משה רבנו ורבנו משה - על התארים

משה רבנו ורבנו משה - על התארים

מטרתם של הדברים הבאים היא להצביע על ההבדל שקיים בין דעת משה רבנו לבין דעת רבנו משה בנושא התארים. נפקא מינה דעמדתו של ליבוביץ אינה המשך של "היהדות ההיסטורית" אלא המשכן של מסורות נאופלטוניות וכד'. בדברים אלו אין חידוש אלא הצבעה על המובן מאליו. כפי הנראה, לעתים צריך לעורר את תשומת הלב למובן מאליו.

תארי האל

במורה נבוכים [א, נד] ובהלכות יסודי תורה [א, י] מבאר הרמב"ם מה ביקש משה מה' כשאמר "הראני נא את כבודך" (שמות לג, יח). לדעת הרב, משה ביקש "שיודיענו את עצמוּתו ואת אמיתת מהותו". בפרק זה הרב מבאר שמשה קיבל מענה שלילי לבקשתו, מכיוון שלא ניתן לדעת את מהותו ית', ומה שכן ניתן לדעת זה את תארי פעולתו, כלומר את מעשיו בלבד. הרב מוסיף ש"ראיה לכך שהדבר אשר השׂגתו הובטחה הם מעשׂיו יתעלה, היא שהדבר אשר בו נודע הוא תוארי פעולה גמורים: רחום וחנון ארך אפַיִם (שמות לד, ו).

בהתירו לייחס לאל תארי פעולה, הרמב"ם מצדד בעמדה לפיה לאל אין תארים עצמיים: "המשמעות כאן אינה שיש לו תכונות-אופי, אלא הוא עושה מעשׂים הדומים למעשׂים הנובעים אצלנו מתכונות-אופי, כלומר מנטיות נפשיות, לא שהוא יתעלה בעל נטיות נפשיות". הרב מבאר במקום אחר שאנו מייחסים לאל תכונות רק על דרך השלילה, לאמור: כדי לשלול ממנו את הסכלות אנו מכנים אותו חכם, וכדי לשלול ממנו את האכזריות אנו מכנים אותו רחמן (מורה נבוכים א, נח), אך, אליבא דידו, על צד האמת אין לו ית' תכונות אלו או כאלו.

על פניו נראה כי עמדה זו עולה בקנה אחד עם היגדים שונים בספרי הנבואה. הנביא אומר, מצד אחד, כי ה' ית' הוא אל מסתתר (ישעיהו מה, טו), ומאידך הוא מכיר בכך שמעשיו מספרים את כבודו (ישעיהו מ, כו; וכן תהלים יט, ב). הנביא קובע באותה נשימה שהאל אינו מושג וגם שהתבוננות בבריאה מגלה את מציאותו: "ואל מי תדמיוני ואשווה יאמר קדוש. שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה, המוציא במספר צבאם, לכולם בשם יקרא".

הבעיה בעמדה הזו נובעת משני היבטים: היבט פרשני והיבט לוגי. מההיבט הפרשני, נראה כי קביעת הרב "שהדבר אשר בו נודע הוא תוארי פעולה גמורים: רחום וחנון ארך אפים" אינה נכונה. התארים רחום וחנון אינם מורים על פעולות מסוימות אלא על תכונות אופי. אמנם ישנן פעולות שנגזרות מתכונת הרחמנות, אך הקריאה לפעולות אלו 'רחמנות' מתאפשרת רק מבחינה מטונימית. המובן הראשוני של רחמים, כלומר מובנה הפשוט והמידי של המילה, מתייחס לתכונה נפשית. בנוסף לכך, מהיבט פרשני - העומד על סבירות חוץ-טקסטואלית - הפירוש שלפיו משה ביקש מה' "שיודיענו את עצמוּתו ואת אמיתת מהותו" אינה סבירה, מפני שאז "צריך לבאר איך לא נתבאר לאדון הנביאים מה שהתבאר לאחד המתפלספים בהימנעות הזה, עם המדרגה העליונה שנתעלה בה על כל הנביאים, כמו שהעידה עליו התורה" (רבי חסדאי קרשקש, אור ה', עמ' צה).

מהיבט לוגי נראה כי אין כל טעם בשלילת התארים. הרמב"ם קובע כי אסור לייחס לאל תארים חיוביים, להגדירו או לדון על איכויות ויחסים לגביו (מ"נ א, נא-נט). הרב מנתח תארים שונים, אך מטבעו של הנושא, הדיון הקשה והמעמיק ביותר חל על "נמצא", "קדום" ו"אחד". כך, לדוגמה, אם אנו אומרים שה' נמצא, אין זה אלא כדי לשלול ממנו את ההעדר. כלומר אין זה נכון שה' נמצא כפי ששאר הדברים נמצאים, היות ש"הוא מצוי שלא בתוקף מציאות" (מ"נ א, סג), אך כדי לא לומר שה' נעדר אנו אומרים שהוא נמצא.

הפלפול הזה אינו עומד בביקורת הלוגית-לשונית. ראשית, נראה שהרב אכן הבחין בין מציאות למהות, ובכל זאת בהצגת הטיעונים הוא התעלם מהבחנה חשובה זו. שנית גם אם נתעלם מחוסר ההבחנה הזו, מבחינה לוגית יבשה הדברים חסרי משמעות:

יהיה "אל" כינוי לדבר-מה שאין באפשרותנו להשיג או לתאר; ויהיה "נמצא" פרדיקט שאינינו רוצים לשים לפניו את אוגד השלילה. אנו אומרים "ה' נמצא" על דרך השלילה: ה' אינו נמצא, אך מגונה לייחס לו העדר ולכן אנו אומרים כי הוא נמצא, על דרך הביטוי הלשוני. אולם "נמצא" מקביל ל"אינו נעדר", ולפיכך ההיגד "האל אינו נעדר" אקוויוולנט להיגד "האל נמצא". מכיוון שהתחשיב ריק מבחינה אינפורמטיבית אנו נאלצים להתייחס אליו מבחינה צורית בלבד. והנה, מבחינה צורנית אין שום קשר בין הדברים. הפרקידט נותר זהה לעצמו, גם כשהוא מנוסח בחיוב וגם כשהוא מנוסח בשלילה כפולה. "העדר" זו מילה עם רכיב סמנטי שלילי, ושלילת שלילה היא חיוב, לכן: כשאנו אומרים "אינו נעדר" אנו אומרים "נמצא". מה גם שאין קשר בין אי יכולתנו לעמוד על מהותו של נושא-הפרדיקט לבין העובדה ש"לא נמצא" ו"נעדר" הם סינונימיים.

אם נרצה לומר שב"נמצא" אנו מתכוונים לשני דברים שונים - כלומר "נמצא" אחד חל על כל הישים במציאות ו"נמצא" אחר חל על אותו נושא נעלם ובלתי ידוע - אזי לא מדובר מבחינה לוגית באותו תחשיב, ואז כל הבניין נופל לחלוטין. כדי שלתחשיב תהיה תקפות עליו לשמור על זהותם של הפרדיקטים במהלך כל התחשיב. יתר על כן, אם כוונתו ב"נמצא" [השני] היא לדבר מה הנשגב מבינתנו אז אין לתחשיב שום מובן. הרי כל מה שמצוי נמצא בהתאם לטבעו ומהותו, אך ההבחנה בין מציאות להעדר אחת היא לגבי כל המהויות, מפני שזוהי הבחנה פרדיקטיבית ולא הבחנה שמתייחסת לנושא הפרדיקט.

אם כן, מהו שביקש משה להשיג? הקשר הפרשה לא מאפשר לקבל את הפירוש שלפיו הוא ביקש להשיג כמה שיותר שלילות כפי שסבר רבנו משה במ"נ א, נט. הפרשה בשמות לג מראה בברור כי משה ביקש להשיג את תארי ה' ואת דרכי הנהגתו בהתאם לכך. הרי הוא אומר "הוֹדִעֵנִי נָא אֶת דְּרָכֶךָ וְאֵדָעֲךָ", והוא קיבל מענה, ככל הניתן: "וַיֹּאמֶר ה' אל משה: גַּם אֶת הַדָּבָר הַזֶּה אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ אֶעֱשֶׂה, כִּי מָצָאתָ חֵן בְּעֵינַי, וָאֵדָעֲךָ בְּשֵׁם". ה"א, משה אמנם לא יכול להשיג את מהותו ית', "כִּי לֹא יִרְאַנִי הָאָדָם וָחָי", אך עם זאת נאמר לו שהוא יזכה להשיג את מידותיו ית', על ידי הכרת שמו: "אֲנִי אַעֲבִיר כָּל טוּבִי עַל פָּנֶיךָ". מה היא המשמעות של העברת כל טובו לפניו? דבר זה מתפרש בהמשך הפסוק, בהתאם לנאמר לפני כן: "וְקָרָאתִי בְשֵׁם ה' לְפָנֶיךָ". ידוע כי במסורת נעשתה הבחנה מסוימת בין עצמותו ית' לבין שמותיו. השמות מורים על מידותיו. חז"ל אף פרשו את בקשת משה כמכוונת מלכתחילה לידע את פשר השם, כשקשרו בין שמות ג [אהיה אשר אהיה] לשמות לג. כלומר לפי הבנת חכמינו, משה כלל לא ביקש לדעת את מהותו אלא רק את שמו:

"אמר רבי אבא בר ממל: אמר ליה הקדוש ברוך הוא למשה, שמי אתה מבקש לידע? לפי מעשי אני נקרא. פעמים שאני נקרא באל שדי, בצבאות, באלהים, בה'; כשאני דן את הבריות אני נקרא אלהים, וכשאני עושה מלחמה ברשעים אני נקרא צבאות, וכשאני תולה על חטאיו של אדם אני נקרא אל שדי, וכשאני מרחם על עולמי אני נקרא ה', שאין ה' אלא מדת רחמים, שנאמר (שמות לד, ו): ה' ה' אל רחום וחנון" [שמות רבה ג, ו]

לאמור, השמות לא מורים על עצמותו אלא על תאריו. על פי זה מובן כיצד חכמים יכולים לומר דברים כגון "עד שלא נברא העולם היה הוא ושמו לבד" [פרקי רבי אליעזר, פ"ג], מכיוון שתאריו העצמיים דבקו בו עוד טרם שהיה דבר-מה, והבריאה לא שינתה חלילה דבר מבחינתו. העמדה של המדרש עקבית למובא במקרא, שהרי נאמר שלאחר בקשתו של משה ה' אכן הציג בפניו את שמותיו: "וַיֵּ֤רֶד ה' בֶּֽעָנָ֔ן וַיִּתְיַצֵּ֥ב עִמּ֖וֹ שָׁ֑ם וַיִּקְרָ֥א בְשֵׁ֖ם ה'". על פי טעמי המקרא, ה' הוא שקרא בשמו, כלומר גילה למשה מהן מידותיו, ודלא כפרש"י ודעימיה. גילוי המידות נעשה על ידי קריאה בשמותיו וכינוייו ית'.

כסיוע לשיטתו מביא הרמב"ם מדרש המספר על אדם שבשעת תפילתו שיבח את האל בתארים רבים:

"ההוא דנחית קמיה דרבי חנינא, אמר: 'האל הגדול הגבור והנורא והאדיר והעזוז והיראוי החזק והאמיץ והודאי והנכבד'. המתין לו עד דסיים, כי סיים אמר ליה: 'סיימתינהו לכולהו שבחי דמרך? למה לי כולי האי? אנן הני תלת דאמרינן, אי לאו דאמרינהו מ
 
המשך:

הרמב"ם אומר על המדרש הזה: "הוא לא אמר: משל למה הדבר דומה למלך בשר ודם שהיה לו אלף אלפים דינרי זהב ומקלסין אותו במאה דינרין, שכן משל זה היה מורה על כך ששלמויותיו יתעלה שלמות יותר משלמויות אלה המיוחסות לו, אף שהן ממינן [= שינוי כמותי]. אך אין הדבר כך, כפי שהוכחנו הוכחה מופתית, אלא חוכמתו של משל זה היא שהוא אומר: דינרי זהב ומקלסין אותו בשל כסף להורות שמה שאצלנו שלמויות אין ממינו כלום מלפניו יתעלה, אלא כולן חסרונות לגביו [=שינוי איכותי], כפי שהובהר, והוא אמר במשל הזה: והלא גנאי הוא לו, שהרי כבר הודעתיך שכל התארים האלה שאתה טוען שהם שלמות, הם חיסרון מלפניו יתעלה, כאשר הם ממין מה שאצלנו" [מ"נ א, נט].

הבעיה עם הביאור של הרמב"ם היא שהמדרש לא המשיל משל כדי לשלול מהאל תארים, הוא רק טען שהתארים של האל שונים בצורה מהותית מהתארים שלנו. מה שאצלנו הוא כסף, אצל האל הוא זהב, אך לא נאמר כאן דבר על כך שלאל אין תארים. ההפך הוא הנכון, מהמדרש נראה שאינינו יכולים לשבחו בתארים משום שלא נוכל להקיף בדיבור את אין-ספור תאריו. עמדה זו מגובה בעשרות פסוקים והקשרים מקראיים ומדרשיים. לעומת זאת, בקושי ניתן לבסס את העמדה הרמבמית-ליבוציאנית על סמך המקרא וחז"ל.
 
שם התואר

קראתי את דבריך בעיון רב, ודרשו עיון, ועל פי הבנתי, אף שהדברים לא נאמרו בהדיא, נראה כי אתה דן בתורת שלילת התארים "לכתחילה" על אף שלענ"ד, הן הרמב"ם והן המהרי"ל (מורנו הרב ישעיה לייבוביץ') דנו בה בדיעבד. ואבאר: תורת שלילת התארים של הרמב"ם, שאומנם לייבוביץ מקבל אותה,אך בהחלט מעדיף "לשתוק" לגביה (שכן לדידו הוא היה מעדיף התייחסות שניונית: כגון "אלוהי אברהם", וכו', ולא התייחסות ישירה,בין לחיוב ולשלילה) היא תורה הכפויה, וזה הצד השווה הן ברמב"ם והן בליבוביץ, על תודעתם האנושית (ולטעמי על התודעה האנושית בכלל). טרנסצדנטיות, ובלשונו הק' של המורה "לא ישיגוהו משיגי הגוף", אין היא קטגוריה אשר ניתן להעלותה על דעת אנוש כלל. ולנוכח עמדה אקס טריטוריאלית/תיאולוגית זו, אשר הייתה כפויה הן על הרמב"ם והן על לייבוביץ', מבחינת תודעתם והכרתם את האקזיסטנציה האנושית כאמור, הנה לנו דברי תורה ונביאים וכתובים, מדרשים וכו' מימינך אלף ומשמאלך רבבה, אשר יורו היפוכו של דבר, כפי שכתבת חלקם.
לטעמי, וארצה לראות דעתך בעניין שכן יקרה היא לי, העיסוק בתורת שלילת התארים ברמב"ם הייתה תגובה והמשך ישיר לא לדברי התורה, אלא לתודעתם והכרתם את המציאות האנושית והשכלית של הרמב"ם ולייבוביץ, שהייתה אקס טריטוראלית מטבעה. ומבחינה זו היא בדיעבד, ולא מלכתחילה. וכפי שאמרתי, הרושם שנוצר מדבריך הוא כי אתה דן בדברי הרמב"ם כאילו הם מלכתחילה, ומביא תורניות כנגדו.

אגב,

בכלל, נראה לי, ואינני שלם אומנם עם העניין, אך כך נראה בהמשך לאמור לעיל, כי כל העיסוק בתורת השלילה בהרחבה אצל הרמב"ם, הייתה אקט מניעתי פסיכולוגי, ותו מידי. שכן אחר הלשון נמשכים הלבבות. וזה עדין בצ"ע אצלי.
 
<<>>

הרמב"ם כלל לא דן בשלילת התארים בדיעבד. זה לא נכון. לדעת הרב זה פשוט שדיברה תורה כלשון בני אדם ושהכל משל וחידה. ודוק: לא טענתי ולא אטען אי פעם שישיגוהו משיגי הגוף, כי דבר זה מובן מתוך פשט התורה והוא נשנה ושולש בנביאים ובכתובים. את מהותו לא ניתן לדעת גם לאלו שמחייבים תארים לגביו ית' וית'. העניין הוא שלדעת הרמב"ם וליבוביץ לא ניתן לומר דבר על ה', כי בו ברגע שאמרת עליו דבר מה חיבת בו תואר. אני טוען שניתן לומר הרבה דברים על ה' - למעשה ניתן לומר עליו דברים עד אין קץ, ולכן יפה השתיקה לגביו; כי לו דומיה תהילה. אך לא מפני שאין לו תארים, אלא מפני שיש לו אין-סוף תארים. לדוגמה, ניתן בהחלט לומר - על פי המקרא ודברי חז"ל - שה' אוהב את ישראל.
 
דבר דבור על אופניו

תודה לך על ההבהרה, כי מתוך דבריך התקשיתי להבינם, וחששתי שזוהי דעתך, והבהרת אותה עתה באר היטב, וטוב הדבר.

אשר לתורף הדברים, אני מפנה אותך להערת ה"אגב" בתגובתי הקודמת.. ונראה לענ"ד כי זה הדבר אשר דיבר רבנו משה.. אם כי הדבר נשאר אצלי בצ"ע.. (אגב, אנאלוגיה לכך ניתן למצוא בביקורתו של כשר על לייבוביץ עצמו).
 

kaner91

New member
תוכל לבאר יותר?

1. למה כיוונת באומרך "תורת שלילת התארים של הרמב"ם..היא תורה הכפויה..על תודעתם האנושית"?

2. ההסברה של ה'טרנסצדנטי' לא מובנת לי, אם אנו רוצים להישאר בשיח הקאנטיאני הדברים בדיוק הפוכים! האידאות הן התוצרים של מושגי התבונה הטהורה, הן טרנסצנדטיות כי במקומות הללו התבונה עובדת על ריק, ללא יחס לשום ניסיון אפשרי.
אבל בהחלט לא בגלל ש"אין היא קטגוריה אשר ניתן להעלותה על דעת אנוש כלל" (ע' הקדמות, חלק שלישי)

3. לפי הרמב"ם דווקא התורה היא זו אשר הכניסה את התארים לצורך פסיכולוגי, והעיסוק של הרמב"ם הוא בצדדים הלוגיים, האמתיים.
בדיוק הפוך ממה שתיארת.
 
ביאור

1. היות והאל הוא טרנסצדנטי והבנה זו היא "ידיעה" הכפויה על האדם המאמין באשר הוא מאמין, אין יכולתו של האדם המאמין שלא לנקוט בתורת שלילת התארים, כתגובה "פוסט טרואמטית דתית" לידיעה הראשונה.. ואכמ"ל
2. אידאות אינן טרנסצדנטיות. אלא אם כיוונת להגדרה אחרת למושג האידיאה.
3. זו אחת הסיבות שהדבר נשאר אצלי בצריך עיון, אם כי אני נוטה לדעה זו.
 

kaner91

New member
ביאור?

1. אם הפורום אינו המקום להאריך אזי אקבל זאת, אך לא במסווה של ביאור.
2. אידאה במובן של קאנט (כמו האל, ה'אני' וכו'...)
 
והארך נא..

אני מדבר על המובן הקנטיאני. תסביר לי, באריכות שאבין, כי הדיוט אנוכי, איפה קאנט רואה ב'אני' על כל משמעויותיו - טרנסצדנטיות ?
 

kaner91

New member
קאנט

אינו מדבר כמובן על האני האמפירי (זה שהפסיכולוגיה מתעסקת בו) אלא על האני הסובסטנציאלי (סטייל הקוגיטו הקרטזיאני) הנושא המטפיזי של התכונות הנפשיות, זה שאין אפשרות להפוך אותו לנשוא באף שיפוט.
במובן הזה קאנט רואה בו כשייך באופן בלעדי לנומינה (שהיא בשבילו מושג גבול שאחריו שוכן הטרנסצדנטי)
 
נו.. אז ביארת את הברור לך..

מטאפיזיקה אינה טרנסצדנטיות, ואין דבר ב'אני' כל כל נגררותיו ומשמעויותיו אצל קאנט, ודומני אצל ההוגים שבאו אחריו, שהוא טרנסצדנטי..
 

kaner91

New member
אה?

אתה בטוח שהבנת אותי?
בכל אופן, המטרה העיקרית שלי הייתה להראות לך שהמושג האל הטרנסצדנטי הוא תוצר של התבונה דווקא ולא כפי שכתבת.
הבעייתיות היא דווקא ברשיון החופשי שהתיאולגים נותנים לתבונה להתעסק במושגים הטהורים ולא ב"אי יכולתם לתפוס אותו באף קטיגוריה" המושג הנ"ל נובע *רק* מהקטיגוריות.

ראוי לציין שאני מתייחס לכל העניין מזווית קאנטיאנית כי לפי התרשמותי כל השיח של ל' על דברים-הכפויים-על-התודעה הוא ניאו-קאנטיאני מעיקרו.
אני אישית לא מתרשם מכל הממבו ג'מבו הזה.
 
Zurück zu ..

טרנסצדנטיות "קיימת" לא דרך הקוגנטיביות האנושית, אלא קודמת לה - ובלשון קאנטינית, Zurück zu ..(א-פריורית.. )..

ואיישר חילך, אשר בגיל זה הנך מכיר את משנתו של קאנט בצורה משביעת רצון..
 

kaner91

New member
הטרנסצדנטיות

אינה קיימת מאחר שרק מושגים השייכים לפנומנה (כלומר שאפשר לגלמם in concreto במרחב-זמן) קיימים.
המשפטים המאפשרים את שיפוטי הניסיון, הרי הם הסינתטי-אפריורי, אינם טרנסצדנטים כי אם *טרנסצדנטלים*.
 
חשוב לזכור

שקאנט אמנם הבחין בין טראנסצנדנטי לטראנסצנדנטלי, אולם בעצמו לא דבק בצורה נוקשה בהבחנה זו, ושני המושגים משמשים אצלו לפעמים בערבוביה. זה אחד הקשיים בפענוח שיטתו.
 
בין האפסטימי לאונטולוגי

ההבחנה בין הטרנסצדנטי (אפיסטמי) לטרנסצנדנטלי (אונטולוגי) אינה רלוונטית לעצם מושג Zurück zu .. הקנטיאני..

אני נפעם לנוכח העובדה כי בתוך יומיים מיום כניסתי לפורום זה, אנו עוסקים באבחנות הדקות של הגותו הגדולה והקופרניקאית של קאנט. אני יכול להעיד כי שמעתי בימי חיי עשרות מרצים בנושא הגותו של קאנט מהם באקדמיה, מהם מחוצה לה, ולמעט ארבעה (שניים אשר שמעתי, ושניים אשר קראתי) המהרי"ל ופרופ' יובל יבדלח"א (שמעתי) וסלובייצ'יק ולוינס (קראתי) עוד לא ראיתי שמי מהם הבחין ב-Zurück zu .. הקנטיאני בהקשר האל. כמובן שישנם יותר, בארץ ובנכר, אך טרם שמעתיהם.

ויפה עד למאוד הדבר, ונחמד למראה וטוב לעיניים.. אשריכם.
 

kaner91

New member
אם דנים אבחנות דקות

הייתי סומך את ידי על פרופ' יובל שהוא כמדומני המומחה מספר אחת בארץ להגותו של קאנט.
בעודי נאבק עם התרגומים והעריכות הארכאיות והמשובשות של ברגמן מופיע לו תרגום מפואר ומאיר עיניים של יובל, הבנאדם הזה הוא ברכה למרחב הפילוסופי בארץ.
 
אמת ויציב

אמת ויציב..בנוגע להגותו של קאנט בין ירמיהו לישעיהו, מבדיל רק המיקום בזמן..:)
 
למעלה