יקירתי, ההשוואה היא לא נכונה מבסיסה
כיוון שאנגליה או הולנד או דנמרק לא מתמודדות עם בעיות ביטחוניות כמו שישראל צריכה להתמודד.
כדי להקים עסק קטן את חייבת להיות בעל הון עצמי, את חייבת להיות בעל תכונות (חוש עסקי וכדומה), את חייבת תמיכה, את חייבת מיקום מצוין, הבנה בניהול והרבה מזל. יש המון מקומות (נתחיל עם מתי) שעוזרים לאנשים לקבל את העזרה שהם צריכים להקים עסק עצמאי; יחד עם זאת, חייבים לזכור שמרבית העסקים הקטנים לא שורדים את השנתיים הראשונות. הם חייבים לקחת את הסיכון שהעסק יפול. אני לא מכירה הרבה אנשים עם עסקים קטנים ומי שאני כן מכירה ההצלחה שלו היא בינונית ולא בגלל המדינה אלא בגללם. את מצפה שאני ארחם על אנשים כאלו? שוב, זאת הבחירה שלהם. אני כאדם, לא אוהבת סיכונים. אני כאדם, מעדיפה להיות שכירה. אני כאדם, אוהבת ללכת למס הכנסה בסוף השנה, להגיש את הדוחות שלנו ולקבל החזרים שמגיעים לסכומים של 4000 ש"ח (פעם אחת ויחידה). כי זה מה שמתאים לי. ואני לא מתלוננת למדינה אם לא הצלחתי. יתרה מזאת, אני כאדם פרטי תמיד עבדתי. אני מגיל 14 עובדת. עכשיו, זאת הפעם הראשונה בחיי שאני לא עובדת. מעולם לא חתמתי אבטלה, מעולם לא נזקקתי לכסף מהמדינה (טפו טפו, בלי עין הרע), חוץ מדמי לידה ומענק לידה אותם הרווחתי ביושר. זה עניין של תפיסה והשקפת עולם. אני לא בגישה של "מגיע לי". אני בגישה של אני ארוויח מה שמגיע לי. וכן, כשהפכתי להיות מורה (כי התאים לי) אני יכולה לספר לך שזה היה מהיום להיום (ממש בהפרש של יומיים) נכנסתי לחובות של 20 אל"ש ולקח לי שנה וחצי להעמיד את החשבון על הרגליים. למה? כי השכר שלי כמורה מתחילה עמד על 3400 ש"ח נטו(!). אבל זאת הייתה הבחירה שלי. אז אחרי שבכיתי יומיים רצוף (בעלי עוד היה במילואים) החלטתי שזאת ההחלטה שלנו וסגרנו עוד כפתור במכנסיים. הסתדרנו. שילמנו ואפילו הבאנו עוד ילד באמצע. הכל תלוי בך.
לגבי הטענה שלך. שוב, אני מסתכלת על אחותי שחזרה מאוסטריה עם היריון ולא קיבלה דמי לידה כי לא עבדה מספיק חודשיים ואז נכנסה שוב להיריון. היא היום, ב"ה, עומדת על הרגליים. היא עובדת, בעלה עובד, הילדים במסגרות. א"א לומר שמי שלא רוצה לא מסתדר. בעלי, למד שנה אחת ביולוגיה והבין שזה לא בשבילו ועבר ללימודי הנדסה. למד חמש שנים ויצא לשוק בגיל 26. אבל מה? כולם רוצים ניסיון (זה משהו שאפשר וצריך לשנות בארץ), כולם רוצים תואר שני אבל הבחור כולה בן 26. מצא עבודה בעיר צפונית (הוא גר בבאר שבע) קיפל את כל מה שהיא לו לתוך אוטו מצוקמק ונסע למרכז. שכר דירת חדר בנתניה (עם עוד שני שותפים חמודים), נסע כל יום 30 ק"מ לעבודה הלוך חזור. אותי הכיר אחרי ארבעה חודשים. אז הנה, בחור , רווק, בן 26, עם תואר אקדמאי, שהרוויח יותר מחמשת אלפים שקלים (מי מרוויח משכורת כזאת ...תחשבי) שחי מחוץ לבית. כמה חודשים אחרי זה נגמר לו החוזה ושכרנו דירה ביחד. בנתניה. שלושה חדרים. אבל לא בשכונה הכי יקרה. בשכונה הכי קקי שיש. שנינו עבדנו, שנינו הרווחנו לא רע וחסכנו. לא בזבזנו כל מה שיש כי עכשיו מרוויחים טוב (בועת ההי טק). ככה מסתדרים. לא נופלים על נטל על ההורים. ככה חינכו אותנו.
מה זה בת מזל? אני מתארת לך מציאות. אני לא אפרוס את כל חיי וחיי בעלי על גבי האינטרנט אבל אני כן רוצה להראות לך שאפשר. אני בטוחה שכולם פה יכולים לתת דוגמות איך הם הסתדרו בחיים. אף אחד לא מתחיל עם כפית של זהב בפה (מעמד הביניים) וכמעט כולם מתחילים מכולם אבל בניגוד לדור ההורים שלנו שעבד בשביל דירה (את יודעת שההורים שלי לקחו משכנתה של 11 אחוזי ריבית בבית הראשון שלהם) ולא ציפה שיקנו לו. נכון, קנינו דירה. אבל היא לא מקבלן, היא לא בשכונה הכי טובה בנתניה, אבל היא גדולה ומרווחת והספיקה (אם לא היינו עוברים) לשלושה ילדים בחדרים נפרדים. ההורים לא שילמנו לנו כלום, ואנחנו לקחנו יותר מחצי מיליון משכנתה. היה לנו 200 אל"ש בצד. זה מה שהצלחנו לחסוך עד שקנינו. לא עשינו חתונה ענקית שעלתה 100 אל"ש, לא יצאנו לירח דבש בן חודש לתאילנד. הכל מאוד בקטן, מאוד בצימצום. (ורק כדי שתביני אני התחתנתי באגדת גן ברמת השרון ולא באיזה אולם בחור בקצה הארץ) בחכמה. מי שחי בשפוני - משלם על זה. אנחנו ויתרנו על אוטו מהחברה וחיינו עם אוטו אחד. בחמש שנים שאני עם בעלי החלפנו שלושה רכבים.
חינוך שוויוני? אין דבר כזה. אין חיה כזאת. הכי לא שוויוני זה להיות שוויוני. איך את רוצה לתת שוויון לאנשים שאין להם אותה נקודת פתיחה? לדאוג למקומות עבודה? הולכים אחרי העבודה! איך את חושבת שהגענו לאנגליה? הלכנו אחרי הצעת עבודה שהוא קיבל. ואת חושבת שאנחנו מרוויחים פה מליונים? לא! אנחנו מרוויחים שכר גבוה מהממוצע, זה נכון אבל עדיין. אני לא לוקחת עוזרת (חברות שלי כן), אני לא לוקחת בייביסיטר שתעזור לי עם הילדים (חברות שלי כן) ודייט עם בעלי? זה או כשבאים להתארח אצלינו, או שאנחנו מאלתרים צי'פס והמבורגר או פיצה עם נרות בחדר שינה ורואים סרט אחרי שהילדים נרדמים. אנחנו לא יכולים לשלם שבוע שלם לגן לשני ילדים בלי שאני אעבוד (גם בארץ זה היה גבולי), אבל אנחנו עברנו מסיבות אחרות. ואנחנו חוסכים. מהמשכורת האומללה הזאת אנחנו חוסכים לפנסיה, חוסכים לימים גשומים, חוסכים לחופשות. וחיים. זה עניין של אופי. זה עניין של השקפה. לא עניין של מזל. (טוב נו, אולי באמת המזל לצידנו בלי לפתוח לנו עין עכשיו).
אני לא רוצה להחליש את ידייך. את נשמעת בחורה צעירה ומתוקה. אני גדולה ממך ממש במעט , לא מפריד בנינו אפילו עשור, אבל אני חייבת להגיד לך שאנשים חושבים שבחול, באירופה, באמת הכל נוצץ וירוק וחדש. וגם אני חשבתי ככה. כשהגעתי, גיליתי שיש המון יתרונות לחו"ל על ישראל, אני לא אשקר לך אבל איך אמרו חזלנו:" לא כל הנוצץ- זהב".