אחרי מחשבה מרובה
והתלבטות האם לכתוב את הדברים, ואחרי שהסכמתי על תיקון הניואנס
אני מרגישה לנכון להגיד כאן שההבדל קטן אך מהותי בעיני, ומהבנה שהתגבשה אצלי במהלך הזמן -
ההבדל הוא גדול, ומהותי.
קביעת הגיל השרירותית לתיקון גיל אצל פגים, ה"תיקון" עפ"י מניין כרונולוגי של ימים - נראה לי לא סביר.
גם התיקון השרירותי עפ"י משקל לידה לא מדויק.
אין ספק שתנאי ההבשלה לעובר ברחם אינם זהים לתנאים שמחוץ לרחם.
אצל ילודים רבים שנולדים במועד, או ממש בקירוב למועד אפשר לראות שלא מלאו כל תנאי ההבשלה ברחם. תינוקות רבים שנולדים עם רפלוקס קיבתי-ושתי. תינוקות שמראים רגישות במערכת הנשימה, ועוד רגישויות שאינן חולי, או מום מולד - אלא פשוט קצב שונה של הבשלה.
על אחת כמה וכמה אצל פגים, למעשה - לא ניתן לקבוע בדיוק את מידת ההבשלה של מערכות בגוף של ילוד, או פג - בלי לערוך לו בדיקות שעשויות לסכן אותו. לכן הערכת הגיל היא משוערת ושרירותית.
נוירולוג ילדים מומחה שלא ננקוב בשמו, מעביר הרצאות ברחבי הארץ שבהן הוא מסביר שלכל מי שנולדו פגים יש לקויות קשב ריכוז. הוא לא היחיד. גם מומחי התפתחות אחרים רואים את הקשר בין לידות מוקדמות ועיכובים בהבשלת מערכת העצבים והמוח.
אם ביחס למערכות בגוף שיש הבנה טובה (אם כי לא מושלמת) כיצד הן פועלות, כמו מערכת העיכול, או מערכת הנשימה ניתן לזהות במובהק כשהן מאחרות להבשיל - הרי ניתן להניח שמערכות עדינות ורגישות יותר (מוח, מערכת עצבים, מערכות אימונולוגיות) מאחרות להבשיל גם הן. ואלו מערכות שעדיין לא התגבש ידע "מדעי" שלם ביחס לתפקודם, ומערכת הגומלין בין כל המערכות.
לו רק לאור הצטברות של עדויות על פגיעות מחיסונים, ואפילו שעדיין לא הוכח הקשר הסיבתי המפורסם - למה להתעקש על חיסון ב"מועד" השרירותי הזה?
אני ממש מתקשה להבין את זה, ועד היום בעצם מעולם לא קיבלתי הסבר מניח את הדעת (וגם לא מצאתי מאמר אחד שיסביר) - מדוע ההתעקשות לחסן פגים וילודים שאיחרה הבשלתם עפ"י התיקון ה"טכני" הזה. ועוד להתעקש לחסן ב"כל החבילה".
כן קיבלתי תשובות שלא לפרוטוקול. ואפילו המלצות שממש אינן זהות לאלו של משרד הבריאות.
לפעמים אפילו "ליקטתי" מידע מרופאים שמומחיותם בתחומים אחרים - כמו מומחה אולטרסאונד, רופא עור - ש"מכירים" בבעיתיות.
ואפילו כיוונו אותי למאמרים מתחומי הידע שלהם שמאמתים את השערותי.
אבל מי שאמורים היו להיות אמונים על הנושא בצורה ישירה (רופאי ילדים, נוירולוגים) איכשהו מנועים מלכתוב את הדברים לפרוטוקול.
את זה לא הבנתי.