סטיגמה בקרב אנשי טיפול - שאלות |קפה

עוסית1

New member
סטיגמה בקרב אנשי טיפול - שאלות |קפה

האם הייתם הולכים לטיפול למטפל שידוע לכם שהיתה לו בעבר בעיה נפשית
האם הייתם יוצאים עם בן זוג שיש לו הפרעה נפשית או לחילופין מקבלים בעין יפה בן/בת זוג של ילדכם ,כשידוע לכם שיש לו בעיה נפשית

swguy

New member
השאלה היא כמובן...

בחזקת "כל מקרה לגופו" - איזו בעיה/הפרעה יש/היו איזה טיפול ניתן ומה תועלתו וכו'... בעיקרון כן. אם מדובר במטפל אני אף יכול לראות בכל יתרון לדעת שמולי עומד אדם ולא תדמית.

עוסג

New member
שאלה לא הוגנת

השאלה הזו לדעתי לא הוגנת, מאחר ויוצאת מנקודת הנחה שאין בקרב המטפלים אנשים שהיתה להם בעבר בעייה נפשית, או בני זוג, או ילדים כאלה. בעקרון, אינני בודקת את התיק הרפואי של האנשים איתם אני מתידדת, או פונה לייעוץ מקצועי - אני סומכת על התרשמותי מהאדם. דרך אגב, גם לא בודקת אם היתה בעברם/משפחתם מחלה אחרת, כגון בעייה אונקולוגית - שעלולה, לעתים להיות קשורה בגנים.

עוסית1

New member
השאלה אינה יוצאת מנקודת הנחה

שכזו. השאלה באה בעקבות הדיונים האחרונים בפורום,ומתוך עניין לדעת אם סטיגמה על פגועי הנפש קיימת גם אצל אנשי טיפול העובדים עמם. אני עובדת עם פגועי נפש ומאד אוהבת אותם ואת העבודה איתם. בעבודתי איתם אני רואה ומתמקדת באדם ולא במחלה. פעם אחותי שאלה אותי איך הייתי מגיבה אם היו בונים ליד ביתי הוסטל. עניתי לה שאין לי בעיה עם זה, ואכן זה כך. יחד עם זאת , אם אהיה כנה עם עצמי, לא פעם כשעולה אצלי השאלה איך אגיב אם אחד מילדי יצא עם בן זוג שידוע לי שיש לו או במשפחתו בעיה נפשית כמו סכיזופרניה או מאניה דיפרסיה, האמת היא שלא אתלהב מכך (כמובן שהבחירה שלהם - אבל לי מותר להרגיש ולחשוב...) עניין אותי לדעת איך זה אצלכם...

טל קר

New member
שאלה,

גם אם אפשר להבין מדוע לא תרצי עבור ילדיך בן זוג עם מחלה כרונית שפוגעת בשיפוט המציאות, למה זה יפריע לך אם יש בעיה נפשית במשפחתו?

עוסית1

New member
כי נתקלתי בהרבה מקרים

בהם המחלה עברה בתורשה - בן, אבא, דודה...

טל קר

New member
אם הבעיה היחידה בתורשה, ולא בקשר

אז גם אם זה היה משהו שב100% היה עובר בתורשה (מה שלא כאן המצב), לא חייבים להביא ילדים לעולם, וגם אפשר להשתמש בתרומת ביצית/זרע או לאמץ.

טל קר

New member
באיזה מין המקרים?

אם לבן זוגי היתה מחלה קשה שהבעיה היחידה היתה לא בקשר ביננו אלא בעניני "תורשה", אז בטח, כן. אבל אני לא רואה בן משפחה עם מחלת נפש כמחלה קשה.

עוסג

New member
לטל

ראשית, סכיזופרניה היא מחלה קשה מאוד. מעבר להתקפים עצמם, הפרעות בתפיסה ובשיפוט, האדם סובל לאט לאט מצמצום של האישיות ונגרמים לו ליקויים. כפי שאבי אומר, קיימת בעייה של שוויוניות בקשר במקרה זה. ואני מבדילה בין סכיזופרניה, שגורמת, כאמור לפגיעה והידרדרות, לבין מחלות אחרות בהן האישיות של האדם נשמרת. העניין התורשתי גם הוא מהווה בעייה, מאחר ומרבית האנשים רוצים להביא ילד לעולם - גם אנשים פגועים בנפשם. לדעתי, גם קיימת סתירה בכך שאוהבים אדם דיי על מנת להנשא לו, אך לא רוצים ילד ממנו.

טל קר

New member
הבהרות

יש כאן שני מצבים שונים - א. בן הזוג חולה ב. מישהו במשפחתו חולה. אם בן הזוג חולה- אז תלוי במה הוא חולה, ותלוי באיך זה משפיע על הקשר. אם מישהו במשפחתו חולה - WHY SHOULD I CARE? אולי גם אבדוק את התמותה במשפחתו מסרטן, דום לב, ובכלל, שיצייר לי עץ משפחתי, יקיף כל אדם שנפטר או חולה, ונדון בגנטיקה ובסיכוייה על התורשה? למה לעצור בסכיזופרניה אצל האח, אולי סבו סבל מסרטן מעי הגס? ובנוגע להבאת ילדים - דיברתי על מקרה תאורטי בו בן הזוג היה נשא או חולה פעיל במשהו (לא התיחסתי דווקא להפרעה נפשית) ש*לא היה מפריע בקשר ביננו*, *אבל היו סיכויים רבים לבעיה תורשתית חמורה* שלא ניתן היה לאתרה בזמן ההריון. האם יש קשר בין אהבה לאדם לבין ילדים? ראשית יש זוגות רבים שלא מעונינים בילדים (כן כן, כל אחד אוהב את בן זוגו, ובכל זאת לא רוצה ילדים ממנו), ושנית אפשר להשתמש בתרומת זרע/ביצית, או באימוץ. אם טוב לי עם בן הזוג, לא אפסול אותו על סעיף "תורשה", ולכן בטח ובטח שלא אפסול בן זוג בגלל שיש במשפחתו מחלת נפש.

עוסית1

New member
טל קר,

זה בסדר שלכל אחד מאיתנו יש עמדה שונה לגבי הנושא, ונחמד שיש מקום לדבר ולהחליף דעות והתלבטויות. רק דבר אחד אני לא מבינה - למה את כל כך כועסת?

טל קר

New member
אני חושבת שהדבר העיקרי שמכעיס אותי

(בהקשר הצר הזה כמובן P:) זה פסילת מישהו בשל משפחתו. זה נראה לי כל כך לא הוגן מצד אחד, ומצד שני נראה לי כנובע יותר מסטיגמות על מחלות נפש (האם מי שמציע לפסול מישהו כי במשפחתו יש מחלת נפש, יציע דבר דומה אם במשפחה יש סרטן? מחלות לב? סכרת? שיתוק מוחין?). אה, נזכרתי בעוד משהו שמכעיס אותי, השיח הגנטי מכעיס אותי. דיברתי על זה אתמול בטלפון עם חברה, על פסילה של מישהו בגלל שבמשפחתו יש מקרה של מחלת נפש, והיא שאלה אותי בציניות, עד כמה דורות אחורה מבררים אם הוא "כשר".

עוסג

New member
שוב פעם, לטל

טל, נראה לי שאיכשהו, את עושה קצת סלט מהכל. אף אחד לא מדבר כאן על פסילה, ובדיון על מחלות נפש, הנושא גלש למחלות תורשתיות בכלל - ולאו דווקא למחלות נפש. הפסילה היחידה שאני נתקלת בה כרגע (ואני מאמינה שזה רק בלהט הוויכוח) היא שלך - פסילה של דעות. דיון שכזה, כמו כל דיון, צריך להתקיים תוך כבוד והקשבה רק כך כל אחד יכל להרגיש שהוא באמת יכול לבטא את מה שהוא מרגיש וחושב ורק כל יוכל להיות דיון אמיתי ומעמיק. לדעתי, האמירה הציניות, עם כל הכבוד לחברתך, מיותרת ופוגעת.

טל קר

New member
לדעתי האמירה שלה מדויקת מאוד

הדיון כאן היה על דעתנו על חולה נפש כבן זוג לנו או לילדינו, והגיע גם למה קורה כשיש מחלת נפש במשפחה. לדעתי השוואה בין מחלות נפש למחלות אחרות כאמצעי לעליה על סטיגמה הוא לא גלישה, אלא מתבקש. כשלא מעונינים בבן זוג (לנו או לילדינו) בשל מישהו חולה במשפחתו אני רואה בכך פסילה.

עוסג

New member
אוי, אוי, טל

אני מצטטת למענך הגדרה מאוד מדוייקת, בעיני, לסטיגמה כלפי נפגעי נפש - מתוך אתר "קולות" - אתר של צרכני בריאות נפש: "סטיגמה הינה הצמדת תווית שלילית לאדם או לקבוצת אנשים. סטיגמה כלפי אדם המתמודד עם הפרעה נפשית כוללת דעות קדומות ואפלייה כלפיו, פחד ממנו וחשדנות. התנהגות סטיגמטית כלפי המתמודד עם הפרעה נפשית מאופיינת בביקורת שלילית כלפיו, בהתעלמות ממנו, בדחייה ובנטייה להאשימו במצבי אלימות שונים גם אם אין לו קשר לכך". נראה לי שזה לא המצב כאן. הנושא של תורשה הוא אמיתי ומוכח ואין שום קשר עם סטיגמה, לכן הוא רלוונטי לדיון. כל אדם רשאי להתלבט ולעשות את ההחלטות שלו - ורצוי שיתלבט ויעשה את הבחירה הנכונה לגביו ולבן זוגו. הרי עדיף להתלבט מאשר להחליט להיכנס לקשר מבלי להתלבט - רק משום שהרעיון יפה, או משום שמישהו יכעס עלייך אם התלבטת. בעניין הפסילה - הרי זה תלוי מה פוסלים, את מי פוסלים ולמה, לא? זה שונה אם אדם שולל אופציה לגבי עצמו או פוסל את דעתם של אחרים. בעניין אמירתה של חברתך - אני עדיין חושבת שהיא מיותרת ופוגעת, יותר מכך, יש בה קונוטציה חריפה לסלקציה שעשו הנאצים בשואה. אני מקווה שאת מסוגת לראות שכל האנשים שהשתתפו בדיון זה מביעים רגישות ואכפתיות לנושא לא פחות ממך.

טל קר

New member
כשבאים לפסול בגלל תורשה וגנטיקה

ולא רק באדם אלא גם בסביבתו, אין מה להתפלא שעולות קונוטציות כאלו. לפסול לא רק מישהו עם מחלת נפש, אלא גם מישהו שבן משפחתו חולה נפש, נראה לי אכן נגוע בסטיגמה של האימה והפחד ממחלת נפש, כי בירור כזה לא מתבצע בתדירות כזו על דברים נפוצים בהרבה, כסרטן או סכרת או מחלות לב.

למעלה