמים מקבלים הרבה יידע על התורם: מנת המשכל שלו, כשוריו המוזקליים וכו ולעיתים גם תמונה או תאור מאד מפורט. אפילו על עניין התמונה כבר היו תרעומות קשות של התורמים - אחרי שהסתבר כי חלק מהנתרמות ו/או ילידהם לקחו את התמונה, בצרוף יתר הנתונים (סטודנט לרפואה, שחקן הוקי וכולי) לבלש פרטי כדי שימצא את התורם. לעיתים, כשהרבה נתונים ניתנו, זה לא היה קשה כלל.

התרומים ראו בכך בגידה קשה בהסכם המוסרי הלא כתוב עם הנתרמת.
בצדק לדעתי.

אני מאד חוששת (ולא רק אני) שהרעיון שהתרומות לא תהינה אנונימיות יחסל סופית את בנקי הזרע בעולם.

fannyd

New member
אז קולם של מי שנולד מתרומה לא אמור להישמע?

ואני מתכוונת לתרומת זרע ולתרומת ביצית כאחד. בנק הזרע הוא יציר כפיו של אדם וככזה אמור להתאים לקודים מוסריים של החברה. רק זכותם הטבעית של מי שנולד מתרומה לקחת חלק פעיל בקביעת הקודים המוסריים של החברה בה חיים. מהבחינה הזאת קולם אמור להיות שקול לקול הוריהם.

קולו של כל אדם אמור להישמע! אך צריך להבין כי

אם תרומות הזרע לא תהינה אנונימיות, מעטים מאד הבחורים שיסכימו לתרום!
כתוצאה יקיץ הקץ על המפעל המבורך הזה שבזכותו אנשים רבים זוכים להיות הורים וילדים רבים זוכים להיוולד.

צודקת קצת אופטימית שכותבת כי איזה בחור שפוי ירצה לתרום זרע בגיל 20 בעבור 400 דולר, כשהוא יודע שיהיה חשוף עקב כך לתביעת מזונות לכל ימי חייו בשווי מצטבר של מאות אלפי דולרים (וזה רק עבור ילד אחד, בעוד ידוע שחלק מהתורמים "המוצלחים" מולידים לעיתים עשרות ילדים).

fannyd

New member
לא צריך לפחד לפתוח דברים לדיון ובדיקה מחודשים

מה האיום הזה בתביעת מזונות? האם למזונות זועקים ילדים שנולדו מתרומה? זאת הצגה פשטנית מדי. אגב, כיום מתווספות למשוואה גם תורמת הביצית והפונדקאית.

למעלה