שאלות לד"ר אבנר שיפטן

תשובה לטלימה

אני אשתדל לא להיכנס לפוליטיקה של המיילדות בארץ. לכל מיילד/ת יש סגנון עבודה, יש יותר סבלנות או פחות סבלנות. הדבר גם משתנה בין לידה ללידה אצל אותה מיילדת. אני לא יכול להגיד שבישראל יש פחות סבלנות מאשר באמריקה. במפגשי ההכרות לקראת הלידה צריך לדבר על זה. להכיר אחת את השניה, מה הסגנון שאת (או יותר נכון מה אתם כזוג) מעונינת שיהיה בלידה, המיילדת תציג את סגנון העבודה שלה, ותראו אם יש התאמה או לשקול לדבר עם מיילדת אחרת.
 
תקיעת כתפיים והלידה הבאה... ../images/Emo13.gif

דר' שיפטן שלום, מצטרפת לתודות על נכונותך לענות לנו על שאלות. אני אמא לשני בנים, את הבכור ילדתי בבי"ח בלידה וגינלית ארוכה מאד, את השני בבית בלידה לא קצרה עם תקיעת כתפיים שהסתיימה בשלום תודה לאל. יש לי הרבה מחשבות לגבי הלידות הבאות, מאחר ואני חושדת שהתינוקות שלי עד כה ממש לא נכנסו טוב לאגן ולכן היו לי לידות כ"כ ארוכות וקשות עם סיבוכים, אפרט מעט - בלידה הראשונה, לאחר 5 שעות בהן הייתי תקועה על 7 ס"מ עשיתי אפידורל (לאחר סה"כ 32 שע' בצירי פתיחה), האפידורל איפשר לי לנוח ולהרפות, וללדת בסופו של דבר תינוק לא גדול - 2860 גרם (למרות אבחנה של סכרת הריונית שהיתה מאוזנת בדיאטה בלבד) בשלב שני קצר מאד של מס' דקות בלבד. התינוק היה "נראה" אה-סינקליטי ומאופי הכאבים (גב) והתנהלותי בלידה (הייתי בעמידה כמעט כל השלושים ומשו שעות שקדמו לאלחוש) - גרם לי לחשוד שכניסתו לאגן לא היתה מיטבית בלשון המעטה. בלידה השניה, כאמור היתה לידה לא קצרה (10 שעות מ - 3 ס"מ+מחיקה כמעט גמורה עד ליציאת התינוק) עם שלב מעבר ושלב שני ארוכים למדי, ובסופה היתה תקיעת כתפיים, המיילדת ביצעה מס' מנוברות והתינוק יצא עם אפגר 6 (חומצן ע"י המיילדת) ואחרי 5 דק' אפגר 10. גם בלידה הזו נוצר אצלנו החשד (דיברתי על כך כמובן עם המיילדת) שהכניסה שלו לאגן לא היתה טובה. משמיעת הדופק ברחם ניתן היה לחשוד שהוא בעורף לאחור לפחות חלק מהלידה, למשל. שאלתי היא (סליחה על המגילה...) - האם לדעתך יש יסוד לחשד שלי שהתינוקות שלי לא נכנסים טוב לאגן, האם ניתן לנקוט בפעולות למניעת הישנות של זה בלידות הבאות והאם היית חושש ליילד אשה כמוני בבית להבא ? תודה מראש על התייחסותך, זהר כרמי.
 
תשובה לזהר כרמי

ישנו מושג רפואי שנקרא חוסר התאמה בין האגן לראש, CPD, שאפשר לבדוק אותו לפני הלידה ע"י צילום רחם, אך כיום כמעט ולא עושים את הבדיקה הזו. יתכן שינה בעיה עם צורת האגן שלך, אך יתכן שישנה בעיה אחרת, אולי יותר נפשית, או הורמונלית וכו'. השאלה לקראת הלידה הבאה שלך היא מה את מעדיפה? לחזור על מה שהיה בביח או על מה שהיה בבית? (אני לא הבנתי ממך היכן היה לך יותר טוב) לפי התשובה שלך, את צריכה להחליט איפה את מעונינת ללדת. הצוות הרפואי, המלווה, יהיה איתך היכן שאת תרצי להיות. מהסיפור שלך אני איני חושש ליילד אותך.
 
אה, חשבתי שברור שהכי טוב בבית ../images/Emo13.gif

לא נראה לי שהיה CPD כי הרי הם יצאו, לא ? ועם היקפי ראש סטנדרטיים לגמרי, והפרינאום בידינו...
אני מתכוונת להיערך היטב ללידה הבאה מבחינת תנועתיות, ירידה במשקל לקראת ההריון וכמובן הכנה נפשית, ובכולופן היה לי מאד חשוב לשמוע שלא תחשוש ליילד אשה עם סיפור כמו שלי, תודה רבה על התייחסותך ! אגב מבחינה הורמונלית אני משוכנעת שאיני מסוגלת לייצר בבי"ח את ההורמונים הנדרשים על מנת שתתרחש לידה (אפרופו החלק הראשון של הכנס השבוע עם דר' אודנט), ולכן מבחינתי רק בבית. שוב תודה ולהתראות בשמחות, כמו שאומרים. זהר.
 
האם יש ססטיסטיקה לגבי התרחשבות

אמתית של CPD? מה הטעם לעשות צילום אגן בהריון? אגן הוא דבר דינמי (אם מאפשרים לו בלידה) וגם ראש התינוק. איימי
 

מאז

New member
תודה!

זו לא שאלה, אלא תודה- בקיץ האחרון (נדמה לי שבמאי) השתתפנו בקורס הכנה ללידה של "דבש מסלע" בו גם אתה לימדת. ב"ה היתה לידה טובה ומעצימה, אומנם בבי"ח (כמו שרצינו-מקווה שלא יסקלו אותי כאן...) אבל טבעית לחלוטין, לא על הגב, ו-חשוב מכל- עם תינוק בריא ומדהים בסופה! מכיוון שאת הכוחות ללדת כך קיבלנו גם ממך, רצינו להביע תודתנו.
 
מאז

אני לומד לאט לאט שההכנה הרוחנית ללידה כמו בדבש מסלע בעלת חשיבות גדולה מאוד, ואני מקבל פידבק טוב על הכנות שכאלו.
 

אשכר ש

New member
שאלה קצת אישית...

ערב טוב, ידוע, שאין בארץ הרבה רופאים שמיילדים בבית. אפשר לדעת מה הביא אותך לתחום לידות הבית? איך הקולגות מתייחסים לזה? שאלה נוספת, האם אפשר לשמוע מעט פרטים על המחקר שערכת בנושא לידות בית בישראל? המון תודה על תרומתך ללידות הבית בארץ ועל הענותך להתארח בפורום
 
תשובה לכרמית

מי שהביאה אותי ללידת בית היא חברתי-שכנתי שהודיעה לי שאני איילד אותה בבית, ולאחר לידה זו אישתי, שאותה ילדתי בבית, ולאחר אותן לידות, שהיו החלטות של שתיהן, הבנתי את העוצמה והחוויה המיוחדת בקשר יולדת-ילוד שישנן בלידות הבית. בעקבות כך החלטתי להתחיל ליילד בבית. ישנם רופאים שרואים בכך "שגעון" או "סטיה" אך יש שתומכים ומצינים שאין להם את האומץ לבצע זאת. הנה עיקר תוצאות המחקר: במהלך השנים 2003-2004 התקיימו בישראל 520 לידות בית מתוכננות, המהוות כ-2 פרומיל מסך הלידות בישראל. (להערכתנו בקהילת "בני ישראל" בדימונה, ישנם כ- 50 לידות בשנה, אך מכיוון שאלו אינם נתונים מדויקים לא הכנסנו אותם לתוצאות המחקר). מתוך 520 לידות בית מתוכננות, 480 (92.3%) הסתיימו בהצלחה בבית. 40 (7.7%) יולדות הועברו להמשך הלידה לבי"ח. בנוסף הועברו 14 (2.7%) יולדות ו- 9 (1.7%) ילודים לבי"ח בתר הלידה. סה"כ 63 (12.1%) יולדות וילודים הגיעו לבי"ח במהלך ובתר הלידה. מתוך היולדות שהגיעו לפני הלידה לבי"ח, בקרב 18 (3.4%) יולדות הסתיים ההריון על ידי חיתוך הדופן, בקרב 5 (0.9%) יולדות הסתיים ההריון על ידי בוצעה לידה מכשירנית, ובקרב 17 (3.2%) היולדות הנותרות הסתיים ההריון בלידה רגילה בבי"ח. הסיבה העיקרית להעברה לבי"ח לפני הלידה היתה חוסר התקדמות הלידה (60%). יולדת אחת (0.19%) אושפזה מעבר לימי האישפוז המקובלים, 5 (0.96%) ילודים אושפזו מעבר לימי האישפוז המקובלים. ילוד אחד נפטר לאחר הלידה (1.9 פטירות ל- 1000 לידות).
 
שאלות הבהרה - אם אפשר

לגבי המינוחים: כשאתה אומר שיולדות הועברו לבי"ח בתר הלידה, הכוונה היא שהן הגיעו לבית החולים לאחר שהלידה הסתיימה? חיתוך הדופן משמעו ניתוח קיסרי? האם אפשר לדעת ממה נפטר הילוד לאחר הלידה? תודה!
 
תשובה לגבינת צאן

אכן הניסוח הוא להגשה לז'ורנל רפואי. בתר היא לאחר, ז"א שאחרי שהלידה הסתימה בבית. הסיבה העיקרית להעברה לאחר הלידה היא לתפירת קרע דרגה 2 בפרינאום. הסיבה לפטירת הילוד היא מוות בעריסה. רצוי לציין שתמותת ילודים בבתי חולים בישראל בשנת 2004 היא 4.14 לכל 1000 ילודים, כפליים מאשר בלידות הבית.
 
ואו! זאת כותרת מדהימה

שווה להדגיש את זה: ב-2004 היתה תמותת ילודים כפולה בלידות בתי חולים יחסית ללידות בית!
 

כרמית מ.

New member
בזהירות...

מכיוון שכמות לידות הבית קטנה יחסית (אם החלוקה בין השנים לינארית פחות או יותר, אז מספר הלידות לשנה הוא כרבע מיחידת המדידה (מיתות לאלף לידות, לשנה, לא?)), כך שהטעות הסטטיסטית היא גדולה. זה עדיין מידע חשוב, אבל לא הייתי יוצאת בכותרת כזו.
 

swann

New member
השאלה היא עם מה ההשוואה

תמותת תינוקות בבתי חולים באופן כללי או בסיכון נמוך? הרי לידות הבית הן להריונות בסיכון נמוך ולפי הניסוח המקורי לא היתה הבדלה בין השניים. זה צריך להיות יותר מדויק.
 

vashti72

New member
האם זה נכון שמקרה כזה של מוות

יכול לנבוע מהדבקות ב gbs?
 
סיכונים בלידת בית

אנחנו חושבים ללדת בבית של חברה מיילדת-לייתר דיוק היא תומכת לידה, ואין לה הסמכה מקצועית למיילדות. היא בעלת נסיון של שנים רבות, והיא מקצועית ביותר, אך היא חוששת לקחת את האחריות,ללא נוכחות של מיילדת מוסמכת. האם לדעתך יש איזו סכנה בקיום לידה כזו?(היא גרה קרוב מאוד לבית חולים, וההריון תקין,והלידה הקודמת היתה רגילה וטובה)
 
תשובה לטלי

התוצאות המילדותיות הטובות של לידות בית הן כאשר יש ליווי מקצועי. לדולה יש ידע נסיון ותפקיד מסוים, ולמיילדת יש אחרים. אני שואל אותך אם היית רוצה שדולה תיילד אותך בבי"ח? כדאי ללדת עם מיילדת מנוסה, ולהעזר בדולה לתפקידה בלידה. המרחק מבי"ח אינו רלוונטי לפי דעתי.
 
תשובה על תשובתך

האצת, שזה ממש לא היה מפריע לי. דרך אגב- אותה דולה היתה נוכחת בלידה הקודמת,והמיילדת-המאוד נחמדה-נתנה לה לקבל את התינוקת,ובעצם- היא עשתה את הכל- המיילדת היתה שם רק כנוכחות תומכת לעת הצורך (וכי אי אפשר היה אחרת- זה היה בבית חולים).אני מרגישה שיש לה את כל הידע והכישורים- מלבד אולי לקבל החלטות במקרי חירום-לא עלינו... ולכן ציינתי את הקרבה לבית החולים. אנסה לחדד- האם התיעצות חמה בשטח- עם מיילדת מקצועית, לא תהיה מספיקה?
 
תשובה לטלי

בעיני התייעצות טלפונית אינה מספקת (לא מלמדים שחיה או מיילדות בטלפון). אך חשוב מה שמספק אותך. כל אחת צריכה מתוך ידיעת הסיכוים והסיכונים לקבל החלטות שמתאימות לה. בכל המחקרים על לידות בית, ישנה הפרדה בין לידת בית מתוכננת עם איש צוות מקצועי, לבין לידות אחרות שלהן תוצאות פחות טובות. דרך אגב, רוב הסיכויים שאם תלדי לבד הכל יהיה על הצד הטוב ביותר (80-90 אחוז), אך אם מסתכלים על זה הפוך, אז 10-20 אחוזים סיכוי של בעיות שחלקן גדול, גורם לנו לקבל החלטות אחרות, של הזדקקות לאיש צוות מקצועי (ואפילו אם הוא עומד מעבר לוילון).
 
למעלה