מה רע בדמוקרטיה?

petra

New member
אולי

אבל אף אחד שרוצה "להיות למעלה" וחושב שיכול לעשות עבודה טובה יותר. הוא יהיה יותר מדי עסוק בלשמור על המקום שלו, ולכן הוא יתחשב בכל מה שאומרים עליו. וזה בעצם כל מה שפוגם. מי שחשוב לו להישאר בעמדת כח לא יצליח לעשות עבודה שמתחשבת במיוחד באנשים שלא בעמדת כח. הנה למשל מי שעכשיו ינסה לבטל את ההעלה בשכר של הכנסת יעוף משם וכלום לא ישתנה. ואם הוא כן יצליח, אז ידאגו שהוא לא יבחר שוב ויעלו חזרה את השכר, או שיעיפו אותו משם בדרך אחרת. תחשוב על זה.

ד נ י ל

New member
שירת ארץ רחוקה

הנשיא בכוכב ההתיישבות שאין שמו זכור לי לא נבחר או שהוא ללא שיגיש מועמדות. התפתח דיון מאד מעניין האם דמוקרטיה יכולה להתפתח בחברה לא טכנולוגית. הדוגמא של יוון מוכיחה כי סוג כלשהו של שלטון רובני יכול להתקיים גם בחברה לא מפותחת טכנולוגית. ניתן להתווכח עד כמה יכולים להתבסס רעיונות מהותיים אחרים של הדמוקרטיה שהם זכויות האדם, שוויון וכו´. יתכן גם לומר שבחברה פרימיטיבית שלטון דמוקרטי יכול להתקיים רק במקומות קטנים עקב מחסור באמצעי תקשורת וכדו´. בכל מקרה, הסיבה שפנטזיות אפיות כמעט ואינן עוסקות בחברות דמוקרטיות היא בודאי לא הבעת עמדה בשאלה זו. סביר יותר להניח כי, אכן, עצלים היו מחברי הפנטזיות למיניהם מלהתנתק מהקשר ההיסטורי-מיתולוגי בין מיסטיקה לאצולה ומעמד אריסטוקרטי. אחרי הכל, צריך דמיון ויצירתיות לא מבוטלת כדי לתאר פרלמנט הפועל בצילה של קללה עתיקה ואוזר כוחותיו למלחמה אחרונה אל מול כוחות האופל חורשי הרעה.....

הלדין

New member
אפשר לראות בקונקלבה סוג של בחירות

הקונקלבה היא התהליך בו בוחרים שמונה חשמנים את האפיפיור. במהלך הקונקלבה שהייתה לתפקיד חשיבות פוליטית הופעלו בעבר לחצים עצומים מצד אישים רבים ושונים מכל אירופה וכמובן אותם לחצים פועלים כיום בבחירות דמוקרטיות. בנוגע לקללה ופרלמנט, חשוב על הביזבוז העצום, מה כבר יכולה לעשות קללה אם כבר כינסו פרלמנט? אם מדובר במשהו בסגנון הכנסת, אזי הקללה צריכה להיות מקורית מאד. בעצם, מנין לנו שלא הוטלה קללה על הכנסת שלנו? לא, אף אחד לא היה מבזבז עליהם אפילו גרם של קללה.

צו

New member
טוב תראה...

איך יכול להיות דמוקרטיה בפנטזיה? הרי הרבה סיפורים עוסקים במלכים נסיכים וכו´... ובקשר לטכנולגיה-לדעתי זה בכלל לא קשור כי הרי זה לא התרחש לפני הרבה זמן אלא בעולם אחר משלנו. הגעתי למסקנה שבפנטזיה אין טכנולגיה כי יש להם קסמים אז הם בכלל לא מנסים לפתח טכנולגיה, הם לא "מודעים" לעניין...

Shades Of God

New member
כניראה שתלוי באיזה ספר..

כי יש פנטזיות שיש בהם טכנולוגיה.לא בהכרח טכנולוגיה שעובדת כמו שצריך:) אבל קיימת (גנומים)

preacher

New member
שאלה ממש טובה

אני באמת מתאמץ לחשוב על דמוקרטיות בפנטזיה. אתה יודע מה? כמעט שאין. אה! נזכרתי. באחת הסדרות של אדינגס, הטאמולי, מוזכר באחד הפרקים שבאי טאגה יש דמוקרטיה. אבל יש להם שיטה מעניינת למדי: אחרי הבחירות כל הרכוש של ראש הממשלה מעוקל ע"י המדינה וערכו מוצמד לערך הכלכלה המקומית. אם במהלך שלטונו הכלכלה צמחה - רה"מ מרוויח. אם הוא לא מצליח - הוא בעצמו מפסיד כסף. אז מי בדיוק ירצה להיות ראש ממשלה בתנאים האלה? או, כאן הקטע הגדול, מותר להציע אנשים למשרה גם אם הם עצמם לא מעוניינים בה, והם יחויבו לכהן בה...

preacher

New member
נזכרתי בעוד משהו

תחנת רחוב פרדידו - אין שם דמוקרטיה ממש אלא שלטון של העשירים (ככל שיש לך יותר כסף יש לך יותר קולות בחירה). אבל אין שם מלכים ונסיכים. ויש את "מטרופוליטן" של וולטר ג´ון וויליאמס, אבל זה ספר פנטזיה בעולם שהוא מין שילוב של "ברזיל" של טרי גיליאם (מחשבים מכניים, גורדי שחקים, מכוניות רגילות ומעופפות ועיצוב של שנות הארבעים) עם כוחות קסם שמושפעים מפנג-שואי (בספר מזיזים בניינים שלמים כדי ליצור גיאומטריה מתאימה שתייצר כוח קסם). אז הוא יוצא דופן בכל מובן.

Boojie

New member
אולי זה המקום להזכיר

שז´אנר הפנטזיה כולל גם, נאמר, את הפנטזיה האורבנית, שמתרחשת בימינו או בסביבות ימינו, ודווקא יש בה יופי של דמוקרטיות...

גרומיט

New member
מי אמר שאין

מה שאתה אומר נכון בהחלט לפנטסיה האפית - ז´אנר שהתקבע בתבניות קבועות ומתבסס תמיד על מודלים מימי הביניים - מודלים מלוכניים ו/או פאודליים. אבל אין סיבה שלא תתקיים דמוקרטיה בספרי פנטסיה. רוב הפנטסיה האורבנית מתרחשת בעולמות מודרניים שקרובים במשטרם לעולם שלנו, ואותו דבר נכון לחלקים מהפנטסיה האפלה. הרבה מספרי הפנטסיה הלא-אפית לא מתייחסים כלל למשטר ועוסקים קודם כל בבני האדם (או ביצורים אחרים שמתחבאים בצללי העולם שלנו. הכל תלוי במודלים - ככל שפנטסיה שואבת יותר מספרות האגדות וממיתוסים קדומים, סביר יותר להניח שהיא תתקבע בדפוסים הפוליטיים המיושנים שהם מייצגים. ככל שהיא נוסחתית יותר סביר יותר למצוא בה את תבנית ה"קווסט-בעולם-ימי-ביניימי". סופרי פנטסיה מקוריים יותר, כאלה שמנסים למצוא נתיבים חדשים בארץ הפנטסיה ולהרחיב את גבולותיה, יכולים להגיע בכתיבתם לארצות חדשות לחלוטין, כאלה שיש בהם דמוקרטיה, שאין בהם שום משטר מוכר, או שבוראות משהו חדש לחלוטין. כך זה בפנטסיה האורבנית, כך זה בחלק מספריו של ניל גיימן, וגם מייקל סוואנוויק יותר מעין היתוך של מודרני ועתיק בעולם הפנטסטי המחריד של "בת דרקון הברזל" - משהו לא דמוקרטי, אבל גם לא שום דבר אחר שמוכר לנו. וב"מרשעת", אנחנו מוצאים עולם עם מצב פוליטי מורכב ולא מלוכני בעליל שמתקיים בארץ-עוץ.

תלוי איך אתה מגדיר דמוקרטיה...

ולמה אתה מתייחס כשאתה אומר פנטסיה. רוב הפנטסיות האורבניות מתרחשות בעולם שלנו, או בעולם שהוא דמוי העולם שלנו, ובהן, כמובן, יש דמוקרטיה. ב-Perdido Street Station של מייוויל יש משהו דמוי דמוקרטיה. מושחתת עד היסוד, אבל דמוקרטיה. ואם הייתי מאמץ את מוחי יותר, ואולי עושה קצת תחקיר בעניין, אני בטוח שהייתי יכול למצוא עוד כאלה. אחת הסיבות למיעוט הדמוקרטיות בפנטסיה היא שרוב הפנטסיות מתרחשות בעולם שמושפע מימי הביניים, יותר מכל, ואז לא הייתה דמוקרטיה.

צו

New member
../images/Emo35.gif(שאלה)

פדיחות לשאול אבל בכול זאת: דיברו כאן הרבה על דמוקרטיה בכל מיני סוגים של פנטזיות. אז מה ההבדל בין כל הסוגים? (פנטזיה אורבנית וכו´)

השמ

New member
דווקא יש הרבה דמוקרטיות

במד"ב, נכון שעל פניו בפנטזיה אני מעלה פחות דמוקרטיות בדעתי. בכל אופן אני בהחלט סבור שיש יותא "לא דמוקרטיות" מאשר דמוקרטיות במד"ב או לפחות יותר מחלקן במציאות. אני סבור שהתופעה נובעת משני גורמים עיקריים : האחד פשטני בהחלט, העלילה, אני סבור שניתן יותר "ליצור עלילת אקשן" במדינה שאינה דמוקרטית, החל בהחלטות שלטון וכלה בביצוע, חברות דמוקרטיות לא מצטיינות בתחום
סיבה שניה, והיא נראית לי תקפה יותר היא - הביקורת החברתית, הרבה מסיפורי המד"ב באים בכדי להציג לנו ראי, הן מעוות והן אמיתי ולצורך כך, קל יותר ונוח לגרור דמויות / עולמות / סיטואציות לחברות טוטאלטריות ושם להציג לנו את הראי, כך יותר קל לנו לקבל ביקורת (בעיקר חברתית) "זה לא אנחנו, זאת חברה אחרת לגמרי" ואחר הקריאה "בעצם, אולי זה קצת אנחנו...."

צו

New member
נכון, ועוד הערה...

קשה לפתח "הרפתקאה" בדמוקרטיה-הביוקרטיה תייאש את הגיבור לפני שיתחיל...

Boojie

New member
מה רע בדמוקרטיה?

כל המטומטמים חסרי המוחין שמקבלים גם הם זכות הצבעה...
וברצינות - מד"ב נוטה לעסוק בדברים שהם לא כמו שהם עכשיו. לא פלא שהוא מנסה גם צורות שלטון חלופיות.

Shades Of God

New member
שאלה שנובעת מתוך זכרון בוגדני

רומח הדרקון- יש מלכים לאלפים לשבטי הברברים לגמדים ולקנדרים מה עם בני האדם?

elad2040

New member
באנק מורפורק יש דמוקרטיה!

כפי שמציג את זה הפטרישן "one man, one vote".

למעלה