שאלה יותר מדי גדולה... אבל אני חייב

שאלה יותר מדי גדולה... אבל אני חייב

אני מכיר הרבה אנשים דתיים, יש לי אפילו חברים דתיים. חלקם חרדים וחלקים כיפה סרוגה. את כולם אני שאלתי את אותן השאלות ומאף אחד מהם לא קיבלתי תשובה מספקת. הסיבה שאני שואל היא שאני באמת לא מבין משהו עקרוני, משהו שמושרש בחברה הישראלית. אני לא בא לתקוף פה אף אחד, אני בסה"כ רוצה תשובות כנות ואמיתיות: - למה ההורים שלי צריכים כל חודש להפריש סכום מסויים מכספם כדי לממן אנשים שלא משלמים מיסים ולא עובדים מרצונם האישי? - למה חיילים צריכים להגן על מתנחלים שלא משרתים בצבא, ונמצאים במקום האסור להימצאות ישראלים רק מסיבות אידיולוגיות, ועוד נהרגים חיילים שכן משרתים בגללם?? - למה קובעים בשבילי מה לאכול, איפה לאכול, מה לקנות, איפה לקנות ומתי לקנות? איפה הדמוקרטיה? איפה שלטון הרוב? - למה אם אני רוצה לעבור גיור אני חייב לעשות את זה אך ורק עם רק אותודוקסי, שכן אם אני אעשה זאת עם רב רפורמי או אפילו קונסרבטיבי- המדינה לא תכיר בזה? - למה אני חייב להתחתן בחתונה אורתודוקסית? - למה מי שרק אבא שלו יהודי במשפחה, והוא נהרג בזמן שירותו בצבא למען המדינה שקיבלה אותו עם ספק רב, צריך להקבר "מאחורי הגדר" ולהשאר תחת קטגוריית ה"בעייתיים"??? או בקיצור, למה במדינה הזאת המיעוט החרדי שולט ברוב החילוני???? כמו שמישהי כאן אמרה- איש איש באמונתו ייחיה! אתם תחיו את החיים שלכם, תעשו עם עצמכם מה שאתם רוצים, אבל אל תתערבו לי בצלחת, בלידה, במיתה, בחתונה, בחנות ובכלל בכל אורך החיים שלי!!!! שבת שלום לכם וחג שמח!! ליאור

tiptip4u

New member
וול, אני לא יכולה לענות

אבל אני מחכה איתך לצאת השבת
.

מתנדב

New member
ליאור, שאלו את אותן שאלות עשרות

פעמים בפורום, והתשובה היחידה שהייתה זה שאתם צודקים יש כפיה חרדית במדינה, אין לי כבר את הכוחות להסביר לכם שוב ושוב עד כמה שאתם טועים, וכמה שאני ינסה להסביר השכל הישר איננו מבין אלא מתחכם, כך שזה נשאר בתשובה כזאת שאתם צודקים יש כפיה חרדית, וכל הכבוד לשינוי שמנסה להוקיע את זה נמאס כבר מהחרדים האלו....

tamarhp

New member
אוףף..

שוב אותן שאלות.. יש בארכיון הרבה דיונים על זה. שאלה יותר מדי גדולה... אבל אני חייבו ליאור לבד ו 14:36 | 10/10 - למה ההורים שלי צריכים כל חודש להפריש סכום מסויים מכספם כדי לממן אנשים שלא משלמים מיסים ולא עובדים מרצונם האישי? כבר ראינו שהרבה חרדים כן עובדים, והם כן משלמים מיסים. התקשורת שוטפת לכם את המוח, הגיע הזמן שתפקחו עיניים. - למה קובעים בשבילי מה לאכול, איפה לאכול, מה לקנות, איפה לקנות ומתי לקנות? איפה הדמוקרטיה? איפה שלטון הרוב? החלטנו לך מה לאכול?? סליחה?? יש משהו שאתה רוצה ואין לך? - למה אם אני רוצה לעבור גיור אני חייב לעשות את זה אך ורק עם רק אותודוקסי, שכן אם אני אעשה זאת עם רב רפורמי או אפילו קונסרבטיבי- המדינה לא תכיר בזה? גיור - פירושו להפוך ליהודי ולקבל עול מצוות. הגיור הרפורמי והקונסרבטיבי לא דורש קיום מצוות מלא כמו שמקובל. - למה אני חייב להתחתן בחתונה אורתודוקסית? לא חייב כלום. נסיעה קצרה לקפריסין, אי קטן ומקסים, ותוכל להתחתן איך שתרצה. - למה מי שרק אבא שלו יהודי במשפחה, והוא נהרג בזמן שירותו בצבא למען המדינה שקיבלה אותו עם ספק רב, צריך להקבר "מאחורי הגדר" ולהשאר תחת קטגוריית ה"בעייתיים"??? כי הוא בעייתי? או בקיצור, למה במדינה הזאת המיעוט החרדי שולט ברוב החילוני???? אתה מוזמן לעשות חיפוש - היו לנו מלא דיונים על הכפייה הדתית, והרוב הגיעו למסקנה שיש כפיה חילונית לא פחות. אז די עם השטיפת מוח הזו, נמאס. אני לא מאשימה אותך, אני מאשימה את התקשורת המעוותת והמסלפת הזו.

אז ככה.....

מתנדב- "אל תהיה לחוץ, היה רגוע..." אתה מסכים איתי שתשובות ציניות לא עונות על כלום? חוץ מזה,לא באתי לתקוף כאן אף אחד, ולכן אני לא מצפה ממישהו לענות לי בגישה של "עזוב, אתה גם ככה לא תבין"- אתה לא מעריך אותי מספיק. ואם אתה משתמש בחתימה שלי כדי לדעת איך להעריך אותי אז אתה טועה מאוד. וחבל. יוחנן כהן הגדול-
. tamarhp- קודם כל- כל הכבוד על ההשקעה שבתשובה!! אז ככה: בקשר לתשלום המיסים והעבודה- צר לי לאכזב אותך, אבל רוב החרדים מעדיפים לשבת כל היום בבית או בבית מדרש וללמוד את כל מה שהם לומדים. והם גם לא משלמים מיסים כי יש להם פטור מזה, זה לא משהו שהם קובעים אלא זה משהו שהמדינה קבעה... למה בשנת 2001 הלכו 3.3 מליארד שקל לתקציב החינוך החרדי?? וחוץ מזה, נכון שזה לא הרוב, אבל אתם רוצים להגיד לי שלא קיימים חרדים שלא מכירים במדינת ישראל? ונראה לכם שהם משלמים מיסים? נראה לכם שהם עומדים דום ביום הזיכרון וביום השואה? צריך לכלוא אנשים כאלה! בקשר לאוכל, לחנויות ולעבודה בשבת- תסלחי לי, אבל איפה את חיה?? כמה מאבקים יש על פתיחת או סגירת חנויות בשבת? אני בעצמי השתתפתי במאבק של שינוי ברחובות נגד סגירתו של צומת ביל"ו בשבת. את רוצה להגיד לי שחרדים לא מתנכלים לחנויות שמוכרות דברים לא כשרים ופתוחות בשבת??? למה סתם לזרוק מילים באויר, באמת.... בקשר לגיור- לכל אחד יש את זכות הבחירה, ואסור לאף אחד לשלול אותה ממנו. את אומרת שגיור פירושו להפוך ליהודי ולקבל עול מצוות. אולי, אבל תגידי לי כמה יהודים ישראלים מקיימים מצוות??? הא לכם דוגמא קלאסית לכפייה דתית- למה אני, שרוצה לעבור גיור, חייב לעבור גיוד אורתודוקסי, לקיים את כל המצוות, ולהיות יותר צדיק מרוב היהודים שגרים בישראל, שלא מקיימים שום מצוות, והם יהודים רק מתוקף יהדותה של אימם??? זה מדגיש את המונופול שיש לחרדים האורתודוקסים על הדת במדינה. בקשר לחתונה- תודה רבה על ההמלצה שלך לנסוע לקפריסין, אבל תסלחי לי אם אני רוצה להתחתן במדינה שלי. למה אני צריך לברוח, לצאת לגולה רק כדי להתחתן??? זה נשמע הגיוני? בקשר לחייל הלא יהודי שנהרג בשירותו את המדינה- סליחה??? "כי הוא בעייתי?"???? זו התשובה שלך??? איפה הצדק? איפה ההגינות?? איפה ההומניות והאנושיות?? מישהו שעלה לכאן והוא לא יהודי, והוא משרת בצה"ל ביחידה קרבית כדי לשרת ולהגן על ישראל, זוכה להקבר מאחורי הגדר. איפה דבר כזה נשמע??? זה תמיד קל מאוד להאשים את התקשורת, וגם לרוב זה נכון, כי ע מידת הידע שלנו שולטת אך ורק התקשורת, על ידי ניפוח או אי- ניפוח של דברים. אבל הדברים שאני כתבתי עליהם, אני חוויתי אותם אישית, ושמעתי סיפורים ממקור ראשון. אה! וחוץ מזה, אני חושב ששכחת לענות לי על השאלה- למה החרדים לא משרתים בצה"ל, ולמה חיילים חילונים צריכים להיהרג בגלל מתנחלים פנאטיים? "ותחשבו על זה......" ליאור

tiptip4u

New member
../images/Emo4.gif

תמר, התשובה "כי הוא בעייתי" באמת הייתה לא יפה, וזה במיוחד כי אני דוגלת שבני אדם הם בני אדם, ואם הם משרתים בצבא שלנו ומגנים עלינו- להקבר מאחורי גדר כי הם לא יהודים?! ...למה מי אנחנו היהודים?! אנחנו יותר או פחות מנוצרים? מוסלמים? דרוזים? כלמני? אני מעמידה כל בנאדם בפני עצמו, ולא בפני האמונות שלו, ובטח שלא בפני הדת שלו.

tamarhp

New member
ליאור..

מתנדב הוא הכי ותיק פה בפורום (בהתחשב בזה שהוא ייסד אותו...) והיו לנו המוןןןןןןן דיונים על זה. פשוט המון. בעצם, כמעט בכל דיון נכנס "החרדים לא משלמים מיסים" וכדו'. "צר לי לאכזב אותך, אבל רוב החרדים מעדיפים לשבת כל היום בבית " מצטערת לאכזב אותך, אני מאד קרובה לציבור החרדי ואני מכירה אותו קצת יותר ממך. הם משלמים מיסים כמו כל אחד. יש להם הנחות בגלל מס' הילדים (תתקנו אותי אם אני טועה - בזה אני לא ממש מבינה) - אבל אם ככה זה הנחה למשפחות ברוכות ילדים, ולא למשפחות חרדיות. בפועל יוצא שהמשפחות החרדיות הן ברוכות ילדים, אבל אין לך מה להאשים את החרדים בזה, זו זכותם המלאה. בקשר לבית מדרש - אנחנו מאמינים שהמדינה לא תוכל להתקיים בלעדי לימוד התורה, ומבחינתם - זה מה שמחזיק אותנו. זו אמונתם, וכל עוד המדינה תומכת בזה - זה אפשרי. לכלוא אנשים שלא עומדים ביום השואה? עכשיו הגזמת. הם עושים הרבבה דברים אחרים בשביל הנרצחים הי"ד - קוראים משניות לעילוי הנשמה, ועוד הרבה - לפי אמונתם. בזמן שלעמוד בצפירה זה רק אקט סמלי. הפעם באמת הגזמת. וגם על זה היה לנו לפחות דיון אחד. אולי הם יכלאו אותך כי אתה אוכל בתשעה באב, שזה - חוץ מיום צום ליהודים - גם יום אבל לאומי, בו נחרב בית המקדש ויצאנו לגלות? בקשר לחתונה - יש נישואים אזרחיים, רפורמים... אף אחד לא מגביל. אין מה לעשות - נולדת יהודי, אין דרך לברוח. למה אח"כ, כשאני ארצה להתחתן, אני אהיה מוגבלת כי יהיו הרבה אנשים "פסולי חיתון" שאני לא אוכל להתחתן איתם? בשביל זה עושים חתונה אחידה, כדי שלא יהיו פסולי חיתון וממזרים בעתיד, ויהיה לדורות הבאים עם מי להתחתן. למה חרדים לא משרתים בצה"ל - נמאס, כבר היו לנו 100000 דיונים על זה. תבין - נמאס לנו לחזור על אותן מילים כל פעם. זה משגע.

tamarhp

New member
בקשר לא"י וצבא

קודם כל, צריך לחלק בין ארץ ישראל למדינת ישראל: אף אחד מהיהודים (הדתיים והחרדים) לא חולק על כך שא"י היא מקום מקודש, ומקום שהקב"ה ייעד לעמו ישראל. הבעיה מתחילה כשהעם היהודי נשלט ע"י אנשים שאינם הולכים לפי דרך היהדות, לא משנה אם הם ערבים, בריטים, או יהודים שאינם שומרים תורה ומצוות. דבר כזה יוצר מצב שאנשים עולים לארץ ישראל בשביל לגור בארץ הקודש, שיש להם בה זכות קדמונים, ומקבלים מקום שלא תמיד מתאים להם, לפי השקפתם. עצם האווירה החילונית ששוררת בארץ, משפיעה, גם אם לא רוצים, על כולם. בעצם, לחרדים אין עניין במדינת ישראל, אלא בארץ הקודש. לא אני כתבתי את הקטע הבא, וכבר שמתי אותו פעם בפורום. -------------- עכשיו, הסיבות העיקריות לאי-שירות בצבא מצד החרדים הן: * כמו שכבר הוזכר, גם לפי ההלכה צריך צבא, אבל לכל דבר, וגם לצבא, יש הלכות, דינים, גדרות וסייגים, שכתובים בגמרא וברמב"ם - מי אמור לשרת, במה, מתי, איך, כמה ולמה. המדינה ושירות הביטחון לא כל כך הולכים לפי הדינים... * כשכל העם הולכים לצבא, מה יקרה עם ההגנה העיקרית - התורה? צריך חיזוק ללימוד התורה! לא אמורים לזלזל בצד המעשי, אבל כשהנ"ל ישנו בין כה וכה, צריך לדאוג לעיקר! * הדרדרות רוחנית. בנים-בנות, כשרות, תפילה ומה לא? אמנם, בהסדר המצב הרבה יותר טוב, אבל עדיין, ישנם כאלה שמקפידים על כשרות בהקפדה גבוהה, והצבא לא מתאים את עצמו לכך.

tamarhp

New member
אופס, תיקון:

לא אני כתבתי את הקטע הבא, אז אל תסקלו אותי, וכבר שמתי אותו פעם בפורום. ------------------------- קודם כל, צריך לחלק בין ארץ ישראל למדינת ישראל: אף אחד מהיהודים (הדתיים והחרדים) לא חולק על כך שא"י היא מקום מקודש, ומקום שהקב"ה ייעד לעמו ישראל. הבעיה מתחילה כשהעם היהודי נשלט ע"י אנשים שאינם הולכים לפי דרך היהדות, לא משנה אם הם ערבים, בריטים, או יהודים שאינם שומרים תורה ומצוות. דבר כזה יוצר מצב שאנשים עולים לארץ ישראל בשביל לגור בארץ הקודש, שיש להם בה זכות קדמונים, ומקבלים מקום שלא תמיד מתאים להם, לפי השקפתם. עצם האווירה החילונית ששוררת בארץ, משפיעה, גם אם לא רוצים, על כולם. בעצם, לחרדים אין עניין במדינת ישראל, אלא בארץ הקודש. עכשיו, הסיבות העיקריות לאי-שירות בצבא מצד החרדים הן: * כמו שכבר הוזכר, גם לפי ההלכה צריך צבא, אבל לכל דבר, וגם לצבא, יש הלכות, דינים, גדרות וסייגים, שכתובים בגמרא וברמב"ם - מי אמור לשרת, במה, מתי, איך, כמה ולמה. המדינה ושירות הביטחון לא כל כך הולכים לפי הדינים... * כשכל העם הולכים לצבא, מה יקרה עם ההגנה העיקרית - התורה? צריך חיזוק ללימוד התורה! לא אמורים לזלזל בצד המעשי, אבל כשהנ"ל ישנו בין כה וכה, צריך לדאוג לעיקר! * הדרדרות רוחנית. בנים-בנות, כשרות, תפילה ומה לא? אמנם, בהסדר המצב הרבה יותר טוב, אבל עדיין, ישנם כאלה שמקפידים על כשרות בהקפדה גבוהה, והצבא לא מתאים את עצמו לכך.

ApA1800

New member
הממףףף

עם כל הכבוד למה שדתיים מאמינים בו, הם לא יכולים לעשות מה שבא להם בגלל האמונה. יש למדינה, שלטון, חוקים, כללים, וצריכים לנהוג לפיהם. אין לי בעיה עם הדתיים שלא משרתים בצבא והולכים לישיבה במקום, מהסיבה הפשוטה שהכל חוקי, ושיעשו מה שבא להם במסגרת החוק. הבעיה שלי היא עם החוק. הבעיה שלי היא (ואני לא רוצה להכליל על כולם) אבל למשל היינו שנה שעברה בטיול בירושלים, ולקחו אותנו לרב, כאילו שיראה לנו את הצד השני. אז שאלתי אותו: "עכשיו מותר לך לא ללכת לצבא, ובכיף, תעשה מה שבא לך, אבל אם מחר מחוקקים חוק שגם חרדים צריכים ללכת לצבא, מה אתה עושה?" אז הוא עונה לי, ואני מצטט: "פחחחח, שיחפשו אותי. אני לא הולך לשלוח את הבן שלי לצבא, ושיגידו מה שהם רוצים". והטיעון של דתיים צריכים כשרות וכל זה הוא שטויות. כי אומנם זה חשוב, וצריכים לפעול שיהיה כשרות (מי שמאמין). אבל מה עם מסורתיים למשל, ששומרים כשרות, אבל לא הולכים לישיבה? אי אפשר להגיד לו: אתה מסורתי, הכשרות לא צריכה להיות חשובה לך. ועובדה שעשושים את ההבדלה. או גם דתיים רגילים שיכולים לטעון שהם לא מסתדרים עם הכשרות. זה יצא לי קצת מסורבל, מקווה שתבינו, ושוב אני לא רוצה להכליל, מדובר במקרה ספציפי, אבל לפחות לפי דבריו של אותו רב, זה לא דעה אישית שלו, אלא הוא דיבר בשם החרדים. ככה שגם אם הרבה חרדים לא ילכו בניגוד לחוק, אני מניח שהוא ייצג דעה רווחת בחלק נרחב בציבור. ובקשר לקבלת האזרחות. לא יודע אם דיברו על זה כבר בפורום כי הצטרפתי לא מזמן, אבל היה בסופשבוע פעם כתבה, שלקחו 50 שאלות מהשאלון שצריך לענות נכון כדי לקבל אזרחות, ושאלו ח"כ את השאלות. התוצאות עגומות למדי: http://images.maariv.co.il/cache/cachearchive/25072003/ART515062.html זה אמור להיות זה אבל האתר לא עולה לי. לא יודע אם הבעיה אצלי. ולאחר מכן תגובה, http://images.maariv.co.il/cache/cachearchive/18082003/ART525951.html

tamarhp

New member
תראה,

בעניין כאלו שהצבא באמת לא מפריע להם מבחינה דתית - לימוד תורה, מניינים, כשרות וכדו' - אני חושבת שהם כן צריכים להתגייס. בחורי ישיבה שבאמת מקדישים את הזמן ללימוד תורה - לא צריכים להתגייס. אני לא יודעת למה אותו רב אמר מה שהוא אמר. ואני מצטטת שוב מתוך מה ששמתי בהודעה הנ"ל - "כמו שכבר הוזכר, גם לפי ההלכה צריך צבא, אבל לכל דבר, וגם לצבא, יש הלכות, דינים, גדרות וסייגים, שכתובים בגמרא וברמב"ם - מי אמור לשרת, במה, מתי, איך, כמה ולמה. המדינה ושירות הביטחון לא כל כך הולכים לפי הדינים..."

ApA1800

New member
אין לי בעיה

כל עוד זה במסגרת החוק. הבעיה שלי עם זה שאנשים מחליטים שהדת יותר חשובה מהמדינה, והחוקים שלה קודמים לחוקי ישראל, ומצד שני צועקים שישראל לא דואגת להם ורוצים לקבל בלי לתת.

טיפוסית

New member
תראה....

נכון שהם באמת לא יכולים לעשות מה שבא להם, ואם יהיה חוק אז הם יהיו חייבים ללכת לצבא. אבל הם טוענים שזה חילו ה', ביטול תורה וכו', נכון?(למרות שהיום יש את הנח"ל החרדי וכל מיני מסגרות כאלה שיתאימו גם לחרדים) ואתה יודע שיהודים הרבה פעמיים היו מוכנים למות השביל לא לחלל את ה'(הרי הם טוענים שאסור ללכת לצבא) וגם לעבור על החוק. אז גם אם יהיה חוק אז על תצפה שכולם יעשו זאת.... וחוץ מזה שיש חרדים שלא רואים את עצמם חלק מהמדינה, ואם הם לא חלק אז החוקים לא חלים עליהם.

ApA1800

New member
שטויות

לא רואים עצמם כחלק מהמדינה אז החוקים לא חלים עליהם? אם את נוסעת לארץ אחרת, אפילו שאת לא אזרחית, ואני מניח שאת לא תראי את עצמך חלק מהמדינה ההיא. אז תעשי מה שבא לך? את כפופה לחוקים בדיוק כמו כל אזרח או תייר אחר. וברור לי שהרבה יעברו על החוק, וגם יש חילונים שלא מתגייסים, אני לא אומר שאין, או שאני מצפה שלא יהיה, אני אומר שלא צריך לעבור על זה לסדר היום. וגם במקרים שאנשים יעשו הכל בשביל משהו וגם ימותו, זה לא נותן להם כלום. אדם חסר כל, שיתן את חייו, ולו שלילדיו יהיה מה לאכול, יגנוב, את תראי את הגניבה כמוצדקת? אני אישית אולי אבין מדוע הוא עשה זאת, אבל לעולם לא אראה לזה הצדקה. לדעתי אנשים מנצלים את העובדה שישראל היא "מדינת היהודים" ומתנהגים בצורה שהם מעולם לא היו מתנהגים בה בכל מדינה אחרת. וצריך לשים לזה סוף. ישראל היא מדינה, עם חוקים, שצריך לפעול לפיהם לא משנה מה דעתך הפרטית. ואני יכול להמציא לך על המקום דת שרק אני מאמין בה, וטוענת ש10 אחוז מהמשכורת של כל תושב צריכים להגיע לחשבון הבנק שלי. אז אני מאמין ככה, למישהו יהיה אכפת?

טיפוסית

New member
התכוונתי שמבחינתם

החוקים לא חלים עליהם, לא מבחינת המדינה- מבחינתם אני גם חושבת שצריך לשים לזה סוף אבל זה יהיה יותר קשה משנדמה לך....

ApA1800

New member
מצטער

פשוט רשמת בשורה האחרונה שאם הם לא חלק מהמדינה אז החוקים לא חלים עליהם. וחשבתי שציינת את זה בתור עובדה.
ואם זה המצב אז אנחנו מסכימים

selgarat

New member
בקשר להגנה שההלכה נותנת

כדי שלא יווצר רושם שאני מזלזל במשהו אנחנו נצא מהנחה שבאמת ההגנה העיקרית של המדינה מקורה במתפללים ולא בלוחמים. אבל ברור לכולם שבלי צבא לחלוטין גם אין הגנה, כלומר שני הדברים נחוצים. עכשיו מעולם אף חילוני לא ביקש מחרדי לשרת כל חייו, אין צורך לקחת את הדברים עד הקצה. אותם מתפללים עושים זאת כל חייהם, כל הזמן. אם כך אם נקח מתוכם את שכבת הגיל שבין גיל 18 ל-20 זה לא ממש יהיה הרבה אנשים, זה גם לא באמת יפגע יותר מדי בלימודים שלהם כי מה זה שנתיים מתוך מאה ועשרים השנים שיש להם. למעשה סביר אפילו להניח שחלק מהם כלל לא יצטרכו לעשות צבא בסופו של דבר כי הצבא לא יוכל להשתמש בהם כמו שיש היום אנשים חילוניים שלא עושים צבא. הרעיון הוא רק לאפשר לשוויון במדינה להיות רעיון אמיתי. ואני מדבר על שנתיים כי מעולם לא ביקשו מדתיים יותר מזה, החלק החשוב בכל מקרה תמיד היה המילואים, וכאן זה בטח לא יפריע לחרדים יותר מלחילוניים, לכולם זה תקוע באמצע החיים וממשיכים לחיות עם זה, ומילואים בטח שלא יחסלו את ההגנה שנותנות תפילות המתפללים. אני לא אקבע לאנשים איך לחיות את החיים שלהם אבל אם משהו נקבע כחובה אזרחית לכל האנשים שחיים בארץ אז זה בוודאי לא נורמלי לתת לאוכלוסיה שלמה במדינה לברוח מהחובה האזרחית הזו.

למעלה