סטיגמה בקרב אנשי טיפול - שאלות |קפה

טל קר

New member
סטיגמות מכעיסות אותי באופן מיוחד

גם סטיגמות לגבי נשים וגברים, גם סטיגמות לגבי הומוסקסואלים, לסביות וטרנסקסואלים/ות, גם סטיגמות כלפי ערבים, גם סטיגמות כלפי נכים וגם סטיגמות כלפי חולי נפש. בפרט סטיגמות מעצבנות אותי אצל אנשי מפתח בהשפעה על אוכלוסיות, למשל אצל מטפלים. יש לי בעיה לקבל דעות לא מקבלות.
 

swguy

New member
מממ....

עקרונית לגבי סטיגמות ליבי איתך... אני יודע שזה נשמע כמו פארסה אבל כהומו, שאימו נכה (פיסית) וגם נפשית (הפרעה סכיזואפקטיבית, דומה לסיכוזפרניה) - חוויתי סטיגמות על בשרי. איכשהו זה מזכיר לי דיון ששמעתי הרבה בקהילה לגבי איידס - כן/לא לחיות עם נשא שהוא בריא כרגע - סיכון/סיכוי/אהבה מעל לשיקולים רציונליים וכו'... אלו דיון מאוד טעונים רגשית כפי ששמנו לב. עיקר הבעיה היא שיש גם מקום לעובדות, גם כאשר הן לא מחמיאות: "להומואים יש נטייה לפדופיליה" לדוג' - כמובן שיקרי. זו סטיגמה, משום שמדובר בקביעה שמטרתה לפגוע/להדיר. "מחלות נפשיות מסוימות עוברות בתורשה באחוז סבירות X" - לצערי נכון. לא הייתי מפשפש אצל בן זוגי אם אחיו של אבא של סבתא שלו סבל מדכאון קליני וסביר להניח שזה לא היה משנה לי גם אם אחיו היה חולה (כפי שיכאב לי שיפסלו אותי כי אימי חולה). עקרונית, אין לי ספק שרובנו היינו מתחתנים עם בן זוג שאימו לא עלינו סבלה מסרטן השד אבל מחלת נפש היתה מרתיעה אותנו. מאידך זה לא כ"כ פשוט ולפעמים האמיתות השונות לא מסתדרות עם הערכים שלנו. אני נגד דיעה קדומה וכל קטלוג וסיווג אנשים - אבל יש איזשהו אינסטינקט ביולוגי בסיסי בהתרחקות מן המחלה - אני חושב ששווה לדבר על זה בגלוי ולקבל את חוסר הקבלה שלנו (אבל לא להסכים לה)... בקיצור זה דיון מאוד חשוב - בכלל רוב האוכלוסיות של ע"ס גורמות לרתיעה בציבור הכללי - נכים, חולים, שכבות מצוקה, עבריינים, נרקומנים וכו'... כתוצר של החברה למרות הכל איננו חפים מסטיגמות וחשוב לדבר על זה ולעבוד על עצמנו... אני לא חושב שאף אחד פה פחות רגיש או פרוגרסיבי בדיעותיו מהאחר - בינינו: אפילו כמי שסובל מסטיגמות יש לי סטיגמות. הכרה בהן וחשיפת המורכבות וההתלבטות שמאפיינות כ"כ את המקצוע הנפלא שלנו - רק הופכת אותנו לאנשים "גדולים" יותר... יצא לי קצת סלט המגילה שכתבתי ואני מקווה שבכל זאת במסר עבר...
 

עוסית1

New member
העברת את המסר הכי טוב שאפשר

ואני מסכימה עם כל מה שכתבת. כשקראתי בלטה בעיני באופן מיוחד התיחסותך לכך ש"כתוצר של החברה למרות הכל איננו חפים מסטיגמות וחשוב לדבר על זה ולעבוד על עצמנו". ואני רוצה להוסיף : לעבוד על עצמנו הן כבני אדם והן כמטפלים באותה אוכלוסיה, על מנת שנוכל להכיר עצמנו טוב יותר ולהעניק את הטיפול וההתיחסות בצורה הטובה ביותר.
 
אני מאוד מסכימה איתך

אני חושבת שמה שהפריע לטל - ושתתקן אותי אם אני טועה, היא ההפרדה שנעשתה כאן בין מחלות נפש למחלות אחרות. כמו שכבר נאמר, רוב האנשים לא יחששו להתחתן ולהוליד ילדים למישהו שבעבר הרפואי של משפחתו/שלו יש סרטן השד, לדוגמא, שידוע כי הוא עובר בתורשה. לעומת זאת, כאן בפורום כן העלו חששות בנוגע למישהו שבמשפחתו יש הפרעה נפשית. על זה ההתמרמרות. עוסג - בלי עצבים, אני אשמח אם תבהירי את העמדה שלך לגביי זה.
 

עוסג

New member
דובת הקוטב

אני מתעצבנת כשיש אנשים שמנסים להיות צדקניים על חשבוני (ועל חשבון אחרים בפורום). אם תקראי בעיון את השרשור, תראי שלא היה ולא נברא. הסברתי שוב ושוב - עד שהתייאשתי. העמדה שלי לגבי התורשה מובהרת באחת התגובות הראשונות בשרשור ("שאלה לא הוגנת" ובוודאי התייחסתי אליה גם בהמשך - וגם אחרים.
 
אוקיי, משום מה הייתה לי התרשמות

שונה לגביי הדעות שלך. אבל עכשיו שקראתי שוב מחדש את השירשור הבנתי כמה דברים בצורה יותר ברורה.
 

טל קר

New member
אכן לכך התכוונתי,

בפרט לחששות בנוגע למישהו שבמשפחתו יש הפרעה נפשית לעומת בעיה אחרת.
 

טל קר

New member
גם לי זה הזכיר קצת דיון בנוגע

לאידס ונשאות. לדעתי ה"מחלות נפשיות מסוימות עוברות בתורשה באחוז סבירות X" יכול על אף נכונותו לשמש כמנוף לסטיגמה (כי גם מחלות גופניות נוספות עוברות בתורשה באחוז סבירות Y). וכפי שאתה אכן לא רוצה שיפסלו אותך כי אמך חולה, אז אני גם רוצה לקדם את הרעיון שלא יפסלו מישהו כי מישהו מבן משפחתו חולה. מה שאמרת הוא בדיוק מה שכיוונתי אליו - שהרוב היו מתחתנים בלי לחשוב יותר מדי עם רקע של מחלה פיזית שהרבה יותר נפוצה ממחלת נפש כסכיזופרניה, ומחלת נפש מרתיעה. בנוגע למאידך - אני מאוד מסכימה עם ג'ינג'טה בנושא הזה. "השאלה שפתחה את השרשור נגעה לקשר בין עו"סים ומטפלים לסטיגמות. הרבו כאן בשבחי המודעות, אבל לדעתי מפריזים בחשיבותה. בלעדיה המצב אכן רע, ומוטב מישהו שמודע לכך שהוא מונע ע"י סטיגמות ממישהו שלא מודע לכך, אבל המודעות אינה מספקת. גיליתם שיש לכם סטיגמות כלפי קבוצה מסוימת? אל תגידו למי שמבקר אתכם "למה זה מכעיס אותך?" תבדקו מה התהליך שאתם צריכים לעבור על מנת להפטר מהסטיגמות האלה."
 

עוסית1

New member
גם הדיעה שלך

לא מקבלת... היא לא מקבלת את הדיעה שלי . אז איך את מקבלת אותה?
 

טל קר

New member
אה, זה בגלל שהדעה שלך התחילה P:.

אני מקבלת דעות שלא מקבלות דעות שלא מקבלות.
 

עוסג

New member
לטל ולאחרים

קשה מאוד לדון בסוגייה כזו, מאחר וכמו שכתבתי קודם - כולנו רוצים בריאות, אושר ועושר. לפעמים, זה עומד בסתירה לרעיונות בהם אנו מאמינים ולאופן בו אנו תופסים את עצמנו - אלו דילמות שאנו נאלצים להתמודד איתן בזמן אמת. בסך הכל, השאלה שנשאלה היא מאוד כללית וקשה לחשוב על כל התסריטים האפשריים ולתת תשובה אחת. אגב, אני תוהה אם יש בפורום אנשים הסובלים ממחלת נפש, הקוראים את הדברים. אם כן, הייתי שמחה לשמוע את דעתם/תגובתם/הרגשתם למקרא הדברים.
 
ביקורת על הסטיגמה

גם היא סטיגמה, במובן שהיא מורכבת מדיעה כלשהי על דיעות שיש לאחרים. מאבק של סטיגמה בסטיגמה לא יכול להוביל לעולם "יפה נפש", כמו שעובדים סוציאליים היו רוצים... אם אני רוצה עולם שבו אין דיעות קדומות, הרי שאני רומז כאן על ביקורת שיש לי על דיעות שיש כיום לאנשים אחרים בעולם שאותו אני הייתי רוצה לשנות. במילים אחרות, אין כאן מישהו שצודק. יש כאן אנשים שמאמינים שהם צודקים. גם אני מאמין שאני צודק, אבל אני יכול רק לקוות שמישהו כאן יסכים איתי. אינני יכול לצפות לכך. הביקורת נגד הסטיגמה והנסיונות להיאבק נגדה חשובים, לדעתי. עם זאת אני חושב שלא נכון להיאבק, לדוגמא, בחשש מפני השפעה תורשתית שעלולה להיות בנישואים למי שמוגדר כסכיזופרני. קשה לומר שאין לכך בסיס מאחר ונמצאו עדויות להשפעות גנטיות כאלה. גם אם המחקרים המדעיים לקויים ולמעשה מזמינים את המסקנות האלה בצורת המחקר שלהם, הרי שיש להם השפעה על הדיעות בעניין המחלה ולא נכון ללחום בכך משום שיש להם הילה של משהו מדעי. אני חושש שגם מי שמתנגד כאן לחשש מפני ההשפעה הגנטית שיש במחלה הזו לא נקי בעצמו מהחשש הזה. כבר אמרנו כאן (רובנו) שלא בטוח שהיינו לוקחים לבן/בת זוג מי שהוגדר כסכיזופרני. איך אוכל לשכנע את העולם במשהו שאני בעצמי לא שלם איתו? אני חושב שהמאבק לא צריך להיות בתחומים כאלה. בעולם ובתקופה בה עושים סריקות מוקדמות של עוברים ומפילים עוברים "פגומים", קשה יהיה להלחם נגד הרעיון של פסילה על מומים. המאבק צריך להיות בדמוניזציה של מחלות הנפש. האוכלוסיה מגיבה למחלת נפש לא "מהראש" - בצורה הגיונית ושקולה (כמו שאשקול אם לקבל לעבודה פיזית אדם שעבר התקפי לב), אלא "מהבטן" - מפחדים ראשוניים ועמוקים. אני אומר תמיד למדריכות חדשות בהוסטל שלאחר שבוע מפסיקים לראות בהוסטל חולים, אלא בני אדם, משום שהמגע איתם מפיג את הפחד הראשוני ואז אפשר לעבוד עם הראש, ובמקום לראות אבחנות מהלכות רואים התנהגויות בעייתיות. לכן אני אומר שבשלב ראשון צריך למקד את המאבק בהתייחסות למחלות הנפש כלכל בעיה אנושית אחרת. עדיין יתכן שלא ארצה להנשא לאשה "סכיזופרנית", אך אחליט על כך לא מתוך תיעוב אישי אליה וביקורת על כך שהיא חולה, אלא מתוך שיקול הגיוני, גם אם הוא לא "יפה נפש".
 

עוסג

New member
סטיגמה

אין ספק שקיימת רתיעה - גם בקרב מטפלים. פעם מישהי אפילו שאלה אם אני לא חוששת להדבק. הדבר שהיה לי קשה מאוד כאשר התחלתי לעבוד עם נפגעי נפש היתה תחושת המנודות שלהם עצמם וגם, הרתיעה החברתית. אני מאמינה שזה דבר שצריך להשקיע בו משאבים - כמו שגם עושים (למשל, מצעד הגאווה).
 
למעלה