שאלות לד"ר אבנר שיפטן

אשכר ש

New member
שאלות לד"ר אבנר שיפטן

ד"ר אבנר שיפטן, נשוי + 6 (השביעי בדרך), תושב יסוד המעלה,רופא מיילד, עוסק בלידות בית ולידות בי"ח. באחרונה גמר מחקר על לידות בית בישראל (אמור להתפרסם בקרוב). תומך בלידות בית ולידות טבעיות (ללא התערבות רפואית שאינה נחוצה). ד"ר שיפטן יענה על שאלותינו, החל ממחר (11.1), בשעה 19:00. שאלות אפשר לשרשר כבר מעכשיו
 

כרמית מ.

New member
שלום רב

יש לי כמה שאלות: 1. האם אתה מיילד בבית לידות "מורכבות" כמו לנל"ק (VBAC), תאומים, מצג עכוז וכד'? 2. האם אתה רואה הבדל בינך לבין מיילדת-בית? איזה? 3. האם אתה רואה מקום לליווי *נשי* נוסף על הליווי שלך בלידת בית? מקווה שזו לא הצפה, ותודה מראש. כרמית
 
תשובה לכרמית

ראשית נתחיל מהסוף, אני חושב שאת המלווים של הלידה היולדת צריכה לבחור ולא מי שמטפל בה. שנית, אני וגם חלק ממילדות הבית מילדים מצבים מורכבים כגון מצב לאחר CS, עכוז, סכרתיות וכו' (בישראל אין נסיון טוב עם לידת תאומים). הרעיון הוא לבדוק כל מקרה לגופו, מי האישה, מה נתוני העבר שלה, מה מהלך ההריון הנוכחי ועוד, ואז ביחד להחליט אם יש מקום ללידת בית.
 

כרמית מ.

New member
תודה ומחדדת את השאלה

התכוונתי בעצם - האם בזכות היותך רופא, אתה "מעז" לקחת לידות מורכבות יותר מאשר המיילדות (שכנראה עומדות להוציא את הלנל"ק (VBAC) מפרוטוקוליהן, לצערי הרב מאד) מצד אחד, ומצד שני, האם אתה מקיים את הפונקציה של תמיכה פיסית ורגשית (עיסוי וכדומה) בלידה, או מתמקד בליווי הרפואי? ועוד - האם מיילד גם במים?
 
תשובה לכרמית

מענין אותי לדעת למה את שואלת, האם את במצב שאחרי ניתוח קיסרי או זו שאלה עקרונית? אני יודע מקשר עם מיילדות הבית שיש כאלו שיבצעו לידה זאת, ויש שלא. אם השאלה רלונטית לגביך תצרי קשר עם מספר מיילדים/מיילדות ומצאי את המתאימ/ה לך. יש לי את הידע, היכולת והנסיון לתת תמיכה גופנית ונפשית ליולדות (גם בבית וגם בבי"ח). אני מיילד במים, וזוהי לידה נהדרת למי שטוב לה במים.
 

כרמית מ.

New member
גם וגם

אני אחרי קיסרי, ואחרי לידת בית, במים. המיילדת שיילדה אותי, אמרה לי לאחרונה, שככל הנראה הפרוטוקולים החדשים של אמה"י לא יכללו לנל"קיות, ולכן אני מוטרדת (על אף שאיני בהריון). בנוסף, הרבה נשים שואלות אותי על הנושא, וחשוב לי לדעת אם יש כתובת אליה ניתן להפנות אותן. תודה.
 

טלימה

New member
עוד שאלה על התשובה לכרמית

אם אפשר... מה כוונתך ב"בישראל אין ניסיון טוב עם לידת תאומים"? מדוע זה כך בישראל?
 
תשובה לטלימה

היה נסיון ללידת תאומים פעם אחת בישראל, במקרה של תאומים שגם בבי"ח לא היו מיילדים אותה בלידה נרתיקית (מצג עכוז-ראש). את הלידה ביצעה מיילדת שהגיעה מחו"ל, והתחבאה ביריחו. הלידה היתה בירושלים. זה הנסיון הרע של ישראל. במחקר של דיוויס וגונסון שפורסם בקיץ, הוא מדווח על תוצאות פחות טובות של לידות תאומים ולידות עכוז. כדאי לקרוא את המחקר, אשחר יכולה להעלות אותו לפורום.
 

צימעס

New member
אני מכירה אשה שילדה תאומים בבית

בארץ, עם ד"ר ברדה. (לפני כ 6 שנים)
 

g a n i

New member
../images/Emo10.gifמתוך עבודה של ענת תל אורן

בוועדת הכנסת שדנה בנושא לידות בית, הציג פרופ' סמואלוב מקרה חמור המדגים זאת שאירע בשנת 1998 בירושלים, בו פנתה אישה עם הריון של תאומים, כאשר התאום הראשון במצג עכוז, לכל המיילדות העוסקות בלידת בית אך נדחתה עקב הסיכון. למרות שהובהר לה כי מדובר בלידה בסיכון גבוה שצריכה להיערך בבית חולים, הצליחה האישה להשיג מיילדת מארה"ב אשר הגיעה במיוחד ללידה. הלידה הסתיימה, למרבה הצער, בפגיעה פרמננטית לתאומים ובנזק רפואי ליולדת שדרש התערבות כירורגית מקיפה (קורן, 2000).
 

גם למבי

New member
וגם לי יש:

אם אתה מיילד VBAC בבית, מה לדעתך הזמן המקסימלי שיש להגיע בו לבה"ח במקרה של פריעת צלקת כדי לא לסכן את האם / העובר? שואלת זאת מכיון וזהו החשש העיקרי בלידות כאלו. המון תודה (לא רק על הפורום - מתכוונת בכלל על כך שאתה מסכים ליילד בבית) דנה
 
תשובה למבי

יש מקום לילד VBAC בבית, ואף הנסיון בישראל ובעולם הוא טוב מאוד. הסיכוי לקרע של הצלקת הוא בערך אחוז אחד, ואז צריכים להיות מיד בבי"ח.
 

צימעס

New member
עבודה עם מילדות

שלום ד"ר שיפטן, תודה על נכונותך להשאל שאלות באופן פומבי
בהמשך לשאלתה של כרמית על ליווי נשי בלידה, וגם בהקשר לשאלתה הראשונה לגבי לידות "מורכבות", רציתי לשאול על שתוף פעולה עם מיילדות בית: - האם התנסת בליווי לידות בית יחד עם מילדת? - האם יש מילדות בית אתן אתה בקשרי עבודה קבועים? (להתיעצות, גיבוי, מרשם) - מקיים איזשהו קשר של למידה מ"מאגר נסיון משותף" עם מילדות בית? (חבר באמה"י?)
מראש.
 
תשובה לצימעס (זה צימוק?)

יש לי שר טוב עם מיילדות הבית בישראל, אנו תומכים ועוזרים אחד לשני(או אחת לשניה), ומשתפים פעולה. מספר לידות ביצעתי עם מיילדות והיה נפלא.
 

טלימה

New member
סבלנות בלידות-בית והתפנות לבי"ח

אני לא בטוחה שאני יודעת איך לנסח את זה בצורת שאלה, זאת יותר תהיה שאני מסתובבת איתה לאחרונה. נדמה לי לאחרונה שסיפורי לידות-הבית ומרכזי הלידה שאני קוראת בספרים מחו"ל (ארה"ב בעיקר, כמו אלו של אינה מיי גסקין, אבל גם סיפורים רבים אחרים) מאופיינים במוכנות להמתנה ארוכה, בעוד שסיפורי לידות-הבית שאני שומעת וקוראת מן הארץ מאופיינים לא פעם בהיתקעות שמובילה להחלטה ללכת לבי"ח. התחושה שלי היא שפה יש יותר נטיה ללכת לבית-חולים ומקציבים פחות זמן עד להגדרה של משהו כ"חוסר התקדמות". האם זו רק התרשמות שלי או שיש באמת פחות סבלנות בלידות-הבית כאן? (אגב, כששאלתי מיילדת בית על כך היא אמרה שיש בעיה פוליטית, ש"מחפשים אותן" ומחפשים סיבות להוציא את לידות הבית מן החוק כך שהן לא יכולות לקחת סיכונים.) אשמח לשמוע אם יש לך משהו לומר שיכול להאיר את הנקודה הזו. <רק מידע נוסף עלי - אני לפני הלידה הראשונה שלי (שבוע 33)>
 

עיגולית

New member
אמצעי חירום בלידת בית

לאילו מקרי חירום מיילד/ת בית ערוך? אני לפני לידת בית שניה, הראשונה היתה מדהימה, ועדיין עולים כל מיני "ואם" "ואולי", ציפיתי שאחרי הלידה הראשונה אני אהיה יותר בטוחה... מה אתה חושב על זה? זה נורמלי? ותודה
 
תשובה לעיגולית

ראשית אני לא ממליץ לכל אחת ללדת בבית. אני חושב שזוהי לידה נהדרת למי שמתאימה לכך. מה מצבך כיום לקראת הלידה הבאה? כמו לפני הלידה הראשונה או במצב אחר? יכול להיות שזה הפעם לא מתאים לך, התשובה לכך צריכה להינתן על ידך. אני הייתי מצרף לכל אותן שאלות של "ואם" "ואולי" הרבה שאלות על מה שקורה בבי"ח, ועם מגוון התשובות שאת מקבלת תחליטי לעצמך. ישנם כל מיני מצבי חירום מילדותיים שאנו ערוכים להם מבחינת הידע הנסיון והציוד הרפואי. לדוגמא, ירידת לחץ דם, דימום מוגבר, שאיבת נוזלים מהילוד, ועוד. הרשימה תמלא את כל הדף. כמובן שאנו ערוכים להתפנות במידת הצורך לבי"ח. לפי התוצאות המיילדותיות של המחקר שלי (ראי בתשובה שלי לאשקר), הסיכו להסתבך בלידה גדול בהרבה בבי"ח מאשר בבית.
 
למעלה