ועוד משהו...
לפני מאה שנה, כשהייתי בשנה א´, לקחתי קורס מבוא באנתרופולוגיה. באחד השיעורים לומדים (למי שמכירה) מאמר של גלקמן שמקביל בין ההגיון המערבי לכישוף האפריקני. באיזשהו קטע הוא מדבר על הבדל פיזיולוגי (לא להתרגש, הוא שולל הסבר כזה), אבל אני הייתי חייבת לשאול את המתרגלת האם אי פעם נבדק שוני פיזיולוגי במוחות בין גזעים שונים, כמו שבודקים בין נשים וגברים. נכון, שאלה מקוממת ואפילו גזענית (ומה תגידו אם יצא ששחורים יותר מפותחים ? ) והקהל מתבקש לא להגיד "נאצים" - אבל אם עושים את זה על גברים/נשים, למה לא בין גזעים שהוכחנו שונות גנטית בינהם ? יש תיאוריות התפתחותיות של גזעים שונים - אז למה רק היבטים פיזיולוגיים ולא קוגניטיביים ? - יש על מה לחשוב, אפילו אם התשובה היא שלילית (מה שהוא בפני עצמו מפתיע...) הקיצר, המתרגלת מביטה בי בבוז, ופולטת "זו לא שאלה לגיטימית". למה משפט מטומטמם ? כי הנה יושבת לפניך סטודנטית שנה א´, פישרית רועדת ומתרגשת, ששואלת שאלה שהיא בעייתית, שנויה במחלוקת אבל בעלת רלבנטיות מחקרית ובעלת מטען תרבותי-חברתי עמוק. במקום לענות תשובה אינטליגנטית כמו "אנתרופולוגיה לא חושבת ש..." או לנהל דיון בנושא, היא שוללת את עצם השאלה ומשפילה את הסטודנטית. במהלך שאר הסמסטר סתמתי את הפה, ונשבעתי לעצמי שכשאני אהיה מתרגלת (אני מלמדת היום בדיוק אותו קורס) לא אהיה כמוה.