נניח שיש לי רעיון לסטארט-אפ עם פוטנציאל להרוויח מיליארדים

משורה

Member
המצב שיש רעיון שאף אחד לא חשב עליו קודם הוא מאד, מאד נדיר, ולא סביר שהוא נכון גם במקרה שלך. אם תסתכל מסביב תתקשה למצוא מוצרים שהם ייחודיים מבחינת הרעיון. אני לא מצליח. תראה מוצרים שיכולים להיות ייחודיים מבחינת הביצוע, או שהם הפעם הראשונה שמישהו מימש רעיון שהיה קיים כבר, אבל מבחינת הרעיון, הוא לא היה חדש בשום שלב.

אני למשל התחלתי לעבוד בימים אלה על מערכת שנראה שאין כמוה כיום. הרעיון על פניו נראה חדש למרות שמבחינת רעיון הוא פשוט, ומאחר ומדובר בתחום לוהט ברמה עולמית אפילו מוזר שאף אחד לא חשב עליו קודם. אחרי בדיקה יותר מעמיקה מסתבר שלא רק חשבו על מערכת כזו כבר - למעשה נרשמו בארה"ב פטנטים מתאימים עוד בשנות ה-90. הסבירות היא שרבים חשבו על מערכת כזו אבל מסיבות שונות החליטו לא לממש. יכול להיות שנגלה את הסיבות האלה בהמשך הדרך, ויכול להיות שדווקא אנחנו נצליח. אבל אם נצליח זה לא יהיה בגלל רעיון מבריק אלא בגלל המימוש ובעיקר כי יהיה לנו מזל.

חיכיתי לתגובה הזאת. :) אפילו התפלאתי שהיא לא הגיעה קודם.
אני לא פה מאתמול ושמתי לב שלפורום הזה יש דפוס: בכל פעם שמישהו כותב שהוא עלה על משהו חדשני מסבירים לו למה זה לא יכול להיות.
אז אדגיש שוב: אין במימוש הרעיון שום סיבוך שעולם התוכנה לא נתקל בו וכבר פתר אותו. החידוש נמצא בשילוב טכנולוגיות למתן פתרון מקורי לבעיה מסויימת.
למה לא חשבו עליו קודם? אולי כי זאת בעיה שלא נהוג לקשר לתוכנה. ארכימדס צעק "אאוריקה" לא כי הוא היה הראשון להיכנס לאמבט אלא כי הוא היה הראשון לקשר בין אמבט רחצה לנפח של מוצקים. קורה. ואולי מישהו כן חשב על הרעיון שלי אבל לא ידע מאיפה לגייס את הכסף או את האנשים - כמוני.

בכל זאת משהו יצא מהתגובה שלך. לצורך הדיון חיפשתי ברשת דוגמא לרעיון מבריק ומצאתי שלל אתרים וסרטונים שמסבירים איך לממש רעיון כזה. אולי מהם תצמח לי הישועה.

קלייטון.ש

Well-known member
חיכיתי לתגובה הזאת. :) אפילו התפלאתי שהיא לא הגיעה קודם.
אני לא פה מאתמול ושמתי לב שלפורום הזה יש דפוס: בכל פעם שמישהו כותב שהוא עלה על משהו חדשני מסבירים לו למה זה לא יכול להיות.
אז אדגיש שוב: אין במימוש הרעיון שום סיבוך שעולם התוכנה לא נתקל בו וכבר פתר אותו. החידוש נמצא בשילוב טכנולוגיות למתן פתרון מקורי לבעיה מסויימת.
למה לא חשבו עליו קודם? אולי כי זאת בעיה שלא נהוג לקשר לתוכנה. ארכימדס צעק "אאוריקה" לא כי הוא היה הראשון להיכנס לאמבט אלא כי הוא היה הראשון לקשר בין אמבט רחצה לנפח של מוצקים. קורה. ואולי מישהו כן חשב על הרעיון שלי אבל לא ידע מאיפה לגייס את הכסף או את האנשים - כמוני.

בכל זאת משהו יצא מהתגובה שלך. לצורך הדיון חיפשתי ברשת דוגמא לרעיון מבריק ומצאתי שלל אתרים וסרטונים שמסבירים איך לממש רעיון כזה. אולי מהם תצמח לי הישועה.
נו לפחות בטחון ושכנוע עצמי לא חסרים לך. זה טוב מאד ומרכיב חשוב בהצלחה.

d70

Well-known member
אז הרעיון שיש לי בדיוק הפוך: הוא מורכב מכמה חלקים שכל אחד מהם כבר מפותח מאוד בפני עצמו ואין לי שום יומרה לחדש בהם משהו. הגדולה של הרעיון היא בחיבור בין אותם חלקים להפקת ערך מוסף שכנראה אף אחד לא חשב עליו קודם.

אני הייתי שואל את עצמי, מהרגע שהשירות שלך באוויר- תוך כמה זמן חברות אחרות יכולות לפתח דבר דומה ולהתחרות ?

user32

Well-known member
מנהל
כדאי שתפנים את העצות כביקורת בונה. אף אחד לא אומר שהרעיון שלך הוא לא טוב או לא מקורי. פשוט עצם הרעיון עצמו לחבר כמה דברים ביחד הוא לא בעל ערך. אבל יתכן מאוד שהמוצר יכול להצליח. זה תלוי בך: ביישום, בשיווק, במכירות ולא מעט במזל.
יכול להיות לי רעיון של מכונת מרק עם קפסולות כמו מכונת אספרסו. הנה שוק ששווה עשרות מליארדים וכולל את כל המין האנושי שמחובר לרשת חשמל. הקפסולות פשוט יהיו אבקת מרק ארוזה. אולי המציאו את זה, אולי לא, אולי יש פטנטים שמכסים את זה, אולי לא. מה שבטוח זה שההצלחה של מוצר כזה הוא לא המקוריות של הרעיון אלא הביצוע וכל השאר.
בהצלחה

משורה

Member
אני הייתי שואל את עצמי, מהרגע שהשירות שלך באוויר- תוך כמה זמן חברות אחרות יכולות לפתח דבר דומה ולהתחרות ?

חברה עתירת משאבים שיכולה להעמיד צוות חזק וללמוד מהשירות שכבר קיים - עניין של שנתיים שלוש.

Nuke1985

Active member
הנקודה היא שגם מידע שהוא "סוד מסחרי" ייכול לשמש עובד כאשר הוא עובר מקום עבודה, לא מדובר בסתם ידע וניסיון (למיטב ידיעתי, אני לא עורך דין וכל זה).

אני גם לא רוצה לצאת פסימי מידי, קח בחשבון שאם העסק הוא טוב (ייכולת ביצוע טובה, עובדים טובים), ייכול להיות שלמתחרה זה יותר ישתלם פשוט לקנות אותו מאשר להתחיל לפתח מאפס מוצר מתחרה (בעסקים הכל בסוף עניין של למקסם הכנסות ולהוריד למינימום הוצאות).

אני משער שמאחורי ההצגה הנוצצת של אירוע אקזיט מה שמסתתר הוא הנחת עבודה שהסיכויים להתחרות לאורך זמן לא גבוהים, ייחד עם תשישות של המייסדים (לפחות זה מה ששמעתי פעם שנטען).

נערך לאחרונה ב:

קלייטון.ש

Well-known member
הנקודה היא שגם מידע שהוא "סוד מסחרי" ייכול לשמש עובד כאשר הוא עובר מקום עבודה, לא מדובר בסתם ידע וניסיון (למיטב ידיעתי, אני לא עורך דין וכל זה).

אני גם לא רוצה לצאת פסימי מידי, קח בחשבון שאם העסק הוא טוב (ייכולת ביצוע טובה, עובדים טובים), ייכול להיות שלמתחרה זה יותר ישתלם פשוט לקנות אותו מאשר להתחיל לפתח מאפס מוצר מתחרה (בעסקים הכל בסוף עניין של למקסם הכנסות ולהוריד למינימום הוצאות).

אני משער שמאחורי ההצגה הנוצצת של אירוע אקזיט מה שמסתתר הוא הנחת עבודה שהסיכויים להתחרות לאורך זמן לא גבוהים, ייחד עם תשישות של המייסדים (לפחות זה מה ששמעתי פעם שנטען).
לעובד אסור להשתמש בסודות מסחריים שידועים לו של מעסיק לשעבר. יחד עם זאת ההגדרה מה הוא "סוד מסחרי" היא די צרה, ומחייבת שיהיה מדובר קודם כל ב"סוד", ידע שאינו גלוי (למשל במקרה של מתכנת - קוד המקור של המעסיק לשעבר) ושלא יהיה אפשר לפתח את אותו דבר באופן עצמאי.

משורה

Member

אחרי שמעסיקים שונים ביקשו ממני לחתום על הסכמי סודיות לא סבירים (כולל תקופת צינון ארוכה) עברתי על כמה פסקי דין בתחום. עד כמה שזכור לי הם דיברו בפירוש על ידע וניסיון - עיקר העניין בהם היה חופש העיסוק שלפיו אי אפשר למנוע מאדם לעבוד במקצוע שלו. אז מבחינה זאת העובד זוכה להגנה. להעביר סודות מסחריים עדיין אסור לו.

מצחיק שלדעתך אקזיט נחשב פסימי. אבל במקרה זאת גם דעתי. אני לא רוצה לעבוד קשה ואז למכור את החברה למישהו אחר. אני רוצה להשפיע על העולם באמצעות החברה הזאת. הכסף משני בעיני.

משורה

Member
כדאי שתפנים את העצות כביקורת בונה. אף אחד לא אומר שהרעיון שלך הוא לא טוב או לא מקורי. פשוט עצם הרעיון עצמו לחבר כמה דברים ביחד הוא לא בעל ערך. אבל יתכן מאוד שהמוצר יכול להצליח. זה תלוי בך: ביישום, בשיווק, במכירות ולא מעט במזל.
יכול להיות לי רעיון של מכונת מרק עם קפסולות כמו מכונת אספרסו. הנה שוק ששווה עשרות מליארדים וכולל את כל המין האנושי שמחובר לרשת חשמל. הקפסולות פשוט יהיו אבקת מרק ארוזה. אולי המציאו את זה, אולי לא, אולי יש פטנטים שמכסים את זה, אולי לא. מה שבטוח זה שההצלחה של מוצר כזה הוא לא המקוריות של הרעיון אלא הביצוע וכל השאר.
בהצלחה

תלוי מה ואיך מחברים.
רוטנברג קיבל השראה להמצאת הדפוס מ...מכבש ענבים. מי חשב לקשר בין דפוס למכונה שמגיעה מהיקב? אבל הוא שינה ושכלל את המכבש כדי שישמש למטרה אחרת לגמרי. אז בעצם רונטברג בסך הכל חיבר בין מוצרים שהיו כבר מוכרים לאנושות (נייר, דיו, מכבש). קשה לומר שהחיבור הזה לא בעל ערך.

user32

Well-known member
מנהל
תלוי מה ואיך מחברים.
רוטנברג קיבל השראה להמצאת הדפוס מ...מכבש ענבים. מי חשב לקשר בין דפוס למכונה שמגיעה מהיקב? אבל הוא שינה ושכלל את המכבש כדי שישמש למטרה אחרת לגמרי. אז בעצם רונטברג בסך הכל חיבר בין מוצרים שהיו כבר מוכרים לאנושות (נייר, דיו, מכבש). קשה לומר שהחיבור הזה לא בעל ערך.
דוגמה טובה. רוטנברג לא המציא את הדפוס. הסינים המציאו אותו כבר במאה השביעית אבל הטכנולוגיה לא תפסה בגלל כל מיני סיבות. בין השאר בגלל הכתב הסיני שכולל אלפי תבניות סימנים. זה בדיוק העניין. אגב, ממציא הדפוס הוא גוטנברג ולא רוטנברג כמובן.

משורה

Member
דוגמה טובה. רוטנברג לא המציא את הדפוס. הסינים המציאו אותו כבר במאה השביעית אבל הטכנולוגיה לא תפסה בגלל כל מיני סיבות. בין השאר בגלל הכתב הסיני שכולל אלפי תבניות סימנים. זה בדיוק העניין. אגב, ממציא הדפוס הוא גוטנברג ולא רוטנברג כמובן.

אולי טעיתי בשם אבל לא בעיקרון.
גוטנברג לא ידע על ההמצאה של הסינים. אז לכל עניין מעשי הוא כן המציא את הדפוס - באמצעות קישור בין תחומים שלא נראים קשורים.

user32

Well-known member
מנהל
אולי טעיתי בשם אבל לא בעיקרון.
גוטנברג לא ידע על ההמצאה של הסינים. אז לכל עניין מעשי הוא כן המציא את הדפוס - באמצעות קישור בין תחומים שלא נראים קשורים.
גם אתה לא יודע על עוד 20 אנשים שחשבו על הרעיון שלך. חלקם לא טרחו לעשות כלום עם המחשבה, אחרים אולי הקימו מיזם שלא שמעת עליו ולא תמצא אותו בגוגל.
בהצלחה בכל מקרה.

משורה

Member
גם אתה לא יודע על עוד 20 אנשים שחשבו על הרעיון שלך. חלקם לא טרחו לעשות כלום עם המחשבה, אחרים אולי הקימו מיזם שלא שמעת עליו ולא תמצא אותו בגוגל.
בהצלחה בכל מקרה.

בסופו של דבר מישהו חייב להיות הראשון בחשיבה על רעיון. כל רעיון. למה כל כך קשה להאמין שמישהו כזה כותב פה בפורום?
נניח אפילו שמישהו הקדים אותי בחשיבה ולא עשה עם זה כלום או עשה משהו שלא המריא. מה זה משנה?
מימוש מוצלח עוד לא נעשה ושם יש לי סיכוי להקדים את האחרים.

מ א ו ז ן

New member
ראשית, הייתי מציע לך לא לקחת עצה כלשהי (והעצה שלי בכלל זה) בפני עצמה וכפשוטה, אלא לנסות לראות מה אתה יכול ללמוד ממנה ולאן היא יכולה לקחת אותך מהמקום בו אתה נמצא כרגע. לא להתלהב ולא להתייאש מעצה כלשהי מכותב אנונימי מבחינתך.

לו אני במקומך הייתי משקיע עבודה לא מעטה (וכנראה גם כסף) בגיבוש הרעיון ובתיאור של מה שצריך לקרות כדי שהוא ייצא לפועל. הייתי גם מנסה למפות אילו כישורים ואנשים צריך כדי לממש אותו.

עם רעיון מגובש, דרך יישום ושיטה ליישום הייתי מנסה בכל זאת לרשום פטנט - לא רק לשם ההגנה אלא גם לוודא שלא נרשם פטנט קודם אף אם הוא לא מומש.

הייתי גם מנסה לעשות את הצעדים האלה עם מישהו - מישהו אמין בעיניי שיש לו נגיעה או נסיון לטכנולוגיה או לשוק הרלוונטיים.

הצעד הבא יהיה להעריך את עלויות שלבי המימוש ואת ההכנסות הצפויות.

עם החבילה של מה שכתבתי למעלה תהיה לך התחלה של משהו שמשקיעים יוכלו לגלות בו עניין.

משורה

Member
ראשית, הייתי מציע לך לא לקחת עצה כלשהי (והעצה שלי בכלל זה) בפני עצמה וכפשוטה, אלא לנסות לראות מה אתה יכול ללמוד ממנה ולאן היא יכולה לקחת אותך מהמקום בו אתה נמצא כרגע. לא להתלהב ולא להתייאש מעצה כלשהי מכותב אנונימי מבחינתך.

לו אני במקומך הייתי משקיע עבודה לא מעטה (וכנראה גם כסף) בגיבוש הרעיון ובתיאור של מה שצריך לקרות כדי שהוא ייצא לפועל. הייתי גם מנסה למפות אילו כישורים ואנשים צריך כדי לממש אותו.

עם רעיון מגובש, דרך יישום ושיטה ליישום הייתי מנסה בכל זאת לרשום פטנט - לא רק לשם ההגנה אלא גם לוודא שלא נרשם פטנט קודם אף אם הוא לא מומש.

הייתי גם מנסה לעשות את הצעדים האלה עם מישהו - מישהו אמין בעיניי שיש לו נגיעה או נסיון לטכנולוגיה או לשוק הרלוונטיים.

הצעד הבא יהיה להעריך את עלויות שלבי המימוש ואת ההכנסות הצפויות.

עם החבילה של מה שכתבתי למעלה תהיה לך התחלה של משהו שמשקיעים יוכלו לגלות בו עניין.

איזה כיף לקבל תגובה מפרגנת. בהחלט אשקול את הצעדים שהצעת אף שלא כולם רלוונטיים לי (הפטנט נראה לי עניין אבוד). גם למצוא מישהו אמין עם ניסיון מתאים זה חתיכת אתגר... רעיונות איפה לחפש אותו? אני מתחום טכנולוגי אחר בכלל והקשרים שיש לי לא מתאימים.
תודה רבה!

Darklos

New member
רק לי עולות קונוטציות לפוסט של למונייד כשרואים פוסט כזה פה בפורום?
מה היה באותו פוסט ואיפה הם היום, מי היה מאמין...

choo

Active member
רק לי עולות קונוטציות לפוסט של למונייד כשרואים פוסט כזה פה בפורום?
מה היה באותו פוסט ואיפה הם היום, מי היה מאמין...
את "הפוסט של למונייד" לא כתב מישהו ששאל "איך אני מקים סטארטאפ". כתב שם אדם שאמר "אני מתחיל לעבוד (בתור עובד שכיר) בחברה ש..." - שאנשים אחרים כבר עבדו על הקמתה.

אנשים ששואלים בפורום כמו זה "איך מקימים חברה" - לא מפגינים אופי של יזמים.

קלייטון.ש

Well-known member
בסופו של דבר מישהו חייב להיות הראשון בחשיבה על רעיון. כל רעיון. למה כל כך קשה להאמין שמישהו כזה כותב פה בפורום?
נניח אפילו שמישהו הקדים אותי בחשיבה ולא עשה עם זה כלום או עשה משהו שלא המריא. מה זה משנה?
הנקודה שמנסים להעביר לך היא שרעיון בפני עצמו הוא חסר ערך. בין אם אתה הראשון שחושב עליו (מה שיכול להיות אבל לא חשוב) ובין אם מיליון אנשים חשבו עליו לפניך. רק הביצוע והמימוש הם חשובים.
לא מנסים לרפות פה את ידיך. בהחלט, תנסה ושיהיה לך בהצלחה רבה. אבל ככל שאתה מאמין שיש בידיך משהו בעל ערך רק כי יש בידיך רעיון - זו טעות. אם תיקח את הרעיון ותפעל לממש אותו, אז יהיה בידיך משהו בעל ערך.

user32

Well-known member
מנהל
בדיוק מה שקליטון כתב. למה אתה מתעקש להבין לא נכון? יכול להיות שאתה הראשון שחשב על הרעיון, יכול להיות שעוד 100 חשבו עליו. זה ממש לא משנה וזה חסר ערך בפני עצמו. אף אחד לא טען שאין לך המצאה מבריקה או מקורית. אנחנו טוענים שלמקוריות של הרעיון יש משקל יחסית קטן בהצלחה של המיזם. מה שיביא לך הצלחה הוא כל הדברים האחרים וכמובן שאתה יכול להצליח בגדול ונשמח לפרגן לך. זה תלוי בעיקר בך ובמזל.

Nuke1985

Active member
אחרי שמעסיקים שונים ביקשו ממני לחתום על הסכמי סודיות לא סבירים (כולל תקופת צינון ארוכה) עברתי על כמה פסקי דין בתחום. עד כמה שזכור לי הם דיברו בפירוש על ידע וניסיון - עיקר העניין בהם היה חופש העיסוק שלפיו אי אפשר למנוע מאדם לעבוד במקצוע שלו. אז מבחינה זאת העובד זוכה להגנה. להעביר סודות מסחריים עדיין אסור לו.

הנה ציטוט מדעה משפטית שמצאתי באינטרנט:

נדבך שני - יש להוכיח שהסוד המסחרי לא נהפך לחלק מכישוריו המקצועיים הכלליים של העובד, כי אז העובד פטור מגזל סוד מסחרי. סעיף 7 (א) (1) לחוק עוולות מסחריות קובע, כי הידע והניסיון שרכש עובד במקום עבודתו נהפכים לחלק מכישורי העובד והוא רשאי לעשות בהם כרצונו.

באופן כללי אומרים שגם בתי משפט נוטים להעדיף את האינטרס של העובד (יש במאמר דוגמה לזה), ועיצוב תוכנה מסויים בהחלט ייכול להיחשב כחלק מהידע והכישורים של העובד (ככה שגם אם תעמוד בתנאים האחרים של סוד מסחרי, עדיין כנראה לא תהיה מוגן, בהנחה שזה בכלל אפשרי).

מצחיק שלדעתך אקזיט נחשב פסימי.

התייחסתי לאקזיט כתרחיש אופטימי , התרחיש הפסימי היה החוסר ייכולת להתחרות. למרות שגם אקזיט ייכול להחשב תרחיש פסימי. אם לדוגמה באקזיט קיבלת 100K אבל עבדת חמש שנים בשכר שנמוך יותר ב2K ממה שהיית מקבל בחברה אחרת. גם סגירה של סטארט אפ ייכול להיות תרחיש דיי אופטימי אם זה משדרג לך את הקורות חיים (שמעתי ממישהו שזה דבר "נחשב"), אתה רוכש ידע וניסיון טובים והשכר הוא טוב. גם אם החברה מצליחה אתה ייכול להגיע למצב שבו אין לך את רוב זכויות ההצבעה (נניח כתוצאה מזה שאין לך את רוב המניות) ואז בפועל אתה סוג של שכיר שצריך אישור של בעלי המניות (כמו שקורה אצל גף בזוס דה יורה).

אבל במקרה זאת גם דעתי. אני לא רוצה לעבוד קשה ואז למכור את החברה למישהו אחר. אני רוצה להשפיע על העולם באמצעות החברה הזאת. הכסף משני בעיני.

אז הייתי שוקל לשחרר את זה כקוד פתוח (אולי אפילו אחרי שמתחרים עושים לך בעיות), יש מקרים שפרוייקטים של קוד פתוח ניצחו חברות גדולות (לינוקס, ויקיפדיה, פיירפוקס וכרום), יש גם היום הרבה מודלים לגבי איך לממן את זה ואפילו לפעמים קרנות הון סיכון משקיעות בפרוייקטים כאלה. אני זוכר שהמייסד של elastic search אמר שקוד פתוח ייכול "להביס" חברה גדולה (מה לעשות, זה ייכול להיות קשה להתחרות שהמתחרה שלך מחלקת קוד חינם).

אבל הכי חשוב אם אתה מצליח אל תשכח לבוא לפה ו "to rub that in our face".

למעלה