תדירות, תדירות, ועוד פעם - תדירות !
מיתוסים על תחבורה ציבורית - שרשור דיון
מה שבויים האנשים בהסתכלות על תחבורה ציבורית ?
אילו דברים בתחץ היו בעבר ואנשים מאמינים שגם היום?
מדוע יש כאלו שלא יסעו בתחץ בחיים?
עוד מיתוסים וסטיגמות?
תדירות, תדירות, ועוד פעם - תדירות !
היתרון ברכב פרטי, גם כזה שאין לו מנוע, הוא שאתה יכול לצאת מהבית מתי שבא לך בזמן נסיעה קבוע יחסית שניתן לאמוד אותו בהתאם לשעת היום.
כדי שלתחבורה ציבורית תהיה אפקטיביות דומה התדירות שלה חייבת להיות כזו שזמן ההמתנה מצומצם ככל האפשר, כך שניתן להסתמך עליה כמו על מעלית ( " רודני - אנחנו 15 דקות ממרכז לונדון" - "כן דל, אבל אנחנו 15 דקות מקומת הקרקע !! ).
חוסר הכדאיות של הרכב הפרטי יכול להמדד רק במושגים של חוסר חנייה, עלות חנייה, הגבלות זמן חנייה, וכן פקקים. חוסר הכדאיות הזה מתאזן מול זמן נסיעה ארוך יותר - במיוחד כשזה מגיע למכפלות, וכן באזורים בינעירוניים ובינפרבריים מטבעם שבהם התחבורה הציבורית (שבדרך כלל מתפקדת יותר כחישור מהמרכז החוצה וחזרה) לא מכסה את הרדיוס.
אישית אני מוצא שאוטובוסים עירוניים הם ביזבוז זמן גם כשהם מתפקדים כי גם כשהם מתפקדים בתדירות של פעם ב10 דק' מהיר פי 2 לרכב באופניים, וכאשר התדירות יורדת לפעם בחצי שעה או שעה הם הופכים ללא יותר מביזבוז זמן שלוקח יותר מדי מקום על הכביש. אני חושב שאוטובוסים תדירים הם הגיוניים כגיבוי או למי שצריך, אבל אוטובוסים בלתי תדירים צריך לדעתי או לתגבר או לבטל כי אף אדם שיש לו ברירה אחרת לא יסתכן בהמתנה של שעה או חצי שעה כשהוא יכול להגיע ליעדו ב10 דקות.
לגבי רכבות - גם איתן התדירות ולא זמן הנסיעה היא האלמנט הקובע. מה זה משנה לנוסע אם פעם בשעה יש רכבת מהירה? אם מקום נמצא על הנייר שעה מהמרכז, אך רק ברכבת המהירה הרי שברוב המקרים שנוסע מגיע לתחנה תהיה שם דווקא רכבת איטית שתעשה את המרחק בשעה ועשרים. במקרה כזה עדיף שיהיו יותר רכבות איטיות על הקו או שאם יוחלט להגביר את תדירות המהירות - שיהיה קל ותדיר "לקפוץ" מספר תחנות קטן לתחנה הבאה של המהירה.
לגבי הביקור בשוויץ - הרכבות הבינעירוניות שנקבעו לנו היו טובות, אבל לפעמים היה מדובר ברכבת שעתית (הודפס לנו לו"ז עם אופציות חלופיות), וכאשר היו מקומות שמורים בכלל היינו חייבים להגיע לרכבת ספציפית. הסיוט הגדול שלי היה שבשלב כלשהו נפספס רכבת וניתקע בתחנה לשעה שבה נתווכח מי אחראי לזה, מי לא ארז בזמן או מי התעכב יותר מדי בארוחת הבוקר במלון. למזלי היינו מאורגנים מספיק כדי שלא לפספס אף נסיעה (והיו 5 ימי נסיעה בטיול של 8 ימים, שיעורי הבית הקרירים לאוגוסט יוגשו בעוד מספר ימים אני מקווה) אבל אורח חיים שמוכתב ע"י הלו"ז של הרכבת לא מתאים לי ליותר מחוויה חד-פעמית.