סימולציה לאבולוציה

angela8

New member
תיאורטית, לא?

(התכוונתי לתאומים) אני לא מבינה את עניין היקומים המקבילים... את מוכנה להסביר. מי זה מטייל לו עכשיו כביכול בשנת 1995, בהודו? התאומה הזהה שלי, שהחיים שלה פשוט מתנהלים ביקומים כפולים עד אין סוף כי תחשבי, יש אין סוף דקות בחיים שלי.. (או של כל אחד ואחד)

Snir2121

New member
אתה מוכן להסביר* ../images/Emo13.gif.

פרדוקס התאומים לא נשען על רעיון היקומים המקבילים. תאום א' - נשאר במערכת היחוס של כדור הארץ, ושאר בני האדם. תאום ב' - עולה על מעבורת, וטס מאוד קרוב למהירות האור (ואת זה מודדים באחוזים). דוגמה - תאום ב' טס לכוכב פורקיון (מרחק 10.4 שנות אור) במהירות של 99% ממהירות האור. התארכות הזמן גורמת לכך שהמסע הלוך וחזור ייארך 3 שנים עבור האסטרונאוטים, אך תאום א', שנשאר בכדוה"א, יעבור 21 שנים! חשוב להדגיש שלא מדובר בתחושה, תאום א' יהיה מבוגר מתאום ב' ב-18 שנים, גם מבחינה ביולוגית. ומדוע זה עדיין רק תיאורטי? כי אין לנו את הטכנולוגיה לערוך מסעות במהירות כאלו. בעיה ראשונה היא - האנרגיה, או השגת המהירות הנדרשת. הבעיה השנייה היא - שהחלל לא נקי, וכל הדברים שיפגעו במעבורת (חלקיקים בין-כוכביים, במהירות המזכירה תנועה במאיץ חלקיקים) לא יאפשרו את המסע. בעתיד, אם וכאשר יפתרו המגבלות הטכנולוגיות, נוכל להעביר 5 שנים ולחזור כעבור 450 שנים, לדוגמה. זו אחלה שיטה לדלג לעתיד.

angela8

New member
אופס.. מתנצלת. האנונימיות של האינטרנט..

אני מכירה את הפרדוקס הזה. אבל בפרדוקס הזה לא מדובר על חזרות בזמן לשום מקום, רק על העובדה של חיים במצב של קרוב מאוד למהירות האור. כלומר על יחסיות. לא?

Snir2121

New member
את צודקת, הפרדוקס עוסק רק בהתארכות הזמן.

הפואנטה היא שהזמן מתארך במערכת היחוס של תאום ב', ביחס לזו של תאום א', אז תאום ב' מעביר את הזמן מהר יחסית. העיוות של המרחב-זמן (חזרה לעבר וכל האלו) זו כבר תורת היחסות הכללית.

angela8

New member
מממ.. ומילה או שתיים

או חמישים.. אפשר..? או שאתה חושב שהספרים של הוקינס מספיק טוביל לזה? 0זה מה שיש לי בבית. השאלה היא האם אפשר בכלל לנסוע קרוב למהירות האור. (אני מבינה שלמהירות האור עצמה אי אפשר להגיע.) בכלל זה נכון שמנקודת הראות של מהירות האור, אין למעשה תנועה? האם אין גם מרחב ? אוי זה ככ מעניין..

Snir2121

New member
אני מאמין שכן, איזה ספר יש לך?

מצאתי הסבר קצר בעברית: http://astroclub.tau.ac.il/astropedia/General_Relativity.html בגדול תורת היחסות הכללית דנה בהשתמרות חוקי הטבע, בעיקר במערכות יחוס הנעות במהירויות קבועות. כמה נקודות: * שדות כבידה גורמים לאור להתעקם, כלומר - ליצור מסלול בצורת פרבולה, ולא קו ישר. קל מאוד להסביר את זה באמצעות שרטוט, אבל קשה במילים, אז אני אוכל להעלות את זה אם תרצי. (פוגשים את התופעה הזו, למשל, במערכת השמש - השמש גורמת לאור שמוחזר מהכוכבים להתעקם מעט, ואז אנחנו מקבלים רושם מוטעה על מיקום הכוכב, או נקודת אור אחרת) * שדות כבידה גורמים לזמן להתארך - ככל ששדה הכבידה חזק יותר, השעון מתקדם לאט יותר. שעון הנמצא על פני האדמה מתקדם לאט יותר משעון המרוחק ממנה. * כוכבי הלכת שסובבים את השמש נעים במסלולים אליפטיים. בכוכב חמה, יותר מכל השאר, ניתן להבחין בנקיפה (פרצסיה) של מסלולו - סיבוב איטי של המסלול האליפסי כולו. זה קצת יותר מסובך, וגם פה כמה תרשימים יעזרו. זה מאוד מעניין, אם כי מתחיל להסתבך באיזשהו שלב. יש על זה מלא חומר בספרים על פיזיקה, היקום, תורת היחסות, וכו'.

angela8

New member
ממ.

יש לי שניים. קיצור תלודות הזמן, והיקום בקליפת אגוז. ממ.. שדות כבידה גורמים לזמן להתארך? לזמן או למכשיר שמודד אותו לנוע יותר לאט? נושא מעניין, קצת לא נעים לי זה לא ממש קשור לפורום..

Snir2121

New member
'קיצור תולדות הזמן' אמור להיות טוב בנושא הזה.

למרות שלא קראתי אותו בעצמי. שדות כבידה גורמים לזמן להתארך. נוכל להבחין בזה בכך שהמחוגים של שעון א' ינועו לאט יותר מאלו של שעון ב', שיחסית לא זז ביחס ל- א'. כמובן שזה נכון גם לגבי תהליכים ביולוגיים, הזדקנות וכו', ושההדגמות הללו הן רק תיאורטיות, שום עצם לא יחזיק מעמד בשדות כבידה שעליהם מדובר. * תגובה של אחד המנהלים נדרשת * זה בסדר שהדיון הזה מתנהל פה?

Snir2121

New member
אופס, כתבתי בטעות על תנועה...

תיקון: נוכל להבחין בזה בכך שהמחוגים של שעון א' ינועו לאט יותר מאלו של שעון ב', שלא נמצא בשדה כבידה חזק, כמו שעון א'.

Wolverchenus

New member
זה די OFF אבל זה עדיין מדעי

וזה דיון די מעניין. אנג'לה, אני באמת ממליץ על "קיצור תולדות הזמן". הוא לא שינה את החיים שלי כמו שהוא עשה לחלק מהאנשים אבל הוא נורא נורא מגניב. הוא גם יסביר לך את רוב הקטעים היחסותיים אם אני זוכר נכון ואם לא - הוא יסביר לך דברים אחרים.

angela8

New member
ידעתי שגם אותך זה מעניין.../images/Emo13.gif

כן מיד אחרי "השען העיוור" אני לא רוצה לערבב שמחה בשמחה....

Snir2121

New member
תודה ../images/Emo13.gif

אני צריך לשאול את 'קיצור תולדות הזמן' (או ספר אחר של הוקינג), בהזדמנות. הוא נשמע ממש נחמד.

Wolverchenus

New member
הוא ממש אחלה

אבל כבר ממש מיושן. הוא משנות ה80 אם אני לא טועה והיו הרבה שינויים. בכל זאת, צורת ההסתכלות שלו על זמן ועל חורים שחורים ממש מרתקת.

m0sh3

New member
אני לא חושב שזה נכון

צריכים לזכור שתורת היחסות גורסת שאי אפשר בעצם להגיד מי נע ומי נייח כי מבחינה מתמטית זה זהה. הווי אומר, התאום שיסתכל מהחללית על כדור הארץ גם יראה שהזמן שם מתארך. בנוסף, ברגע שהחללית תחזור, הכיוון של המהירות יתהפך בנוסחא ולכן כשהחללית תחזור, הם יהיו במצב שווה. כך לפי הבנתי וההסבר הדל שקבלתי במכינה בפיזיקה.

Snir2121

New member
לפי הבנתי התאום על כדוה"א יזדקן יותר,

כך גם טוען הספר שברשותי, אבל אני בכל מקרה אשוטט באינטרנט כדי לוודא את זה. בכל מקרה, יש את העניין של מהירות גבוהה אשר מקצרת את ההזדקנות ביחס למערכת ייחוס שלא נעה (יחסית) ומכאן שמסעות לעתיד כנ"ל יוכלו להיות אפשריים כשהטכנולוגיה תאפשר זאת. אאל"ט, לא קיים עצם שלגמרי לא זז. אבל אפשר להציב את המהירות של נוסע באחת הנוסחאות של תורת היחסות הפרטית, ולראות איך זה משפיע על הזמן אצלו. לדוגמה - מהירות שהינה אפסית ביחס למהירות האור, נותנת שיוויון כמעט מוחלט בין שני הזמנים, וזה למה אנחנו לא מרגישים את התופעות הללו במהירויות הקטנות שסובבות אותנו.

m0sh3

New member
תראה,

אם נניח שהחללית לא נעה וכדור הארץ הוא זה שנע ביחס אליה, זה יהיה נכון מתמטית אם תציב בנוסחא. כנ"ל לגבי ההיפך, כדור הארץ עומד במקומו והחללית נעה. הרעיון של תורת היחסות הוא מלכתחילה לטפל בבעיה שזה שווה מבחינה מתמטית, כי הטרנספורמציות הישנות לא יכלו להתמודד עם זה בצורה טובה. אז אני לא ממש מצליח להבין למה שדווקא תאום זה "יזדקן" ולא האחר. בשעון של כל אחד מהתאומים הזמן יעבור כרגיל אבל כשהוא יסתכל על השעון של התאום האחר הוא יראה שהזמן התארך.

Snir2121

New member
ובכל זאת,

התאום שבמעבורת הוא זה שטס באמת. הרי זו הפואנטה של הפרדוקס - שיחסית לכל תאום - השני הוא זה שנע. אבל בעצם, זה שעל כדוה"א הוא זה שיזדקן באמת. יש על זה מידע והוכחות לפתרון באינטרנט.

C H 4

New member
זה כן נכון

המרצה שלי לפיזיקה השתגע מהעניין הזה וכל הזמן דיבר על זה שפרדוקס התאומים הוא לא באמת פרדוקס וזה נראה כמו פרדוקס בגלל הצורה שמציגים אותו אבל בעצם יש לו פיתרון אחד נכון. נזכרתי שאיזה עתודאי חשב שהוא מצחיק (לא הבנתי את הבדיחה, אבל הוא היה אחלה מרצה): קבל

blueshark09

New member
../images/Emo45.gif

פרדוקס התאומים הוא חוסר הבנה של תיאוריית היחסות המהירות היא אכן וקטורית, ויחסית למתבונן - לכן א' יזדקן ביחס לב' מבחינתו. ואילו ב' יזדקן ביחס א' מנק' מבטו שלו. בהתהפך המהירות סימן הוקטור ישתנה והם יפגשו באותו גיל בדיוק על השניה.

למעלה