הממממ...
שאלה טובה, אפילו מצויינת. מובן שאני יכולה לענות באופן אישי בלבד ולא לייצג השקפות של אנשים אחרים. אני לא רואה את עצמי כוויקאנית, ואין לי חיבה מיוחדת למיתוסים קלטיים דווקא. אבל לשם ההגינות, אני חייבת להגיד שאני גם לא מרגישה קשר עז במיוחד לפנתיאון הכנעני. אני רואה את הפנתיאונים השונים, על האלים והאלות שבהם, כביטוי לאלוהות שהיא הכל. לי נוח יותר לראות אותה כנקבית, דרך דמויות מיתולוגיות ותיאולוגיות שיש לי זיקה רוחנית חזקה אליהן. כילדה, גדלתי על המיתולוגיה היוונית הרבה יותר מאשר על המיתוסים הכנעניים. אתנה, אלת החכמה, היא רלוונטית הרבה יותר לחיים האקדמיים שלי ולאופי שלי מענת או אשרה, ומוחשית יותר עבורי. כבר כילדה היתה בי המון חיבה למיתולוגיה יוונית, ואני לא זוכרת שהעמקתי בתיאולוגיה הכנענית עד הרבה יותר מאוחר. כמבוגרת, העיסוק שלי ברפואה סינית חיבר אותי מאוד לאלת הרחמים, קואן יין, אליה אני מרגישה זיקה מיוחדת. אבל האלות האלה הן אצלי ביטוי למשהו גדול יותר, משהו שחוצה גבולות, ימים ויבשות - משהו שאולי, כדי לסבר את האוזן, דומה יותר ל"אם כל" או ל"דוני" של השבטים הפרהיסטוריים של ג'יין אואל... הפסל הנמצא בחדרי, והנותן לי השראה, הוא של נת'ור, אלת הנילוס העתיקה - זו שמקורה בדלתא של הנילוס, מקור כל החיים. הספקתי להתגורר בחיי בהרבה ארצות שונות, עם מיתולוגיות שונות, אקלים שונה, צמחייה וחיות שונים, מנהגים, מזון ותרבות שונים. בהרבה מובנים אני מרגישה "אזרחית של העולם" מבחינה תרבותית. אני אוהבת את ישראל ומתגעגעת אליה, אבל מחפשת, לומדת ומשכילה מכל תרבות שאני באה איתה במגע. אני יודעת שישנם אנשים המפתחים זיקה מיוחדת לתרבות של ארץ אחרת, או יוצאים למסעות רחוקים לקבל הארה. זה מצויין ונפלא עבורם, אך זה לא כך עבורי. הקשר שלי עם האלוהות הוא פנימי מאוד. הוא לא גיאוגרפי, הגם שהוא קשור מאוד לטבע ולמעגל השנה. הוא לא תלוי תרבות. הוא הולך אתי לכל מקום ונמצא בתוכי. נכון שהוא לא מנותק לגמרי מהתרבות שלתוכה נולדתי: החינוך היהודי-הומניסטי שקיבלתי משפיע מאוד על תפיסת העולם שלי, וכך גם תרבויות אחרות שעמן "נפגשתי" ברבות השנים והמסעות. אפשר להגיד שהחיים הרוחניים שלי הם כאלה של חיפוש תמידי, אבל מתוך ידיעה שאת העיקר - הקשר המיוחד, האישי, הבלתי אמצעי שלי עם האלה/אלות/אלים/אלוהות שלי - יש בי: "And thou who thinkest to seek for Me, know thy seeking and yearning shall avail thee not, unless thou knowest the Mystery: that if that which thou seekest thou findest not within thee, thou wilt never find it without thee" (Doreen Valiente, Charge of the Goddess)