שאלה לחילונים: מיהו יהודי?

masorti

New member
מה זה "שייך לתרבות היהודית"?

גוי שהוא פרופסור למדעי היהדות שייך לתרבות היהודית יותר מהרבה יהודים. (האב מרסל דיבואה היה ראש החוג לפילוסופיה באונ' העברית, והתמצא מצוין במקורות היהודיים) אז בגלל זה הוא יהודי ?

בכלל לא בטוח...

אם הוא לא מקיים באורח חייו את התרבות היהודית, באופן הפרטי והאישי שלא (ולא בלימודים ובהשכלה האקדמית) הוא אפילו לא יראה את עצמו כחלק מהתרבות היהודית! זה כמו להגיד שמי שמטפל במשפחות שכולות הוא חלק ממשפחת השכול.

ולמי אכפת?

...והתבלבלת, אנחנו מתייחסים לדימווי האוילי של "פרופסור למדעי היהדות" השייך לתרבות היהודית.

masorti

New member
למי אכפת??

לכולם אכפת. אדם לא יכול להשתייך לקבוצה שמגדירה אותו כמי שאינו שייך אליה. לפי הלוגיקה שלך כל מי שיחליט שהוא אזרח ישראלי יוכל לזכות בכל הזכויות הרלוונטיות גם אם משרד הפנים לא העניק לו אזרחות. הרי למי אכפת מה הגוף המוסמך של הקולקטיב חושב... חשוב כיצד אותו אדם משייך את עצמו.

אבל זה בדיוק הפוך

את הרי גורסת שאדם שטוען שהוא לא יהודי, יהיה בכל זאת יהודי כי היהדות "כופה" עליו את הזהות הזו. או במילים אחרות שאדם לא יכול לבחור לעצמו זהות. וזה בדיוק ההיפך ממה שכתבת כאן!

tamarhp

New member
היי, זו לא אני..

זה היה מסורתי.. ): אני בסה"כ מחלקת בין שני דברים: לפי היהדות/התורה - אדם שנולד לאם יהודיה/התגייר כהלכה הוא יהודי גם אם הוא אוכל חזיר ביום כיפור. אם מסתכלים על היהדות כ"דת" - אי אפשר לומר על אדם שלא מקיים דת מסויימת, שהוא שייך לאותה דת. לכן הוא שייך העם היהודי, אבל לא ליהדות כ"דת", ואין פה מה להכנס להלכה כי זה פשוט שימוש לא נכון במילים. אדם ששייך לדת מסויימת = אדם שקיבל על עצמו להאמין באמונה של אותה דת ולקיים את חוקיה. אדם כזה נחשב "דתי" (כמו נוצרי דתי וערבי דתי), והוא שייך לאותה דת. לכן אני לא מגדירה את היהדות כ"דת" אלא הרבה מעבר לזה - שכן ההשתייכות אליה לא תלויה בקיום המצוות.

masorti

New member
השתייכות לדת אינה להיות דתי...

בדיוק כפי שהשתייכות אזרחית למדינה (קרי: היותך אזרח המדינה) אינה בהכרח אומרת שהאדם שומר על חוקיה. כל כמה שתנסי ליצור מצג שווא שרק הדתיים הם יהודים, זה יהיה לכל היותר לקרוא לחתול בשם תרנגול. כל ההבדל מנקודת מבט דתית בין יהודי דתי ליהודי חילוני היא שהראשון הוא "יהודי טוב" והשני הוא "יהודי חוטא". ואפילו בענין זה הגישה סלחנית על פי הכלל שהחילוני הוא בסך הכול תינוק שנשבה.

tamarhp

New member
היי, לא אמרתי

שרק הדתיים יהודיים כי זה לא נכון הלכתית. גם חילונים הם יהודיים. אמרתי בסה"כ ש"השתייכות לדת" = "אדם דתי" ולכן חילוני אינו שייך לדת אלא לעם/לאום ולכן נחשב יהודי אבל אי אפשר לקרוא לו דתי כמו שאי אפשר לקרוא לתרנגול חתול (אבל הוא כמובן יהודי!). לכן הנקודה העיקרית היא האם השתייכות לדת = דתי או לא, ועל זה כתבת הודעה אחרת כבר שכרגע אין לי תשובה.. :)

masorti

New member
לא יקירתי...

כל כמה שתנסי לנדות את החילונים מהדת היהודית - מאמצייך ייכשלו. אפילו אתיאיסט גמור בן לאם יהודיה שייך בצורה מלאה לדת היהודית. ההוכחה... אותו אתיאיסט כשר לשאת יהודיה בטקס נישואים לפי ההלכה. (הרי לא יעלה על הדעת לטעון שההלכה מאפשרת למי ששייך לדת היהודית להתחתן עם מישהו שאינו שייך לדת היהודית. נכון?)

masorti

New member
תנסה לשכנע רב...

לחתן יהודי מומר (שמסרב לחזור ליהדות) עם יהודיה לא-מומרת.

tamarhp

New member
למה שיהודי מומר יתחתן דרך רב?

בכל מקרה - רב יסרה לחתן אותו מהסיבה הפשוטה שהוא לא ירצה שיהודיה תתחתן עם אדם שהמיר את דתו. אבל הוא נחשב יהודי.. ואם מדברים על בת - אמנם היא התנצרה אבל ילדיה ייחשבו עקרונית כיהודיים.. כי היא החליפה *דת* ולא לאום/מוצא/עם.

masorti

New member
רב יסרב לחתן אותו...

מהסיבה הפשוטה שהוא יצא מכלל ישראל. הוא נחשב יהודי רק לצורך דינים מסוימים, וגוי לעניינים אחרים.. ילדיה של משומדת ייחשבו יהודים כי לצורך זה משומדת נחשבת שייכת לדת היהודית. ההלכה אפילו לא מתחילה להתעניין בלאום של אותה אשה. חוץ מזה, לפי הלוגיקה שלך דתם של ילדים נקבעת לפי הלאום (=עם/מוצא) של האם. אז ילדיה של גיורת לעולם לא ייחשבו ליהודים, כי הגיור הוא המרת דת אבל לא המרת הגנטיקה והמוצא האתני.

tamarhp

New member
גיור זה שונה...

גיור מכליל את הגר בעם ישראל למרות שהוא במקור אינו כזה.

tamarhp

New member
טוב, ההגדרות מבולבלות

מצד אחד היהדות הינה איננה דת רגילה, שהרי דת אפשר להחליף ויהדות לא.. מצד שני היהדות היא בין השאר אוסף חוקים ודינים ואמונה מסויימת שזו בעצם ההגדרה של דת..

שרון AAA

New member
לא יודע

עד לפני 200 שנה כל היהודים היו דתיים. המהות של הלאום היהודי הייתה דת. היום ,אין מכנה משותף לכל היהודים.זאת שאלה בלי פתרון. מה משותף ליהודי שומר מצוות מאוסטרליה ליהודי אוכל חזיר ברומניה? לא שפה, לא מנהגים שום דבר משמעותי מלבד קשר הסטורי שמתרופף עם השנים

tamarhp

New member
הם פשוט מאותו עם.. :)

זה אולי משהו שמיוחד רק ליהודים - הקשר הוא לא בדת או בקיומה, הקשר לא תלוי במקום המגורים או ארץ המוצא, אלא באמת בקשר ההיסטורי השורשי - שניהם שייכים לאותו העם וחולקים את אותה ההיסטוריה.

שאלת שאלה גדולה../images/Emo13.gif

ואין לה תשובה פשוטה כמו שאתה מתאר לעצמך. למעשה יש ליהדות בעיה ולכן קשה לנו למצוא תא המכנה המשותף העכשיו והרלוונטי ואני אשמח להאריך על זה, אבל אני אוכל רק יותר מאוחר או מחר.

למעלה