שאלה על סימטריות

ממה שראיתי באיזה סרט טבע

בעיקר מצבט. לכן גם אצל כל הזכרים הוא תמיד באותו הצד כדי שיוכלו להלחם אחד עם השני. במקרים קיצוניים יש להם בזרוע הזאת מספיק כוח להרים את השני אבל לרוב שני המצבתים הגדולים שלהם נעולים אחד עם השני במין ריקוד מוזר, לא ממש כלי נשק, יותר כלי עוצמה "סטאטי"

זו לא סימטריה מושלמת

הסימטריה שמתפתחת היא כזו שמועילה ליצור. שימי לב שרוב היצורים שאת מכירה סימטריים רק מבחינת ימין-שמאל (ולא למעלה-למטה או קדימה-אחורה), ובנוסף זו סימטריה חיצונית בעיקר - באיברים הפנימיים לא תמצאי בהכרח סימטריה שכזו. הסיבה הגיונית ופשוטה - בעולם שלנו, אם מצאת איזה עניין שמועיל לך בצד ימין של הגוף, יש סבירות זהה שהוא יועיל גם בצד שמאל. טורפים מופיעים בסבירות שווה משני הצדדים, מזון מופיע בשני הצדדים, כל תופעות העולם הן כאלה שתיתקל בהן משני הצדדים וכדאי שתתמודד איתן בצורה שווה. יש תועלת במנגנונים שכופים סימטריה ימין-שמאל על הגוף.

22ק ו ס ם

New member
אם כך למה יש לנו יד דומיננטית?

אם הסימטריה כל כך חשובה לא היה יותר הגיוני ששני הצדדים יהיו שווים בכל? יש לנו יד, רגל, אוזן ואפילו עין דומיננטית.

כי גם המוח לא סימטרי

ובכל מקרה, בתור אחת נטולת יד דומיננטית ועין דומיננטית, אני לא הבנאדם להפנות אליו את השאלה הזו
אני באמת לא מוצאת היגיון בדומיננטיות האלה שציינת. (אוזן דומיננטית מעולם לא בדקתי. רגל, אני דווקא חושבת שימין. לפחות בזה אני נורמלית)

22ק ו ס ם

New member
אוזן את יכולה לבדוק בקלות

זו האוזן שבה את מדברת בטלפון. אם תנסי לדבר באוזן השנייה תרגישי ממש לא נוח. נכון שהמוח לא סימטרי אבל אני לא בטוח שיש קשר. הרי האי סימטריות של המוח מתבטאת בעיבודים קוגנטיביים שונים ולא במשהו שקשור לדומיננטיות. נשאל אחרת, איזה חלק במוח כן אחראי על הדומיננטיות?

בדיוק אמא התקשרה ../images/Emo13.gif

וגם באוזניים כנראה שאני די אותו דבר... לא הרגשתי שיותר נוח לי באוזן אחת או אחרת. אבל אולי אני באמת יוצאת דופן בקטע הזה, אני לא יודעת. גם ב fMRI שקשור לשפה יצאו לי איזורי ברוקה בשתי ההמיספרות, וגם מבחינה מוטורית יצאתי אמבידקסטרית... אז לא יודעת כמה אני מדד למשהו כזה. שאלה טובה, מה במוח משפיע על דומיננטיות. אבל אני יכולה להגיד שבתור אמבידקסטרית, אני לא מוצאת בזה היגיון מועיל. זה מאוד נוח שאפשר לעשות כל דבר בשתי הידיים, להחליף ידיים באמצע הפעולה כשאחת מתעייפת, לגשת לפעולה ביד שיותר נוח באותו רגע. ואגב, בתור אמבידקסטרית, יש לי תיאוריה, שאני לא יודעת כמה היא נכונה כי היא נבדקה רק על עצמי
אבל אני תהיתי, שמא חלק גדול מעניין הדומיננטיות מתקבע מתוך הרגל ולא ממש מתוך נטיה מראש (פרה-דיספוזיציה). הרי ידוע שבילדים לא מוצאים נטיה ליד זו או אחרת עד גיל מסוים (לא זוכרת כרגע איזה), ורק אז היא מתפתחת. אז לדעתי אולי הנטיה המקורית שמתפתחת לימין או לשמאל היא מאוד קטנה, ופשוט הולכת ומתחזקת ככל שמשתמשים ביד הזו ליותר ויותר דברים, עד שהשימוש ביד השניה פשוט נהיה מוזר. ואולי בגלל שאנחנו עוסקים בפעולות מורכבות ועדינות שמצריכות לימוד ותרגול, זה משפיע על דומיננטיות, בניגוד לבעלי חיים שלא עושים שימוש בידיים לפעולות מורכבות במיוחד. ולמה אני חושבת ככה? כי למרות שאני אמבידקסטרית, עדיין הייתי צריכה ללמוד לעשות כל פעולה בשתי הידיים. כלומר, זה שיד ימין למדה לעשות משהו לא אמר שיד שמאל מיד תעשה אותו באותה קלות - הייתי צריכה ללמד גם את יד שמאל, וזה נעשה באותו קושי (או באותה קלות) שלימדתי את יד ימין. (למשל לנגן על כלי מסוים, או להשתמש במכשיר כלשהו). ומין הסתם, זה לקח קצת זמן והשקעה, אבל בגלל שתמיד ידעתי שאני עושה הכול בשתי הידיים, השקעתי בללמד את שתי הידיים. ואני מניחה שאצל הרבה אנשים, אחרי שיד מסוימת למדה לעשות את הפעולה, אין מה לטרוח ללמד גם את היד השניה - פשוט ניגשים כל פעם לעשות אותה עם היד שכבר יודעת. ועם השנים יד מסוימת כבר למדה הרבה פעולות, היא נהיית יותר ויותר מיומנת, ועוד פחות מנסים להשתמש בשניה וככה דומיננטיות מתקבעת ומתחזקת... ואולי זה משפיע גם על רגל/עין/אוזן דומיננטיות, שכן זה יכול אולי לחזק את כל החלק המוטורי/סנסורי של צד מסוים על פני השני. שוב, זו סתם השערה שלי שפיתחתי מהתבוננות בעצמי כאמבידקסטרית. יכול מאוד להיות שאין לה אחיזה בשום דבר במציאות

m0sh3

New member
אנקדוטה על התאוריה..

כשהייתי ילד תמיד שמו לי את העט/עפרון ביד ימין. זה הגיע למצב שלא רצו לתת לי לעלות לכיתה א' כי אני לא מצייר יפה או משהו דבילי כזה [בסוף עברתי, הודות לאבחון שהתבסס על שיחה ולא על כישורי ציור, למקרה שאתם מתעניינים]. מה שהסתבר בסופו של דבר זה שפשוט הייתי שמאלי.. ברגע שנתנו לי להשתמש ביד שמאל הגעתי לנורמה של הגיל שלי מהר.

amni

New member
לא מסביר למה הדומיננטיות הימנית היא גלובלית

אילו הדומיננטיות הימנית לא הייתה מוטבעת בנו אנטומית, היו צריכות להתפתח אוכלוסיות שבטים שיהיו בעלי דומיננטיות שמאלית (במקום הימנית הרגילה). כנראה בכל זאת הדומיננטיות הימנית (אצל רוב האנשים) נובעת מהתמחות ההמיספירות באופני חשיבה שונים. התיאוריה של לגבי איטרים היא: במהלך ההריון חלק מהמוח לא מתפתח היטב ולכן יש העברת תיפקודים מהמיספירה אחת למשנה. אגב, שמעתי שהמוח של אלברט אינשטיין היה פגום מבחינת תיקשורת בין חצאי המוח. אם כן, פגם מוחי אינו תמיד מזיק.

22ק ו ס ם

New member
את גם כותבת בשני ידיים?

עד לא מזמן (משהו כמו 50 שנה) היו מכריחים ילדים לכתוב ביד ימין גם אם היו שמאליים. זה לא עבד בכלל וגרם להם לנכות לכל החיים.

אכן, כותבת בשתי הידיים

ומעולם לא הכריחו אותי לכתוב ביד ימין במקום במשאל. התחלתי בכלל בימין כילדה, עד שבאחד השיעורים מתישהו בכיתה ה' כשעשינו את הקטע המשעשע של לנסות לכתוב ביד שמאל ולראות איזה ג'יבריש יוצא, גיליתי שזה לא קשה לי במיוחד (ובטח לא כמו שזה היה קשה לאחרים). ומאז המשכתי לנסות וראיתי שאין לי שום קושי ללמוד לעשות דברים ביד שמאל בדיוק כמו ביד ימין.

Wolverchenus

New member
וואי איזה מוח שווה יש לך!

אני חייב אותו על המדף שלי! ... ארמ, אני יודע שזה נראה כאילו שצחקתי אבל אני לא :[

למעלה