תראה
כשאנחנו דנים על עובדות אפשר לדבר על מה גורם למה ואיך.
כשאנחנו מדברים על נפש זה יותר מורכב,
כמובן שאדבר ממצב של דעה שתוכל אולי להפריך על נקלה
אבל ככל שיצא לי לראות כשמדובר בריפוי נפשי שהוא דבר מעורפל
ולא חד משמעי ,
המקום פרוץ כמו המערב הפרוע.
באותה מידה שנגיעות , נשימות ומנטרות מסוימות יעזרו לכאלה לאחרים שיחות של שעה בתשלום מופרז יביאו מזור ובמקום כזה אני אומרת . מה זה משנה?
מה שחשוב הוא שאתה מאמין שזה עוזר ושזה אכן מקדם אותך . מה ההבדל מבחינתך לשלב לנניח פסיכולוג או פסיכיאטר את אותה כמות הכסף לעומת מטפל טוב כשאתה רואה בשתי השיטות התקדמות בחייך? הסכום בינינו משני הצדדים גבוה, ההבדל הוא רק אם אתה מודע שאתה בא לחפש תוצאות .
כן ברור , אני איתך- כשמדובר בחיידק בגרון הטוב ביותר בדרך כלל בכדי לחסל אותו הוא אנטיביוטיקה, אבל כשאנחנו מגיעים לתחום הזה כל עוד אתה יוצא מהנחה שאתה בא לשם לשם ריפוי ולא לשם פיתוי ולא בשביל מצג עיינים אלא בשבילך דווקא אמונה חזקה בדבר יכולה להביא לתוצאות מצוינות.
לצורך העניין דוגמא מחיי , סבא שלי בערוב ימיו סבל מכאבים כרוניים. כחלק מרפואה משלימה הוא קיבל טיפול בדיקור סיני, ברור לי שזה לא משהו שהיה יכול לפתור את מקור הכאבים (וכמובן במרפאות כאב גם יאמרו לך שלא פעם לא מוצאים את המקור) אבל זה הקל על חייו מאוד, עוד דוגמא בן דוד שלי סובל מאסתמה ובתקופות שהייתה חריפה מאוד חדרי מלח הועילו לו ושיפרו את נשימתו כששום דבר אחר לא עזר.
מדעי ? אולי לא (ואולי כן, אחרי הכל רופא מועיל לא פחות לחולה כשהוא מקשיב לו ונותן לו תשומת לב מעבר לדיאגנוזה של חמש דקות) , אבל אל תשכח שגם לדברים האלה יש כוח .
כל הרעיון הוא לדעת להיות מודע, לדעת מה אתה רוצה ולקחת. חבל לשלול מראש ואני אומרת לך שגם אדם מאוד ספקן (שזה טוב!) וגם אדם ששולל , דווקא בגלל זה יכול לגלות שהפלצבו או תכנה זאת בכל שם יהיה בעל ערך חזק אצלו.
אני אומרת לפתוח את הראש (אבל לא לתת למוח ליפול)