שאלה למחשבה

ב ה junior

New member
שאלה למחשבה

השאלה הזאת עלתה הרבה בבית שלי ואני מעוניין לשמוע את דעתכם. נישוק מזוזות, האם זוהי מצוות חובה או שזוהי עבודת אלילים? אני אישית (אני חילוני) חושב שאין צורך לנשק את המזוזה אלא רק לשים אותה על פתח הדלת ולהניח לה שהרי לא כתוב בתורה שצריך לנשק אותן (לא שאני יודע
). בקשר לזה שזו עבודת אלילים... אני לא יודע אבל אמא שלי חושבת ככה.

מתנדב

New member
לעניות דעתי, מבלי לפגוע בך חלילה

גם אם התשובה תהיה קצת קשה, אבל מי שחושב שלנשק את המזוזה זה עבודת אלילים, עדיף שלא ישים גם מזוזה, הרי למה הבן אדם שם מזוזה? בגלל שהמזוזה שומרת עלינו, אז אם אחד חושב שהשמירה של המזוזה, ובנישוק המזוזה זה עבודת אלילים, אז למה לו לשים מזוזה בכלל?

ב ה junior

New member
למה? (תגובה למתנדב)

לשים מזוזה או כל חפץ שהוא גם אם הוא נועד לשמור זו לא עבודת אלילים. אחרת גם לשים
או, בהגזמה כמובן, אזעקה בבית זו עבודת אלילים כי אלו חפצים שאמורים לשמור עליך ולא משנה עכשיו ממה (ואתה לא מנשק אותם אני מקווה). אני לא אמרתי שזו עבודת אלילים (ההורים שלי אמרו) אבל אני מנסה נכון לעכשיו לטען כאחד שעומד בצד הזה. המזוזה היא אינה עבודת אלילים כששמים אותה וגם מי שלא מנשק לא חושב שלשים אותה זו עבודת אלילים. השאלה שלי היא האם כשמנשקים אותה זו עבודת אלילים שכן המזוזה היא חפץ דומם ואולי נישוקו זה מין סוג של סגידה למזוזה כאובייקט. אני שאלתי מישהו (חילוני) למה הוא מנשק את המזוזה. והוא ענה שזה מביא לו מזל. ולדעתי כאנשי דת, הדעה צריכה להיות שהקב"ה נותן את המזל ולא המזוזה. כי המזוזה היא לא דבר שיכול לתת מזל בעצמו כי היא חפץ דומם. והאמונה שדברים דוממים נותנים מזל כש"מקריבים" להם נשיקה זה דבר שיכול להחשב אצל אנשים רבים כעבודת אלילים. אבל זה לא אומר שגם לשים את המזוזה זו עבודת אלילים כי לא נישקנו אותה ואז כל ה"תאורייה" שכתבתי בפיסקה הקודמת לא מתקיימת. לדעתי תפקיד המזוזה הוא להזכיר לנו את יציאת מצרים (כמעשה של הקב"ה) וגם כן להזכיר לנו את מצוות התפילין וזה בהחלט מונותאיסטי לחלוטין. לפי דעתי השאלה צצה כשמנשקים. בוא נצא מנקודת הנחה שאין בעיה בלשים מזוזה וכולם מסכימים על כך שזה נקי מאלילים ומעבודתם (או שלא ואז תכתבו את זה). ובקצרה: גם מי שחושב שנישוק המזוזה זו עבודת אלילים יכול להיות אדם שמעריך ומאמין בקיום מצוות המזוזה וזה חשוב לו מאוד שיהיו מזוזות בביתו. בכל מקרה לא נעלבתי ואני לא מתכוון להעלב כי מה שאתה והמשתתפים בפורום כותבים רק יכול למלא אותי בחוכמה ואולי אפילו לשנות את דעתי... ולסיום (סוף סוף), סליחה שכתבתי כל כך הרבה.

tamarhp

New member
אתה צודק, אבל...

אם מישהו שם חמסה ומנשק אותה, זו קצת בעיה לדעתי ומזכיר קצת עבודת אלילים. אבל המזוזה היא מצווה מהתורה - אנחנו מצווים לשים מזוזה. המזוזה שומרת עלינו (כמובן - הקב"ה שומר עלינו, על מי ששם מזוזה בפתח הבית) והנשיקה לא באה כ"מזוזה יקרה שלי, את ורק את תביאי לי מזל", אלא כמו שכבר אמרו פה - סימן כבוד, וגם כדי להיזכר בכל פעם שיוצאים/נכנסים לבית - שאך ורק ה' שומר עלינו, והחיים שלנו תלויים בו. הנשיקה לא באה כסגידה לאליל, אלא כביטוי לאהבת ה' וכבוד למצוותיו.

lala897

New member
אה אה

אנחנו נוהגים לא לנשק את המזוזה קצת בגלל הסיבה הנ"ל

ב ה junior

New member
חצי כן.

מזוזה זו מצווה מהתורה אבל הכוונה שם זה לשים אותה במפתן הדלת לנשק את המזוזה זו לא מצווה.

lala897

New member
נכון.

צודק 100 אחוז. לנשק זה ממש לא מצוה אנשים עושים זאת כי הם עוברים ליד משהו קדוש וכיון שיש לזה קצת מהמראה של ע"ז אנחנו למשל לא מנשקים.

Yanchu

New member
ובכן,

על סמך מה אתה חושב שזוהי עבודת אלילים, אשמח לדעת. נישוק של איזשהו חפץ לא נשמע לי כעבודת אלילים... אגב, הודעה ראשונה שלי כאן. יונתן נפתלי, חילוני מת"א.

ב ה junior

New member
שלום! ברוך הבא!../images/Emo24.gif

אני עידו, חילוני מרעננה שבזמן האחרון נמשך לדת מסיבה לא ברורה. ולשאלתך: לא אני חושב ככה. ההורים שלי כן.
אני רק אמרתי שלדעתי אין חובה לנשק (למרות שאני פתוח לחידושים בדעותי). וד"א, ההורים שלי כן חושבים לאסור לנשק חפצים לפי הדת (אולי עדיף שאני אתייחס רק לאמא שלי כי היא באה מבית דתי) אני מעוניין לשמוע את דעתך. (ודעתכם!)

אין שום חובה...

זה מתוך כבוד.. לא קשור לעבודת אלילים... אנחנו גם מנשקים תפילין וספרי תורה... אנחנו לא מנשקים את החפץ.. אלא מכבדים את הכתוב בו... אם מישהו היה מנשק בית של מזוזה בלי הפרשייה בפנים זה באמת היה מוזר... נמאס.

ב ה junior

New member
אבל...

אל תפגעו ממה שאני כותב אבל האם הערכתכם צריכה להתבטא בנשיקה כדי להפגין זאת בפומבי? אני למשל מעריך מאוד את התורה בכלל ואת הפרשיות שבמזוזה בפרט אבל ההערכה שלי היא פנימית. אבל אל תבינו אותי לא נכון!
כל אדם חי לפי מנהגו.

Yanchu

New member
אמממם... לא מסכים איתך

אני לא רואה פסול בכך שמישהו מביע את הערכתו לכתוב בנישוק המזוזה/הספר. עבודת האלילים האמיתית ביהדות, לדעתי, היא הערצת הרבנים מעל ומעבר... כל אותם אנשים שהולכים אחרי הרבי בעיניים עצומות, או לחילופין מסתובבים עם תמונות של הרבי בארנק, הן מבחינתי האנשים שעובדים עבודת אלילים.

Vdrums

New member
מה ז"א מעריכים את הכתוב בפנים?

אני קראתי ספר על תורת הטאואיזם ונניח ומה שמוצג שם ומה שכתוב שם תופס אותי ואני חושב שזו הדרך הנכונה וככה צריך לחיות ולדעתי מה שאמר קונפיציוס (אבי תורת הטאואיזם) זה נכון, אז אני אנשק את הספר מתוך כבוד לכתוב בו? ברגע שאתה שומר על האמונה שלך ועל חוקי הדת שלך זה מספיק כבוד ולא צריך לנשק מזוזות ספרים ושאר ירקות.

Yanchu

New member
ואם הדרך שלך להביע זאת,

היא בנישוק מזוזה? יש פסול בכך?

lala897

New member
פחח!

אתה יכול לנשק את תורת הטאואיזם שלך אם אתה רוצה. ודרך אגב זה הנהגות נורא מקובלת לנשק דבר קדוש. אני לא מנשקת מזוזות אבל ספרי קודש כן.

tamarhp

New member
אמממ...

חלק מהדברים שלך נכונים. להחזיק תמונה בארנק... פחח.. זו עבודת אלילים! אבל ללכת בעיניים עצומות אחרי רב גדול זו אמונת חכמים. כמובן שצריך להאמין שהידע של הרב וכו' וכו' באה מהקב"ה והרב הוא לא איזו ישות קוסמית משל עצמו...

Vdrums

New member
מי דיבר על תמונה בארנק?

מי שמחזיק תמונה בארנק לא נראה שהוא מנשק אותה. אין קשר בכלל. זה לא העניין. ללכת בעיניים עצומות אחרי מישהו בגלל ידע מסויים יכול להיות גם אחרי מישהו אחר. זו הערצה מסויימת וזה לא תמיד חכם.

Yanchu

New member
ובכן,

סיפור קצר: מישהי הלכה לרופא. היא המליצה לה לעשות ניתוח, שיכול להציל את החיים שלה. הרבי שלה, החליט שהניתוח זה לא לפי התורה. עזבי את הקשר לתורה או לא, אבל העובדה היא היא הלכה אחרי הרבי שלה בעיניים עצומות, בלי לבדוק אם הוא טועה מדי פעם (הוא בן אנוש, את יודעת). היום היא נפטרה. (הסיפור אמיתי לחלוטין). ואפילו את יכולה להסתכל על זה ממהבט האקטואלי: שרבנים אומרים למתנחלים איך להתנהג, זה לא מראה משהו על המתנחלים? האם הם אינם מסוגלים לחשוב כיצד צריך להתנגד לפינוי מאחזים לבד? (אני בעד פינוי מוחלט, עניין אחר). להקשיב לעצות של הרבי זה נפלא, כמו שלדוגמה אני מקשיב לעצ ות של פילוסופים וחכמים חילונים. אבל צריך ללמוד את עקרון הטלת הספק! כי בלי עקרון זה, הרבי אל שווה כלום.

lala897

New member
אתה צודק מאה אחוז!!

אבל בקשר להתנחלויות מה הקשר?? הם שואלים את הרבנים שלהם איך מבחינה הלכתית מותר להם להתנגד ואיך מבחינה הלכתית אסור להם ע"פי תורה.(אני נ ג ד פינוי בכלל, ענין אחר)

למעלה